Ponedjeljak, 19.02.2024 | 20:26
IZVOR: n1.info.rs

Sipali ste u auto POGREŠNO GORIVO - Koliko trenutak NEPAŽNJE može da vas košta?

Bez obzira na brojne mjere koje preduzimaju proizvođači goriva i vlasnici pumpi, ipak može da se desi da izaberete pogrešnu ručku prilikom točenja goriva.




Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Posljedice mogu biti savladive – ili katastrofalne.

Bez obzira na brigu, dosljednost, prisebnost ili znanje, mnogima se dešavalo da u rezervoar automobila sipaju pogrešno gorivo, piše avtomagazin.si.

Ne radi se o iskustvu, znanju ili bilo čemu drugom, već samo o trenutku. Trenutak nepažnje, na trenutak sklonjen pogled, zbunjenost zbog neprijatnog telefonskog poziva.

Troškovi takve nepažnje brzo mogu porasti na nekih 400 i više eura, jer saberite šlep službu, ispumpavanje goriva, isušivanje rezervoara…

I važno je šta ste pomiješali.

Mnogo je veća šansa da ćete u rezervoar dizel automobila sipati benzin nego obrnuto. Drška za točenje dizel goriva ima deblju cijev, koja je jednostavno preširoka za grlo otvora za punjenje na benzinskim pumpama posljednjih godina.

Nije neophodno, ali strah da ćete zbog ove greške uništiti motor je vjerovatno izlišan.

Ako vozite i motor počne da kašlje, zaustavite se odmah, inače će uskoro stati sam. Iako se savremeni sistemi za ubrizgavanje goriva i usisavanje vazduha smatraju osjetljivim djelovima automobila, ozbiljna oštećenja motora u takvim slučajevima su rijetka.

Ispiranje sistema za dovod goriva do cilindara motora uglavnom je dovoljno da se otklone problemi izazvani pogrešnim gorivom, a naravno svaki sistem ima svoje karakteristike.

Većina vozača ne može i ne zna kako da sebi pomogne u ovakvim slučajevima, pa preporučujemo da se za takve slučajeve pozovete majstore.

Oni najčešće prave sopstvene pumpne aparate (nekoliko kablova, staru auto pumpu za gorivo i crijevo).

Ako ste uvidjeli grešku dok još sipate i spipali ste samo malo, šta tada? Pa ako ste stvarno sipali malo, naspite pravo gorivo do vrha rezervoara i ponovite proces na svakih 10 kilometara i stvari će se uskoro srediti same od sebe.

Možda će se upaliti neka lampica za provjeru motora, možda će motor tu i tamo malo zakašljati, ali to je vjerovatno to.

Pun rezervoar, ali nema startovanja motora…

Sipali ste pun rezervoar pogrešnog goriva? Ako ovo saznate prije pokretanja motora i vožnje nekoliko kilometara, biće dovoljno da ispustite gorivo iz rezervoara i dopunite ga pravim.

Zvuči jednostavno, ali u praksi morate da ispravite dosta stvari kako biste to uradili. Prije svega, potreban vam je odgovarajući kontejner u koji ćete ispuštati gorivo iz rezervoara. A pošto sumnjam da sa sobom nosite rezervoar praznih i odgovarajućih kontejnera za gorivo, morate da pozovete pomoć, prenosi Danas.rs.

Morate se pobrinuti da uklonite odgovarajuće crijevo iz filtera za gorivo, na ovaj način pumpa neće otkriti odgovarajući pritisak goriva, tako da će sama obaviti posao pumpanja za oko pola sata.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Jedan od NAJAKTIVNIJIH vulkana na svijetu svakodnevno izbacuje ZLATO u vrijednosti 6.000 DOLARA

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 17:56

U ledenim prostranstvima Antarktike krije se vulkan koji izbacuje doslovno komadiće zlata. Otkriće su 1991. godine obznanili američki geolozi.

Žena po kojoj je snimljena jeziva serija koja RUŠI REKORDE gledanosti - "Ja sam ovdJe ŽRTVA"

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 17:44

Serija Baby Reindeer je za kratko vrIJeme postala hit na Netfliksu i pokupila je samo pozitivne kritike.

Klikovac: Injac da ODGOVORI kako su izvršene nabavke BEZ ORGANIZOVANJA javnih tendera

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 17:37

 Šef kluba odbornika DPS Glavnog grada Andrija Klikovac kazao je da gradonaćelnica Podgorice Olivera Injac treba da odgovori  kako su izvršene nabavke bez organizovanja javnih tendera suprotno zakonu?"

Ovo je RAZLOG zašto bi trebalo da IZBJEGAVATI javne punjače na aerodromima

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 17:23

Ako često koristite javne punjače za punjenje uređaja na aerodromima, poslije ovog teksta razmislićete dvaput.

JK ponovo o Dušku Tošiću: "Ljudi su u ŠOKU kada kažem da smo u BRAKU, situacija je OČAJNA"

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 17:07

Jelena Karleuša je u novom intervjuu otkrila u kakvim je odnosima sa Duškom Tošićem te navela za čime žali.

Kako muzika UTIČE na pse? Nova istraživanja imaju interesantne ODGOVORE

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 16:58

Nakon višedecenijskog istraživanja muzike i frekvencija, kako bi saznao na koji način utiču na ljude, Majkl Tirel je došao do iznenađujućeg zaključka - muzika ima veliki uticaj i na kućne ljubimce

Porodila se prije pola godine, a već ČEKA DRUGO DIJETE - Poznata pjevačica NE KRIJE SREĆU

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 16:50

Pet mjeseci nakon što je na svijet doniela ćerkicu Melinu, Nadica Ademov sija od sreće jer ne samo što je postala majka i vratila na muzičku scenu pjesmom "Kukavice", već je saznala i da je druga beba na putu.

"Najbolji POKLON je to što on NIJE PORED NJE": Način na koji je Donald Tramp ČESTITAO Melaniji rođendan USIJAO MREŽE (VIDEO)

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 16:38

“Da li iko vjeruje da Melanija želi njega pored sebe za rođendan?”, samo su neki od komentara na društvenim mrežama

Air Montenegro operacije obavlja po NAJVIŠIM BEZBJEDNOSNIM standardima

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 16:30

Nalazi detaljne revizije operativne bezbjednosti IATA-e (IOSA) potvrdili su da Air Montenegro posluje i operacije obavlja po najvišim međunarodnim bezbjednosnim standardima, saopšđteno je iz te kompanije.

PREDSTAVLJEN projekat „Mistične priče Dunavske zelene rute“

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 16:21

Agencija za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice organizovala je danas javni događaj u cilju promocije i prezentacije projekta „Mistične priče Dunavske zelene rute”.  Riječ je o projektu koji predstavlja međunarodnu valorizaciju prirodnog i nematerijalnog kulturnog nasljeđa sa ciljem društveno-ekonomskog razvoja ruralnih područja Podunavlja.