Srijeda, 13.03.2024 | 17:36
IZVOR: ona.rs/

Da li je ŠTETNO po zdravlje piti HLADNU VODU?

Muškarci stariji od 19 godina bi dnevno trebalo da uzimaju 3,7 litara tečnosti, dok bi žene trebalo da uzimaju 2,7 litara tečnosti. 




Foto: Ilustracija/Pexels.com 

Koliko puta ste čuli da ne treba da pijete hladnu vodu ili hladne napitke? Ili da je bolje da voda bude mlaka? Da li je to istina i da li nam hladna voda stvarno smeta?

Prvo, treba reći da nam je voda, hladna ili ne, neophodna za život. Njena osnovna funkcija je da nas održava dobro hidriranim i omogućava odvijanje fizioloških procesa koji su neophodni za život. Ona pomaže da održavamo temperaturu tijela normalnom, oslobađamo se toksina putem urina, održavamo zglobove funkcionalnim, štitimo osjetljiva tkiva i ima mnoge druge funkcije u tijelu.

Prema preporukama, muškarci stariji od 19 godina bi dnevno trebalo da uzimaju 3,7 litara tečnosti, dok bi žene trebalo da uzimaju 2,7 litara tečnosti.

Naravno, ovo se odnosi na ukupnu tečnost koju treba da unesemo, i kroz vodu i napitke, ali i putem hrane. Takođe, ove preporuke se odnose na situacije kada vrijeme nije jako toplo i kada je fizička aktivnost koju imamo uobičajena. Ukoliko gubimo više tečnosti putem znoja, onda preporučeni unos treba povećati. Postavlja se i pitanje da li možemo da unesemo previše tečnosti. To je moguće, ali je izuzetno rijetko. Opisani su slučajevi kada su maratonci na trkama unosili prevelike količine obične vode (preporučen je unos sportskog pića koje u sebi sadrži elektrolite, prije svega natrijum) i zbog gubitka natrijuma (putem znoja) došlo je do prevelikog pada njegove koncentracije, što može da ima jako ozbiljne, pa čak i smrtne posljedice.

Ako se vratimo na to da li voda treba da bude hladna ili ne, prvo je neophodno reći da ne postoje nikakvi dokazi da je hladna voda štetna. Postoji studija koja ukazuje na to da ispijanje hladne vode može izazvati napad migrene kod osoba koje boluju od nje.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Madrid dobija NOVOG ŠAMPIONA: Rubljov eliminisao Alkarasa

Srijeda, 01.05.2024 | 19:03

Nakon dvije godine, završena je vladavina Karlosa Alkarasa u Madridu - španski teniser je danas u četvrtfinalu ovog Mastersa izgubio od Andreja Rubljova 2:1 (4:6, 6:3, 6:2).

Alkaras: Razmišljam o tituli, imam šansu da postanem legenda Madrida kao Nadal

Srijeda, 01.05.2024 | 14:10

Nakon trijumfa nad Janom Lenardom Štrufom, Karlos Alkaras je istakao da je počeo da razmišlja o tituli u Madridu.

Registrovan ZEMLJOTRES kod Nikšića

Srijeda, 01.05.2024 | 13:47

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je dana 1. maja 2024. godine, u 12 časova i 19 minuta registrovao zemljotres manje jačine sa epicentrom na 10 km sjeverno od Velimlja u Opštini Nikšić, saopšteno je iz Seizmološkog Zavoda Crne Gore.

Predlog za POSNU TRPEZU - Pasulj na vodi

Srijeda, 01.05.2024 | 17:15

Za sve koji prate post na vodi, recept koji ne treba zaobići jeste pasulj. Pasulj je veoma hranljiva namirnica i u bilo kom obliku je mnogima i uvijek rado viđen na trpezi.

MUP - Apel građanima da tokom prazničnih dana vatru lože u kontolisanim uslovima

Srijeda, 01.05.2024 | 13:35

Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je građanima da tokom prazničnih dana vatru lože u kontolisanim uslovima.

Uprava policije: Ciljanom potragom u Podgorici lišen slobode državljanin Republike Srbije

Srijeda, 01.05.2024 | 13:01

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, Grupe za međunarodne ciljane potrage Odjeljenja za međunarodnu operativnu policijsku saradnju INTERPOL – EUROPOL – SIRENE, juče su u saradnji sa službenicima Odjeljenja bezbjednosti Podgorica realizovali ciljanu potragu i u Podgorici lišili slobode međunarodno traženo lice M.T. (41), državljanina Republike Srbije, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Kako da skinete pečat sa jaja? Potrebne su vam DVIJE STVARI

Srijeda, 01.05.2024 | 16:42

Bližimo se Velikom petku, danu kada farbamo jaja za predstojeći praznik Vaskrs. Uveliko su domaćice opremljene svime što im je potrebno za ovaj proces, a posebno jajima.

Da li je vrijeme da kupite novi dušek za spavanje? Saznajte uz pomoć OVOG TRIKA

Srijeda, 01.05.2024 | 16:09

Uradite ovaj jednostavan test i saznajte da li je vrijeme da kupite novi dušek za spavanje.

Živković: Zajedno da nastavimo sa afirmacijom i poštovanjem radničkih prava

Srijeda, 01.05.2024 | 12:39

Svim građankama i građanima Crne Gore, u ime Demokratske partije socijalista i svoje lično, čestitam Međunarodni praznik rada - Prvi maj, sa željom da zajednički nastavimo sa daljom afirmacijom i poštovanjem radničkih prava, saopštio je predsjednik DPS-a Danijel Živković.

FOTO: Pogledajte - Pojačan saobraćaj na GRANIČNIM PRELAZIMA

Srijeda, 01.05.2024 | 12:07

Prvomajske i vaskršnje praznike, mnogi su iskoristili da se odmore i otputuju.