Nedjelja, 28.04.2024 | 15:01
IZVOR: kolektiv.me

Opština Bar opredijeljena za koncept NULTOG OTPADA

U okviru projekta "Osnaživanje kapaciteta i procesa za dobro upravljanje u Crnoj Gori", koji sprovodi Međunarodni republikanski institut (IRI), u Budvi je održana dvodnevna tematska sesija o zaštiti životne sredine na lokalnom nivou. Učesnici sesije bili su predstavnici četiri crnogorske opštine: Bara, Cetinja, Plava i Žabljaka.




Foto: Opština Bar

U ime barske lokalne uprave, učešće su uzeli potpredsjednica OpštineTanja Spičanović, menadžerka Tanja Bardić i savjetnik za pravne i normativne poslove u Sekretarijatu za komunalno-stambene poslove i saobraćaj Ljubiša Tadić. Događaju su prisustvovale i članice Multisektorskog foruma "Bar za Bar" Magdalena Jovetić i Anđela Jukić.

Svoje stručno znanje i veoma bogato iskustvo iz oblasti zaštite životne sredine sa učesnicima su podijelile konsultantkinje Gordana Đukanović i Ivana Vojinović.

Uvažavajući načela Arhuske konvencije, istaknuta je potreba jačanja uloge građana i organizacija civilnog društva u pitanjima koja se tiču životne sredine. Kako je koncept nultog otpada usredsređen na ljude, istaknuta je važnost obrazovanja i učešća cijele zajednice za promjenu paradigme, usvajanje nove prakse i postepeno ukidanje otpada.

"Edukacija građana je ključni pokretač tranzicije ka konceptu nultog otpada. Stoga je potrebno u kontinuitetu organizovati edukativne kampanje koje bi podstakle učešće građana i pozvati lokalne preduzetnike i civilni sektor da ponude rješenja kojima bi usmjeravali njihov angažman na planu nultog otpada. Kao najveći izazovi prepoznati su smanjenje upotrebe jednokratnih proizvoda u domaćinstvima i prevencija nastanka otpada u ugostiteljskim objektima", navode u saopštenju. 

Kada je i pitanju kvalitet vazduha, u Baru postoji mjerna stanica za praćenje kvaliteta vazduha kao i mjerna stanica za praćenje koncentracije alergenog polena u vazduhu.

"Cijeneći značaj ovih pokazatelja za informisanje kako lokalnog stanovništva tako i turista, prepoznata je potreba za uspostavljanjem servisa za objavljivanje tih podataka u realnom vremenu putem web stranica Opštine i Turističke organizacije, lokalnih portala, interaktivnih bilborda, društvenih mreža i na drugi građanima vidljiv način", zaključuju u saopštenju. 

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Osnivač Fondacije „Budi human“, Goran Jovanović dobitnik nagrade „Hrabro srce“

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 10:25

Televizija „Vijesti“ tradicionalno dodjeljuje nagradu „Hrabro srce“ za humani podvig, a ove godine, prestižna nagrada pripala je Fondaciji „Budi human“.

Šimun: Cilj unapređenje ključnih aspekata zdravstvenog sistema

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 09:36

Ministar zdravlja dr Vojislav Šimun sa saradnicima, razgovarao je sa ekspertima Svetske zdravstvene organizacije dr Dorajnom Marušićem i Biserkom Simičić, koji će pružiti stručnu podršku u izradi nove Stategije za kontrolu kvaliteta i bezbjednost zdravstvene zaštite za period 2024-2028. godine sa Akcionim Planom za 2024-2025. godinu.

Bivši radnici Košute ponovo blokiraju saobraćaj od 11 do 15 sati

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 09:22

Bivši radnici cetinjske Košute i danas će zaustaviti saobraćaj između Podgorice i Cetinja od 11 do 15 sati.

NVO Dječiji edukativni centar "Pčelica" - Nastavljena edukacija učenika o saobraćajnoj kulturi

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 09:19

NVO Dječiji edukatini centar "Pčelica" već godinama unazad aktivno se bavi pitanjima problema saobraćajne kulture i ponašanja svih učesnika u saobraćaju, ključnim elementima koji dovode do saobraćajnih nezgoda i od strane vozača i od strane pješaka, a samim tim i načinima kako da pravilno postupaju i poštuju propise čime čuvaju svoj život i život dugih učesnika.

Saobraćajna nesreća u tunelu Mogren - POGINULA jedna osoba

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 07:04

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na magistralnom putu Kotor - Budva, poginula je jedna osoba, saopšteno je našem portalu iz Operativno - komunikacionog centra (OKC).

Mašković: Putevi za godinu dana ZAPOSLILI 190 ljudi

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 11:47

Gradsko preduzeće Putevi DOO je za prvih godinu dana rada nove gradske uprave zaposlilo 190 ljudi, kazao je odbornik SD-a u Skupštini Glavnog grada Miloš Mašković.

"Imao sam..." Nadal otkrio šta mu je ZAKOMPLIKOVALO cijelu karijeru

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 11:34

Španski teniser Rafael Nadal osvrnuo se na mnogobrojne probleme sa povredama koje je imao tokom karijere.

ANKETA: Da li ćete ovog ljeta odmor provesti u Crnoj Gori?

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 11:14

Glasajte u našoj novoj anketi!

Ukusna i zdrava poslastica: Pripremite MAFINE SA BOROVNICOM

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 11:00

Ako vam se jede nešto slatko, dobar mafin nikada nije pogrešan izbor, a naročito ako napravite ovu zdravu verziju sa borovnicama. Recept se lako prati i gotovo svi mogu da pripreme ove "čarobne" mafine.

Novi izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Roko Tolić

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 10:56

Novi izvršni direktor Aerodroma Crne Gore biće Roko Tolić iz Hrvatske, saznaje Portal RTCG.

Spoken word koncert Roberta Prosera i bubnjara Lana Štikera u sali DODEST

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 10:43

U saradnji sa Austrijskom ambasadom u Crnoj Gori u KIC-u „Budo Tomović“, u četvrtak, 16. maja, biće organizovan spoken word koncert poznatog austrijskog pisca Roberta Prosera i bubnjara Lana Štikera, dua poznatog kao Drumbadur. Program će se održati u sali DODEST sa početkom u 20h.

Marija Šerifović krstila sina: Ovo su detalji svečanosti

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 10:41

Marija Šerifović je svog nasljednika, malog Maria, krstila juče u Hramu Svetog Velikomučenika Dimitrija u Beogradu, na dan svoje slave Sveti Vasilije Ostroški, piše Blic.

Zdravi mafini sa borovnicom: Miris koji mami, ukus koji ćete pamtiti

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 10:30

Zasladite dan sa mekanim i nježnim mafinima

"Odmori se najdraža moja" - Preminula je majka Mirze Selimovića

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 10:10

Pjevač podijelio tužnu vijest!

“Lavovi” i dalje mogu zaigrati na Svjetskom prvenstvu: Koliko je realno da dobijemo pozivnicu?

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 09:59

Rukometna reprezentacija Cre Gore šokantno je ispala u baražu za Svjetsko prvenstvo 2025. u dvomeču od Italije, ali šansa da se “lavovi” nađu na planetarnom takmičenju i dalje postoji.