Petak, 17.05.2024 | 15:40
IZVOR: vijesti.me

Krapović: "Jadran" je LEGALNO i LEGITIMNO vlasništvo Crne Gore i oko toga nema pregovora

Ministar odbrane Crne Gore Dragan Krapović ponovio je da je školski bord Mornarice Vojske Crne Gore (MVCG), jedrenjak "Jadran", legalno i legitimno u posjedu države Crne Gore i da oko toga ne može biti nikakvih pregovora sa Hrvatskom, ni bilo kime drugim ko pretenduje na taj vrijedni brod-oldajmer.




Foto: Vlada Crne Gore

"Nepodijeljeni stav Vlade Crne Gore i mene kao ministra odbrane je da je školski brod "Jadran" potpuno legalno i legitimno u vlasništvu države Crne Gore i to će tako i ostati. On predstavlja ne samo pomorski, već i kulturno-istorijski dragulj Mornarice, dragulj Vojske Crne Gore, dragulj države Crne Gore. "Jadran" predstavja dio našeg identiteta s obzirom da smo pomorska država", kazao je "Vijestima" juče u Tivtu Krapović.

Zamoljen da prokomentariše ponovljenu tvrdnju hrvatskog šefa diplomatije Gorana Grlića-Radmana da je "Jadran" hrvatski brod sa čijim se spornim vlasništvom u Crnoj Gori navodno manipuše, Krapović je kazao da je "Jadran" "potpuno legalno i legitimno u vlasništvu Crne Gore i oko toga ne može biti razgovora".

"Naravno, dozvoljavam da u Hrvatskoj ima i drugačijih mišljenja. Mi smo spremni na eventualni dijalog, ali nismo spremni da pregovaramo o vlasništvu nad školskim brodom "Jadran" jer je kao što sam i rekao, nepodijeljeni stav Vlade Crne Gore i mene kao ministra odbrane da je ovaj brod potpuno legalno i legitimno u vlasništvu Crne Gore i to će tako i ostati", poručio je Krapović.

Republika Hrvatska školski brod "Jadran" smatra za jedno od otvorenih pitanja u odnosima sa Crnom Gorom, a zvaničnici u Zagrebu ponavljaju tezu da je "Jadran" navodno "hrvatski brod koji je za vrijeme agresije JNA na Hrvatsku u Domovinskom ratu, otet iz njegove matične luke Split i odveden u Crnu Goru", te da se on i danas, više od 30 godina nakon krvavog raspada bivše SFRJ u građanskom ratu, i dalje bespravno nalazi u posjedu Crne Gore.

Zvanični Zagreb je do sada u više navrata slao protestne note Crnoj Gori u vezi "Jadrana" i način na koji ona koristi taj brod, čak je protestne note Hrvatska upućivala i Vladama nekih trećih država u čije je luke "Jadran" poteklih godina navraćao ili njihovi zvaničnici prisustvovali ceremonijama koje je Crna Gora održavala sa tim brodom, upozoravajući ih da su Crnogorci navodno "ukrali taj hrvatski brod i sa njime se šepure po svijetu".

"Jadran" je jedina stavka iz pokretne imovine nekadašnje zajedničke države SFRJ koju Hrvatska danas još traži da se u naturi vrati toj državi, pozivajući se na činjenicu da je brod pred raspad Jugoslavije, bio baziran u ratnoj luci Lora u Splitu. Crna Gora sa druge strane, pozivajući sa na odredbe Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ i činjenicu da je "Jadran" zvanično osamostaljenje Hrvatske dočekao ne na njenoj, već na teritoriji Crne Gore,jer je brod od oktobra 1990. bio na redovnom remontu u Tivtu, kao i na naknadni sporazum Srbije i Crne Gore o pitanjima vojne imovine bivše SRJ nastao nakon osamostavljenja Crne Gore 2006, tvrdi da je "Jadran" potpuno zakonito danas državno vlasništvo Crne Gore i da oko toga neće i ne može biti nikakvih pregovora.

Ministar odbrane Dragan Krapović koji je juče zajedno sa gradonačelnicima Tivta Željkom Komnenovićem i Kotora Vladimirom Jokićem krstario "Jadranom" zalivom Boke Kotorske zajedno sa drugom grupom strudenata Pomorskog fakulteta iz Kotora koji su na školskom brodu MVCG juče završili dvodnevnu praktičnu plovidbu, poručio je da će Ministarstvo odbrane (MO) nastaviti da ulaže značajan novac u školski brod "Jadran".

Podsjetio je da je brod upravo dobio novoizrađene drvene elemente koje je napravila kalafatska radionica Bokovac iz Bara u što je MO uložilo preko 300.000 eura, novu modernu elektronsku navigacijsku opremu, sve nove konope u oputi, a uskoro će dobiti i nove sajle u oputi.

Krapović je kazao da će "Jadran" ubrzo biti ponovno doveden u stanje da može da jedri i da se ubrzo mogu ponovno očekivati i duža međunarodna krstarenja ovog izuzetno vrijednog i reprezentativnog broda.

"Svakako možemo ubrzo očekivati nova internacionalna krstarenja školskog broda 'Jadran'. Pored ovoga što smo već uradili, postoji namjera i da MO uloži u kupovinu i izradu novih jedara za školski brod 'Jadran' jer, koliko sam informisan od komandanta broda i komandanta MVCG, jedra sa koijima 'Jadran' trenutno raspolaže su za neka druga, malo sjevernija i teža mora. Mi ćemo se stoga potruditi da nabavimo i set novih jedara prikladnijih za ova naša mora u i oko Mediteranskog basena. Trudićemo se da u kontinuitetu izdvajamo neophodna finansijska sredstva kako bi se 'Jadran' kao naš dragulj, održavao u adekvatnom stanju. Vjerujem da će 'Jadran' u budućnosti biti i znatno unaprijeđen, jer ću se barem ja u tom pravcu truditi tokom svog mandata na mjestu ministra odbrane“, zaključio je Krapović.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Radojko
17.05.2024 15:46

Ovaj ce nas posvadjat sa čitavom Evropom , a i šire.

0 0

OSTALE VIJESTI

Koprivica sa Pele i Maske: Francuska partner Crnoj Gori na evropskom putu

Subota, 01.06.2024 | 12:05

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju mr Momo Koprivica sastao se sa generalnim direktorom Ekspertiz Frans francuske agencije za međunarodnu saradnju u tehničkim pitanjima Žeremijem Pele, i ambasadorkom Francuske u Crnoj Gori An-Mari Maske.

Osnovni sud Pljevlja: Nezakonito razriješenim direktorima škola biće ISPLAĆENO 55.340 EURA

Petak, 31.05.2024 | 21:43

Za naknadu štete u vidu izgubljene zarade zbog nezakonitog razrješenja dužnosti direktora u vaspitno-obrazovnim ustanovama u više predmeta je dosuđen iznos od 55.340,41 eura, saopšteno je iz Osnovnog suda u Pljevljima.

Konatar: Mandić da kaže zbog koga i zašto NIJE ODRŽANA sjednica

Petak, 31.05.2024 | 20:26

Poslanik i potpredsjednik GP URA Miloš Konatar pozvao je predsjednika Skupštine Crne Gore Andriju Mandića da saopšti zbog koga i zašto nije održana današnja sjednica parlamenta.

Spajić: "Nacionalni i lokalni nivo moraju da vode JEDNU POLITIKU"

Petak, 31.05.2024 | 16:23

Nacionalni i lokalni nivo moraju da vode jednu politiku, za dobrobit građana, i da imaju dobru saradnju, jer samo to je garant ravnomjernog razvoja zemlje, kazao je lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić.

Mandić: Sjednicu sam OTKAZAO zbog NEPOŠTOVANJA dogovora, za poslanike nema službenih putovanja

Petak, 31.05.2024 | 15:52

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je kazao da je današnju sjednicu parlamenta otkazao zbog nepoštovanja dogovora sa sjednice Kolegijuma predsjednika Skupštine.

VIDEO: "Zagrlili su se i čekali pomoć..." Kako su se mladi našli usred NABUJALE RIJEKE koja ih je odnijela?

Subota, 01.06.2024 | 13:40

Italijanski spasioci od juče tragaju za troje mladih, koji su nestali u rijeci nakon što ih je odnijela bujica u provinciji Udine.

UP: Uhapšen urbanističko građevinski inspektor, podnijeta krivična prijava i protiv šest lica

Subota, 01.06.2024 | 13:16

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, Odsjeka za borbu protiv korupcije, ekonomskog kriminala i sprovođenja finansijskih istraga su nakon sprovedenih višemjesečnih izviđajnih radnji, po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, lišili slobode urbanističko građevinskog inspektora V.R. (55) zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Predstave, koncerti, izložbe,.. BOGAT PROGRAM "Podgoričkog kulturnog ljeta" od 2. juna do 20. septembra

Subota, 01.06.2024 | 13:01

Tradicionalna manifestacija “Podgoričko kulturno ljeto”, ove se godine organizuje 25. put, i trajaće od 2. juna do 20. septembra. U nepuna četiri mjeseca, podgoričkoj publici i posjetiocima Podgorice biće predstavljeni kvalitetni i raznovrsni književni, muzički, pozorišni, filmski, ali i programi iz oblasti vizuelnih umjetnosti.

"Istorija ronjenja – Evolucija ronilačke opreme kroz vrijeme" - Jedinstvena manifestacija od 7. do 17. juna

Subota, 01.06.2024 | 12:40

Pomorski muzej Crne Gore u Kotoru sa ponosom najavljuje jedinstvenu izložbu pod nazivom "Istorija ronjenja – Evolucija ronilačke opreme kroz vrijeme", koja će biti otvorena za javnost od 7. do 17. juna u Galeriji muzeja.

Alkaras: Ne bih mogao da kažem da smo Đoković, Siner i ja favoriti, ali bićemo OPASNI

Subota, 01.06.2024 | 12:20

Španski teniser Karlos Alkaras nije želio da ulogu favorita na Rolan Garosu pripiše sebi ili Novaku Đokoviću i Janiku Sineru posle prolaska u osminu finala u Parizu.

Koprivica sa Pele i Maske: Francuska partner Crnoj Gori na evropskom putu

Subota, 01.06.2024 | 12:05

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju mr Momo Koprivica sastao se sa generalnim direktorom Ekspertiz Frans francuske agencije za međunarodnu saradnju u tehničkim pitanjima Žeremijem Pele, i ambasadorkom Francuske u Crnoj Gori An-Mari Maske.

Rijana oborila rekord i ušla u MUZIČKU ISTORIJU - Ovo prije nje nije uspjela nijedna umjetnica

Subota, 01.06.2024 | 11:49

Rijana stvara istoriju.

Za ovaj hljeb kažu da je NAJZDRAVIJI NA SVIJETU - Evo kako se priprema

Subota, 01.06.2024 | 11:24

Ovaj hljeb sastavljen je tako da zaista prija vašem organizmu…

Air Montenegro na podgoričkom aerodromu pokrenuo DIREKTNU PRODAJU KARATA

Subota, 01.06.2024 | 10:41

Air Montenegro je danas otvorio novi šalter za direktno pružanje usluga na podgoričkom aerodromu.

"Potpuno sam slomljena i tužna..." Dženifer Lopez OTKAZALA turneju

Subota, 01.06.2024 | 10:01

U jeku tračeva da se razvodi od Bena Afleka, latino diva Dženifer Lopez je otkazala svoju američku turneju.