Srijeda, 13.03.2024 | 20:55
IZVOR: vijesti.me

Crna Gora - JEFTINIJI KREDITI za građane, evo i od KADA

Banke će tokom marta a neke već od sljedeće sedmice, ponuditi niže kamatne stope na kredite građanima, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).




Foto: Ilustracija, Pixabay

Iz CBCG su kazali da su poslovne banke su podržale inicijativu te finansijske institucije za smanjenje kamatnih stopa. Sastanak sa predstavnicima banaka, održan je u prostorijama CBCG.

"Vjerujemo da će, osim povoljnosti za građane, ponuđene kreditne linije sa nižim kamatnim stopama podstaći jačanje tržišne konkurencije, što će otvoriti prostor za dodatne korekcije cjenovne politike banaka", istakla je guvernerka CBCG Irena Radović.

Predsjednik Udruženja banaka Crne Gore i predsjednik uprave Erste banke Aleksa Lukić pojasnio je da su sve banke podržale akciju te da žele da osnaže povjerenje klijenata i potvrde društvenu odgovornost.

Saopštio je da će ta banka imati novu ponudu po povoljnim kamatnim stopama, između ostalog i kredit za mlade bračne parove koji rješavaju svoje stambeno pitanje, za koji će kamata biti 3,99 odsto.

"Takođe ćemo obezbijediti atraktivnije kamatne stope za penzionere, za čak 1,5 odsto niže od postojećih, dok će svim građanima biti ponuđeni potrošački krediti obezbijeđeni hipotekom po kamatnoj stopi od 5,99 odsto u odnosu na trenutnih 6,79 odsto", kazao je on.

Predsjednik uprave Crnogorske komercijalne banke (CKB) Tamaš Kamaraši kazao je da će CKB partnerski podržati predloge koji mogu doprinijeti dobrobiti građana i zajednice. Dodao je da će ta banka već u martu, mladima do 30 godina ponuditi stambene kredite sa fiksnom kamatnom stopom i do 4,49 odsto, dok će za ostale klijente zadržati najdužu ročnost, najbolju fiksnu kamatnu stopu i uslove osiguranja.

"U dijelu gotovinskih kredita, CKB banka će kreirati posebnu ponudu za ročnosti do šest godina i uporedo pripremiti niz novih povoljnosti za penzionere", istakao je on.

Predsjednik uprave NLB banke Martin Leberle naveo je da će se rezultati ovog sastanka osjetiti od naredne sedmice, kada će NLB ponuditi niže kamatne stope na proizvode namjenjene građanima, uključujući stambene i gotovinske kredite.

Na sastanku je konstatovano da su banke najstabilniji i najuređeniji dio crnogorske privrede, i da njihovo poslovanje karakteriše dobra regulacija tržišta, visoka likvidnost i adekvatna kapitalizovanost.

Radović je istakla da CBCG uvodi redovne sastanke sa bankama, što će kako je navela, predstavljati platformu za otvorenu diskusiju o svim izazovima sa kojima se bankarski sektor susreće.

"Na ovaj način dodatno ćemo unaprijediti naš odnos i postići zajedničke ciljeve - osiguranje dugoročne finansijske stabilnosti i stvaranje preduslova za dinamičniji ekonomski razvoj i unapređenje životnog standarda građana", istakla je Radović.

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Dragan
13.03.2024 22:49

Oce li biti smanjenja kamata za vec aktivne kredite?

7 0
Gordana
14.03.2024 12:51

Nismo mi te srece

0 0

Madrid dobija NOVOG ŠAMPIONA: Rubljov eliminisao Alkarasa

Srijeda, 01.05.2024 | 19:03

Nakon dvije godine, završena je vladavina Karlosa Alkarasa u Madridu - španski teniser je danas u četvrtfinalu ovog Mastersa izgubio od Andreja Rubljova 2:1 (4:6, 6:3, 6:2).

Alkaras: Razmišljam o tituli, imam šansu da postanem legenda Madrida kao Nadal

Srijeda, 01.05.2024 | 14:10

Nakon trijumfa nad Janom Lenardom Štrufom, Karlos Alkaras je istakao da je počeo da razmišlja o tituli u Madridu.

Registrovan ZEMLJOTRES kod Nikšića

Srijeda, 01.05.2024 | 13:47

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je dana 1. maja 2024. godine, u 12 časova i 19 minuta registrovao zemljotres manje jačine sa epicentrom na 10 km sjeverno od Velimlja u Opštini Nikšić, saopšteno je iz Seizmološkog Zavoda Crne Gore.

Predlog za POSNU TRPEZU - Pasulj na vodi

Srijeda, 01.05.2024 | 17:15

Za sve koji prate post na vodi, recept koji ne treba zaobići jeste pasulj. Pasulj je veoma hranljiva namirnica i u bilo kom obliku je mnogima i uvijek rado viđen na trpezi.

MUP - Apel građanima da tokom prazničnih dana vatru lože u kontolisanim uslovima

Srijeda, 01.05.2024 | 13:35

Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je građanima da tokom prazničnih dana vatru lože u kontolisanim uslovima.

Uprava policije: Ciljanom potragom u Podgorici lišen slobode državljanin Republike Srbije

Srijeda, 01.05.2024 | 13:01

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, Grupe za međunarodne ciljane potrage Odjeljenja za međunarodnu operativnu policijsku saradnju INTERPOL – EUROPOL – SIRENE, juče su u saradnji sa službenicima Odjeljenja bezbjednosti Podgorica realizovali ciljanu potragu i u Podgorici lišili slobode međunarodno traženo lice M.T. (41), državljanina Republike Srbije, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Kako da skinete pečat sa jaja? Potrebne su vam DVIJE STVARI

Srijeda, 01.05.2024 | 16:42

Bližimo se Velikom petku, danu kada farbamo jaja za predstojeći praznik Vaskrs. Uveliko su domaćice opremljene svime što im je potrebno za ovaj proces, a posebno jajima.

Da li je vrijeme da kupite novi dušek za spavanje? Saznajte uz pomoć OVOG TRIKA

Srijeda, 01.05.2024 | 16:09

Uradite ovaj jednostavan test i saznajte da li je vrijeme da kupite novi dušek za spavanje.

Živković: Zajedno da nastavimo sa afirmacijom i poštovanjem radničkih prava

Srijeda, 01.05.2024 | 12:39

Svim građankama i građanima Crne Gore, u ime Demokratske partije socijalista i svoje lično, čestitam Međunarodni praznik rada - Prvi maj, sa željom da zajednički nastavimo sa daljom afirmacijom i poštovanjem radničkih prava, saopštio je predsjednik DPS-a Danijel Živković.

FOTO: Pogledajte - Pojačan saobraćaj na GRANIČNIM PRELAZIMA

Srijeda, 01.05.2024 | 12:07

Prvomajske i vaskršnje praznike, mnogi su iskoristili da se odmore i otputuju.