Utorak, 16.01.2024 | 08:05
IZVOR: bbcnasrpskom/pobjeda.me

"ZABRINJAVAJUĆI TREND" - Vještačka inteligencija pogađa 40 odsto poslova i POGORŠAVA nejednakost

Vještačka inteligencija pogađa skoro 40 odsto radnih mjesta, pokazuje nova analiza Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).




Fozo: Ilustracija/Pixabay.com 

Kristalina Georgieva, izvršna direktorka MMF-a, kaže da u većini slučajeva vještačka inteligencija pogoršava nejednakost.

Dodaje da bi donosioci odluka trebalo da se pozabave ovim "zabrinjavajućim trendom", kako bi "spriječili uticaj tehnologije na tenzije u društvu".

Nagli rast zastupljenosti vještačke inteligencije skreće pažnju na prednosti, ali i rizike koje nosi.

Uticaj vještačke inteligencije bi mogao da poraste u budućnosti, pogađajući oko 60 odsto radnih mjesta u razvijenim zemljama, navodi se u izvještaju MMF-a.

U oko polovini slučajeva, upotreba vještačke inteligencije donosi koristi, kao što je povećanje produktivnosti.

Međutim, postoje i primjeri kada vještačka inteligencija može da preuzme rad na zadacima koje trenutno izvršavaju ljudi.

To bi moglo da smanji potražnju za radnom snagom, da utiče na plate, pa čak i da dovede do ukidanja radnih mjesta.

Kada se radi o manje razvijenim zemljama, gdje su prihodi niski, vještačka inteligencija uticaće na tek 26 odsto radnih mjesta, predviđaju iz MMF-a.

Na sličan zaključak ukazuje i izvještaj globalne bankarske grupacije Goldman Saks iz 2023. godine, u kojem se procjenjuje da bi vještačka inteligencija mogla da zamijeni oko 300 miliona poslova sa punim radnim vremenom.

Ipak, u tom izvještaju se prognozira i pojavljivanje novih poslova.

Georgieva kaže da "mnoge zemlje nemaju infrastrukturu ili kvalifikovanu radnu snagu koja bi im omogućila da iskoriste prednosti vještačke inteligencije, što povećava rizik da tehnologija vremenom pogorša nejednakost među narodima".

Kako se predviđa, što se više vještačka inteligencija bude razvijala, radnici sa višim prihodima i mlađi zaposleni mogli da se sretnu sa neproporcionalnim povećanjem plata.

Međutim, to neće biti slučaj sa radnicima sa nižim primanjima i starijim radnicima, kažu iz MMF-a.

- Od suštinskog je značaja da države uspostave sveobuhvatne mehanizme socijalne zaštite i programe prekvalifikacije za ugrožene radnike - ocjenjuje Georgieva.

- Na taj način možemo učiniti tranziciju vještačke inteligencije inkluzivnijom, suzbijajući nejednakost - dodaje one.

Analiza MMF-a objavljena je uoči Svetskog ekonomskog foruma koji se održava u Davosu, u Švajcarskoj.

Vještačka inteligencija je jedna od tema o kojoj će se razgovarati, u svjetlu rasta popularnosti aplikacija kao što je ČetDžiPiTi (ChatGPT).

Širom svijeta donose se nove regulative koje se odnose na vještačku inteligenciju.

Prošlog mjeseca zvaničnici Evropske unije postigli su privremeni dogovor o prvim sveobuhvatnim zakonima na svijetu koji regulišu upotrebu vještačke inteligencije.

Kina je prva u svijetu uvela neke od propisa o vještačkoj inteligenciji, kao što supravila o razvoju i primjeni algoritama.

U oktobru predsjednik Amerike Džozef Bajden potpisao je uredbu koja obavezuje programere da vlastima stavljaju na raspolaganje podatke o bezbjednosti vještačke inteligencije.

Mjesec kasnije Velika Britanija je bila domaćin samita o vještačkoj inteligenciji i bezbjednosti, gdje je nekoliko zemalja potpisalo Deklaraciju o bezbjednom razvoju tehnologije.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Madrid dobija NOVOG ŠAMPIONA: Rubljov eliminisao Alkarasa

Srijeda, 01.05.2024 | 19:03

Nakon dvije godine, završena je vladavina Karlosa Alkarasa u Madridu - španski teniser je danas u četvrtfinalu ovog Mastersa izgubio od Andreja Rubljova 2:1 (4:6, 6:3, 6:2).

Alkaras: Razmišljam o tituli, imam šansu da postanem legenda Madrida kao Nadal

Srijeda, 01.05.2024 | 14:10

Nakon trijumfa nad Janom Lenardom Štrufom, Karlos Alkaras je istakao da je počeo da razmišlja o tituli u Madridu.

Registrovan ZEMLJOTRES kod Nikšića

Srijeda, 01.05.2024 | 13:47

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je dana 1. maja 2024. godine, u 12 časova i 19 minuta registrovao zemljotres manje jačine sa epicentrom na 10 km sjeverno od Velimlja u Opštini Nikšić, saopšteno je iz Seizmološkog Zavoda Crne Gore.

Predlog za POSNU TRPEZU - Pasulj na vodi

Srijeda, 01.05.2024 | 17:15

Za sve koji prate post na vodi, recept koji ne treba zaobići jeste pasulj. Pasulj je veoma hranljiva namirnica i u bilo kom obliku je mnogima i uvijek rado viđen na trpezi.

MUP - Apel građanima da tokom prazničnih dana vatru lože u kontolisanim uslovima

Srijeda, 01.05.2024 | 13:35

Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je građanima da tokom prazničnih dana vatru lože u kontolisanim uslovima.

Uprava policije: Ciljanom potragom u Podgorici lišen slobode državljanin Republike Srbije

Srijeda, 01.05.2024 | 13:01

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, Grupe za međunarodne ciljane potrage Odjeljenja za međunarodnu operativnu policijsku saradnju INTERPOL – EUROPOL – SIRENE, juče su u saradnji sa službenicima Odjeljenja bezbjednosti Podgorica realizovali ciljanu potragu i u Podgorici lišili slobode međunarodno traženo lice M.T. (41), državljanina Republike Srbije, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Kako da skinete pečat sa jaja? Potrebne su vam DVIJE STVARI

Srijeda, 01.05.2024 | 16:42

Bližimo se Velikom petku, danu kada farbamo jaja za predstojeći praznik Vaskrs. Uveliko su domaćice opremljene svime što im je potrebno za ovaj proces, a posebno jajima.

Da li je vrijeme da kupite novi dušek za spavanje? Saznajte uz pomoć OVOG TRIKA

Srijeda, 01.05.2024 | 16:09

Uradite ovaj jednostavan test i saznajte da li je vrijeme da kupite novi dušek za spavanje.

Živković: Zajedno da nastavimo sa afirmacijom i poštovanjem radničkih prava

Srijeda, 01.05.2024 | 12:39

Svim građankama i građanima Crne Gore, u ime Demokratske partije socijalista i svoje lično, čestitam Međunarodni praznik rada - Prvi maj, sa željom da zajednički nastavimo sa daljom afirmacijom i poštovanjem radničkih prava, saopštio je predsjednik DPS-a Danijel Živković.

FOTO: Pogledajte - Pojačan saobraćaj na GRANIČNIM PRELAZIMA

Srijeda, 01.05.2024 | 12:07

Prvomajske i vaskršnje praznike, mnogi su iskoristili da se odmore i otputuju.