Nedjelja, 14.04.2024 | 12:32
IZVOR: rtcg.me/rts.rs

NAJPLAĆENIJEG sportistu svih vremena OPLJAČKAO njegov prevodilac

Najveću zvijezdu u američkom bejzbolu i najslavnijeg japanskog sportistu Šohei Otanjia, godinama je potkradao njegov prevodilac i odnio mu više od 16 miliona dolara.




Foto: YouTube screenshot/Dodger Blue

Posljednjih nekoliko nedjelja u Japanu najveća vijest u svijetu sporta i zabave je nevjerovatno otkriće da je bejzbol igrača Šohei Otanjija, koji je jedan od vodećih zvijezda američke bejzbol lige (MLB), godinama potkradao njegov prevodilac, takođe Japanac.

Dvadesetdevetogodišnji Šohei Otanji, zahvaljujući svom jedinstvenom talentu i fantastičnim rezultatima, dva puta je proglašen za najkorisnijeg igrača čitave američke bejzbol lige, te je prošle godine potpisao desetogodišnji ugovor sa klubom Los Anđeles Dodžers vrijedan 700 miliona dolara.

To je najveći ugovor u istoriji profesionalnog sporta ne samo u SAD, već u cijelom svijetu – Otanji je u tom pogledu pretekao Lionela Mesija, koji je od fudbalskog kluba Barselone za period od 2017. do 2021. dobio 674 miliona dolara (555 miliona eura).

Naime, Otanji je vrsni pičer (bacač), ali istovremeno ostvaruje i visok procenat kao udarač, što bi prevedeno na fudbalski jezik značilo da je ne samo jedan od najboljih golmana, već i golgetera u ligi u kojoj igra više od hiljadu profesionalaca. Po dolasku u SAD, Otanji je, iako specijalista za bacanje loptice, udarao čak preko 30 houmranova godišnje, a u 2021. je čak postao rekorder Američke lige (jedne od dva ogranka koja čine MLB) u toj kategoriji sa 44 houmrana.

Sve to ga čini fenomenom, upečatljivim i rijetkim talentom, pa Otanji, osim divljenja i armije fanova u SAD, u svojoj zemlji Japanu ima status nacionalnog heroja i jedne vrste božanstva koja hodi zemljom.

I njegov prevodilac Ipei Mizuhara u Japanu je uživao tretman poznate osobe od koje se traže autogrami i koja se poziva da nastupa u televizijskim emisijama.

Međutim, prošlog mjeseca na površinu je isplivala činjenica da se trideset-devetogodišnji Mizuhara, u suprotnosti sa zakonom američke države Kalifornija u kojoj živi i radi skupa sa Otanjijem, bavio nelegalnim klađenjem na rezultate raznih sportskih utakmica i usljed toga zapao u velike dugove u ukupnom iznosu od preko 40 i po miliona dolara.

Sam Mizuhara je zarađivao za prevodioce nevjerovatan iznos od preko 300.000 dolara godišnje, ali je njegov kockarski žar daleko prevazišao njegove finansijske mogućnosti, pa se postavilo pitanje da li je njegovu kockarsku zavisnost svojim novcem svjesno pothranjivao igrač Otanji, odnosno, da li je mega zvijezda japanskog i američkog bejzbola za sebe uplaćivao nezakonite opklade preko prevodioca.

Ovo pogotovo stoga što je cio skandal došao pod lupu javnosti zahvaljujući tome što je sportska TV stanica ESPN saznala za dvije pošiljke novca sumnjivim kladioničarima od po pola miliona dolara koje su išle sa Otanjijevog računa.

Ta sumnja prouzrokovala je lavinu medijskih spekulacija i užasavanje među sportskom publikom, no Otanji, koji vrlo slabo govori engleski, ubrzo je demantovao svoju umiješanost u klađenje i ustvrdio da je prevodilac koristio njegov novac bez njegovog znanja i odobrenja. Daljom istragom utvrđeno je da je prevodilac Mizuhara od 2021. do 2024. ukupno isisao čak 16 miliona dolara sa Otanjijevog bankovnog računa.

Do informacija potrebnih za raspolaganje tim računom došao je kada je u banci, prilikom njegovog otvaranja, prevodio za Otanjija. Mizuhara je podmetnuo svoju mejl adresu i telefonski broj kao kontakte za bankovni račun Otanjija i transakcije uglavnom vršio preko telefona lažno se predstavljajući osoblju banke kao Otanji.

Mizuhara će biti izveden pred sud u Kaliforniji i prijeti mu kaznu do 30 godina zatvora.

Njegov slučaj ne samo što je bar privremeno bacio sumnju na najpoznatiju japansku sportsku zvijezdu, već će sigurno uzdrmati i relativno naivni pristup japanske publike javnim ličnostima u kojima se njima bez ikakve zadrške pružaju najviše počasti i privilegije. On nameće i niz pitanja o odgovornosti funkcionera američkih klubova u kojima je Otanji do sada igrao, jer su oni, umjesto da održavaju određeni minimalni uvid u njegove finansije zbog plaćanja poreza, staranje o njemu potpuno prepustili prevodiocu.

Šohei Otanji u SAD je prešao 2018. godine pojačavši redove tima Los Anđeles Ejndžels, gdje je za četiri godine ukupno zaradio preko 42 miliona dolara. U 2023. godini prešao je u Dodžerse, gdje ove sezone, zbog oporavka od operacije lakta, ne nastupa kao pičer, već samo kao udarač.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Predata lista DPS u Budvi: Vrijeme je za PROMJENU VLASTI

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:15

Predata pobjednička izborna lista Demokratske partije socijalista “Budva može bolje!” Opštinskoj izbornoj komisiji Budve. Nosilac liste sa 33 kandidata za odbornike u Skupštini Opštine Budva na izborima koji su zakazani za 27. maj je prof. dr Nikola Milović. 

Nadal pokazao da može da POBJEĐUJE i nakon tri sata - Teniser SAVLADAO Kačina

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:04

Ako je bilo sumnje da li se Rafael Nadal potpuno oporavio od povrede, ona bi trebalo da je otklonjena na šljaci španske prijestonice.

URA predala listu za lokalne izbore u Budvi; Rađenović: Budva zaslužuje DRUGAČIJE!

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 19:50

Građanski pokret URA večeras je predao listu za lokalne izbore u Budvi pod nazivom "URA - dr Dritan Abazović - Drugačije. 

Sekulović: Izvještaj o ULASKU Belivuka i Miljkovića u Crnu Goru POTPISAO Zoran Lazović

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 19:42

Pod oznakom povjerljivo, govoreći ovako po sjećanju, izvještaj o ulasku Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, potpisao je Zoran Lazović, kazao je bivši ministar unutrašnjih poslova u 42. Vladi Crne Gore Sergej Sekulović.

Obradović: Dolaze nam prijatelji iz Podgorice, imaju VELIKI KVALITET

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 19:35

Trener Partizana Željko Obradović pozvao je navijače na fer navijanje u meču protiv Budućnosti Voli na startu polufinalne serije plej ofa ABA lige.

DPS: Glavni grad KRIJE DOKUMENTACIJU od Upravne inspekcije u namjeri da problematizuje rad ranijih uprava

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 19:29

Povodom navoda koji se su pojavili u pojedinim medijima, a kojima se tvrdi da je za vrijeme prethodne vlasti došlo do nezakonitih zapošljavanja, čime sadašnja vlast svakodnevno manipulišw, čak i onima koji ne prate sa pažnjom ovu temu, jasna je namjera aktuelne vlasti i onih koji im pokušavaju pomoći u tome, da se skrene pažnja sa brojnih problema koji opterećuju rad trenutne uprave Glavnog grada, saopštenoje iz iz DPS-a Podgorica.

Petar Grašo ČEKA DRUGO DIJETE - PJevačeva 14 godina MLAĐA supruga ponovo trudna

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 19:15

Petar Grašo  i Hana Huljić čekaju drugo dijete.

Pet zvjezdica, ali ISPOD VODE: Noć u ovoj hotelskoj sobi košta čak 19.000 EURA

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 19:03

Najskuplja podvodna hotelska soba na svijetu nudi gostima zadivljujući pogled koji ne možete vidjeti nigde na svijetu.

Direktori lokalnih javnih emitera: Milatović IGNORISAO 500 medijskih radnika

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 18:54

Direktori lokalnih javnih emitera u Crnoj Gori saopštili su da je predsjednik države Jakov Milatović danas "ignorisao" 500 medijskih radnika u državi.

Mašković: Gradski prevoz u Podgorici NEĆE RADITI 5. maja zbog vjerskog praznika, a RADIĆE 1. maja

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 18:47

Odbornik Socijaldemokrata (SD) u Skupštini glavnog grada Miloš Mašković saopštio je da gradski linijski prevoz u Podgorici neće raditi 5. maja zbog vjerskog praznika, a da će za 1. maj, raditi.