Subota, 11.05.2024 | 16:59
IZVOR: Kolektiv.me

Pekić: Građani Bara osjećaju i sve više će osjećati posljedice haotičnih aktivnosti vladajuće koalicije u Baru

Sujeta je slast za ego, a otrov za dušu. Dok sam čitao vaše sarkastično saopštenje pred očima su mi išle slike Maljevika, Možure, posječenih čempresa, Stare masline na umoru i ostalih simbola budvanizovanog Bara. Tek malo kasnije počeše da se ređaju i starije slike velikih kompanija kao što su jedinstvena Luka Bar, Primorka, Rumija trans, Izbor Bar itd. Građani Bara se ne sjećaju transparentnih javnih rasprava, tenderskih procedura, ekoloških studija ili studija izvodljivosti koje su dovele do ovih promašaja, ali osjećaju i sve više će osjećati posljedice haotičnih aktivnosti vladajuće koalicije, saopštio je u odgovoru na saopštenje barske vlasti predsjednik opštinskog odbora URA Bar Darko Pekić.




Foto: YouTube screenshot/Opstina Bar, arhiva

“U istom periodu prošle godine kada je Vlada Crne Gore, uz podršku američke ambasade u Crnoj Gori, potpisala memorandum o saradnji sa američkim kompanijama Opština Bar je potpisala memorandum o saradnji sa Eko Fondom. Dok ovo pišem neko u Crnoj Gori ili u svijetu potpisuje memorandum o saradnji, kazao je Pekić.

On je upitao da li to predstavlja signal za uzbunu?

“Memorandum iskazuje dobru volju potpisnika, a ugovor predstavlja obavezu dvije strane i mora se poštovati. Još 2007. godine u Prostornom planu područja posebne namjene za Morsko dobro prepoznato je da “kao alternativno rješenje se otvara mogućnost snabdijevanje iz tranzitnog gasovoda i gradnja terminala LNG (tečnog prirodnog gasa) u Baru, ali su ta rješenja uslovljena izgradnjom regionalnih pravaca gasifikacije Jugoistočne Evrope”. Prepoznaje ga i Prostorni plan posebne namjene za Obalno područje Crne Gore iz 2018. godine”, ističe Pekić.

Kako je naveo, i ranije se razmišljalo o ovoj ideji ali se nije odmaklo dalje od dobre volje što u suštini jeste memorandum o saradnji. Znajući da postoji interesovanje, a da tehnologije napreduju brzinom svjetlosti, sada je trenutak da konsultujemo stručna lica.

“Tri najznačajnije tačke na koje treba da se fokusira studija izvodljivosti inovacionog projekta su: stanje tržišta, operacioni zahtjevi i zahtjevi tržišta, odnosno bitno je da se sagleda “zdravlje” tržišta, dostupne tehnologije, proizvodni kapaciteti i prepoznatljivost proizvoda. Na taj način bismo znali tačno šta Bar dobija od ovog projekta. Da li su to nova radna mjesta, ulaganja investitora u infrastrukturu, društvenu odgovornost, dovođenje kompanija koje obavljaju komplementarne poslove u Slobodnoj zoni Luke Bar, nešto drugo ili korist od ove investicije ima samo investitor? Međutim, jasno nam je da predstavnici vladajuće koalicije žele da se bave populizmom i, kao u slučaju amonijum nitrata prošlog ljeta, organizuju lov na vještice umjesto konstruktivne diskusije i rješenja koja bi dala jasnu sliku da li je LNG terminal Baru potreban ili ne”, zaključio je Pekić.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Morsko dobro REAGOVALO na izjavu Rađenovića: Mi ISPUNJVAMO, oni su samo OBEĆAVALI

Petak, 24.05.2024 | 19:54

Povodom netačnih tvrdnji iznijetih od strane nosioca liste „URA – DRUGAČIJE“ na lokalnim izborima u Budvi, Blaža Rađenovića, reagovali su iz Morskog dobra koji podsjećaju javnost da je Vlada na čelu sa Dritanom Abazovićem stalno samo obećavala.

DPS: "Trgovina na štetu građanske Crne Gore NEĆE PROĆI, Mandić baca prašinu u oči svojim biračima"

Petak, 24.05.2024 | 17:59

Naknadne reakcije Andrije Mandića na izglasanu Rezoluciju o genocidu u Srebrenici predstavljaju potcjenjivanje inteligencije njegovih glasača i bacanje prašine u oči građanima, ocijenili su u Demokratskoj partiji socijalsita (DPS).

Todorović: URA će poboljšati SOCIJALNI STATUS građana Budve kroz program "STAN ZA SVE" i jednokratnu POMOĆ za svako dijete

Petak, 24.05.2024 | 17:28

"Budva je grad velikih socijalnih razlika sa slabom podrškom lokalne samouprave socijalnoj zaštiti stanovnika. Činjenica da u našem gradu već 3 godine funkcioniše Narodna kuhinja, dovoljno govori u prilog tome", saopštila je kandidatkinja za odbornicu Građanskog pokreta URA na predstojećim lokalnim izborima u Budvi Slavica Todorović.

Vukšića OSLOBODILI obaveze čuvanja tajnog podatka

Petak, 24.05.2024 | 17:13

Vlada je usvojila Informaciju o potrebi djelimičnog oslobađanja od obaveze čuvanja tajnog podatka ranijeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića, za potrebe vođenja parničnog postupka pred Osnovnim sudom u Podgorici P. br. 2708/23 i saslušanja u svojstvu svjedoka. U pitanju je postupak poznat kao "Portal Udar".

Vuksanović Stanković: Mandić da podnese ostavku na mjesto Predsjednika Skupštine

Petak, 24.05.2024 | 13:58

"Trobojku i srpski j. nikad vratiti nećete jer nemate 2/3 podrške za to", poručila je predsjedniku Skupštine Andriji Mandiću bivša poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović-Stanković.

Ovo su TRI NAJZDRAVIJE namirnice na svijetu

Petak, 24.05.2024 | 21:57

Zdravu ishranu često povezujemo sa izbacivanjem raznih vrsta hrane, ali uključivanje dobrih stvari je takođe dobra ideja.

UDES na putu Podgorica – Kolašin, učestvovalo vozilo hitne pomoći

Petak, 24.05.2024 | 21:46

Udes!

"Crna Gora i Kina u oblasti kulture i umjetnosti mogu razmjenjivati ZNANJA i ISKUSTVA"

Petak, 24.05.2024 | 21:39

Crna Gora i Kina imaju značajan prostor za razmjenu znanja i iskustava, i za saradnju u kulturi i umjetnosti, u oblasti kreativnih industrija i kulturne baštine, ali i u oblasti savremenih tehnologija, poručeno je sa sastanka ministarke kulture i medija  Tamare Vujović i zamjenice gradonačelnika Šangaja Lju Duo.

Konatar: ODBIJANJEM predloga URE Spajić pokazao da će opet prevariti srazmjerne penzionere

Petak, 24.05.2024 | 21:35

"Iako je najavio povećanje minimalnih penzija za srazmjerne penzionere, odbijanjem predloga poslanika Građanskog pokreta URA kojim je predviđeno povećanje i srazmjernih penzija na 450 eura, Spajić i njegova Vlada su pokazali da će opet prevariti korisnike srazmjernih penzija", kazao je šef poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA Miloš Konatar.

Ključni ZDRAVSTVENI razlog zašto NE BISTE trebali BACATI peteljke jagoda

Petak, 24.05.2024 | 21:29

Bacali ste peteljke od jagoda u smeće ili ste čak pretpostavljali da su možda otrovne?

Nataša Bekvalac OBRADOVALA FANOVE - "Nakon DEVET GODINA, biću NOVA JA"

Petak, 24.05.2024 | 21:14

Pop zvijezda Nataša Bekvalac otkrila koje novine je očekuju u narednom periodu.

POGLEDAJTE - Ovo je PRVI PODVODNI AUTOMAT za SLATKIŠE (VIDEO)

Petak, 24.05.2024 | 21:03

Kompanija Airheads je predstavila prvi podvodni automat za slatkiše, koji se može koristiti u bazenima, a jedina valuta je zabava.

Đoković: Naravno da sam ZABRINUT, ne vidim sebe kao FAVORITA

Petak, 24.05.2024 | 20:51

Novak Đoković imao je lošu uvertiru pred Rolan Garos.

Nemaju vremena za emotivne drame: Tri NAJHLADNIJA znaka horoskopa

Petak, 24.05.2024 | 20:39

Ukoliko ste se ikada pitali kako i zašto su neki ljudi konstantno ozbiljni i cijene red i rad, astrologija ima odgovore.

Povratak velikana - Panatinaikos PRVI FINALISTA Evrolige

Petak, 24.05.2024 | 20:30

Panatinaikos je prvi finalista završnog turnira Evrolige, koji se održava u Berlinu.