Ponedjeljak, 29.04.2024 | 11:16
IZVOR: rtcg.me

Nišić najavila - SEDMOČASOVNO radno vrijeme do kraja godine

Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić najavila je da se do kraja godine u Crnoj Gori može očekivati uvođenje sedmočasovnog radnog vremena. 




Foto: arhiva, Vlada Crne Gore

Ona je kazala će socijalna davanja u budućnosti biti pravičnija i navela da neće biti njihovih ukidanja kao ni ukidanja Fonda PIO. Ipak, kako je dodala izvjesna je njegova reforma.

Na pitanje da li će se tokom ove godine uvesti sedmočasovno radno vrijeme ministarka Nišić je u emisiji "Link" Radija Crne Gore kazala: "Ono što je najavio premijer Milojko Sajić u predizbornoj kampanji desiće se tokom ove godine".

Istakla je da neće biti ukidanja Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

"Ukidanje Fonda PIO niko nikada nije pomenuo niti će se to dešavati", kazala je Nišić i poručila da će se sve odluke iz nadležnosti Ministarstva rada i socijalnog staranja donositi uz saglasnost Socijalnog savjeta.

U tom vladinom resoru se, kako je kazala, radi na analizi dijela koje se tiče srazmjernih penzija.

"Mi već imamo 34 ratifikovana i potpisna Sporazuma o obaveznom osiguranju sa raznim državama i iz okruženja i Evrope. Najveća prepreka je to što nijesmo imali potpisan sporazum sa Albaniom i usaglašen sa BiH. To je bitno zbog razmjene podataka u kontinuitetu. Sporazum sa Albanijom će se uskoro naći u Skupštini na usvajanje a usaglašen je nacrt sa BiH. Informacija o tome će biti na vladi ove nedjelje a onda će me Vlada ovlastiti da potpišem taj značajan sporazum", kazala je ministarka.

Nišić je kazala da su sve analize pokazale da je najveća nepravda pričinjena penzionerima koji su radni vijek proveli u različitim državama.

"Kroz neke analize oko 3.500 penzionera iz biviših Jugoslovenskih država primaju penzije i one su kada se saberu niže su od prosječne", kazala je Nišić.

Ukidanje Fonda PIO, poručila je neće biti ali je, kako je kazala, njegova reforma izvjesna.

"U kom mjesecu će izmjene biti usvojene ne bi trebalo da licitiramo", kazala je Nišić.

Poručila je i da neće biti ukinuti nijedno socijalno davanje te da će ona u budućnosti biti pravičnija.

"Mi smo tu da popravimo standard naših građana a ne da ga na bilo koji način urušimo", kazala je.

Navela je da se radi na izmjeni velikog dijela zakonske regulative i da će na taj način doći do određenih ušteda. Ti su zakoni, kazala je, bili podložni velikim manipulacijama.

"Rijetke i teške bolesti nijesu bile u pravilniku a dešavalo se da ljudi ostvare pravo na tuđu njegu i pomoć koji u toj fazi nijesu. Oni koji su je zasluživali nijesu je dobijali", kazala je Nišić.

Ona je istakla i da je institut invaliditeta zloupotrebljavan te da očekuju nekoliko miliona eura uštede po tom osnovu.

Kazala je i da je značajan broj žena koje su primale naknade za majke sa troje i više djece prešao na penzije.

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Marijela
29.04.2024 12:11

Pitanje miinistarki zasto odbbijja da primi na razgovor

3 1
Milovanka
30.04.2024 08:02

Posteno bi bilo da ministarka objasni zasto se ceka po sedam osam mjeseci na dobijsnje tude njege i pomoci posebno onkoloski pacijenti,to je i sramno i žalosno

1 0

OSTALE VIJESTI

FOTO: BBC World Travel Show snima sa Laboratorijom za arheologiju pomorstva

Srijeda, 15.05.2024 | 08:52

Uspjesi i inovacije Laboratorije za arheologiju pomorstva, Univerziteta Crne Gore, privukle su kamere svjetski poznatog BBC World Travel Show serijala.

Podgoričani se sve više voze autobusima, u OVOM dijelu grada su najveće gužve

Srijeda, 15.05.2024 | 08:04

Građani Podgorice sve više koriste usluge gradskog prevoza. Tako štede i vrijeme, a i gorivo, a samim tim i svoje strpljenje koje svakodnevno troše u traženju parkinga po gradu.

Javne i privatne predškolske ustanove - Evo kada počinje UPIS U VRTIĆE

Srijeda, 15.05.2024 | 07:06

Elektronski upis djece u javne i privatne predškolske ustanove za školsku 2024/25. godinu, počinje 23. maja i trajaće do 15. juna, saopšteno je na sastanku predstavnika Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) i predškolskih ustanova.

Preminula Sju Kej Braun nekadašnja ambasadorka SAD u Crnoj Gori

Utorak, 14.05.2024 | 22:04

Preminula je nekadašnja ambasadorka SAD u Crnoj Gori Sju Kej Braun (76).

SDT: Viši sud potvrdio da je Skaj komunikacija zakonit dokaz

Utorak, 14.05.2024 | 19:39

Vijeće Višeg suda u Podgorici potvrdilo je optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) protiv 15 osoba, osumnjičenih za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, dva krivična djela krijumčarenja, pranje novca i zloupotreba službenog položaja, saopšteno je iz SDT. Između ostalog, navode i da je vijeće suda potvrdilo pravno stanovište da su dokazi iz Skaj komunikacije zakoniti.        

Ceca priredila gala slavlje nakon rođenja unuka i okupila estradu: „Bogdana je žena zmaj“

Srijeda, 15.05.2024 | 08:56

Veljko i Bogdana su juče dobili trećeg sina Isaija, a tim povodom u vili Ražnatovića upriličena je gala proslava na kojoj su u porodičnom krugu uz brojne prijatelje proslavili dolazak novog člana.

FOTO: BBC World Travel Show snima sa Laboratorijom za arheologiju pomorstva

Srijeda, 15.05.2024 | 08:52

Uspjesi i inovacije Laboratorije za arheologiju pomorstva, Univerziteta Crne Gore, privukle su kamere svjetski poznatog BBC World Travel Show serijala.

Kiflice BEZ mlijeka i jaja: Tijesto uvijek ispadne savršeno, tražiće vam svi RECEPT

Srijeda, 15.05.2024 | 08:45

Bolje kiflice od ovih niste probali, a mogu biti i posne i mrsne!

Životni put velikog majstora crteža: Na Sajmu knjiga promovisana monografija posvećena Iliji Šobajiću

Srijeda, 15.05.2024 | 08:40

Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja osim književnosti posvećuje značajan prostor i drugim formama umjetničkog izražavanja prikazanim kroz knjige. Petog dana sajma je tako promovisana monografija “Ilija Šobajić – između istorijskog i mitskog”, akademskog slikara Luke Đukanovića.

Jokić primio MVP nagradu pa razbio Minesotu za 3-2

Srijeda, 15.05.2024 | 08:21

Treća uzastopna pobjeda Denvera nad Minesotom u polufinalu plej-ofa Zapada, u noći kada je Nikola Jokić primio MVP nagradu, treću u posljednje četiri sezone.

Otkrivena nova egzoplaneta, nalik ŠEĆERNOJ VUNI - Vazdušasta i superpahuljasta

Srijeda, 15.05.2024 | 07:25

Egzoplaneta otkrivena na udaljenosti od 1.232 svjetlosne godine od Zemlje, jedna od najčudnijih.

Preminula Sju Kej Braun nekadašnja ambasadorka SAD u Crnoj Gori

Utorak, 14.05.2024 | 22:04

Preminula je nekadašnja ambasadorka SAD u Crnoj Gori Sju Kej Braun (76).

VELIKI USPJEH - Baby Lasagna ulazi na britansku top listu

Utorak, 14.05.2024 | 21:51

Marko Purišić, poznatiji pod pseudonimom Baby Lasagna, koji je nastupao kao hrvatski predstavnik na Evroviziji sa pjesmom ''Rim Tim Tagi Dim'' doživio je još jedan veliki uspjeh - ulazi na britansku listu top singlova.

Nije svejedno kupujete li avionske karte srijedom, nedjeljom ili ponedjeljkom, evo kada su najjeftinije

Utorak, 14.05.2024 | 21:34

Kada je u pitanju putovanje avionom, jedna od stvari koja nas najviše brine je avionska karta ili njena cijena. Naravno, želimo da pronađemo najjeftinije. Naime, cijene avionskih karata uvek variraju u zavisnosti od brojnih faktora. Neki od ovih faktora su ponuda i potražnja, sezona u kojoj letimo, da li su kupljeni nekoliko nedelja unaprijed ili su u poslednjem trenutku itd. Ipak, čini se da i dan u nedelji kada ih kupujemo igra veliku ulogu u cijeni avionskih karata, piše Miss7.24sata.hr.  

Stalno sanjate istu osobu? Evo šta bi to moglo da znači

Utorak, 14.05.2024 | 20:50

Da li vam se deševa da istu osobu sanjate iznova i iznova?