Ponedjeljak, 11.03.2024 | 19:11
IZVOR: ona.rs

Uvodi se ZNAČAJNA NOVINA za sve koji žele da OSVOJE Mont Everest

Čak i kada su okolnosti i vremenske prilike relativno povoljne, spašavanja na ovoj planini se smatraju izuzetno rizičnim.




Foto: Ilustracija, pixabay.com

Novi zahtjev koji će biti u obavezi da ispune svi, ukoliko odluče da se uspenju na Mont Everest, uoči ovogodišnje sezone, odnosi se na iznajmljivanje i korišćenje čipova za praćenje, najavljeno je iz Nepala.

"Ugledne kompanije su ih već koristile, ali sada je to obavezno za sve penjače ", izjavio je za CNN direktor Odjeljenja za turizam Nepala, Rakeš Gurung, uz napomenu da će upravo to biti od koristi prilikom eventualnih nesreća, jer će u velikoj mjeri skratiti ne samo vrijeme potrage, nego i čitav proces spasavanja.

Takođe je napomenuo da će svaki penjač biti u obavezi da izdvoji između 10 i 15 američkih dolara za čip, koji bi trebalo da bude ušiven u jaknu svakoga od njih. Nakon što se uspješno popne na Mont Everest, čip će biti uklonjen iz odjeće, te vraćen nadležnima i potom ga mogu koristiti i drugi penjači.

U pitanju su čipovi koji koriste GPS sistem, koji podrazumijeva satelitsko dijeljenje informacija.

Većina onih koji imaju želju da se popenju na 8.849 metara nadmorske visine, na koliko se nalazi najviši vrh Mont Everesta to čine upravo iz pravca Nepala. Tom prilikom je neophodno da izdvoje i 11.000 američkih dolara, kako bi pribavili odgovarajuću dozvolu za penjanje. Svemu tome treba dodati i novac potreban za odgovarajuću opremu i hranu, zatim za dodatni kiseonik, te šerpase i još neke sitnice. Suma sumarum, sve to entuzijaste košta često više od 35.000 dolara.

Uzevši u obzir da se od deset najviših planinskih vrhova na cijelom svijetu, čak njih osam nalazi na teritoriji Nepala, sasvim je jasno da ova zemlja značajan prihod ostavruje upravo od planinara.

Nerijetko se događa da uspon na Mont Everest traje i po dva mjeseca, a obično se mjesec maj uzima kao najbolji za taj podvig.

U toku protekle godine izdato je čaj 478 dozvola za penjanje, što se smatra svojevrsnim rekordom. Nažalost, čak 12 penjača je svoj život izgubilo tokom pokušaja uspona, dok ih se kao nestalo vodi petoro.

Čak i kada su okolnosti i vremenske prilike relativno povoljne, spašavanja na ovoj planini se smatraju izuzetno rizičnim.

Izvor: Ona.rs

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Pred nama sunčani dan - UŽIVAJTE u početku VIKENDA uz ove TEMPERATURE

Petak, 26.04.2024 | 22:04

U subotu nas očekuje pretežno sunčano vrijeme, saopštili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

"REFORME penzionog sistema POTREBNE, ali bez jednostranih poteza"

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.