Nedjelja, 05.05.2024 | 08:28
IZVOR: Dan.me

Većina škola zakazala u prevenciji vršnjačkog nasilja

Pomoćnica direktora Zavoda za školstvo Crne Gore Nataša Gazivoda kazala je za Dan da rezultati njihovih istraživanje zastupljenosti i pojavnim oblicima nasilja u školama pokazuju da čak 35 odsto učenika dolazi iz škola koje ne ostvaruju na najbolji način svoju preventivnu vaspitnu ulogu.




Foto: Ilustracija, Pexels

Prema istraživanju, dodaje, 31 procenat đaka dolazi iz ustanova koje nemaju razvijenu organizaciju i školsku klimu usmjerenu protiv nasilja.

“Najviše prostora za unapređenje preventivne uloge škole ima u osposobljavanju učenika da prepoznaju nasilje, da nauče šta spada u fizičko, verbalno, socijalno, seksualno nasilje putem društvenih mreža i sl. (istraživanje je pokazalo da 44 odsto učenika to nije učilo u školi); u osposobljavanju učenika da se zaštite kada su izloženi nekom obliku nasilja (istraživanje je pokazalo da 41 odsto učenika nije osposobljeno za to; u osposobljavanju učenika da na miran način rješavaju sukobe (istraživanje je pokazalo da 31 odsto učenika nije osposobljeno da nenasilno rješava sukobe)”, kazala je Gazivoda.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) Danu je sredinom aprila saopšteno da su u ovoj školskoj godini (2023/2024) registrovali 51 slučaj fizičkog nasilja među učenicima u osnovnim i srednjim školama.

Prema nalazima istraživanja Zavoda, u školskoj 2022/23. godini približno svaki drugi učenik u Crnoj Gori je u svojoj školi bio svjedok nekog oblika nasilja među učenicima.

Djeca smatraju da se nastavnici prave da ne vide ili imaju odloženu reakciju

Prema istraživanju Zavoda za školstvo, većina nastavnika, po mišljenju učenika, ili uopšte ne reaguju na nasilje (prave se da ne vide), ili imaju odloženu reakciju usmjerenu na kažnjavanje nasilnika, a ne na zaštitu žrtve (nastavnik poziva roditelje, uključuje pedagoga ili direktora škole, izriču vaspitne mjere i sl.).

“Poseban je problem što i nakon nastavnikove reakcije, čak i one koja je blagovremena, obično uslijedi kontrareakcija nasilnika, a nastavnici rijetko isprate situaciju do kraja”, napominje Gazivoda.

Iz Zavoda poručuju da je neophodno da rukovodioci prosvjetnih ustanova zajedno sa nastavnim osobljem osiguraju bezbjedno i podsticajno okruženje za učenje, kroz sprovođenje aktivnosti u školi koje sadrže jačanje socijalnih vještina, tolerancije, uvažavanja različitosti, uvažavanje razvoja i što većeg stepena kreativnosti, jačanje emocionalne i socijalne pismenosti i učenja učenika u cilju sprečavanja nasilja, jačanje kompetencija nastavnika kroz profesionalni razvoj o ovom pitanju.

“Jednom riječju, potrebno je obezbijediti uslove u školi koji podstiču kreativnu klimu i zajedništvo”, naglasila je Gazivoda.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Mikica
05.05.2024 16:01

Zakazali su prvo roditelji pa onda škola

0 0

OSTALE VIJESTI

"Maloljetnike za volanom kazniti maksimalno"

Subota, 18.05.2024 | 15:48

Maloljetne osobe kao i njihovi roditelji i staratelji, svjesni su da maloljetnici ne mogu upravljati vozilom do sticanja punoljetstva, pa ukoliko se to lice upusti u takvu radnju, to je sa umišljajem i kao takvo mora biti sankcionisano maksimalnim kaznama, kazao je za Portal RTCG sudski vještak iz oblasti saobraćajne i mašinske struke Goran Čarapić.

Podnijeta krivična prijava: Osumnjičen da je ukrao 200 EURA iz crkve u Plavu

Subota, 18.05.2024 | 13:53

Policijski službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Sjever“, Odjeljenja bezbjednosti Plav, rasvijetlili su krivično djelo krađa, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Milović sa porodicom žrtve silovanja: Založiću se da slučaj bude ispitan do kraja

Subota, 18.05.2024 | 10:09

Ministar pravde Crne Gore, Andrej Milović, i državni sekretar u Ministarstvu pravde, Aleksandar Bakrač, održali su sastanak sa advokatom i članovima porodice žrtve silovanja koja je u trenutku izvršenja djela bila maloljetna, a u vezi slučaja koji ovih dana izaziva veliko interesovanje crnogorske javnosti, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Beograd: SUDAR vozova u podzemnom tunelu, POVRIJEĐENO 13 ljudi

Petak, 17.05.2024 | 21:28

U podzemnom tunelu između Vukovog spomenika i Pančevačkog mosta oko 18:30 časova došlo je do sudara putničkog i teretnog voza, u kojem je povrijeđeno 13 ljudi.

Laković: NEMA POLITIKE, pjesma o Crnoj Gori na proslavi Dana škole nije izvedena zbog tehničkih razloga

Petak, 17.05.2024 | 20:37

Direktorica Osnovne škole „Jagoš Kontić“ Ranka Laković kazala je da je pjesmu posvećenu Crnoj Gori makla iz programa proslave Dana škole, ne iz političkih, već „tehničkih razloga“.

Ristić: Predsezona u Kotoru obara rekorde

Subota, 18.05.2024 | 15:55

Povodom proslave Dana nezavisnosti, u Kotoru će, na Trgu od Oružja, nastupiti jedan od omiljenih muzičara s ovih prostora – Petar Grašo, najavio je za Mediabiro direktor TO Kotor Jovan Ristić. Posjetioce će te večeri, kako je istakao, zabavljati i popularna kotorska grupa – Who See.

Knežević: Nakon prijateljskog ubjeđivanja sa Spajićem, poslanici PES-a potpisali rezoluciju o genocidu u Jasenovcu

Subota, 18.05.2024 | 15:20

Parlamentarna većina, bez poslanika albanskih stranaka, sinoć je uputila skupštini predlog rezolucije o osudi genocida u Jasenovcu. Kako je došlo do podrške poslanika PES-a tom dokumentu koji prijeti da izazove tenzije u odnosima sa Hrvatskom, za TV Prva govorio je jutros lider DNP-a Milan Knežević 

Piksi skratio spisak za EP na 35 igrača

Subota, 18.05.2024 | 15:04

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković objavio je skraćeni, ali i dalje širi spisak igrača na koje računa za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj.

SIN Siniše Mihajlovića postao POMOĆNI TRENER u mlađim kategorijama BOLONJE

Subota, 18.05.2024 | 14:48

Miroslav Mihajlović, sin proslavljenog fudbalera i trenera Siniše Mihajlovića, pridružuje se klubu Bologna kao trener, prema pisanjima lista "Korijere delo sport".

Ostaje u "kraljevskom klubu" - MODRIĆ i naredne sezone u Real Madridu

Subota, 18.05.2024 | 14:35

Luka Modrić produžio je ugovor na još godinu sa Ral Madridom. Hrvatski fudbalski virtuoz, predsjednik Reala Florentino Peres i sjajni njemački vezista Toni Kros, održali su sastanak na kojem je Modrić prihvatio uslove novog ugovora.

DPS Nikšić: Kovačević ni sebe ne može da ubijedi u to da lokalna vlast u Nikšiću radi, a kamoli građane

Subota, 18.05.2024 | 14:24

Sinoć je u okviru emisije “Perspektiva” lokalnog javnog emitera RTV Nikšić gostovao predsjednik Opštine Nikšić. Da ne prepoznasmo lik, po odgovorima ne bismo znali da je to Marko Kovačević, predsjednik Opštine Nikšić. Bez one početne energije, elana i entuzijazma, pokušao je ubijediti građane kako lokalna vlast radi, a sve nam se čini da ni sebe nije ubijedio u to, saopšteno je iz DPS Nikšić.

Stručnjaci otkrivaju - Zbog čega osjećamo još veću GLAD nakon što pojedemo PROTEINSKI PLOČICU?

Subota, 18.05.2024 | 14:15

Reklamiraju se kao obrok u pokretu, a neki su čak označeni kao „dokazano da pomažu u suzbijanju apetita“. Ali mnogi tvrde da se osjećaju gladnije nakon što pojedu proteinsku pločicu. Zašto?

Podnijeta krivična prijava: Osumnjičen da je ukrao 200 EURA iz crkve u Plavu

Subota, 18.05.2024 | 13:53

Policijski službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Sjever“, Odjeljenja bezbjednosti Plav, rasvijetlili su krivično djelo krađa, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Ovo možda niste znali - Evo zbog čega je dobro da u dvorištu uvijek ostavite KAŠIKU ŠEĆERA

Subota, 18.05.2024 | 13:28

Čim napolju postane toplo, pokušajte da se navikavate da ostavljate kašiku šećera u svom dvorištu ili na balkonu. Ova jednostavna akcija može izgledati besmislena na prvi pogled, ali ima potencijal da spasi ljude od gladi!

Nikolić: Rezolucija Aleksandra Vučića za zaustavljanje Crne Gore na evropskom putu

Subota, 18.05.2024 | 13:08

Rezolucija o genocidu u Jasenovcu koju Republika Srbija nije pristala da usvoji 2021, podmetnuta je Crnoj Gori preko političke posluge Aleksandra Vučića tri godine kasnije, samo da bi se spriječilo da Crna Gora dobije IBAR, što je prvi uslov za ubrzanje našeg puta prema EU. Vjerujemo da je ovaj scenario i osmišljen da bi se izvjesno onemogućio evropski konsenzus oko daljeg evropskog puta naše zemlje, a vlada premijera Milojka Spajića bez digniteta i autonomije, pristala je na tu podvalu, saopštio je šef Kluba poslanika DPS-a Andrija Nikolić.