Četvrtak, 02.05.2024 | 14:16
IZVOR: blicžena.rs

PRIRODNE boje za farbanje jaja: Obojite ih namirnicama koje već IMATE KOD KUĆE

Bliži nam se Uskrs, pa je većina domaćica fokusirna farbanje jaja.




Foto: Ilustracija/Pexels.com 

Naravno, svaka od njih želi da baš njena jaja budu najljepša, te kupuje vještačke boje ni ne razmišljajući da mogu da ih ofarbaju namirnicama koje imaju kod kuće.

Bićete prijatno iznenađeni krajnjim ishodom.

Zelena jaja

Stavite jaja u šerpu sa hladnom vodom, pa dodajte kašiku soli i sirćeta, a onda i spanać ili koprivu.

Jaja kuvajte na tihoj vatri zajedno sa povrćem, pa ih ostavite da se u toj vodi potpuno ohlade.

Roze jaja

Da bi jaja dobila roze boju, koritite cveklu. Jaja bi trebalo kuvati 15 minuta u vodi uz isječene kolutove oljuštene cvekle.

Plava jaja

Sve što vam je potrebno za plava jaja su borovnice. U blender stavite jednu šolju borovnica jednu šolju vode.

Kada sve izblendujete, smjesu stavite u šerpu da vri. Kada se ohlaid, dodajte kašiku sirćeta, pa kuvana jaja umuljate u boju i ostavite ih tu. Jaja u boji držite u frižideru 12 sati.

Kada dobijete željenu boju, isperite jaja i osušite ih.

Žuta jaja

Za žutu boju koristite šafran ili kurkumu, ali i cvijet maslačka i nevena. Prethodno skuvana jaja možete obojiti u žute i narandžaste nijanse u rastvorima kurkume i šafrana sa vodom i malo sirćeta. Drugi način je da jaja kuvate zajedno sa cvjetovima nevena ili maslačka.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Netfliks najavio nove epizode serije koju ste proglasili remek-djelom (VIDEO)

Petak, 17.05.2024 | 13:30

Još u martu je na Netfliks stigla serija koja je oduševila publiku istog trenutka.

Da li ste znali? Pročitajte koliko koštaju stanovi u blizini slavnih italijanskih spomenika

Petak, 17.05.2024 | 13:11

U istraživanju koje je sproveo Imobilijare bili su uključeni spomenici poput Duoma u Milanu, Koloseuma u Rimu, Starog mosta u Firenci, Pjaca San Marko u Veneciji, Arena u Veroni, Mole Antoneliana u Torinu kao i krivi toranj u Pizi.

CNP: Predstava „Smrt i njeni hirovi“ na Sceni Studio

Petak, 17.05.2024 | 13:08

Predstava „Smrt i njeni hirovi“, prema Žozeu Saramagu, u adaptaciji Kate Đarmati i režiji Lidije Dedović, biće izvedena 18. maja na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta. Sve ulaznice su rasprodate.

„Ja sam procvjetao, a njoj je svanulo“: Ovako je pobjednik Zvezda Granda pričao o razvodu

Petak, 17.05.2024 | 12:50

Bane Mojićević, nekadašnji pobjednik Zvezda Granda, 2020. godine se razveo od supruge Milice, sa kojom ima sina Radoša i ćerku Mašu.

Odluka KSCG: Budućnost Voli u finalu, Sutjeska novčano kažnjena

Petak, 17.05.2024 | 12:47

Košarkaški savez Crne Gore registrovao je drugu polufinalnu utakmicu između Sutjeske i Budućnost Volija službenim rezultatom (2:0) u korist aktuelnog šampiona, na osnovu člana 30 Propozicija takmičenja.

Za Dan nezavisnosti GRADSKI PREVOZ će saobraćati po OVOM režimu vožnje

Petak, 17.05.2024 | 12:29

Za vrijeme neradnih dana tokom Dana nezavisnosti Crne Gore, gradski prevoz će saobraćati po izmijenjenom režimu.

Šehović u Nikšiću: Aktuelna vlast je talac politike Andrije Mandića

Petak, 17.05.2024 | 12:24

„Očigledno je da je aktuelna vlast talac retrogradne politike nekadašnjeg Demokratskog fronta i Andrije Mandića kao suštinskog lidera parlamentarne većine, i da kao takva predstavlja ozbiljnu prijetnju po suštinske evropske vrijednosti i građanski karakter države i društva. Nadstranački savez SD-a, SDP-a i LP-a će biti svojevrstan glas razuma, odnosno najdosljedniji protivnik svakoj populističkoj i nacionalističkoj politici koja, nažalost, sve više u Crnoj Gori uzima maha", poručio je predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) dr Damir Šehović na sjednici opštinskog odbora te partije u Nikšiću.

Martinović: Optimisti da ćemo imati uspješnu turističku sezonu

Petak, 17.05.2024 | 11:30

Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović poručio je da su spremno dočekali predsezonu, te da se preduzimaju sve aktivnosti kako bi i ljetnja turstička sezona bila uspješna. Parametri koje taj resor ima, kako je saopštio ministar u emisiji "Link", govore da je u maju osam odsto više gostiju nego u istom periodu prošle godine.

Vujović - Todorov: Crna Gora i Bugarska jačaju kulturnu razmjenu i saradnju

Petak, 17.05.2024 | 11:10

Crna Gora i Bugarska imaju vjekovno prijateljstvo i veoma duge diplomatske odnose, dok Bugraska snažno podržava Crnu Goru na njenom evropskom putu, a kulturnu razmjenu i saradnju, posebno u oblasti stvaralaštva, treba produbiti potpisivanjem novog Programa o sardanji između dvije zemlje.

Novi film Breda Pita o Formuli 1 u velikim problemima

Petak, 17.05.2024 | 10:57

Troškovi proizvodnje dugoočekivanog filma na temu Formule 1, u kojem Bred Pit glumi, a Luis Hamilton se potpisuje kao koproducent, premašili su prvobitni budžet.