Nedjelja, 14.01.2024 | 11:58
IZVOR: una.rs

Sagorijeva kalorije i čuva srce - Zbog ovih RAZLOGA SMIJEH je odličan za zdravlje organizma

Sigurno ste primijetili kako se osjećate mnogo lakše i bolje nakon što se dobro ismijete.




Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Nauka je pokazala da smijeh nije dobar samo zbog toga što pomaže da se opustite, već i zbog toga što čini mnogo pozitivnih stvari za vaše zdravlje.

Prema studiji objavljenoj u časopisu "International Journal of Obesity", smijanje takođe sagorijeva kalorije. Tačnije, 10 do 40 kalorija ako se smijete 10 do 15 minuta dnevno. To je otprilike količina kalorija koju unesete dok pojedete malu čokoladicu.

Istraživači su do zaključaka došli mjereći broj otkucaja srca i potrošnju energije (stopu metabolizma) kod 100 dobrovoljaca koji su gledali humoristične isječke.

Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

"Otkrili smo da, kada su se ljudi smeijali, povećanje je bilo oko 20 posto iznad prosječne stope metabolizma u mirovanju", podijelio je za NBC News dr Bučovski sa Univerziteta Vanderbilt.

Takođe, smijeh može imati sličan učinak na vaše hormone kao i vježbanje. Kada se smijete 15 minuta jednako je kada trčite ili radite neku drugu kardioaktivnost. Smijanje podstiče i veći unos kiseonika, a smijehom se možemo boriti i protiv stresa, bolova, tako da su njegove dobrobiti za organizam više nego očigledne.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Ovi začini mogu da vam poboljšaju koncentraciju i pamćenje

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 09:38

Ukoliko želite da radite na svom kognitivnom zdravlju, treba da uključite u ishranu razne namirnice koje će pozitivno uticati na zdravlje.

Svako jutro dodajte kašičicu ovoga u kafu i brzo ćete se osloboditi sala na stomaku

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 09:21

Trik za brzo mršavljenje.

Da li ste znali? Zbog čega su roletne na prozorima aviona uvijek PODIGNUTE tokom polijetanja i slijetanja

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 09:15

Gledanje kroz prozor aviona tokom leta je zanimljivo posmatranje oblaka, predjela, gradova iz ptičije perspektive. Ako više volite da sjedite na sjedištu pored prozora u avionu, imali ste priliku da vam se obrati stjuardesa i zamoli vas da ne spuštate roletnu na prozoru kada avion polijeće ili kada slijeće.

Gdje je Nikola Jokić? Uživa u svojoj najvećoj strasti (VIDEO)

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 09:10

Nikola Jokić se nije dugo zadržao u SAD nakon eliminacije Denver Nagetsa u plej-ofu NBA lige.

U Luku Bar uplovio kruzer “Sun Princess” sa 4.200 putnika

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 09:03

Najveći kruzer koji je ikad posjetio Crnu Goru, “Sun Princess”, jutros je treći put ove godine uplovio u Luku Bar. Na brodu je 4.200 putnika.

Specijalni sud mora imati najmanje sedam sudnica

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 08:52

Bez specijalnog suda nezamisliva je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, i trebalo bi ga formirati u što kraćem vremenskom roku, poručuje advokat Zdravko Begović, prenosi RTCG.

Za sto dana građani poslali 463 PRIJAVE putem aplikacije "Zabranjeno pušenje"

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 08:44

Crnogorski građani su, putem aplikacije „Zabranjeno pušenje“ od 22. decembra prošle godine do kraja marta ove godine, poslali 463 prijave od kojih se najveći broj odnosi na kršenje Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima, saopšteno je iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

Od 11 do 15 časova: Bivši radnici Košute i danas blokiraju saobraćaj

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 08:42

Bivši radnici cetinjske Košute i danas će zaustaviti saobraćaj između Cetinja i Podgorice u mjestu Kruševo ždrijelo, a blokada će trajati od 11 do 15 sati.

Upozorenje stručnjaka: Prvaci sa SVE LOŠIJIM motoričkim sposobnostima

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 08:33

Stručnjaci upozoravaju da djeca, prilikom upisa u prvi razred iz godine u godinu pokazuju sve lošije motoričke sposobnosti na testiranjima. Gojazost, slabiji vid i govor te loše držanje tijela samo su neki od poremećaja s kojim se djeca susrijeću. Razlog je što su najmlađi sve više pored ekrana a sve manje napolju.  

Zenović: Daćemo sve od sebe da budemo konstruktivni u daljem političkom životu i dinamici Budve

Nedjelja, 26.05.2024 | 22:31

Nosilac liste Pokreta Evropa sad na izborima u Budvi Predrag Zenović rekao je da su rezultati "takvi kakvi jesu" i da su zadovoljni onim što su "dali ovom cijelom procesu".