Ponedjeljak, 29.04.2024 | 13:26
IZVOR: kolektiv.me

"Podržani = osnaženi" - Za projekte organizacija civilnog društva, tokom 2023. izdvojili više od 375.000 eura

„Podržani = osnaženi” je trogodišnji program podrške razvoju civilnog društva koji realizuje Fond za aktivno građanstvo (fAKT) u saradnji sa Zakladom za razvoj zajednice „Slagalica“ iz Hrvatske, a uz podršku Evropske unije i kofinansiranje Ministarstva javne uprave. Tokom prošle godine u Crnoj Gori podržano je 36 projekata organizacija civilnog društva i neformalnih grupa građana, u ukupnom iznosu od čak 375.720 eura.




Foto: Fond za aktivno građanstvo

Prema riječima Anice-Maje Boljević, izvršne direktorice Fonda za aktivno građanstvo, program je osmišljen kao odgovor na nedostatke u demokratskim kapacitetima crnogorskog društva, sistemima odgovornosti, kao i reakcija na stagnaciju ekonomskog i društvenog razvoja.

„Okosnicu programa Podržani=Osnaženi čine tri grant šeme: Zajednica u akciji, Aktivno učešće i Javno zastupanje. Osim pružanja ciljane finansijske podrške, program je usmjeren i na uključivanje novoosnovanih organizacija i neformalnih grupa kako bi se odgovorilo na nedovoljnu vidljivost i pristup lokalnim organizacijama građanskog društva u manje razvijenim područjima Crne Gore. Opravdanost ovakvog pristupa najbolje se ogleda u broju aplikacija pristiglih tokom protekle godine, a bilo ih je 125“, dodala je Boljević.

U okviru tri grant šeme, tokom 2023. godine pristiglo je više od 120 aplikacija, a finansijsku podršku dobilo je čak 36 projekata u iznosu od 375.720 eura.

Program „Podržani=osnaženi“, osim finansijske, uključuje i brojne druge komponente kao što su razvoj kapaciteta, aktivnosti dijeljenja znanja i najboljih praksi, učenje kroz učešće u konkretnim akcijama. Poseban akcenat je na pristupu osnaživanja građanskog društva na putu stvaranja snažnih veza sa građanima i za građane, kroz integraciju u procese javnih politika, uključujući marginalizovane grupe i manje razvijene zajednice.

S podrškom nastavili i tokom ove godine

Podrška organizacijama civilnog društva i neformalnim grupama građana, kroz projekat „Podržani=osnaženi“ nastavljena je i tokom 2024. godine. Tako je prije nekoliko dana kroz grant šemu “Zajednica u akciji” podržano sedam projekata u ukupnom iznosu od 29.306 eura.

Sve detalje o načinu prijave, uslovima i potrebnoj dokumentaciji pročitajte OVDJE.

Otvoren poziv za prijem aplikacija u okviru grant šeme „Aktivno učešće“

Iz Fonda za aktivno građanstvo podsjećaju da je otvoren konkurs za grant šemu „Aktivno učešće“.

U okviru tog poziva biće podržani projekti koje predlažu i sprovode lokalne organizacije civilnog društva, u cilju povećanja dobrobiti lokalnih zajednica i/ili tematskih zajednica, u nekoj od prioritetnih oblasti programa Podržani=Osnaženi.

Projekti mogu trajati od šest do deset mjeseci, a iznos koji može biti dodijeljen za pojedinačni projekat kreće se u rasponu od €7.000 do €15.000.

Poziv je otvoren do 14. maja 2024.godine, a sve detalje o prijavi i aktuelnim konkursima možete potražiti na sajtu Fonda za aktivno građanstvo, kao i na društvenim mrežama Instagram i Facebook.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

NADAL odlučio - Ide na Rolan Garos

Srijeda, 15.05.2024 | 13:25

Španski teniser Rafael Nadal naredne sedmice otputovaće u Pariz sa idejom da nastupi na Rolan Garosu.

Saša Popović u bolnici: Supruga se ne odvaja od njega, poručila samo jedno

Srijeda, 15.05.2024 | 13:24

Nije poznato kako je Saša popović doživio povredu.

Milović - Katnića ljekari obilaze na svakih tri sata, odbio da ide u KCCG

Srijeda, 15.05.2024 | 12:06

Godišnji izvještaj o radu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda za 2023. godinu, sa osvrtom na Godišnji izvještaj o aktivnostima na sprovođenju i unapređenju upravljanja i kontrola za 2023. godinu za instituciju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda na dnevnom je redu Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine.

PRETRES u hotelu "Podgorica"

Srijeda, 15.05.2024 | 11:44

Službenici Sektora kriminalističke policije uz asistenciju kolega iz Posebne jedinice policije ušli su jutros sa nalogom za pretres u hotel "Podgorica".

Ubistvo kod Foče: Muž ubio suprugu pa sebe, tijela nađena u porodičnoj kući

Srijeda, 15.05.2024 | 11:25

Tijela dvije osobe, muškarca i žene, pronađena su u kući u mjestu Miljevina, opština Foča.

PSIHOLOG OTKRIVA: Pet rečenica koje roditelji žele da čuju od svoje odrasle djece

Srijeda, 15.05.2024 | 11:11

Kad djeca odrastu, njihova veza s roditeljima poprima malo drugačiji oblik - njihov odnos postaje recipročniji. Sada bi odraslo dijete takođe moglo podržati svog roditelja, i na praktičan i na emocionalni način.

Madona ogolila dušu: Gledala sam kako mi se majka misteriozno raspada

Srijeda, 15.05.2024 | 10:46

Uvijek sam se pitala što je mislila dok me mahanjem pozdravljala s bolničkog prozora.

Medvedev: Đoković i Alkaras su glavni favoriti u Parizu

Srijeda, 15.05.2024 | 10:30

Ruski teniser Danil Medvedev se nije najbolje proslavio na Mastersu u Rimu.

Twitter ovu riječ smatra uvredom: Šta vi kažete?

Srijeda, 15.05.2024 | 10:04

Twitter (X) zabranjuje objave ukoliko one sadrže riječi koje se na ovoj društvenoj mreži smatraju uvredama, a jedna je podigla posebnu prašinu ovih dana.

Na leđima, stomaku ili sklupčani? Šta POLOŽAJ u kojem spavate govori o vama?

Srijeda, 15.05.2024 | 09:46

Da li ste znali da način na koji spavate otkriva skrivene aspekte vaše ličnosti, ali i utiče na vaše ponašanje u društvu?