Petak, 08.03.2024 | 22:00
IZVOR: n1.hrvatska.hr

Stručnjaci objasnili zašto NE BISTE trebale ići u teretanu NAŠMINKANE

Oni koji vježbaju kod kuće ili u teretani upozoravaju se da vježbanje sa šminkom može oštetiti njihovu kožu.




Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Nova istraživanja sugerišu  da je najbolje izbjegavati nošenje šminke tokom vježbanja jer bi vam mogla začepiti pore. Studija u Journal of Cosmetic Dermatology proučavala je kako puder utiče na našu kožu i pore tokom vježbanja.

U istraživanju su učestvovali  43 osobe koje su nosile šminku na nekim djelovima lica i otkriveno je je da su područja s šminkom imala više vlage od onih bez šminke, prenosi Mirror.

To bi moglo značiti da šminka sprječava isparavanje vlage iz vaše kože. Nakon vježbanja pore su se povećale na područjima bez šminke, ali ne toliko na područjima ispod pudera. To bi moglo značiti da šminka blokira pore.

Koža je takođe postala rastezljivija nakon vježbanja kod onih koji nose šminku u poređenju s onima bez šminke. Grace Day, stručnjakinjs za njegu kože u Beauty Bayu, izjavila je da mnogim ženama nije izvodljivo da ne nose šminku tokom vježbanja, uprkos onome što kaže studija.

Ona savjetuje ljudima da izbjegavaju korištenje teške šminke i predlaže da na mjesto vježbanja ponesu sredstvo za čišćenje lica.

“Ne nositi šminku jednostavno nije moguće za mnoge od nas, iz niza razloga. Dakle, kako biste osigurali da vaša koža ostane blistava na traci za trčanje i izvan nje, najbolje je odabrati proizvod koji neće biti previše problematičan za vašu kožu.”

“Izbjegavanje teške šminke, poput pudera s punim prekrivanjem, pomoći će u smanjenju izbijanja akni nakon vježbanja. Takođe je dobro ponijeti sredstvo za čišćenje sa sobom u teretanu, tako da možete lice očistiti odmah nakon treninga, kako biste očistili znoj i bakterije.”

Day je istraživala  nauka  koja stoji iza nošenja šminke tokom vježbanja.

“Argument za ostavljanje gole kože u teretani ukorijenjen je u ideji da pore ostaju nezačepljene i da čista koža može disati, sprječavajući prištiće koji se mogu pojaviti zbog nakupljanja šminke, znoja i bakterija u porama”, rekla je. “Povećana temperatura i znojenje uzrokovani vježbanjem otvaraju pore, zbog čega ih mogu začepiti čestice šminke, što dovodi do izbijanja bubuljica i neujednačene teksture kože.”

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

"Katnićevo hapšenje bezobzirna osveta koja urušava GRAĐANSKI MIR"

Četvrtak, 09.05.2024 | 15:57

U organizaciji grupe građana danas je ispred ugrade Specijalnog državnog tužilaštva u Podgorici održan protest “Milivoje Katnić – presuda bez optužnice i bez suda” i “Smrt fašizmu – život Milivoju Katniću”.

Ova muška i ženska imena NAJPOPULARNIJA su u Evropi

Četvrtak, 09.05.2024 | 15:48

Euronews Culture objavio je  listu  najčešćih imena u 30 evropskih zemalja.

Kris Džener OTKRILA da ima tumor

Četvrtak, 09.05.2024 | 15:27

Kris Džener, majka i menadžerka sestara Kardašijan, saopštila je da boluje od tumora.

"Bilo mi je jako TEŠKO da...": Dragana Mirković nikad iskrenije o bolnom periodu nakon RASKIDA

Četvrtak, 09.05.2024 | 15:20

Nije lako biti poznat.

Mandić: Predložićemo REZOLUCIJU o Jasenovcu

Četvrtak, 09.05.2024 | 15:12

Predsjednik parlamenta Andrija Mandić rekao je da će savez "Za budućnost Crne Gore" (ZBCG) predložiti Rezoluciju o Jasenovcu.

Žakelj: Učinićemo sve da IZNENADIMO Partizan

Četvrtak, 09.05.2024 | 15:06

Košarkaši Budućnost Volija srušili su u utorak Partizan (74:73) i u polufinalu Admiralbet ABA lige izjednačili na 1:1, pa će se sve rješavati u majstorici u Beogradu.

Danilovgrad: Policija PRONAŠLA bombu, UHAPŠENA jedna osoba

Četvrtak, 09.05.2024 | 15:02

Policijski službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Centar“, Odjeljenja bezbjednosti Danilovgrad su, postupajući po operativnim informacijama, izvršili pretres stana, drugih prostorija koje koristi, kao i vozila V.P. (47) u mjestu Glavica u Danilovgradu, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

ISTRAŽIVANJE - Naučnici otkrili NOVU FUNKCIJU malog mozga

Četvrtak, 09.05.2024 | 14:57

Iako mali mozak (lat. cerebellum) čini samo 10 odsto od ukupne mase mozga, više od tri četvrtine moždanih neurona je spakovano unutar njega.

Ambasada Francuske i kompanija Voli - Privredna saradnja i poštovanje tradicije

Četvrtak, 09.05.2024 | 14:32

U organizaciji Ambasade Francuske u Crnoj Gori i kompanije Voli, održana je prezentacija autentičnih francuskih proizvoda i predstavljanje umijeća življenja na francuski način. Ovaj događaj je dio projekta Goût de France, posvećenog izvrsnosti francuske kuhinje i njenih prehrambenih proizvoda.

PROČITAJTE program 18. Međunarodnog Sajma knjiga u Podgorici

Četvrtak, 09.05.2024 | 14:17

Pročitajte program 18. Međunarodnog Sajma knjiga u Podgorici, koji će se održati od 10. do 17. maja.