Ponedjeljak, 22.04.2024 | 17:47
IZVOR: b92.net

Konzumiranjem ovih namirnica imaćete VIŠE ENERGIJE u toku dana

Stručnjaci se slažu da spavanje treba da bude prioritet ako želimo da se probudimo puni energije.




Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Međutim, postoje i neke namirnice koje se smatraju neophodnim za više energije.

Složeni ugljeni hidrati

Prema Američkom udruženju za srce, složeni ugljeni hidrati, za razliku od jednostavnih, sporije se vare i sporije oslobađaju glukozu u krvotok.

Zbog toga nam konzumiranje složenih ugljenih hidrata može pomoći da se osjećamo kao da smo puni energije tokom cijelog dana.

Namirnice koje se sastoje od složenih ugljenih hidrata su pšenični hljeb, slatki krompir, ovsena kaša, sjemenke bundeve, jabuke i leblebije.

Hrana bogata vlaknima

Konzumiranje hrane bogate vlaknima može biti odličan trik za više energije. Jedite bobičasto voće, kinou, suve šljive ili lisnato povrće, posebno spanać.

Zdrave masti, korisne za srce

Uobičajena grupa namirnica za koje nutricionisti kažu da može poslužiti kao veliki pojačivač energije su masti koje su zdrave za srce. Takve namirnice su: avokado, tofu, masline, sardine, crna čokolada i losos.

Voda

Voda se često zanemaruje, ali zapravo može povećati energiju. Osjećaj dehidracije može uticati na raspoloženje i učiniti da se osjećate usporeno, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

Opšta smjernica je da nam je potrebno šest do osam čaša vode dnevno, uključujući čaj i kafu. Ali dijetetičarka Ejmi Gudson za New York Post tvrdi drugačije.

"Tačno je da mnogi faktori utiču na količinu vode koja vam je potrebna, uključujući vaše godine, pol, nivo aktivnosti i opšte zdravlje. Za žene, ukupna količina vode je oko 11,5 šoljica dnevno, a za muškarce oko 15,5 šoljica. Međutim, tu se uključuju i tečnosti koje se konzumiraju iz hrane i pića. Uzimajući to u obzir, ženama je potrebno oko devet šoljica tečnosti dnevno, a muškarcima oko 13 šoljica da nadoknade izgubljenu vodu", rekla je Gudson.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Po zahtjevu SDT-a trajno ODUZETO ovo vozilo

Petak, 26.07.2024 | 13:27

Viši sud u Podgorici je po zahtjevu za trajno oduzimanje imovine Specijalnog državnog tužilaštva, od I.T., pravosnažno osuđenog za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, trajano oduzelo putničko vozilo „Porsche Cayene“, 3.0 Diesel.

Milović: Programom ES2 svi zaposleni od oktobra ostvaruju POVEĆANJE ZARADE

Petak, 26.07.2024 | 14:04

Program Evropa sad 2 je poreska reforma koja podrazumijeva dvije ključne komponente - smanjenje poreskog opterećenja na rad i povećanje minimalne i prosječne zarade u Crnoj Gori, poručila je savjetnica premijera za ekonomsku politiku Milena Milović.

EPCG - Željezara opet lije čelik

Petak, 26.07.2024 | 14:37

Proizvodni pogoni nikšićke Željezare, kćerke firme Elektroprivrede Crne Gore,  u narednih 50 godina poslovaće u okviru švajcarske kompanije 8B Capital S.A. iz Lugana za mjesečnu zakupninu od 31 hiljadu eura (bez PDV-a).

Patrijarh Porfirije sjutra stiže u Berane

Petak, 26.07.2024 | 14:49

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije sjutra veče će stići u Berane.

Janović o odlasku Milatovića i Spajića u Pariz: Nekada niste a sada NAVIJATE za Crnu Goru, barem NEKA KORIST od vaših putovanja

Petak, 26.07.2024 | 17:42

Poslanik DSP-a u Skupštini Crne Gore, Nikola Janović komentarisao je odlazak crnogorske delegacije, predsjednika države, Jakova Milatovića i premijera, Milojka Spajića na otvaranje Olimpijskih igara u Parizu.

OTVOREN Maglaj Spirit Weekend: Gdje kultura spaja

Subota, 27.07.2024 | 12:27

Ambasadori kulture iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Srbije, zajedno sa opštinskim načelnikom, predstavnicima Evropske komisije i mladim evropskim ambasadorima, okupili su se u Maglaju kako bi otvorili filmski festival Maglaj Spirit Weekend, pokazujući kako kultura spaja ljude i umjetnike na Zapadnom Balkanu.

UPOZORENJE farmaceuta: 12 ljekova koje nikada NE TREBA uzimati sa kafom

Subota, 27.07.2024 | 11:48

Kafa je za većinu ljudi ključni dio jutarnje rutine. Međutim, uzimanje određenih ljekova uz kafu može dovesti do nuspojava i ozbiljnih komplikacija, uključujući visoki krvni pritisak i nekontrolisano krvarenje.

Sjemenke su IZVOR ZDRAVLJA - Ove imaju najviše vitamina i minerala

Subota, 27.07.2024 | 11:15

Sjemenke su bogate hranljivim materijama, proteinima, masnim kiselinama, vlaknima, vitaminima i mineralima, a sadrže i antioksidante koji blagotvorno utiču na zdravlje.

Gojković - Hrvatska težak protivnik, moramo dotaći svoj MAKSIMUM

Subota, 27.07.2024 | 10:56

Crnogorski vaterpolisti sjutra će odigrati prvi meč na igrama u Parizu - protivnik na startu takmičenja biće Hrvatska.

ASTRO prognoza: Savršena SRODNA DUŠA za svaki horoskopski znak

Subota, 27.07.2024 | 10:41

Jeste li se ikad pitali šta vas astrologija može naučiti o vašoj idealnoj srodnoj duši? Analizirajući vaš znak Zodijaka možete dobiti puno bolju predstavu o tome s kim ćete biti najviše kompatibilni u ljubavi.

VIDEO: Neprevaziđen ukus - Pripremite sami DŽEM OD ŠLJIVA iz rerne

Subota, 27.07.2024 | 10:25

Kada pomislimo na zimnicu, ne možemo da ne osjetimo ukus džema pd šljiva, koji je kralj svih specijaliteta iz tegle. Svježe šljive u kojima uživamo ovih dana vrlo lako postaju specijalitet koji nas cijele zime sladi najljepšim ukusima.

VIDEO: Ovo je NAJSPORIJI MODEL u BMW M seriji, a evo koliko košta

Subota, 27.07.2024 | 09:54

Jedini specijalizovani model u performansama naklonjenoj M diviziji je XM koji se nameće ogromnom snagom, impresivnim gabaritima i ogromnom masom.

Šušić: Odbornici bliski Milatoviću glasanjem za skraćenje mandata već odabrali partnere

Subota, 27.07.2024 | 08:26

Nova srpska demokratija predstojećim izborima u Glavnom gradu mogla bi nastupiti u okviru koalicije “Za budućnost Podgorice”, kazao je Radiju Crne Gore šef odborničkog kluba te partije Mitar Šušić.

UŽIVAJTE u početku VIKENDA uz ove TEMPERATURE

Petak, 26.07.2024 | 22:11

U subotu nas očekuje pretežno sunčano vrijeme, saopštemo  je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Milatović: PONOSNI smo što se naši sportisti bore među NAJBOLJIMA na cijelom svijetu

Petak, 26.07.2024 | 22:04

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović istakao je povodom Olimpijskih igara da je zahvalan i ponosan što se naši sportisti, među najboljima na cijelom svijetu, bore za nove medalje.