Ponedjeljak, 11.03.2024 | 09:59
IZVOR: RTCG

Januarski računi za vodu u Šavniku skuplji četiri puta

Cijena vode U Šavniku uvećana je četiri puta u januaru u odnosu na prethodni mjesec. Kako je došlo do toga da u jednoj od najnerazvijenih opština stižu najviši računi za vodu na nivou države?  




Foto: Arhiva, Kolektiv.me

Od pristojnih sedam eura paušala u decembru, do paprenih 32 u januaru. Nova godina Dragiću Bojoviću i njegovim sugrađanima iz Šavnika donijela je, ni manje ni više, nego čak četiri puta uvećane račune za vodu. Šok i nevjerica koji nikako da prođu.

"Da ljudi nisu mogli ni u snu pomisliti da će u jednoj varošici, okruženoj sa tri rijeke, više plaćati vodu nego što će plaćati struju", kaže Dragić Bojović iz Šavnika.

Početnu sumnju da se možda radi o grešci otklonio je ubrzo kalkulator na sajtu Regulatorne agencije za eneregtirku i komunlane djeltanosti. Sve je u redu sa šavničkim računima za vodu koji su tako tri puta veći od podgoričkih, a životni standarad dva grada neuporediv.

"Zaposlen je najčešće jedan bračni par, rijetko gdje rade oba i to faktički znači da ako jedan čovjek odvoji mječeno 40 eura, to znači da 480 daje godišnje, faktički se jedne plate odrekne u kprist komunalnog preduzeća", dodaje Bojović.

U opštini su svjesni da su računi previsoki, ali kažu, to nije bila njihova volja.

"Za ovu godinu regulatorna agencija naložila je i da u Šavniku to mora biti 4 kubika i zato je došlo do poskupljenja vode 3 puta", kaže za TVCG Jugoslav Jakić, predsjednik opštine Šavnik.

Međutim, u regulatornoj agenciji ističu da su cijene formirali na osnovu troškova koje im je dostavilo lokalno komunalno preduzeće.

I Dragić traži da se konačno ugrade vodomjeri i utvrdi stvarna potrošnja. Iz opštine najavljuju da će to uraditi u narednim mjesecima, ali i da u međuvremenu razmišljaju kako da pomognu građanima.

"Ono što ćemo pokušati kao opština jeste da damo subvencije za naše potprošače i da na taj način pokušamo da riješimo taj probleme", dodaje Jakić.

"Mislim , to je i te kako nehumano i neljudski udareno prema porodicama, pogotovo onima koji teško žive i imaju veći broj članova", navodi Bojović.

No, kako sada stvari stoje, Šavničane već naredne godine čeka novi skok cijena vode. Plate se, kažu u reglulatornoj agenciji, moraju povećati zbog Granskog kolektivnog ugovora, a sa njima će i računi za vodu.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

"Za Aerodrome tražiti VIŠE NOVCA, ADP i Incheon najbolji izbor"

Četvrtak, 02.05.2024 | 11:47

Ako se Crna Gora odluči za pregovore sa samo četiri koncesionara za Aerodrome koji su ušlu u najuži krug, morala bi da promijeni uslove i traži više, smatra vazduhoplovni analitičar Alen Šćurić.

Martinović: Više od ŠEST MILIONA EURA podrške za projekte u Beranama, Šavniku, Gusinju i Plužinama

Četvrtak, 02.05.2024 | 11:11

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera je za opštine Berane, Šavnik, Gusinje i Plužine podržalo projekte vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u ukupnom iznosu od preko šest miliona eura, saopštio je resorni ministar Vladimir Martinović.

Katnić: Zaposlenima u Čistoći za april PLATE BEZ UMANJENJA

Četvrtak, 02.05.2024 | 08:47

Zaposleni u Čistoći platu za april primiće bez umanjenja, jer predstavnici ovog gradskog preduzeća od Ministarstva finansija na sastanku u Privrednoj komori nijesu dobili precizne instrukcije o primjeni člana 10 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

EPCG: Potrošači ZARADILI po 884,4 EVRA

Četvrtak, 02.05.2024 | 07:59

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) sa zadovoljstvom obavještava javnost da su građani, učesnici projekta Solari, pored benefita obuhvaćenih ugradnjom solarnih elektrana, ostvarili i određenu finansijsku dobit.

Keković - Problemi zaposlenih u CG isti decenijama, najteže je radnicima u trgovini i zaštitarima

Srijeda, 01.05.2024 | 12:28

Keković saopštio.

Đoković PRVI NOSILAC u Parizu

Četvrtak, 02.05.2024 | 14:00

Novak Đoković biće prvi nosilac na Rolan Garosu.

Ovo su ZDRASTVENE PREDSNOSTI konzumiranja limuna

Četvrtak, 02.05.2024 | 13:55

Limun je pikantan, sočan i svjež.

Prema Google pretragama - Ovo je NAJPOPULARNIJA AKTIVNOST među turistima u Crnoj Gori

Četvrtak, 02.05.2024 | 13:41

Prema posljednjim podacima koje je prikupio i analizirao rafting kamp Modra rijeka, rafting je uvjerljivo na vrhu liste kao najpopularnija aktivnost za turiste u Crnoj Gori, sa prosječnom mjesečnom potražnjom na Google od 19500 pretraga.

I nauka POTVRDILA: Omiljeni HOBI naših baka je prava "JOGA" za mozak

Četvrtak, 02.05.2024 | 13:30

Petlja, petlja, još jedna petlja…

"Nisi daleko iza mene" - Dejvid Bekam SLAVI 49. rođendan, a od Viktorije stigla POSEBNA poruka (FOTO)

Četvrtak, 02.05.2024 | 13:12

 Dejvid Bekam danas slavi 49. rođendan.

Spajić: PODRŠKA njemačkih partnera se POJAČAVA , a naš evropski put postaje opipljiviji

Četvrtak, 02.05.2024 | 13:03

Spajić saopštio. 

Meteorska kiša koja dostiže vrhunac za nekoliko dana, mogla bi biti NAJBOGATIJA u ovom vijeku

Četvrtak, 02.05.2024 | 12:55

Meteori, poznatiji kao zvijezde padalice, mogu se vidjeti bilo koje noći u godini. Neke noći su međutim bolje za posmatranje neba od drugih.

OBRATITE PAŽNJU - Ako imate ovu dijagnozu, NE SMIJETE da jedete JAGODE

Četvrtak, 02.05.2024 | 12:48

Iako su idealna poslastica i osvježenje, potrebno je da obratite pažnju na količinu koju konzumirate. 

PREMINUO otac Tošeta Proeskog

Četvrtak, 02.05.2024 | 12:40

Preminuo je Nikola Proeski, otac Tošeta i Dore Proeski.

Šer ŠOKIRALA izjavom: "Zabavljam se sa MLAĐIM muškarcima, jer su oni mojih godina uglavnom pokojni"

Četvrtak, 02.05.2024 | 12:29

Pjevačica Šer (77) otkrila je da je odbila sastanak sa Elvisom Prislijem.