Utorak, 30.04.2024 | 10:26
IZVOR: index.hr

PREUKUSNO VOĆE, a zdravo - Štiti kožu i pomaže pri mršavljenju

Breskve su mnogima omiljeno voće u kom uživaju naročito tokom ljeta.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Poželjno je da uvrstite breskve što više možete u svoju ishranu jer zahvaljujući svojim vlaknima, antioksidansima i vitaminima, doprinose boljem stanju organizma.

Pozitivan uticaj na probavni sistem

Kako prenosi Health Shots, breskve su voće koje sadrži vlakna ključna za normalan rad probavnog sistema. Otprilike sto grama breskvi ima 1,5 grama vlakana, a upravo su vlakna ključna za promovisanje zdrave probave, tvrdi dijetetičarka Devananda VM.

Redovno jedenje breskvi pomaže s problemima poput proliva i zatvora jer osiguravaju glatku probavu i rad crijeva, ističe dijetetičarka.

Utiču na mršavljenje

Breskve su niskokalorične i ne sadrže masti, a zahvaljujući sadržaju vlakana, odličan su izbor za sve one koji žele izgubiti kilograme ili održati željenu tjelesnu težinu. Breskve su izvrstan izbor za međuobrok jer podstiču i osjećaj sitosti, čime se osigurava da se osoba tokom dana neće prejedati i odabrati možda ne toliko zdrave grickalice. 

Jačanje imunološkog sistema

Osim što su ukusne, breskve mogu pomoći u ojačavanju imunološkog sistema. Dijetetičarka ističe da jedenje breskvi "jača imunološki sistem, štiti od bolesti poput prehlade i poboljšava celokupnu imunološku funkciju", prenosi Health Shots. Ovo voće sadrži i polifenole te protivupalne antioksidanse koji pomažu u smanjenju upala.

Pozitivan uticaj na zdravlje srca

Oni pojedinci koji imaju manjak kalijuma, češće bi trebalo da jedu breskve. Kako prenosi Health Shots, oko sto grama breskve ima 122 miligrama kalijuma koji može pomoći u regulaciji krvnog pritiska i u održavanju zdravlja srca. 

Zaštita kože

Jedenje breskvi utiče na zaštitu kože od štetnih ultraljubičastih zraka zahvaljujući antioksidansima, vitaminu C i beta-karotenu. Ovo voće ne štiti samo kožu, već i poboljšava njen izgled, dajući joj zdraviji i blistaviji izgled. 

Uticaj na zdravlje očiju

"Breskve su bogate vitaminom A i beta-karotenom koji pozitivno utiču na zdravlje očiju", tvrdi dijetetičarka. Redovna konzumacija ovog vrlo popularnog voća pomaže u održavanju dobrog vida i značajno smanjuje rizik od katarakte ili sive mrene, prenosi Health Shots.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Kraljica Kamila o BOLESTI kralja Čarlsa: "Mora da SLUŠA"

Petak, 17.05.2024 | 16:25

Britanska kraljica Kamila izjavila je danas da je kralj Čarls Treći bolje i dodala da mora da ga natJera da "sluša". 

Nadal podigao GLAS: "Ne možete da se ŽALITE"

Petak, 17.05.2024 | 16:14

Španski teniser Rafael Nadal prokomentarisao je činjenicu da je usljed promjene formata masters turnira došlo i do više povreda igrača.

Budućnost KAŽNJENA sa 18.000 EURA

Petak, 17.05.2024 | 16:09

Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Crne Gore kaznila je danas Budućnost novčano, sa 18.000 eura, zbog propusta na tri prvenstvene utakmice. 

Ovo povrće je prava RIZNICA ZDRAVLJA: Eliminiše upale i snižava holesterol

Petak, 17.05.2024 | 16:03

Preporuka je da ga što češće imamo na trpezi jer ova povrtarska biljka iz porodice kupusnjača (kupus, kelj, karfiol), predstavlja pravu riznicu zdravlja. 

SDT dostavio Višem sudu PTUŽNICU protiv sedam osoba za stvaranje kriminalne organizacije

Petak, 17.05.2024 | 15:56

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je Višem sudu u Podgorici juče dostavilo optužnicu protiv I.K., U.D., A.K., L.V., A.S., B.D. i S.A.

Nikola Rokvić OTKRIO koliko je NOVCA skupljeno za 26 dana

Petak, 17.05.2024 | 15:47

PJevač Nikola Rokvić se nalazi na humanoj misiji u koju se upustio pJeške od Beograda do Egine, dugu 1.060 kilometara, a danas, 17. maja je na 26. danu, te je sve bliži cilju.

Krapović: "Jadran" je LEGALNO i LEGITIMNO vlasništvo Crne Gore i oko toga nema pregovora

Petak, 17.05.2024 | 15:40

Ministar odbrane Crne Gore Dragan Krapović ponovio je da je školski bord Mornarice Vojske Crne Gore (MVCG), jedrenjak "Jadran", legalno i legitimno u posjedu države Crne Gore i da oko toga ne može biti nikakvih pregovora sa Hrvatskom, ni bilo kime drugim ko pretenduje na taj vrijedni brod-oldajmer.

Poznati pjevač po treći put POSTAO OTAC - Poznat i pol bebe

Petak, 17.05.2024 | 15:31

Milan Dinčić Dinča danas je dobio i treće dijete, nakon što je njegova supruga Jelena na svijet donijela zdravog dječaka.

KSCG - FINALE plej ofa kreće u ponedjeljak

Petak, 17.05.2024 | 15:25

Domaćin prvog meča serije koja se igra do tri pobjede biće Budućnost Voli u Sportskom centru "Morača" od 18 časova.

Poznata pjevačica snimala NOVI ALBUM - "Vraćam se djevojci kakva sam bila“

Petak, 17.05.2024 | 15:15

Dugoočekivani treći studijski album Bili Ajliš je stigao.