Četvrtak, 07.03.2024 | 12:41
IZVOR: cdm.me

Spajić o ZADUŽENJU: Obveznice emitovali u dolarima jer je jeftinije, Vuković će biti NAJBOLJI ministar u istoriji Crne Gore

Jedina relavantna kamatna stopa 5,88 odsto za jučerašnje zaduženje od 750 miliona dolara, saopštio je premijer Milojko Spajić.




Foto: gov.me/S.Matić, arhiva

On je na današnjoj konferenciji za novinare kazao da investitori imaju veliko povjerenje za Crnu Goru.

“Obveznice su emitovali u folarima jer je to jeftinije”,kazao je  premijer.

Prema njegovim riječima ova pozajmica biće isključivo namijenjena za vraćanje stranih kredita i potencijalno kapitalnih investicija.

Spajić poručuje da se taj novac neće koristiti za javnu potrošnju, kao što su plate, penzije, socijalna davanja…

Vlada Crne Gore se juče zadžila 750 miliona dolara na sedam godina, sa stopom od 5,88 odsto zbog, kako su naveli, vraćanja starih dugova i očuvanja javnih finansija.

Ministar finansija je juče rekao da ova pozajmica nema nikakve veze sa predstojećim dodatnim poboljšanjem standarda, koje predviđa najavaljeno povećanje zarada.

“Percepcija prosječnog investitora je da je Crna Gora mnogo jača nego kreditni rejting B. Oni kupuju obveznice za sedam godina, oni znaju šta rade, ukoliko se ovako nastavi, ministar finansija Novica Vuković biće najbolji ministar u istoriji Crne Gore”, naglasio je Spajić.

Istakao je da sada imamo potražnju za obveznicama od pet milijardi.

“Crna Gora je od juče zvančno na indeksu J.P. Morgan”, saopštio je premijer.

Da je zaduženje bilo u eurima, dodao je, kamatna stopa bi bila 6,4-6,5 odsto. Ovako je smanjena, istakao je premijer.

“MMF je za ovu godinu projektovao da ćemo se zaduživati 7,5-8 odsto, nijesu nam vjerovali da će biti ispod sedam odsto. Ne da je bilo ispod sedam, nego ispod šest odsto. Čak ni države iz regiona, sa kreditnim rejtingom, nemaju takav kreditni diferencijal”, rekao je Spajić.

On je najavio da će Crna Gora u sljedeće tri godine morati da vraća po pola milijarde eura starih kredita.

Ukazao je da se prethodnih dana svjedočilo senzacionalističkim medijskim natpisima o emisiji obveznica.

 “Prkosili su svim pravilima londonske berze, koja nalažu da transakcija nije javna dok se ne završi čitav proces, kada ta obveznica može slobodno da se trguje na berzi i da svi njeni detalji postaju dostupni svima. Uprkos tome, pojedini mediji i kvazi analitičari nijesu prestajali da bombarduju javnost sa špekulacijama, poluistinama i lažnim informacijama”, rekao je premijer i pozvao medije da pažljivije i preciznije izvještavaju.

“Zamolio bih vas da u budućnosti to više ne radite, pozovite Ministarstvo finansija, Vladu, pokušaćemo da vam objasnimo…”, dodao je.

On je pojasnio proces zaduženja.

“Oni su nam dali novac za sedam godina, nakon sedam godina, mi vraćamo novac njima, nadoknada za korišćnje tog novca je 5,88 odsto i to nije trošak, kamata je nadoknada investitorima. Sada je Euribor pozitivan, sada je kreditni diferencija ispod dva odsto, što je stvarno veliki rezultat”, kazao je premijer.

Crna Gora će, dodao je, u sljedeće tri godine imati po pola milijarde starih kredita da vraća.

“Crna Gora će svake godine ići na tržište obveznica, to je sasvim normalno. Nijedna država na svijetu nema nula duga po BDP-u, to ne treba da bude target nikada, naš dug treba da bude ispod 60 odsto i to je najbitnija informacija, nama je sad dug nešto iznad 60 odsto, 2020. godine je bio preko 100 odsto”, podsjetio je Spajić.

Ministar finansija Novica Vuković je saopštio da je potražnja za obveznicama oslikala stabilnost Crne Gore.

Na pitanje o uslovima hedžinga i da li je on urađen na berzi, premijer je odgovorio da se on nikad ne radi na berzi.

“Ako nađete hedžing aranžman koji je urađen na berzi, ja vam dajem milion koji nemam. On je urađen u poluproizvodu koji nas dovodi do finalnog. On je potpuno transparentan i biće javno objavljen. Ne postoji trošak za hedžing”, kazao je premijer.

Prema njegovim riječima kamatna stopa neće biti veća.

“Ulovili smo trenutak koji je jako povoljan za nas”, odgovorio je Spajić na pitanje novinara.

Istakao je da vjeruje da će tekuću potrošnju do kraja godine uspjeti da pokriju iz prihoda.

Podsjetimo, Vlada Crne Gore zadužila se juče 750 miliona dolara na međunarodnom tržištu emitovanjem državnih obveznica. Zaduženje je u dolarima, a planira se hedžing angažman kojim bi se država zaštitila od valutnog rizika.

Tražnja za obveznicama je bila 4,75 milijardi dolara.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Bajčetić: Aerodrom u Golubovcima ove godine imaće rekordan promet i vezu sa 45 destinacija

Četvrtak, 02.05.2024 | 20:03

Podgorički aerodrom ove godine imaće rekordan promet i povezanost sa čak 45 destinacija, saopštili su za Gradsku iz Aerodroma Crne Gore. Napominju da sezonskih radnika ima dovoljno, a građane pozivaju na strpljenje zbog gužvi koje će uslijediti u ljetnjoj sezoni zbog povećanog broja letova i, kako kažu, skromnih kapaciteta terminalne zgrade. Kada je riječ o tivatskom aerodromu, iz ACG poručuju da su popravili krov i sistem za klimatizaciju.    

Milović: Stvorićemo uslove da Budva postane opština sa najvećim nivoom plata

Četvrtak, 02.05.2024 | 16:55

Budva na poražavajućem 11-tom mjestu po nivou prosječne plate u Crnoj Gori čak ispod državnog prosjeka, saopštio je na društvenoj mreži X poslanik DPS-a i nosilac liste “Budva može bolje”, Nikola Milović. 

Prema podacima MONSTATA ove opštine su u vrhu sa najvećim platama

Četvrtak, 02.05.2024 | 15:11

U prva tri mjeseca ove godine plate iznad prosječne u nivou države primali su radnici u opštinama Tivat, Zeta, Pljevlja, Podgorica, Cetinje i Kotor, pokazuju podaci Monstata.

"Za Aerodrome tražiti VIŠE NOVCA, ADP i Incheon najbolji izbor"

Četvrtak, 02.05.2024 | 11:47

Ako se Crna Gora odluči za pregovore sa samo četiri koncesionara za Aerodrome koji su ušlu u najuži krug, morala bi da promijeni uslove i traži više, smatra vazduhoplovni analitičar Alen Šćurić.

Martinović: Više od ŠEST MILIONA EURA podrške za projekte u Beranama, Šavniku, Gusinju i Plužinama

Četvrtak, 02.05.2024 | 11:11

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera je za opštine Berane, Šavnik, Gusinje i Plužine podržalo projekte vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u ukupnom iznosu od preko šest miliona eura, saopštio je resorni ministar Vladimir Martinović.

Tržišna inspekcija 1. maja ZATVORILA devet objekata u ovim CRNOGORSKIM GRADOVIMA

Četvrtak, 02.05.2024 | 08:55

Tržišna inspekcija zatvorila je juče devet objekata na crnogorskom primorju.

Podgorički Vodovod u ozbiljnoj FINANSIJSKOJ SITUACIJI: Građani za vodu duguju 3,1 MILION EURA

Četvrtak, 02.05.2024 | 08:34

Novi menadžment je započeo analizu poslovnih potreba Društva i identifikaciju funkcija koje treba optimizovati, te će u narednom periodu, shodno potrebama optimalnog i efikasnog obavljanja radnih obaveza broj radnih mjesta racionalizovati, kazali su Gradskom portalu iz podgoričkog preduzeća “Vodovod i kanalizacija”, navodeći da u ovom Društvu imaju “ozbiljnu finansijsku situaciju”.

Podgorica: UHAPŠENA jedna osoba, ODUZETI pištolj i municija

Četvrtak, 02.05.2024 | 10:53

Podgorička policija uhapsila je I.M. (40) kod kojeg je pronađen pištolj "FEG", kalibra 8 mm, izbrušenog fabričkog broja, sa četiri komada municije.

Vučević poslaniku Jovanoviću: Vi ste PREDALI Crnu Goru, da danas imamo IZLAZ NA MORE lakše bi dobijali što nam treba

Četvrtak, 02.05.2024 | 09:56

Mandatar za sastav Vlade Srbije Miloš Vučević obratio se poslaniku Milošu Jovanoviću, Novi DSS, koji je spočitao srpskoj vladi da je prodala Kosovo još prošle godine.

Picula: “Vidjećemo može li Vlada da se nosi s UNUTRAŠNJIM RAZLIKAMA”

Četvrtak, 02.05.2024 | 08:41

Vrijeme će pokazati da li akuelna Vlada ima dovoljno političkog kapaciteta da se nosi s vlastitim unutrašnjim razlikama, a potom i reformama koje nije dovoljno samo izglasati u Parlamentu već ih je potrebno i primjenjivati, poručuje specijalni izvjestilac EP za Crnu Goru Tonino Picula.

Budućnost Voli digla glas protiv komesara za suđenje: Pakuj kofere!

Četvrtak, 02.05.2024 | 22:02

Košarkaški klub Budućnost Voli je digao glas u Admiralbet ABA ligi i tražio smjenu komesara za suđenje Srđana Dožaja.

Pavićević: Vlada mora biti rekonstruisana ove godine, Spajić će procijeniti kad

Četvrtak, 02.05.2024 | 21:55

Potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu Srđan Pavićević kazao je da očekuje rekonstrukciju Vlade, jer je to dogovoreno i potpisano, ali da se još ne zna da li će to biti urađeno u jednoj ili u više faza.

Još jedan KIŠAN dan: Pročitajte vremensku prognozu za PETAK

Četvrtak, 02.05.2024 | 21:51

Pročitajte vremensku prognozu!

Crna Gora - Građani grabe da uvezu automobile koja evropska tržista neće

Četvrtak, 02.05.2024 | 21:40

Podaci MUP-a pokazuju da svaki treći građanin u Crnoj Gori ima automobil i da je prosječna starost registrovanih vozila 17 godina. Tako je Vlada odlučila da obnovi vozni park u državi i od prvog jula zabrani uvoz vozila starijih od 15 godina. Zato građani grabe da ovih dana uvezu automobile koja evropska tržista neće.

Popović: Sloboda medija ključni uslov napretka Crne Gore ka EU

Četvrtak, 02.05.2024 | 21:19

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović uputila je čestitku povodom Međunarodnog dana slobode medija koji se obilježava 3. maja.

Borovinić Bojović: Na čelo Vlade Srbije došao čovjek porijeklom iz naših krajeva

Četvrtak, 02.05.2024 | 20:37

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović čestitala je Milošu Vučeviću izbor na funkciju predsjednika Vlade Srbije.

Kneževićev advokat: Prvi cilj da se brani sa slobode, obavijestili smo i Evropski sud i UN

Četvrtak, 02.05.2024 | 20:13

Advokat predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića, Tobi Kedman poručio je danas da je prvi cilj tog advokatskog tima da se Knežević brani sa slobode.

UP: Dva vozača vozila pod dejstvom narkotika, jedan odbio “droga test”

Četvrtak, 02.05.2024 | 19:53

Nikšićka policija uhapsila je sinoć R.P. (20) i M.G. (41). zbog vožnje pod dejstvom narkotika.

Niste ni svjesni koliko su moćne tablete za mašinu za sudove, evo šta sve možete da očistite njima

Četvrtak, 02.05.2024 | 19:36

Napravljene su da se ‘izbore’ s tvrdom vodom, mrljama i masnoćom iz hrane, ali znate li šta sve možete očistiti samo jednom tabletom za mašinsko pranje posuđa?

Vujović: Šešeljevi učenici vladaju u Srbiji a i u Crnoj Gori gdje im se “evropske” snage žive čuti ne smiju

Četvrtak, 02.05.2024 | 19:13

Tragedija dvije zemlje da Šešeljevi učenici vladaju u Srbiji a i u Crnoj Gori đe im se “evropske” snage žive čuti ne smiju, poručio je lider Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović povodom izjava novoizabranog premijera Srbije Miloša Vučevića i jednog od lidera koalicije ZBCG Milana Kneževića.