Ponedjeljak, 15.04.2024 | 14:21
IZVOR: telegraf.rs

Bil Gejts ZABRINUT da bi zbog vještačke inteligencije mogao da izgubi posao

Bil Gejts, osnivač kompanije Microsoft, nedavno je izrazio zabrinutost da bi vještačka inteligencija mogla preuzme njegov posao, uprkos tome što je jedan od njenih najvećih zagovornika.




Foto: YouTube screenshot/Bila Gates

U epizodi svog podkasta "Unconfuse Me with Bill Gates", razgovarao je sa izvršnim direktorom OpenAI, Samom Altmanom, gdje je iznio svoje viđenje o brzini napretka AI tehnologija, koje su ga, kako kaže, iznenadile svojom efikasnošću.

Tokom razgovora, dotakli su se tema kao što su GPT-5, superinteligencija i video mogućnosti koje dolaze u ChatGPT. Gejts je priznao da je bio skeptičan prema AI, te da nije očekivao da će četbotovi poput ChatGPT-ja biti tako sposobni u izvođenju složenih zadataka.

Jedan od najznačajnijih momenata podkasta bio je kada je Gejts izrazio bojazan da bi vještačka inteligencija mogla da zamijeni ljude u mnogim poslovima.

"Uzbuđen sam kada razmišljam o radu na iskorenjivanju malarije i okupljanju pametnih ljudi i resursa za to," rekao je Gejts. "Ali kada mi mašina kaže: 'Bile, idi igraj piklbol, ja ću se pobrinuti za malariju. Ti sporo razmišljaš' to postaje filozofski zbunjujuće", prenio je FirstPost.

Pored toga, istakao je i svoje napore preko Fondacije Gejts da iskoristi AI za poboljšanje životnih uslova i zdravstvenog sektora u siromašnijim regionima.

U drugom kontekstu, tokom gostovanja na podkastu Trevora Noe "What Now?", Gejts je predstavio viziju radne nedjelje od tri dana zahvaljujući AI. Objasnio je kako bi vještačka inteligencija mogla da obavlja zadatke koji zahtijevaju mnogo vremena i truda, što bi ljudima omogućilo da manje vremena provode na poslu, a više uživaju u životu."

Napredak u AI takođe nosi potencijalne rizike za određene profesije.

Izvršni direktor NVIDIA-e, Džensen Huang, upozorio je mlade da razmisle o karijeri u kodiranju, budući da AI već sada ima veliku ulogu u ovoj oblasti, te se očekuje da će u budućnosti moći samostalno da razvija softvere za manje od sedam minuta. Huang preporučuje oblasti poput biologije, obrazovanja, proizvodnje i poljoprivrede kao dugoročno održive karijerne opcije, piše Windows Central.

Prema izvještaju "Microsoft Work Trend Index" iz prošle godine, 49% učesnika ankete izrazilo je zabrinutost da bi mogli izgubiti posao zbog AI, dok je 70% izrazilo spremnost da usvoji i integriše ovu tehnologiju u svoje radne procese. Ovo ukazuje na složen odnos između tržišta rada i razvoja vještačke inteligencije.

Izvor: telegraf.rs

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Rijedak prirodni fenomen: Stiže dvostruka kiša meteora od 29. do 31. jula

Petak, 26.07.2024 | 10:10

Kako se Zemljina orbita ukršta sa orbitom dvije komete ovog mjeseca, oni koji vole da posmatraju zvijezde imaće priliku da vide spektakularne duple meteorske kiše.

Da li znate šta su kompanije „jednorozi”?

Petak, 26.07.2024 | 09:58

Kompanije poznate i kao „jednorozi” (Unicorn), rijetke su firme u svijetu koje su procijenjene na vrijednost veću od milijarde dolara. Ovaj termin prvobitno je bio vezan za softverske startape, ali se danas proširio i na druge oblasti poslovanja.

Televizija Una najavila gašenje: Prekida se program u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji

Četvrtak, 25.07.2024 | 16:34

Kao posljedica mjera koje je prošlog mjeseca preduzela američka administracija, zvanično obavještavamo javnost da je donesena odluka o prekidu poslovanja UNA televizije u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, kao i o gašenju firme UNA World Network, prenosi Klix.ba.

Galaxy Z Flip6 i Z Fold6 otvaraju vrata velikih mogućnosti i novu fazu mobilne vještačke inteligencije

Četvrtak, 25.07.2024 | 14:48

Liderstvo u inovacijama na tržištu tehnologije kompanija Samsung još jednom je potvrdila predstavljanjem novih uređaja iz Galaxy Z serije.

Širom svijeta došlo do problema u IT mrežama: Pali sistemi medija, aerodroma i banaka

Petak, 19.07.2024 | 11:27

U brojnim država svijeta prijavljeni su problemi sa IT mrežama koji su izazvali masovni prekid velikih banaka, medijskih kuća i avio prevoznika.

PES: Milatović trebalo da raspiše i predsjedničke izbore, opsjednut je ličnom ambicijom

Subota, 27.07.2024 | 16:47

Iz pokreta Evropa sad poručuju kako je predsjednik države Jakov Milatović sa opozicijom dogovorio i rušenje vlasti u Podgorici i datum izbora u tom gradu.  

Petrić: Milatović i datum izbora dogovorio sa opozicijom

Subota, 27.07.2024 | 16:32

Ono što smo iz PES-a već odavno prozreli danas je dobilo i zvaničnu potvrdu, Jakov Milatović je sa opozicijom dogovorio i rušenje vlasti u Podgorici, ali i cijeli scenario prema kojem je neophodno izbore sprovesti prije implementacije programa Evropa Sad 2, saopštio je Dražen Petrić, poslanik Pokreta Evropa sad.

Vuković: Počevši od januara 2025. godine, sve penzije iznad minimalne, uvećaće se prosječno za oko 50 eura

Subota, 27.07.2024 | 15:58

Ministar finansija Novica Vuković odgovorao je na najčešće postavljana pitanja u vezi sa Fiskalnom strategijom, a na pitanje šta zaposleni u Crnoj Gori mogu očekivati od 1. oktobra – ministar je kazao da će oko 300 hiljada zaposlenih u našoj državi primiti uvećane zarade.

Alkaras ubjedljiv na startu OI

Subota, 27.07.2024 | 15:34

Španski teniser Karlos Alkaras lako se plasirao u drugu rundu Olimpijskih igara

Njemačka deklasirala Japan – aktuelni šampion svijeta silovit na startu OI

Subota, 27.07.2024 | 15:30

Košarkaši Njemačke su savladali Japan sa 97:77, u prvom meču grupe B na Olimpijskim igrama u Parizu

Crnogorska evropska partija želi samostalno na izbore u Podgorici

Subota, 27.07.2024 | 15:10

Crnogorska evropska partija obavještava javnost da već preduzima sve mjere propisane zakonom, da bi samostalno učestvovala na izborima za parlament Glavnoga grada Podgorice, raspisanim 29. septembra 2024. godine, kazao je potpredsjednik CEP-a Stevo Vučinić.

Podgoričaninu određeno zadržavanje, osumnjičen da je prijetio bivšoj supruzi i kćerki

Subota, 27.07.2024 | 15:07

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici odredilo je izdržavanje do 72 sata S.U. iz Podgorice.

Španski košarkaš postao REKORDER: Šesti put zaigrao na Olimpijskim igrama

Subota, 27.07.2024 | 14:48

Košarkaš selekcije Španije Rudi Fernandez postao je prvi u istoriji ovog sporta koji je šest puta igrao na Olimpijskim igrama.

Trijumf na startu Olimpijskih igara - Iga Švjontek upisala pobjedu

Subota, 27.07.2024 | 14:30

Prva teniserka svijeta Iga Švjontek sigurnom pobjedom je startovala na Olimpijskim igrama.

VIDEO: Najskuplja TV serija svih vremena - Stigao dugoočekivani trejler za DRUGU SEZONU

Subota, 27.07.2024 | 14:12

Amazon Prime Video objavio je zvanični trailer za drugu sezonu serije Gospodar prstenova: Prstenovi moći (The Lord of the Rings: The Rings of Power).