Utorak, 12.03.2024 | 08:59
IZVOR: kolektiv.me

Snovi i izazovi: Dušan Matković o putu ka OLIMPIJSKOJ MEDALJI s crnogorskom vaterpolo reprezentacijom

Uoči Olimpijskih igara koje će se tokom ljeta održati u Parizu, crnogorska vaterpolo reprezentacija se sprema da se suoči sa izazovima koje donosi najveća sportska smotra.  




Foto: arhiva, YouTube screenshot/Meridianbet_me

Razgovarali smo s jednim od ključnih igrača, čije povjerenje u ekipu daje nadu i optimizam u predstojećem takmičenju.

USPJEH REZULTAT TIMSKOG RADA

Dušan Matković iza sebe ima nekoliko fantastičnih utakmica, a za portal  Kolektiv.me otkriva  značaj plasmana na Olimpijadu.

“Ovu priliku koristim da čestitam ekipi i stručnom štabu na izborenom plasmanu na Olimpijske igre. Ovo nije uspjeh jednog pojedinca, već je ovo proizvod dugogodišnjeg rada, truda i zalaganja svih koji su bili sa reprezentacijom tokom ovog ciklusa. Uvijek je lijepo kada se upišete u listu strijelaca, ali te stvari su za mene sporedne. Najvažnije je da je ekipa pobijedila i da je ispunjen cilj, plasman na OI”,  naglašava Matković.

OLIMPIJSKI SAN

Sa petim uzastopnim plasmanom na Olimpijadu, crnogorska vaterpolo selekcija potvrđuje svoj izuzetan uspjeh, posebno uzimajući u obzir izazove s kojima se suočavaju.

Matković za naš portal ističe  da je cilj ekipe jasan - osvajanje olimpijske medalje.

“To je samo po sebi izuzetan uspjeh, a kada uzmemo u obzir u kakvim uslovima radimo i iz koje baze crpimo igrače, ovaj plasman još više dobija na značaju. Što se očekivanja tiče, ja sam optimista. Iskreno vjerujem da ova ekipa može da napravi jedan veliki iskorak u odnosu na ono što smo do sada pokazali i da u Parizu učini ono što ni jedna crnogorska vaterpolo selekcija nije uspjela, a to je da se vrati kući sa olimpijskom vaterpolo medaljom”, kazao je naš sagovornik.

OPTIMIZAM  I NAPORNI RAD DO USPJEHA

Jedan od mladih asova u nacionalnom timu, opstimista je da se mogu izboriti za jednu od medalja na najvećoj sportskoj smotri na svijetu – Olimpijskim igrama. 

Ali, kako ističe, “ajkulama” predstoje dugačke i naporne pripreme tokom ljeta. 

“Vjerujem da ćemo podići naš nivo u svakom segmentu igre, kako na individualnom, tako i na kolektivnom planu. Neće biti lagan turnir. Očekuje nas teška grupa. Moraćemo u svakom meču da budemo blizu maksimuma svojih mogućnosti. Ako to uspijemo, vjerujem da imamo čemu da se nadamo”, naglašava je Matković za Kolektiv.me.

SAZRIJEVANJEM MEDALJOM

Mladi vaterpolista je u 2023. godine osvojio klupski trofej.

Naš reprezentativac, u kapici Barselonete, podigao je prestižni pehar Kupa kralja.  A  za naš portal je govorio o značaju ovog uspjeha.

“Imao sam tu čast i zadovoljstvo da sarađujem sa nekim od najvećih imena vaterpolo sporta, od kojih sam jako puno naučio. Sezona je pored toga bila izuzetno uspješna. U domaćem takmičenju smo osvojili sve što je moglo da se osvoji (Kup Katalonije, Superkup Španije, Kup kralja i Prvenstvo Španije), a u Ligi šampiona smo osvojili bronzanu medalju”, ponosno je kazao Matković.

Kako ističe, prošla sezona u Barseloneti je bila od nemjerljivog značaja za njegov  razvoj.

“Pored medalja i zadovoljstva koje one pružaju, najveći značaj ovih uspjeha je upravo u tome što su mi omogućile da kroz igranje utakmica na evropskoj sceni sazrim kao igrač”.

BALANS IZMEĐU KARIJERE I PRIVATNOG ŽIVOTA

Ovaj mladi vaterpolo igrač je nedavno prešao u francuski klub Nojsi la Sek.

A da li se navikao na promjene i kako uspijeva da prilogodi privatne i profesionalne obaveze, Matković otkriva za naš portal:

“Vrlo lako sam se navikao na promjenu okruženja. Ekipa me je dobro prihvatila. Imao sam tu sreću da je određeni broj igrača iz ekipe sa prostora bivše Jugoslavije, tako da su mi i oni maksimalno pomogli da se uklopim što bolje. Nemam velikih problema da uklopim privatne obaveze sa profesionalnim, zato što sam sve što radim podredio vaterpolu i on ima primat u odnosu na sve drugo. Imam tu sreću da dok sam u klubu imam dosta slobodnog vremena, tako da pokušavam da ga iskoristim na najbolji mogući način”, objašnjava reprezentativac Crne Gore.

TAJNA USPJEHA

Foto: Ustupljena fotografija/Privatna arhiva

Kada je riječ o treninzima, Matković naglašava različite pristupe u različitim zemljama, ali vjeruje da kombinacija intenziteta treninga može donijeti najbolje rezultate.

“Svaka zemlja ima neki svoj sistem rada koji se manje ili više razlikuju. U Španiji se radilo kraće, a intenzivnije. Ovdje u Francuskoj se, barem u mom klubu, radi dosta slično kao u Crnoj Gori, vjerovatno zato što je trener ponikao u toj jugoslovenskoj školi vaterpola. Svaki od ovih sistema treninga ima svojih prednosti i mana, a kada bih morao da izaberem neki, vjerovatno bih izabrao kombinaciju jednog i drugog”, dodaje Matković.

ISTRAJNOST KROZ PREPREKE PRETVARA SNOVE U STVARNOST

Sagovornik našeg portala je poslalo poruku svim budućim vaterpolistima, podstičući ih da nikad ne odustaju od svoji snova i da budu istrajni u ostvarivanju svojih snova.

“Tokom karijere suočiće se sa velikim brojem prepreka. Nerijetko će im biti teško, moraće da se se odreknu stvari koje vole, ali samo oni koji su najistrajniji i koji nikada se odustaju će sve te teške momente uspjeti da naplate i da ih pretvore u lijepe uspomene kojih će se rado sjećati”, zaključuje Matković za Kolektiv.me.

Piše: Višnja Cvetković 

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Vujović - Poslati jasnu poruku da nije prihvatljiva atmosfera u kojoj je legitimno zastrašivati novinare

Subota, 27.04.2024 | 10:22

Najoštrije osuđujem ponašanje lokalnih funkcionera DPS-a iz Bijelog Polja koji su novinarku Alisu Hajdarpašić, dopisnicu TV „Vijesti" onemogućili da izvrši novinarski zadatak, saopštila je ministarka kulture i medija Tamara Vujović.

SUDAR autobusa i automobila, jedna osoba teško povrijeđena

Subota, 27.04.2024 | 09:54

U udesu koji se dogodio na putu Budva - Cetinje, iznad mjesta Lapčići, jedna osoba zadobila je teške povrede.

Ova vrsta ribe je NAJZDRAVIJA, losos završio na drugom mjestu

Subota, 27.04.2024 | 09:48

Po preporukama, trebalo bi jesti dvije porcije ribe nedeljno, a osim što je ukusna i hranljiva, ona je izuzetno zdrava.

"ŽRTVOVALA sam dosta toga, bila sam lojalna..." Šakira progovorila o vezi sa Pikeom

Subota, 27.04.2024 | 09:25

Pop pjevačica Šakira je u nedavnom intervjuu za "Marie Claire" istakla da je uvijek bila lojalna svom partneru, te da je dosta toga žrtvovala u 11-godišnjoj vezi sa čuvenim fudbalerom Đerardom Pikeom.

SAVRŠENA KOMBINACIJA ukusa za dobro jutro - Pripremite neodoljivi PARFE

Subota, 27.04.2024 | 09:05

Niste ljubitelj komplikovanih doručaka?

Spajić pred poslanicima - PREMIJERSKI SAT zakazan za 9. maj

Subota, 27.04.2024 | 08:41

Premijer Milojko Spajić odgovaraće na pitanja predstavnika poslaničkih klubova na posebnoj sjednici Skupštine koja je zakazana za 9. maj, saopšteno je iz Skupštine. Sjednica Skupštine zakazana je za 12 sati.

Pred nama sunčani dan - UŽIVAJTE u početku VIKENDA uz ove TEMPERATURE

Petak, 26.04.2024 | 22:04

U subotu nas očekuje pretežno sunčano vrijeme, saopštili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

"REFORME penzionog sistema POTREBNE, ali bez jednostranih poteza"

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.