Ponedjeljak, 26.02.2024 | 15:04
IZVOR: n1.info.rs

Koliko BANANA je preporučljivo POJESTI tokom jednog dana?

Da li i koliko su banane zdrave za naš organizam?




Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Ovo pitanje muči mnoge ljude, koji bi se rado predali zadovoljstvu uživanja u ovoj voćki.

Za neke su one idealna užina koja sadrži dovoljno hranljivih materija, dok drugi smatraju da pretjerivanje u konzumiranju banana može dovesti do gojenja i drugih problema sa zdravljem. Kome onda treba vjerovati?

Prava istina je da su banane veoma zdrave i odličan izvor hranljivih materija kao što su magnezijum, kalcijum, kalijum, vitamin C i vitamin B6, a one su takođe i veoma bogate vlaknima.

Jedna banana težine 100 g ima oko 89 kalorija i ona sadrži:

22,8 g ugljenih hidrata

2,6 g vlakana

5,4 g skroba

12,2 g šećera

1,1 g proteina

8,7 mg vitamina C

5 mg kalcijuma

27 mg magnezijuma

358 mg kalijuma

74,9 g vode

Najveći dio energetske vrijednosti banana potiče od ugljenih hidrata, dok one u svom sastavu imaju veoma malu količinu proteina i masti. Upravo zbog toga, one nisu idealan obrok same po sebi, zbog čega se najčešće konzumiraju kao užina. Nutricionisti preporučuju da ih kombinujete sa namirnicama bogatim proteinima i zdravim mastima, kao što su orasi, puter od kikirikija ili kuvano jaje.

Banane uglavnom nisu opasnost za vašu liniju, no, kao u slučaju druge hrane, treba biti oprezan i jesti ih umjereno, posebno ako niste previše fizički aktivni. Kako onda glasi odgovor na pitanje iz naslova?

Prema mišljenju stručnjaka ne postoji fiksan broj banana koje je poželjno da pojede svaka osoba u toku dana.

Nekim ljudima je potrebno više energije, zbog čega oni mogu i treba da pojedu više banana. Naravno, ako samo jedu ovu voćku, ostaće uskraćeni za ostale zdrave namirnice koje ljudskom organizmu daju neophodne hranljive materije, nedostupne ili dostupne u maloj količini u bananama. Drugima je pak dovoljno da pojedu pola ili celu bananu u toku dana.

Imajući sve ovo u vidu poželjno da se ograničite na jednu ili dve banane dnevno.

Dobro bi bilo i da napravite dovoljan vremenski razmak između dvije porcije, kako biste u međuvremenu imali dovoljno mjesta u stomaku za ostale zdrave namirnice. Neće vam škoditi i ako s vremena na vrijeme premašite ovu količinu banana na dnevnom nivou, ali vodite računa da vam to ne pređe u naviku, piše Aktivna.si.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Ovo je NAJSKUPLJE MJESTO za parkiranje u Evropi, VRIJEDNO kao stan

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 16:30

Parking prostor kod Vondelparka, najveće zelene površine u Amsterdamu, prodaje se za skoro pola miliona eura.

Bratić: "Sva rješenja ZAKONITA, mnogi će imati štošta da objašnjavaju"

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 16:21

Bivša ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić poručila je da su sva rješenja zakonita i dodala da će kad vrijeme prođe mnogi imati štošta da objašnjavaju.

Advokat Ficdžerald: ZABRINUTI smo za Kneževićevu BEZBJEDNOST, posjetićemo ga u UIKS-u

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 16:11

Advokat predsjednika Atlas grupe Edvard Ficdžerald (Edward Fitzgreald) kazao je u izjavi za A plus televiziju da je advokatski tim Kneževića jako zabrinut za njegovu sigurnost.

"Ovaj čovejk ima RASTOPLJENO LICE" - Ben Aflek na meti KRITIKA

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 16:05

"Zar čovjek nije mogao da priušti dobrog plastičnog hirurga?", glasio je jedan komentar...

Žakelj: Moramo da IGRAMO kao tim, želimo da seriju VRATIMO u Beograd

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 15:49

Košarkaši Budućnost Volija u utorak od 18 sasti dočekuju Partizan u drugoj utakmici polufinala plej-ofa Admiralbet ABA lige.

Nekadašnji radnici "Košute" najavljuju BLOKADU puta u četvrtak

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 15:43

Radnici nekadašnje Košute najavili su da će i u četvrtak na Kruševom ždrijelu od 11 do 15 časova blokirati putni pravac Cetinje - Podgorica.

OBRATITE PAŽNJU - Konzumiranje KAFE tokom trudnoće može dovesti do ovog POREMEĆAJA

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 15:33

Žene koje ne žele da se odreknu kafe tokom trudnoće trebalo bi da ograniče konzumaciju jer bi to kod njihovog djeteta moglo da izazove autizam.

SLAVLJE u porodici Gudelj - Anastasija se OGLASILA najljepšim povodom (FOTO)

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 15:19

Anastasija Ražnatović danas sa porodicom Gudelj slavi krsnu slavu Đurđevdan.

Koliko su sjemenke lubenice ZDRAVE za konzumaciju?

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 15:10

Postoji mnogo mitova kada je riječ o konzumaciji sjemenki lubenice. Negdje se ističe da su bijele sjemenke sigurnije za konzumaciju od crnih sjemenki, ali zapravo ne postoji opravdani razlog zašto biste ih trebali izbjegavati.

Dobitnica Gonkurove nagrade gost Sajma knjiga u Podgorici

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 15:02

Dobitnica Gonkurove nagrade i jedna od najpoznatijih spisateljica Francuske Majlis Besri (Maylis Besserie) biće specijalni gost Sajma knjiga u Podgorici, navodi se u saopštenju organizatora podgoričkog Sajma knjiga.