Ponedjeljak, 11.12.2023 | 18:50
IZVOR: rtcg.me

Vlada predlaže uvođenje AKCIZA na BEZALKOHOLNO PIVO

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici predložila uvođenje akcize na negaziranu vodu sa dodatkom šećera ili drugih sredstava za zaslađivanje ili aromatizaciju i bezalkoholno pivo.




Foto: Vlada Crne Gore

Kako su kazali, predloženim zakonskim rješenjem se, u cilju smanjenja negativnih uticaja koje upotreba proizvoda od šećera imaju na zdravlje stanovništva.

Visina akcize za negaziranu vodu sa dodatkom šećera iznosi 25 eura po hektolitru, koliko iznosi i akiciza za gaziranu vodu sa dodatkom šećera ili drugih sredstava za zaslađivanje ili aromatizaciju.

Iz Vlade su saopštili da se povećanje prihoda budžeta po ovom osnovu očekuje za oko dva miliona eura na godišnjem nivou.

Vlada je takođe i utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću.

Cilj izmjena je sistemski i prihodno održivo regulisanje priređivanja igara na sreću putem interneta, odnosno drugih telekomunikacionih sredstava, kao i povećanje prihoda po ovom osnovu. Predloženim izmjenom i dopunama, a po ugledu na kvalitetna uporedna rješenja, stvaraju se uslovi za unapređenje regulisanja ove izuzetno sofisticirane oblasti priređivanja igara na sreću.

Takođe, predloženim rešenjem se definišu odredbe koje se odnose na sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma. Ocijenjeno je da će primjena propisa dovesti do generisanja milionskih prihoda za Budžet. Uzimajući u obzir dostupne mjesečne izvještaje o uplatama/isplatama on-line priređivača (posebno analizirajući one sa najvećim prometom) dolazi se do okvirnog iznosa od 15 miliona eura budžetskih prihoda na godišnjem nivou.

Navedenim zakonom prvi put se definiše obaveza plaćanja varijabilnog dijela koncesione naknade za priređivanje kladioničkih igara na sreću putem interneta, kao i igara na sreću u virtuelnim kazinima i igara na sreću na virtuelnim automatima putem interneta. Ova koncesiona naknada se obračunava u iznosu od 10 odsto od osnovice koju čini ukupan iznos uplata, umanjen za vrijednost isplata, a plaća se do petnaestog u mjesecu za prethodni mjesec.

Pored pomenutog varijabilnog dijela, za priređivanje kladioničkih igara na sreću putem interneta, plaćaće se i fiksni dio koncesione naknade u iznosu od 10.000 eura mjesečno kako za priređivanje kladioničkih igara na sreću putem interneta, tako i za igre na sreću u virtuelnim kazinima i igre na sreću na virtuelnim automatima putem interneta.

Od posebne važnosti su norme koje propisuju: registraciju svih internet igara (sa jasno definisanim pravilima), registraciju igrača i online nadzor. Uspješnom registracijom internet igara proširiće se poreska baza, a uz gore navedene koncesione modele obezbijediti višemilionski prihodi za budžet već u ovoj godini.

Takođe, poštujući zahtjeve iz oblasti pranja novca, predlogom Zakona se uvode norme koje se odnose na stvarnog vlasnika priređivača, obezbjeđivanje podataka Finansijsko-obavještajnoj jedinici, kao i obaveza priređivača da postupa u skladu sa propisima kojima se uređuje sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, a u dijelu čuvanja tajnosti podataka o igračima.

 

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Vuković: Počevši od januara 2025. godine, sve penzije iznad minimalne, uvećaće se prosječno za oko 50 eura

Subota, 27.07.2024 | 15:58

Ministar finansija Novica Vuković odgovorao je na najčešće postavljana pitanja u vezi sa Fiskalnom strategijom, a na pitanje šta zaposleni u Crnoj Gori mogu očekivati od 1. oktobra – ministar je kazao da će oko 300 hiljada zaposlenih u našoj državi primiti uvećane zarade.

MF: Nema zaduženja za rast plata i penzija, finansiranje Fonda PIO biće stabilno

Subota, 27.07.2024 | 13:40

Povećanje minimalne i prosječne zarade i posljedično tome povećanje penzija samo je jedna od desetine mjera planiranih Fiskalnom strategijom. Sve mjere su usmjerene na povećanje standarda građana, ali i unapređenje poslovnog ambijenta i konkurentnosti privrede, navodi Ministarstvo finansija.

Radunović ODBLOKIRAO isplatu obeštećenja: Bivši vlasnici i njihovi nasljednici dolaze do svojih prava

Petak, 26.07.2024 | 15:24

Vlada Crne Gore usvojila je Uredbu o utvrđivanju isplate obeštećenja bivšim vlasnicima oduzetih imovinskih prava u novčanim sredstvima za 2024. godinu, saopšteno je iz Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

EPCG - Željezara opet lije čelik

Petak, 26.07.2024 | 14:37

Proizvodni pogoni nikšićke Željezare, kćerke firme Elektroprivrede Crne Gore,  u narednih 50 godina poslovaće u okviru švajcarske kompanije 8B Capital S.A. iz Lugana za mjesečnu zakupninu od 31 hiljadu eura (bez PDV-a).

Milović: Programom ES2 svi zaposleni od oktobra ostvaruju POVEĆANJE ZARADE

Petak, 26.07.2024 | 14:04

Program Evropa sad 2 je poreska reforma koja podrazumijeva dvije ključne komponente - smanjenje poreskog opterećenja na rad i povećanje minimalne i prosječne zarade u Crnoj Gori, poručila je savjetnica premijera za ekonomsku politiku Milena Milović.

Boban Rajović POKORIO Banja Luku! Pokazao kako se prave najbolje žurke

Subota, 27.07.2024 | 17:32

Ova godina definitivno je u znaku Bobana Rajovića. Poslije solističkih koncerata u Riijeci i Podgorici za koje se tražila karta više, pjevač je ovaj put zapalio Banja Luku!

"Odluke o raspodjeli funkcija ne donositi putem medija"

Subota, 27.07.2024 | 17:09

Nosilac liste Demokratske Crne Gore u Budvi Đorđe Zenović kazao je da se raspodjele funkcija u potencijalnoj vlasti u toj opštini ne mogu obavljati putem medija, već isključivo na osnovu zvaničnih razgovora, odluka nadležnih organa i potpisom koalicionog sporazuma. S obzirom da toga za sada nema kad je riječ o dogovoru vlasti u Budvi, Zenović dodaje da je suvišno izjašnjavati se o tome.

Gojković: Ponosna sam na ono što sam pokazala, OI san svakog sportiste

Subota, 27.07.2024 | 16:54

Crnogorska bokserka Bojana Gojković poražena je u prvoj borbi Olimpijskog turnira u Parizu, jednoglasnom odlukom sudija od borkinje iz Kineskih Tajjpeja Hsiao-Ven Hvang.

PES: Milatović trebalo da raspiše i predsjedničke izbore, opsjednut je ličnom ambicijom

Subota, 27.07.2024 | 16:47

Iz pokreta Evropa sad poručuju kako je predsjednik države Jakov Milatović sa opozicijom dogovorio i rušenje vlasti u Podgorici i datum izbora u tom gradu.  

Petrić: Milatović i datum izbora dogovorio sa opozicijom

Subota, 27.07.2024 | 16:32

Ono što smo iz PES-a već odavno prozreli danas je dobilo i zvaničnu potvrdu, Jakov Milatović je sa opozicijom dogovorio i rušenje vlasti u Podgorici, ali i cijeli scenario prema kojem je neophodno izbore sprovesti prije implementacije programa Evropa Sad 2, saopštio je Dražen Petrić, poslanik Pokreta Evropa sad.

Vuković: Počevši od januara 2025. godine, sve penzije iznad minimalne, uvećaće se prosječno za oko 50 eura

Subota, 27.07.2024 | 15:58

Ministar finansija Novica Vuković odgovorao je na najčešće postavljana pitanja u vezi sa Fiskalnom strategijom, a na pitanje šta zaposleni u Crnoj Gori mogu očekivati od 1. oktobra – ministar je kazao da će oko 300 hiljada zaposlenih u našoj državi primiti uvećane zarade.

Alkaras ubjedljiv na startu OI

Subota, 27.07.2024 | 15:34

Španski teniser Karlos Alkaras lako se plasirao u drugu rundu Olimpijskih igara

Njemačka deklasirala Japan – aktuelni šampion svijeta silovit na startu OI

Subota, 27.07.2024 | 15:30

Košarkaši Njemačke su savladali Japan sa 97:77, u prvom meču grupe B na Olimpijskim igrama u Parizu

Crnogorska evropska partija želi samostalno na izbore u Podgorici

Subota, 27.07.2024 | 15:10

Crnogorska evropska partija obavještava javnost da već preduzima sve mjere propisane zakonom, da bi samostalno učestvovala na izborima za parlament Glavnoga grada Podgorice, raspisanim 29. septembra 2024. godine, kazao je potpredsjednik CEP-a Stevo Vučinić.

Podgoričaninu određeno zadržavanje, osumnjičen da je prijetio bivšoj supruzi i kćerki

Subota, 27.07.2024 | 15:07

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici odredilo je izdržavanje do 72 sata S.U. iz Podgorice.