Ponedjeljak, 05.02.2024 | 10:07
IZVOR: ona.rs

Obratite pažnju: Ove telefonske navike vam "ubijaju" mozak: Recept za stresan i anksiozan život

Platforme društvenih mreža često su pune uznemirujućih sadržaja, a gledanje ovih video-klipova može da dovede do emocionalnog stresa, PTSP-a i indirektne traume




Foto: Ilustracija, Pixabay

1. Noćno skrolovanje

Dr Nerurkar je uputila apel da prestanemo da skrolujemo kasno noću jer nam to otežava da se odvojimo od telefona i dobro spavamo. Tvrdi da je naša želja za skrolovanjem „primarni poriv“ - tražimo opasnost.

- U posljednje vrijeme bilo je mnogo loših vijesti, u stvari, čini se kao da se loše vijesti nizaju jedna za drugom, bilo da je klimatska katastrofa ili sukob u određenom dijelu svijeta ili nešto drugo. Tok informacija je brz i bez presedana, tako da mi stalno tražimo opasnost - objasnila je.

2. Prečesto provjeravate telefon

Mnogi od nas prečesto provjeravaju svoj telefon tokom dana, posebno kada nemamo poruke na koje treba da odgovorimo; često otključavamo ekran bez nekog posebnog razloga.

Dr Nerurkar je izjavila da provjera telefona čim se probudite i prije nego što odete u krevet može stvoriti zavisnost i anksioznost.

Tvrdi da u prosjeku provjeravamo svoje telefone 2.600 puta dnevno, pri čemu 62 odsto nas provjerava u roku od 15 minuta nakon buđenja, a 50 odsto - usred noći. Da biste to spriječili, stručnjakinja preporučuje da ograničite upotrebu telefona na 20 minuta dnevno i da podesite tajmer za potrošnju.

3. Konzumiranje traumatičnog sadržaja

Platforme društvenih mreža često su pune uznemirujućih sadržaja, a gledanje ovih video-klipova može da dovede do emocionalnog stresa, PTSP-a i indirektne traume, prenosi "Mirror".

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

UHAPŠENA 23 vozača - a: Pijanih za volanom NAJVIŠE U OVOM GRADU

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 19:34

Ukupno 23 vozača uhapšena su zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, opojnih droga ili drugih psihoaktivnih supstanci i ostalih težih prekršaja iz oblasti saobraćaja, saopštila je Uprava policije.

Janović: DPS neće ući u vlast, želimo NOVE IZBORE

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 19:28

Demokratska partija socijalista smatra da su Crnoj Gori potrebniji novi izbori nego rekonstrukcija Spajićeve Vlade, poručio je poslanik DPS-a i član Odbora za bezbjednost Skupštine Nikola Janović, u emisiji “Referat” Gradske RTV.

"KRALJ EMOCIJA“ - Aco Pejović NOVOM PJESMOM pomjera granice, fanovi ODUŠEVLJENI (VIDEO)

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 19:19

Nakon što je za samo 24 sata numera „Soba 501“ osvojila publiku, Aco Pejovć danas je objavio pjesmu „Posljednji valcer“.

SLABIJI zemljotres na Kosovu, OSJETIO se u Crnoj Gori

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 19:10

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju saopštio je da su danas u 18.04 registrovali zemljotres manje jačine, sa epicentrom 19 kilometara istočno od Kline (Kosovo).

Disciplinska komisija ABA lige KAZNILA Partizan i Budućnost

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 19:02

Zbog propusta u oganizaciji majstorice polufinala plej-ofa protiv Budućnost Volija, Košarkaški klub Partizan kažnjen je 20 hiljada eura, odluka je Disciplinske komisije ABA lige.

Kralj Čarls: IZGUBIO sam ČULO UKUSA tokom liječenja od raka

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 18:55

Britanski kralj Čarls Treći izjavio je danas da je tokom liječenja od raka izgubio čulo ukusa.

Uz njih ćete lakše SMRŠATI - NAMIRNICE koje možete jesti KOLIKO GOD POŽELITE

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 18:50

Konzumacija samo pola svježeg grejpa pre obroka povezana je sa primjetnim gubitkom težine. 

U TOKU SASTANAK parlamentarne većine o Rezoluciji o Jasenovcu

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 18:40

U Skupštini Crne Gore u toku je sastanak lidera parlamentarne većine na kojem bi trebalo da se raspravlja o rezoluciji o Jasenovcu, saznaje portal Dan.

VJERIDBA na Eurosongu: Dečko ZAPROSIO djevojku tokom nastupa Teya Dore (VIDEO)

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 18:29

Društvenim mrežama širi se snimak nastala tokom nastupa srpske predstavnice Teje Dore u finalu, tiokom kojeg je dečko iz publike zaprosio svoju djevojku. 

Advokat: Napale su me dvije osobe, POLOMLJENA mi je vilica

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 18:16

Iz Osnovnog tužilaštva u Beranama kažu da je predmet u radu i da napadači još uvijek nisu procesuirani. "Čeka se da se kvalifikuje krivično djelo i da se tužilaštvo odredi prema ovom krivičnom djelu"