Srijeda, 21.02.2024 | 09:15
IZVOR: Kolektiv.me

Dr Maša Ždralević dobitnica godišnje Nagrade Univerziteta Crne Gore

Dr Maša Ždralević, istaknuta članica naučnog osoblja Instituta za napredne studije Univerziteta Crne Gore (UCG), zasluženo je dobila godišnju Nagradu za izuzetan doprinos naučnoistraživačkom radu i međunarodnom ugledu Univerziteta, u godini za nama, saopšteno je sa Univerziteta Crne Gore.




Foto: ucg.ac.me

Nagradu joj je uručio rektor UCG, prof. dr Vladimir Božović, na svečanoj sjednici Senata UCG, u prisustvu kolega i istaknutih članova akademske zajednice.

U saopštenju se navodi da je dr Maša Ždralević je u toku 2023. godine objavila četiri naučna rada u renomiranim međunarodnim časopisima, od kojih se posebno izdvajaju studija odabranih mikroRNK u dijagnostici kolorektalnog karcinoma kod pacijenata u Crnoj Gori, u kojoj je dr Ždralević prvi autor, kao i farmakogenetska studija u kojoj je pokazana korelacija specifičnih polimorfizama sa povećanim rizikom od nastanka neželjenih dejstava na nivou mišića kod pacijenata na terapiji atorvastatinom, i koja je objavljena u prestižnom časopisu Scientific Reports (Nature portfolio).

Rezultati istraživanja dr Ždralević su takođe bili predstavljeni i na više međunarodnih naučnih konferencija.

“Kada je u pitanju projektna aktivnost, dr Ždralević je u toku 2023. godine bila angažovana kao aktivni istraživač na tri međunarodna projekta, dva COST i jedan Erazmus+ CBHE. U oba COST projekta dr Ždralević je takođe i član upravljačkog odbora”, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je u okviru COST TRANSLACORE COST TRANSLACORE projekta (www.translacore.eu) je kao dobitnica granta realizovala kratkoročnu naučnu mobilnost u Centru za genom i biomedicinu u Izmiru, Turska, gdje je aktivno učestvovala u istraživanjima koja su doprinijela razumijevanju integriteta bioloških uzoraka i funkcionisanja kancerskih biobanaka.

“Dr Maša Ždralević se istakla kao član Programskog komiteta za zdravlje pri Evropskoj komisiji, gdje je kao nacionalni predstavnik aktivno učestvovala u donošenju programskih akata za oblast zdravlja, ostvarujući značajan doprinos u saradnji sa relevantnim akterima na nacionalnom nivou. Pored toga, dr Maša Ždralević je aktivno učestvovala i kao gostujući urednik i recenzent u vodećim naučnim časopisima, dodatno doprinoseći širenju naučnog znanja i razmjeni ideja u svojoj oblasti”, kažu na UCG.

U okviru svog angažmana u Centru za naučnoistraživački rad Medicinskog fakulteta UCG, dr Maša Ždralević kontinuirano radi na unapređenju naučnoistraživačke infrastrukture, pa tako Centar danas ima tri u potpunosti opremljene i funkcionalne laboratorije – laboratoriju za molekularnu medicinu, laboratoriju za ćelijske kulture i laboratoriju za spektrofotometriju i polarografiju. U aprilu 2023. godine dr Ždralević imenovana je za Šefa laboratorije Centra za naučnoistraživački rad Medicinskog fakulteta UCG.

“Njen akademski put obiluje postignućima i izuzetnim angažmanom kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou. Sa završenim doktoratom na Univerzitetu u Salentu, Italija, i bogatim iskustvom u istraživačkim institucijama širom Evrope, dr. Maša Ždralević, a budući da je diplomirala i magistrirala na Prirodno-matematičkom fakultetu (program Biologija) predstavlja istinsku inspiraciju za buduće generacije naučnika i istraživača u Crnoj Gori i šire”, zaključeno je u saopštenju UCG.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Ove VRSTE VOĆA se posebno preporučuju ljudima sa dijabetesom

Nedjelja, 19.05.2024 | 14:51

Dijagnostikovanje dijabetesa tipa 2 može biti zbunjujuće - odjednom postoje nova pravila ishrane kojih se pojedinac mora pridržavati kako bi svoje zdravstveno stanje držao pod kontrolom.

Herceg Novi: Kontrolisano loženje vatre na otvorenom samo do 1. JUNA

Nedjelja, 19.05.2024 | 14:43

Hercegnovska Služba zaštite i spašavanja spremna je za ovogodišnju požarnu sezonu, kadrovski i tehnički. Iako još nijesu počele vrućine i zabrana loženja vatre na otvorenom, pripadnici Službe zaštite i spasavanja tokom 24-časovnog dežurstva imaju, srećom, dosta manjih intervencija. Oni više nisu samo vagtrogasci, kao nekada.

ABA liga šalje delegata, ne osjeća se nadležnom zbog incidenta

Nedjelja, 19.05.2024 | 14:35

Rukovodstvo ABA lige upoznato je sa današnjim incidentom između košarkaša Partizana Džejmsa Nanelija i Crvene zvezde Stefana Lazarevića i poslalo je disciplinskog sudiju u Beograd, ali se ne osjeća nadležnim jer se incident dogodio van terena.

Sve više VOZILA u Crnoj Gori: Teretnjaka 20.472, motocikala 8,3 hiljada, a evo koliko ima PUTNIČKIH AUTOMOBILA

Nedjelja, 19.05.2024 | 14:24

Broj registrovanih drumskih motornih i priključnih vozila u 2023. godini iznosio je 285.257, što je za 6,9 odsto više nego u 2022. godini, kada je broj registrovanih drumskih motornih i priključnih vozila iznosio 266.747,objavila je Uprava za statistiku MONSTAT.

KK Crvena zvezda: Naneli FIZIČKI NAPAO Lazarevića

Nedjelja, 19.05.2024 | 14:14

Nemile scene pred večerašnji treći meč finala ABA lige – kako je saopšteno iz tabora Crvene zvezde, košarkaš Partizana Džejms Naneli je fizički napao Stefana Lazarevića. 

Astrolozi OTKRIVAJU - Žene rođene u ovim znakovima Zodijaka NISU ZA BRAK

Nedjelja, 19.05.2024 | 14:03

Astrolozi tvrde da žene u ova tri horoskopska znaka jako teško ostvaruju ljubavne veze jer im karakter ne dozvoljava da se predugo zadržavaju u nekoj zajednici.

Koliko je LJUDI POSJETILO baš SVE ZEMLJE SVIJETA?

Nedjelja, 19.05.2024 | 13:38

Nisam vidio baš sve, ali mi je na listi.

INCIDENT u Areni: Košarkaš Partizana pesnicom udario igrača Crvene zvezde

Nedjelja, 19.05.2024 | 13:16

Košarkaš Partizana Džejms Naneli udario je igrača Crvene zvezde Stefana Lazarevića pesnicom u glavu, prenosi Meridiansport.

NE PEČE SE i ima samo DVA SASTOJKA - Čokoladni kolač idealan za sve sladokusce

Nedjelja, 19.05.2024 | 13:08

Recept za ovaj kolač je vrlo jednostavan.

Ova dva horoskopska znaka OČEKUJU FINANSIJSKE prilike do kraja maja

Nedjelja, 19.05.2024 | 12:57

Maj je donio posebnu energiju za svaki horoskopski znak, ali dva horoskopska znaka imaće najviše sreće u finansijama do kraja mjeseca.