Petak, 09.02.2024 | 18:43
IZVOR: b92.net

Da li su muške prehlade zaista TEŽE nego ženske?

Nije tajna da žene ignorišu prehladu i ispunjavaju sve dužnosti na poslu i kod kuće, dok muškarci s prvom temperaturom i blagim curenjem nosa iznemogli padaju u krevet.




Foto: Ilustracija/Pexels.com 

Mnogi se zbog toga pitaju da li muškarci doživljavaju prehladu i temperaturu na drugačiji način nego žene.

Iako postoje neka istraživanja koja pokazuju razlike u reakciji na prehladu muškog i ženskog organizma, to ne bi trebalo da čini neku razliku.

Ipak...

Kad je muškarac prehlađen, pomislili biste da je u pitanju neka teška bolest. Leži na kauču, ne može ništa, jednostavno se prepusti sudbini. Kod žena je to malo drugačije – popiju lijek i odu na posao.

S obzirom na to da je scenario u gotovo svakoj kući ovakav, postavlja se pitanje ima li neki konkretan razlog ili je ipak u pitanju samo stereoptip.

Neki stručnjaci kažu da muškarci i žene zapravo mogu različito da reaguju na prehladu, a istraživanja kažu da muškarci mogu imati više simptoma nego žene kada su prehlađeni, piše Webmd.

Što se tiče prehlade, može postojati određeni uticaj pola. Ženski hormon estrogen usporava brzinu razmnožavanja virusa, što može dovesti do manje simptoma.

"Virus gripa se kod žena možda neće tako brzo širiti zbog estrogena i načina na koji žensko tijelo reaguje na njega. Studije nisu pokazale vrijedi li ista stvar za virus prehlade”, kaže Kim Templton, ljekarka sa hirurgije u bolnici Univerziteta u Kansasu, koja je napravila opsežna istraživanja o rodnim razlikama u zdravlju.

Ističe i kako je dio mozga koji kontroliše telesnu temperaturu veći kod muškaraca zbog testosterona.

"To može dovesti do viših temperatura kod muškaraca u odnosu na žene", kaže Kim Templton.

Ali ove stvari možda neće imati veliki uticaj na nošenje sa bolestima. Aron E. Glat, načelnik odjeljenja medicine u bolnici Saut Nasau komjunitiz kaže kako postoje male, ali ne tako značajne razlike u imunom sistemu muškaraca i žena.

Kulturološki faktor

Kulturološki faktori igraju veliku ulogu, prema Polaku, autoru knjige "Real Boys: Rescuing Our Sons from the Myths of Boyhood". Objašnava kako su, istorijski gledano, muškarci bili naučeni da misle da moraju da budu "beskonačno sposobni i uvijek uspješni”.

"Dakle, ako dobijemo bilo kakvu bolest, od toga pravimo veliku stvar jer se čini da je to velika stvar. Uzrokuje još veće probleme jer bi trebalo da budemo nepogrešivi", kaže on.

Drugim riječima, muškarac sigurno misli da je njegova prehlada korak do smrti, inače mu to ne bi toliko smetalo, a naravno da mu smeta, pa preuveličava.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Marija Šerifović krsti sina: Otkrila sve detalje

Nedjelja, 05.05.2024 | 12:11

Marija Šerifović je donijela važnu odluku kada je riječ o njenom sinu.

Današnji datum ima izuzetno moćno značenje: Ova važna poruka se krije u brojevima 05. 05

Nedjelja, 05.05.2024 | 12:26

Određeni brojevi govore dosta toga o svijetu oko nas, ali i o nama samima i baš su zato najvažniji dio numerologije. Ti takozvani anđeoski brojevi označavaju niz brojeva koji nose snažnu poruku, a u odnosu na to o kojim se brojevima radi, tako je i definisana ta specifična poruka.

Da li znate? Evo koji poslovi su najplaćeniji u Srbiji

Nedjelja, 05.05.2024 | 13:34

Poslovi u oblasti informacionih tehnologija spadaju među najplaćenije u Srbiji, sa prosjekom iznad 200.000 dinara (oko 1700 eura) – proizilazi iz podataka zvanične statistike, ali i podataka specijalizovanih platformi za zapošljavanje.

VIDEO - Nastup za pamćenje: Madona oborila REKORD pred DVA MILIONA oduševljenih fanova

Nedjelja, 05.05.2024 | 14:02

"Madona je legenda i zaslužuje sve!"

Crnogorski prozvođači vode opstaju na tržištu, uprkos enormnom uvozu: Porasli i prihodi i dobit

Nedjelja, 05.05.2024 | 13:04

Tokom prošle godine šest najvećih kompanija za proizvodnju, preradu, flaširanje i distribuciju vode u Crnoj Gori u povećale su ukupne prihode – sa 10,6 miliona iz 2022, na skoro 12 i po miliona eura u 2023, ili za 18 odsto više, što se efekturiralo i na njihovu veću ukupnu dobit. Ovi rezultati mogu se činiti skromni, ali je činjenica da su se crnogorski proizvođačo održali na uvozno orjentisanom tržištu. Prema procjenama, flaširane vode iz uvoza pokrivaju preko šezdeset odsto ukupnih potreba Crne Gore. Tako je prošle godine uvezeno svih vrsta pića u vrijednosti od 115 miliona eura (povećanje od cijelih 25 miliona eura, u odnosu na vrijednost uvoza iz 2022).  

Plej - of ABA lige: Partizan stigao u Podgoricu BEZ Koprivice i Jaramaza

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 12:01

Partizan u drugoj utakmici polufinala plej-ofa ABA lige protiv Budućnosti Voli u svom sastavu neće imati Balšu Koprivicu i Ognjena Jaramaza.

Šehović: Vlada umjesto što nemušto taktizira, da konačno saopšti svoj jasan stav o Rezoluciji UN o Srebrenici

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 11:46

Umjesto što nemušto i nevješto taktizira, a kad već nema hrabrosti da se nađe u društvu nekoliko desetina država koje su kosponzorisale Rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici, Vlada da stisne petlju i da konačno saopšti svoj jasan stav na ovo, ne političko, nego etičko pitanje, saopštio je predsjednik SD-a Damir Šehović.

CGO: Šteta nesporna, a nadležne institucije ne pokreću postupke

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 11:26

Od 140 pokrenutih postupaka zbog smjena direktora vaspitno-obrazovnih ustanova u vrijeme mandata Vesne Bratić, bivše ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta, do sada je 130 okončano pravosnažnim presudama koje utvrđuju nezakonitost tih smjena i administracije kojom je rukovodila Bratić, dok je 10 postupaka još u toku, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Ne odustaje od humanog cilja - Nikola Rokvić stigao pješke NA POLA PUTA do Grčke

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 11:17

Pjevač Nikola Rokvić juče, 5. maja, je proslavio Uskrs sa porodicom u Štipu, a novo jutro, danas 6. maja, započeo je lijepim vestima sa puta, ali je napomenuo da mu je sada put znatno teži.

Toni Nadal - Đokovića motivisala želja da postane najbolji u istoriji, Rafa je živio sasvim normalnim životom

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 11:03

Toni Nadal, bivši trener Rafaela Nadala, podigao je dosta prašine izjavama o GOAT trci.

Grnović: Za prva tri mjeseca 2024. godine u Glavnom gradu noćilo 53.139 gostiju, prema Podgorici otvoreno još pet avio linija

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 10:20

Po statističkim podacima MONSTAT-a za prva tri mjeseca 2024. godine u Podgorici je noćilo 53.139 gostiju, što je na nivou rekordne 2023. godine

Stručnjak za fitnes otkriva: DVA sjajna međuobroka prije vježbanja

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 10:03

Preskakanje obroka prije treninga može drastično uticati na naše vježbanje. Međuobroci nam mogu dati energiju potrebnu za izvođenje dodatnih serija i poboljšanje naših fitness ciljeva.

KIC "Budo Tomović" - Počinje osmi književni festival “Literitorija”

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 09:51

U utorak, 7. maja biće otvoreno osmo izdanje književnog festivala KIC-a „Budo Tomović” „Literitorija”, sa temom „Gdje je priča?”.

VIDEO: Na Netfliks stiže SERIJA koja se čekala - "Poslije Sene, Formula 1 više nikada nije bila ista"

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 09:38

Serija koja se sa nestrpljenjem čeka, uskoro stiže na Netfliks!

TRI namirnice koje nikako NE TREBA držati u frižideru

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 09:28

Nikako nije svejedno da li neke namirnice držite u frižideru ili ne.