Četvrtak, 07.12.2023 | 21:08
IZVOR: RTCG

Rakočević: Pred državom su dva ključna cilja: demokrativzovati crnogorske institucije i Crnu Goru pridružiti EU

Današnja sjednica Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu na kojoj je obavljeno kontrolno saslušanje kandidatkinje Tužilačkog savjeta za VDT Maje Jovanović protekla je u korektnoj atmosferi, saglasni su sagovornici emisije Argumenti na TVCG.
Foto: DPS

"Tužilački savjet je još u aprilu utvrdio kandidata za VDT i listu kandidata. Tamo su pored Maje Jovanović još dva kandidata Milorad Marković i Suzana Mugoša. Sada nakon konstituisanja Odbora za pravosudni sistem i upravu stekli su se uslovi da saslušamo kandidate. Riječ je o konstitutivnm saslušanju i razgovoru na osnovu koga se članovi odbora i javnost steknu uisak o kandidata", istakao je Milun Zogović (DNP).

On je istakao da je najupečatljiviji utisak današnjeg saslušanja da je sjednica protekla u demokratskoj atmosferi.

"A noćas je prerano da donosimo sudove o tome da li će gospođa Jovanović dobiti našu podršku. Naša partija (DNP) je javnost obavijestila da u ovom momentu nijedan od troje kandidata nema našu bezuslovnu podršku, što ne znači da nećemo nakon određene argumentacije donijetu drugu odluku", saopštio je Zogović.

On je naglasio da će jedan od kriterijuma poslanika tog političkog subjekta za podršku VDT-u biti stav kandidata o slučaju "Državni udar".

"Kako je javnost godinama opterećen tzv. "Državnim udarom", smatram da svi u Crnnoj Gori a posebno oni koji pledirau da obavljaju najvipše funkcije u pravosudnoj vlasti moraju se jasno odrediti u odnosu na ovu brutalnu podmetačinu koju je organizovala kriminalna grupa čiji su članovi i neki od članova sudstva i tužilaštva", naglasio je Zogović.

Darko Dragović (PES) istakao je da je Crna Gora država u kojoj je VDT u v.d. stanju, što je nečuveno.

"Kako je Zogović objasnio, ušli smo u procveduru izbora VDT-a i smatram da smo na sjednicama Odbora otvorili dijalog oko VDT-a. Mogu da kažem da je nama dostavljen materijal prije sjednice sa biografijom Maje Jovanović i predlog Tužilačkog savjeta. Pozitivno-pravni propisi ne predviđaju dostavljanje plana i progama kandidata ali ja sam se iskreno nadao da će ona na sjednici da govori o njenim planovima na čelu VDT-a a u cilju daljih promjena u radu VDT-a", kazao je Dragović.

Kako je ocijenio, bez obzira na kvalitetnu biografiju i što ispunjava sve uslove, "ja od nje danas nijesam čio apsolutno ništa što bi ona uradila u slučaju izbora VDT-a. Prema tome, moja je impresija da bez obzira što je dobar tužilac, ne smatram da bi bila dobra rukovodilac na toj poziciji. Nije pokazala nikakvu viziju u slučaju izbora".

Osvrnuo se na izjavu ministra pravde Andreja Milovića koji je prethodno rekao da nema utisak da će Jovanovićeva imati dvotrećinsku podršku u parlamentu, što će prolongirati izbor tužioca.

"Ja ne vidim ništa sporno u izjavi Andreja Milovića, budući da je iznio stav da smatra da je Marković bolji kandidat od ostalih. Različitost mišljenja je bogatstvo Pokreta evropa sad, i to će i donijeti najbolji rezultat. Milović je argumentovao obrazložio zbog čega smatra da je bolji kandidat Marković. On nije pozvao gospođu Jovanović da povuče kandidaturu, nego je izložio na koji način bi se mogao izabrati kandidat u prvom krugu, i da je osjetio da u prvom krugu Jovanović neće dobiti podršku, a drugi krug je tek nakon mjesec dana", istakao je Dragović.

Ocijenio je da Milorad Marković ima impozantnu biografiju, i da bi bio pravi izbor na ovoj poziciju.

Nikola Rakočević (DPS) nije saglasan da se se otvorio dijalog sa opozicijom po ovom pitanju.

"I to nije pitanje subjektivnog stava, to je pitanje jasne logike i onoga štp svi mogu da vide. Pred državom su dva ključna cilja: demokrativzovati crnogorske institucije i Crnu Goru pridružiti EU. Kako dođi do njih? Na dva načina, reformom izbornog zakonodavstva i reformom o pravosuđu. Da bi se ostvarili ovi ciljevi, mora se otvoriti dihjalog, a opoziciju niko nije pozvao da učestvuje u dijalogu", istakao je Rakočević

Važno je, kako kaže, otvoriti dijalog, ali on nije otvoren.

"Nema kvalitetnih rješenja bez dijaloga. Saslušanje je danas proteklo u korektnom tonu, to saslušanje odgovara tome što je duh procedure a mi ćemo zauzeti stav u odnosu na to. U ovom trenutku bih bio udržan od izjašnjava stava. Ukoliko Jovanović ne prođe, a izvjesno je da neće i to prije saslušanja kandidta Markovića. Čemu onda saslušanja ukoliko se izbor pravi i prije saslušanja. Da li smo mi Markovića čuli uopšte. Mi smo imali priliku da čujemo favorizaciiju jednog kandidata i jedan od kandidata parlamentarne većine kazao je da će VDT biti izabran u devembru. I vi sad meni recite da li je to dijalog", saopštio je Rakočević.

Pozvao je na otpočinjanje dijaloga o kriterijumima i principima na osnovu kojih treba da počiva izbor.

Na istoj poziciji bio je i Nikola Zirojević (SD), koji je istakao da je nelogično da se licitira sa ljudima koje nijesu saslušali ili da se kandidati unaprijed otpsiuju prije saslušanja, jer se, kako kaže, na taj način obesmišljava proces.

"Naš stav je bio da treba da čujemo Jovanović, na osnovu čega ćemo se odrediti u predsjedništvu, ali tragom ovoga što sam kazao ne možemo se odrediti ni o eventualnim kandidatima Suzani Mugoši i Miloradu Markoviću. Ne smatram da je dijalog pokrenut iako je sjednica danas bila korisna, jer upravo ovaj je Odbor mjesto gdje ćemo naviše morati da se dogovaramo", istakao je Zirojević.

Dijalog se, smatra on, pokreće na nekom drugom nivou, "a sa nama nije bilo nikakvog razgovora".

"Da vidimo prvo da li će ona dobiti podršku, i meni je žao što je ona čini mi se otpisana unaprijed, a o drugim kandidatima ćemo se izjasniti nakon saslušanja na Odboru", istakao je Zirojević.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Đoša
08.12.2023 14:57

Teško je drzavu demokratizovati poslije vaše tridesetogodišnje vladavine

0 0

OSTALE VIJESTI

Koprivica: Dobra saradnja sa Milovićem, Spajić i PES odlučuju hoće li ostati ministar pravde

Ponedjeljak, 26.02.2024 | 08:27

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica je, na pitanje da li Andrej Milović treba da ostane ministar pravde nakon što je isključen iz Pokreta Evropa sad (PES) i da li ima njegovo povjerenje, rekao da o tome odlučuje premijer Milojko Spajić i ta stranka.

Mandić opet izabran za predsjednika NSD: Bićemo najveća stranka u Crnoj Gori

Nedjelja, 25.02.2024 | 16:33

Na današnjoj četvrtoj redovnoj Skupštini Nove srpske demokratije u kojoj je učestvovalo 392 skupštinara, za predsjednika stranke je tajnim glasanjem, bez ijednog glasa protiv izabran Andrija Mandić.

Milović ISKLJUČEN iz Pokreta Evropa sad

Nedjelja, 25.02.2024 | 15:54

Andrej Milović je većinom glasova članova Predsjedništva PES-a isključen iz Pokreta Evropa sad, saopšteno je iz te stranke.

Odžić: "Da vidimo ko će od zvaničnika primiti Dodika, Putinovog izaslanika"

Nedjelja, 25.02.2024 | 14:37

Crna Gora je za samo par godina došla od lidera u evropskim integracijama do toga da joj predsjednik Repubčike Srpske Milorad Dodik donosi upute za spoljnopolitička djelovanja, smatra zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Petar Odžić.

Vujović: Raskol u PES-u uvod u VANREDNE IZBORE

Nedjelja, 25.02.2024 | 13:04

Raskol u Pokretu Evropa sad (PES) je uvod u vanredne izbore, ocijenio je lider Socijaldemokratske partije Ivan Vujović.

Novi iPad Pro modeli stižu sa VEĆIM PROMJENAMA - Ovo su NOVITETI

Ponedjeljak, 26.02.2024 | 12:55

Apple-ovi novi iPad Pro modeli bi mogli da dobiju veće promjene, dok se očekuje da će standardni modeli ostati isti.

FOTO: Neobična maska za telefon koja je ODUŠEVILA DAME - Ovakvo nešto još NIJE VIĐENO

Ponedjeljak, 26.02.2024 | 12:28

Kozmetički brend Rhode, koji je osnovala Hailey Bieber, ima novi proizvod.

Predstavljena ekspertska procjena porodilišta u CG - Šimun: Izvještaj prepoznao ključne oblasti koje treba unaprijediti

Ponedjeljak, 26.02.2024 | 12:11

„Bezbjedan porođaj od ključnog je značaja za zdravlje i dobrobit i žene i novorođenčeta, a to podrazumijeva djelotvoran klinički menadžment, ali i zadovoljenje prava pacijenata u ovom važnom životnom trenutku kako za pojedinca, u prvom redu majku, a potom i novorođenče, kompletnu porodicu, pa nadalje zajednicu i društvo u cjelini, saopštio je ministar zdravlja, dr Vojislav Šimun, tokom predstavljanja izvještaja Procjene kvaliteta njege majki i novorođenčadi u Crnoj Gori, koji je održan danas u Institutu za javno zdravlje.

PODGORICA - Počeli radovi na sanaciji saobraćajnice u Orjenskoj ulici na Zlatica

Ponedjeljak, 26.02.2024 | 11:55

Ekipe gradskog preduzeća Putevi d.o.o. danas su počeli sa radovima na sanaciji saobraćajnice u Orjenskoj ulici na Zlatici na dužini od 1.6km.

Želite telefon koji koristi BARBI? Evo kada stiže na TRŽIŠTE

Ponedjeljak, 26.02.2024 | 12:04

Kompanija HMD, koja je do skoro bila zadužena za Nokia telefone, "oživjeće" telefon koji koristi Barbi.

Predstava "Šćeri moja" na Velikoj sceni CNP-a

Ponedjeljak, 26.02.2024 | 11:46

Predstava „Šćeri moja“, Maje Todorović u režiji i adaptaciji Ane Vukotić biće izvedena večeras u 20 sati na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta. Sve ulaznice su rasprodate.

Đuranović: Ograničavanje marži i uvođenje radne nedjelje bilo bi pogubno

Ponedjeljak, 26.02.2024 | 11:34

"Ideja o povratku radne nedjelje krupno utiče na porodicu svih radnika u trgovinama koja nedjeljom, konačno, posljednjih godina uspijeva da se skupi i provede zajedno dan. Bez dogovora sa predstavnicima zaposlenih u trgovini i poslodavcima, samovoljno, kao da prepisuje od dugogodišnjeg šefa države i DPS-a, misleći da je država njegova prćija. Koliko do juče su se GLASNO borili protiv, ali ih sad neki VIŠI interesi okrenuše protiv radnika, kojih je u trgovinama desetine hiljada", saopštio je danas član Predsjedništva Građanskog pokreta URA Miodrag Đuranović.

Aco Pejović iskreno o PRVOM POSLU - "Dobio sam otkaz posle šest dana i zahvalnicu"

Ponedjeljak, 26.02.2024 | 11:28

Iako danas važi za jednog od najpopularnijih i najangažovanijih pjevača, Aco Pejović nije uvijek imao posao iz snova.

ANKETA: Da li ste zadovoljni NAJAVLJENIM KONCERTIMA u SC "Morača"?

Ponedjeljak, 26.02.2024 | 11:01

Sportski centar "Morača" će osim sportskih događaja, uskoro biti epicentar i muzičkih dešavanja.

VIDEO: O ovome se priča - Glumica tražila autogram, dobila ga na ČELU

Ponedjeljak, 26.02.2024 | 10:50

Čini se da je Melisa Mekarti velika obožavateljka Bili Ajliš, a nakon dodjele SAG nagrada, može se reći da je prevelika.