Srijeda, 13.03.2024 | 17:09
IZVOR: n1.hrvatska.hr

RAZLOZI zašto bi češće TREBALO da jedete ČILI PAPRIČICE?

Između ostalog, sadrže antioksidanse korisne za smanjenje upale i zaštitu srca.




Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Žute, zelene ili crvene, slatke ili ljute, velike ili male, paprike (i čili papričice) prisutne su u brojnim varijantama i nude širok raspon mogućnosti u kuhinji – od predjela preko jela do priloga.

Svi vole ovo šareno povrće, ali koliko njih zna da paprika zapravo nije povrće nego voće?

Šta su paprike?

S kulinarskog i nutricionističkog gledišta, paprika se često smatra povrćem i tako se tretira, stoga se koristi u slanim receptima, kao prilog tjestenini, na pici ili u kombinaciji s drugim jelima od mesa ili ribe.

S botaničkog gledišta, međutim, paprike i čili treba smatrati voćem: oni zapravo rastu razvijajući se iz cvjetova i sadrže u sebi sjemenke potrebne za razmnožavanje biljke – baš kao jabuke, breskve ili drugo voće.

Dvostruka definicija paprike kao voća i kao povrća proizlazi iz “botaničke” uloge voća (razvijenog iz cvijeta i držača sjemena za razvoj nove biljke) koja je u suprotnosti s “kulinarskom” ulogom povrća.

Ovo objašnjava zašto su paprike – zajedno s drugim povrćem kao što su rajčice, patlidžani i tikvice – tehnički voće, ali se u kuhinji obično tretiraju kao povrće.

Paprike: svojstva i prednosti

Ali koje su zdravstvene prednosti ovog šarenog voća (botanički gledano)? Evo nekih:

– izvrstan su izvor vitamina C koji igra temeljnu ulogu u potpori imunološkog sastava, zaštiti tijela od slobodnih radikala i pridonosi zdravlju kože

– bogate su vlaknima koja pomažu probavi i održavanju zdrave tjelesne težine, sadrže karotenoide poput luteina i zeaksantina koji su važni za zdravlje očiju, bogate su vitaminom A bitnim za vid, imunološki sustav i zdravlje kože. Vitamin A takođe pridonosi zdravlju sluznice i stvaranju zdravih tkiva

– sadrže kalij, mineralnu so važnu za regulaciju krvnog pritiska

– konačno, sadrže antioksidanse korisne za smanjenje upale i zaštitu srca od kardiovaskularnih bolesti

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Picula: “Vidjećemo može li Vlada da se nosi s UNUTRAŠNJIM RAZLIKAMA”

Četvrtak, 02.05.2024 | 08:41

Vrijeme će pokazati da li akuelna Vlada ima dovoljno političkog kapaciteta da se nosi s vlastitim unutrašnjim razlikama, a potom i reformama koje nije dovoljno samo izglasati u Parlamentu već ih je potrebno i primjenjivati, poručuje specijalni izvjestilac EP za Crnu Goru Tonino Picula.

USKRŠNJE PECIVO u obliku ŠARGAREPE - UKUSU nećete ODOLJETI, odmah će nestati sa trpeze

Četvrtak, 02.05.2024 | 08:25

Mi vam predlažemo da za svečnu uskršnju trpezu poslužite pecivo u obliku šargarepe koje mogu da naprave i početnici u kuhinji.

ISTRAŽIVANJA POKAZALA: Ovo su NAJOPASNIJE pjesme za VOŽNJU

Četvrtak, 02.05.2024 | 08:13

Slušanje pesama uglavnom se pozitivno odražava na vožnju. Mnogi vozači će se složiti da bez muzike vožnju uopšte ne mogu ni da zamisle.

Madrid dobija NOVOG ŠAMPIONA: Rubljov eliminisao Alkarasa

Srijeda, 01.05.2024 | 19:03

Nakon dvije godine, završena je vladavina Karlosa Alkarasa u Madridu - španski teniser je danas u četvrtfinalu ovog Mastersa izgubio od Andreja Rubljova 2:1 (4:6, 6:3, 6:2).

Saobraćajna nesreća - POGINUO motociklista

Srijeda, 01.05.2024 | 18:18

Saobraćajna nesreća.

Alkaras: Razmišljam o tituli, imam šansu da postanem legenda Madrida kao Nadal

Srijeda, 01.05.2024 | 14:10

Nakon trijumfa nad Janom Lenardom Štrufom, Karlos Alkaras je istakao da je počeo da razmišlja o tituli u Madridu.

Registrovan ZEMLJOTRES kod Nikšića

Srijeda, 01.05.2024 | 13:47

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je dana 1. maja 2024. godine, u 12 časova i 19 minuta registrovao zemljotres manje jačine sa epicentrom na 10 km sjeverno od Velimlja u Opštini Nikšić, saopšteno je iz Seizmološkog Zavoda Crne Gore.

Predlog za POSNU TRPEZU - Pasulj na vodi

Srijeda, 01.05.2024 | 17:15

Za sve koji prate post na vodi, recept koji ne treba zaobići jeste pasulj. Pasulj je veoma hranljiva namirnica i u bilo kom obliku je mnogima i uvijek rado viđen na trpezi.

MUP - Apel građanima da tokom prazničnih dana vatru lože u kontolisanim uslovima

Srijeda, 01.05.2024 | 13:35

Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je građanima da tokom prazničnih dana vatru lože u kontolisanim uslovima.

Uprava policije: Ciljanom potragom u Podgorici lišen slobode državljanin Republike Srbije

Srijeda, 01.05.2024 | 13:01

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, Grupe za međunarodne ciljane potrage Odjeljenja za međunarodnu operativnu policijsku saradnju INTERPOL – EUROPOL – SIRENE, juče su u saradnji sa službenicima Odjeljenja bezbjednosti Podgorica realizovali ciljanu potragu i u Podgorici lišili slobode međunarodno traženo lice M.T. (41), državljanina Republike Srbije, saopšteno je iz Uprave policije (UP).