Ponedjeljak, 13.05.2024 | 09:36
IZVOR: kolektiv.me

Šimun: Cilj unapređenje ključnih aspekata zdravstvenog sistema

Ministar zdravlja dr Vojislav Šimun sa saradnicima, razgovarao je sa ekspertima Svetske zdravstvene organizacije dr Dorajnom Marušićem i Biserkom Simičić, koji će pružiti stručnu podršku u izradi nove Stategije za kontrolu kvaliteta i bezbjednost zdravstvene zaštite za period 2024-2028. godine sa Akcionim Planom za 2024-2025. godinu.




Foto: Ministarstvo zdravlja

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, cilj Stategije da se obezbijedi kvalitet zdravstvene zaštite i unaprijede ključni aspekti zdravstvenog sistema, a koji utiču na svakodnevni život naših građana.

"Na sastanku je istaknuto da zdravstveni sistem ne samo Crne Gore već i u mnogim drugim zemljama se suočava sa višestrukim izazovima koji proizilaze iz brzih demografskih promjena, porasta hroničnih bolesti, zastarjele infrastrukture i potrebe za integracijom novim tehnologija. Ministar Šimun je istakao da zdravstveni sistemi koji ne osiguravaju visok kvalitet i sigurnost opterećeni su većim troškovima, ne samo zbog nepotrebnih ili neefikasnih postupaka, već i zbog uticaja koji medicinske greške imaju na zdravlje pacijenata. Ovi problemi hitno zahtijevaju sveobuhvatnu reformu, koja ne samo da će poboljšati rezultate u zdravstvu, već i smanjiti ekonomsku opterećenost u pružanju zdravstvene zaštite i poboljšati cjelokupno zadovoljstvo građana zdravstvenim sistemom".

Eksperti SZO upoznali su ministra da inetenzivno rade na izradi nove Strategije i uspotavljanju indikatora praćenja koji će značajno doprinijeti unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite.

"Naglašeno je da nacionalna Strategija obuhvata četiri globalna zdravstvena cilja koji se odnose na individualne i populacione ishode, trošak po pojedincu i populaciji, iskustva pacijenata i zadovoljstva osoblja. Osiguranje i unapređenje kvaliteta i sigurne i bezbjedne zdravstvene zaštite prioritetne su aktivnosti u izgradnji sigurnog, efikasnog, pravovremenog, pravičnog i efikasnog zdravstvenog sistema sa pacijentom u centru pažnje. Na sastanku je istaknutio i to da je uz ekspetsku pomoć SZO-a, Ministarstvo zdravlja započelo Pilot projektom kontrole hroničnih nezaraznih bolesti, u prvom redu hipertenzije. Za izradu strategije Pilot projekta kontrole HNB (hipertenzija) angažovana je ekspertska misija Svjetske zdravstvene organizacije, koju će izraditi dr Dorjan Marušić i Biserka Simčić", kazali su iz Ministarstva zdravlja.

Pilot projekat će se sprovoditi u Domu zdravlja Glavnog grada, a u projektu će učestvovati 6 izabranih doktora ovog doma zdravlja, koji će biti nosioci ovog Pilot projekta.

"Cilj ovog pilot projekta je da se unaprijedi segment rada tima izabranog doktora koji se odnosi na rano otkrivanje pacijenata sa visokim kardiovaskularnim rizikom kao i zbrinjavanje pacijenata koji se liječe od vidokog krvnog pritiska. Sastanku sa ekspertima, pored ministra, prisustvovali su i državna sekretarka doc.dr Milena Cojić, generalna direktorka dr Irena Šubarić i šefica Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori dr Mina Brajović", zaključeno je u saopštenju.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Bojović: Sumnjive diplome nisu samo iz inostranstva i sa privatnih fakulteta, pojavljuju se falsifikati i sa državnih

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 11:30

Ministarstvo od početka godine podnijelo 22 krivične prijave, najviše osoba se sumnjiči za falsifikovanje diplome srednje škole.  

Muškarac STRADAO u požaru u bjelopoljskom naselju

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 10:36

Požar.

Humanost.com: PRIKUPLJENA sva novčana sredstva za Mersudina Memića (70) koji će nastaviti liječenje u Turskoj!

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 09:24

Mersudin Memić je sedamdesetogodišnjak iz Pljevalja kojem je ustanovljena teška bolest - karcinom baze jezika. Posredstvom platforme humanost.com prikupljena su cjelokupna potrebna sredstva za nastavak liječenja u klinici Aci Badem u Turskoj.

"Specijalni sud mora imati najmanje sedam sudnica"

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 08:52

Bez specijalnog suda nezamisliva je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, i trebalo bi ga formirati u što kraćem vremenskom roku, poručuje advokat Zdravko Begović, prenosi RTCG.

Za sto dana građani poslali 463 PRIJAVE putem aplikacije "Zabranjeno pušenje"

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 08:44

Crnogorski građani su, putem aplikacije „Zabranjeno pušenje“ od 22. decembra prošle godine do kraja marta ove godine, poslali 463 prijave od kojih se najveći broj odnosi na kršenje Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima, saopšteno je iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

Injac: Duško Jovanović simbol slobodne riječi, dugujemo mu pravdu

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 11:38

Povodom godišnjice ubistva Duška Jovanovića, gradonačelnica Podgorice prof. dr Olivera Injac položila je danas vijenac na mjesto na kojem je prije 20 godina ubijen glavni i odgovorni urednik dnevnih novina “Dan”, saopšteno je iz Glavnog grada.

Bojović: Sumnjive diplome nisu samo iz inostranstva i sa privatnih fakulteta, pojavljuju se falsifikati i sa državnih

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 11:30

Ministarstvo od početka godine podnijelo 22 krivične prijave, najviše osoba se sumnjiči za falsifikovanje diplome srednje škole.  

CNP: Predstava „Proces“ na Sceni Studio

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 11:29

Predstava „Proces“, prema tekstu Franca Kafke, u adaptaciji i režiji Dušanke Belade, biće izvedena u utorak 28. maja na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta u 20h. Sve ulaznice su rasprodate.

Zbog lošeg ponašanja Japanci uvode ograničenja za turiste

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 11:24

Grad Fudžikavagučiko u Japanu planira da postavi barijeru koja će blokirati pogled na planinu Fudži, kako bi se zaustavili turisti koji žele da snimaju i fotografišu, naveli su lokalni mediji u Japanu.

Prekid meča prvog dana Rolan Garosa na 15 minuta

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 11:13

Prvi dan Rolan Garosa obilježio je skandal. Naime, domaći teniser Terens Atman lopticom je udario ženu iz publike.

Radulović: Češke kompanije dobrodošle da grade put Mateševo-Andrijevica

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 11:11

Češke kompanije su dobrodošle da se prijave na Javni poziv za izvođača radova za izradu glavnog projekta i izgradnju dionice autoputa Mateševo-Andrijevica, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović.

Otarasite se USTAJALOG mirisa odjeće: Isprobajte trik koji vam u tome može pomoći

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 11:07

Često se događa da čista odjeća dobije ustajali miris, ali srećom, postoji jednostavan način da se to neutrališe

VIDEO: Zlato, srebro, dragulji,... Počinje istraživanje olupine čiji tovar vrijedi 20 MILIJARDI DOLARA

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 10:50

Kolumbijske vlasti započele su istraživanje potonule španske galije „San Hoze“ iz 18. vijeka, koja je na dno mora odnijela zlata, srebra i dragulja u vrijednosti od 20 milijardi dolara.

"Tokom rute sam bio isključivo sam": Nikola Rokvić o putu od preko 1000 kilometara - otkrio kada mu je bilo najteže

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 10:49

Nikola Rokvić je sumirao utiske.

Muškarac STRADAO u požaru u bjelopoljskom naselju

Ponedjeljak, 27.05.2024 | 10:36

Požar.