Srijeda, 03.04.2024 | 15:42
IZVOR: cdm.me

Ovo je NAJSKUPLJI JUGOSLOVENSKI FILM - Pikaso naslikao plakat za NAJVEĆE OSTVARENJE Veljka Bulajića

Veljko Bulajić, veliki jugoslovenski reditelj, ostaće upamćen kao autor najspektakularnijih filmskih ostvarenja jugoslovenske kinematografije.




Foto: YouTube screenshot/Kulturno Informativni Centar - KIC

Film “Bitka na Neretvi” proslavljenog reditelja i scenariste jedan je od najgledanijih i najskupljih filmova svih vremena u Jugoslaviji. Film je bio nominovan za Oskara u kategoriji za najbolji strani film, a englesku verziju plakata za film je napravio Pablo Pikaso.

Naime, 1964. godine u Monte Karlu, dokumentarni film Veljka Bulajića “Skopje 63” dobija Gran pri Zlatna nimfa i nagradu kritike. Veliki Pikasov prijatelj, francuski akademik Marsel Ašard koji je bio predsjednik žirija prikazuje kopiju filma velikom slikaru nakon čega je Pikaso došao na završnu svečanost festivala i čestitao Veljku Bulajiću.

Nekoliko godina kasnije Veljko Bulajić je Pikasovom agentu u Parizu predložio da zamoli Pikasa da napravi plakat za film “Bitka na Neretvi”. Pogledavši film i proučivši dešavanja u filmu, Pikaso je potvrdio da će napraviti plakat, ali da će uzeti dio iz svoje slike Sabinjanke i uslov da boja plakata bude crvena. Umjesto honorara, jedini zahtijev mu je bio da dobije 12 boca vina iz Jugoslavije. Njegov zahtjev je veliki reditelj ispoštovao izvrsnom kolekcijom vina sa svih strana Jugoslavije.

Plakat za film “Bitka na Neretvi” je štampan u ograničenom tiražu i svaki primjerak je potpisao Pikaso na poleđini.

Ovaj plakat ima sve karakteristike Pikasovog kubizma a jaka crvena boja plakata simboliše herojstvo, stradanja, krv i borbu za slobodu. “Njujork tajms” je na naslovnoj strani objavio plakat u 1.200 000 primjeraka.

Film Bitka na Neretvi je samo u Jugoslaviji vidjelo više od četiri miliona gledalaca, a u svijetu više 350 miliona. Bio je nominovan za „Oskara“ u kategoriji strani film, ali ga je pobijedio film „Z” grčko-franuskog reditelja Koste Gavrasa. Prije 12 godina na festivalu u Moskvi uvršten je u deset najznačajnih filmova o Drugom svjetskom ratu.

Film je sniman 18 mjeseci, sponzoriralo ga je 58 privrednih kompanija, u njemu je učestvovao kombinovani puk tadašnje JNA sa 10.000 vojnika, uništena su četiri posebno konstruisana sela, jedna tvrđava, a dva puta je miniran gvozdeni most na Neretvi.

Prema službenim procjenama, film je koštao čak 12 miliona dolara pa je nakon filma „Spartak“ Stenlije Kjubrika svrstan među istorijske filmske spektakle po utrošenim sredstvima i broju statista.

Muziku za film napisao je poznati kompozitor Bernard Herman uz pomoć orkestra Londonske filharmonije.

Scenario za film su napisali Stevan i Veljko Bulajić, a režirao ga je Veljko Bulajić. Glavne uloge su tumačili Velimir Bata Živojinović, Milena Dravić i Ljubiša Samardžić, kao i holivudski velikani Orson Vels i Jul Briner, Italijan Franko Nero kao i Sergej Bondarčuk, slavni sovjetski režiser i glumac.

Ovo je bio prvi i jedini zajednički film Jula Brinera i Orsona Velsa. Briner je tumačio partizana Vladimira Smirnova, zvanog Vlada Rus, a Vels četničkog komandanta, senatora. Obojica su umrli istoga dana, 10. oktobra 1985. godine.

Na premijeri filma održanoj 29. novembra 1969. u Sarajevu, pored Tita, prisustvovali su Sofija Loren i Omar Šarif.

ČITAJTE DETALJNIJE!

 PREMINUO Veljko Bulajić

 

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Požar u fabrici u Berlinu: Vatra se ne može kontrolisati iznutra

Petak, 03.05.2024 | 15:56

Veliki požar izbio je u fabrici u Berlinu-Lihterfeldu, a vatrogasci upoziravaju na otrovan dim koji se širi.

Novi skandal: Ivan Brnović podnio prijavu protiv NN lica zbog sumnje da mu je oteta kćerka

Petak, 03.05.2024 | 15:42

Crnogorski fudbal je odavno dotakao dno, ali ovo što se dešava u posljednjih nekoliko dana prevazilazi sve okvire.

Deset karakternih crta osoba rođenih u maju: Vrijedne i emotivne duše, beskrajno harizmatične

Petak, 03.05.2024 | 15:22

Osobe rođene u maju su ljubitelji putovanja i umjetnosti. Uporni su i ostvaruju sve svoje ciljeve. Evo koje su još njihove karakteristike

Policija sprema prekršajne prijave zbog incidenata u Podgorici, Tivtu i Kotoru

Petak, 03.05.2024 | 15:05

Prethodnih sedmica crnogorski fudbal je bio u centru pažnje javnosti zbog potpuno pogrešnih razloga jer su se dogodila tri velika incidenta u Tivtu, Kotoru i Podgorici.

PET KORAKA za savršeno ispečenu ribu u tiganju

Petak, 03.05.2024 | 14:59

Riba pečena u tiganju je možda i najljepši recept i način pripreme ribe, posebno kada imate zaista dobre filete ili ste možda upecali svoju.

Nadal - Nikada nisam rekao da će se moja karijera ZAVRŠITI na Rolan Garosu

Petak, 03.05.2024 | 14:31

Rafael Nadal je demantovao ranije navode da bi mogao da završi karijeru na Rolan Garosu.

SPEKTAKL u revijalnom dijelu Eurosonga - Nastupiće ove ZVIJEZDE

Petak, 03.05.2024 | 13:55

Poznato je ko će nastupati kao gosti tokom polufinalnih večero Evrovizije 2024, a radi se o izvođačima iz duge i slavne evrovizijske prošlosti.

"Nažalost, neću moći da..." Alkaras ODUSTAO od mastersa u Rimu

Petak, 03.05.2024 | 13:40

Treći teniser svijeta, aktuelni pobjednik Vimbldona Karlos Alkaras, odustao je od nastupa na turniru iz masters serije 1.000 koji naredne sedmice počinje u Rimu.

Vujović: Dužni smo da osiguramo i podržimo slobodu medija i slobodu mišljenja i izražavanja

Petak, 03.05.2024 | 12:54

Sloboda izražavanja je stub demokratije, današnji datum - 3. maj, donosioce odluka, svake godine podsjeća na dužnost da osiguramo i podržimo slobodu medija i slobodu mišljenja i izražavanja. To uključuje uslove za profesionalan i kvalitetan rad novinara, efikasnu zaštitu, brzu reakciju nadležnih i pravedne i temeljne istrage o svim napadima, prijetnjama, zastrašivanjima, saopštila je ministarska kulture i medija Tamara Vujović.

Spajić: Zahvalan svima koji hrabro obavljaju novinarski posao, bez slobode medija nema demokratije

Petak, 03.05.2024 | 12:29

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić čestitao je 3. maj, Svjetski dan slobode medija navodeći značaj poštovanja medijskih sloboda, digniteta i nezavisnosti poslenika „koji rade, istražuju, preispituju i informišu u javnom interesu za dobrobit svih građanki i građana“.