Ponedjeljak, 20.05.2024 | 09:09
IZVOR: RTCG

"Bakljada koja se završila izgorjelim krovom, odgovornost čitavog društa"

Bakljada koja se završila izgorjelim krovom jedne škole bila je potrebna da bi se takvoj vrsti proslava završetka osnovne škole stalo na kraj, smatra predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović. Petar Špadijer iz Prosvjetene zajednice ističe da odgovornost u ovom slučaju nije samo na školi već na čitavom društvu, jer djeca gledaju sa medija i sa ulice da se svaka vrsta slavlja dešava uz bakljade i haos, pa je i za očekivati da se takav scenario dešava i u školskom dvorištu.




Foto: YouTube screenshot/MediaBiro 

Božović i Špadijer su gostujući u Jutranjem programu TVCG istakli da imaju utisak da brojni problemi u obrazovanju koji su decenijama gurani pod tepih postali vidljivi, ali da će trebati vremena i angažovanja svih činilaca društva da se stanje popravi.

"Javnost se okrenula školstvu i problemima koji nijesu ostavljeni samo nastavnicima i čini se da se stvari pomjeraju sa mrtve tačke. I sa nasiljem u školama se dešava neka promjena i društvo drugačije gleda na to nego do sada. Što se tiče zapaljenog krova škole, desio se eksces, treba ispitati i kazniti, ali ne bih ga definisao kao nešto što ruši nastojanja koja su krenula da se stanje u obrazovanju popravi. Sigurno da plan rada u školama nije takav da se djeci omogući bakljada, ali oni sa medija, ulice, stalno gledaju da se tako proslavlja, dobiju istu poruku da se izražavanje svake emocije dešava sa haosom i baljkadom, onda je normalno da nam se dese ove stvari. Odgovornost nije samo na školi", naglašava Špadijer.

Božović ističe da je od oktobra stigla nova vlast i ministarka i da nijesu mogli očekivati da se promjene dese odmah i preko noći.

"Nijesmo očekivali previše, mi smo drugopolugođe i počeli sa jednim simpoličnim štrajkom kako bi ukazali da je potrebna reforma od prvog osnovne, pa do fakulteta. Đaci danas nijesu isti kao prije dvije ili tri godine, njihova koncentracija da prate ono što im prezentujete 45 minuta je mnogo slabija i to je univerzalan problem o kojem svakako treba razmišljati i tražiti možda nove model rada u učionici", kaže Božović.

Špadijer naglašava da se od cijelog društva mora tražiti uvažavenje nastavnika i ukazivati na važnost obrazovanja.

"To je jedina budućnost koja omogućava napredak. Od medija, od političkih odluka, od porodica, svi treba da pomognu priču o obrazovanju i položaju nastavnika", kazao je Špadijer.

Problem sa poklanjanjem ocjena je nešto na šta, kako kaže Božović, posebno treba obratiti pažnju.

"Nekada nijesmo umjeli da se odbranimo od pritiska i učenika i roditelja, a onda smo i na odjeljenskim vijećima počeli da se preglasavamo. Bilo je slučajeva gdje smo učeniku sa trojke pokloni četvorka iz nekog predmeta kao stimulans za rad a na vijeću krene to preglasavanje i dijete dobije pet, potpuno nezasluženo. Imali smo i situacije da direktori zloupotrebljavaju odjeljenska vijeća, često hoćemo da budemo prijatelji moćnim roditeljima. Imamo i tu zakonsku odredbu po kojoj učenik može da traži izuzeće nastavnika i da ga isputuje komisije, a da se zahtjev đaka ne preispituje. I tu je ogroman prostor za zolupotrebe, a to je praksa već godinama. To zakonsko rješenje postoji od 2013, i mi smo slali zahtjev se to preispita došlo je do škupštine ali se isti tako skrajnulo sa dnevnog reda. Imali smo slovo l pored imena učenika još od šestog razreda, što je nastavnicima znak da je kandidat za luču i jedna vrsta pritiska", objašnjava Božović.

Najveća odgovornost je, kako dodaje, na direktorima, jer ako se on postavi tako da se zakonski pravila ispune onda će se raditi malo više i drugačija će biti klima u školi.

Špadijer naglašava da je na planetarnom nivou došlo do problema sa skraćivanjem gradiva, a vrlo često i to straćeno im se ne prezentuje na pravi način.

"A kako đacima spuštate kriterijume i oni se trude još više da olakšaju učenje i tu im nijesmo mnogo pomogli. Te nerealne ocjene prave problem na fakultetima, i moramo vratiti prijemne ispite. Ja kao zoolog ističem da je selekcija sila koja pokreće život na planeti, a mi smo selekciju ubili posljednjih 15-tak godina", navodi Špadijer.

PODSJETIMO:

Polumaturanti proslavljali kraj školovanja bakljadom - ZAPALJEN KROV OŠ "Vlado Milić"

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

"Smanjiti stigmu kako bi se RIZIČNE GRUPE testirale na HIV"

Srijeda, 12.06.2024 | 20:29

U Crnoj Gori je prošle godine registrovano 54 slučaja HIV infekcije, a ljekari vjeruju da kod trećine oboljelih infekcija nije dijagnostifikovana. Sa Edukativnog sastanka poručuju da je nužno smanjiti stigmu, kako bi se rizične grupe testirale.

SPO pretresa “Ničiju kuću”; Advokat Milošević: Dokaza NEMA ni u kući, ni na drugim mjestima

Srijeda, 12.06.2024 | 19:00

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) su danas oko 16 časova po nalogu Višeg suda počeli pretres objekta u javnosti poznatog kao “Ničija kuća”, u naselju Gorica.

Vlahović: Mučenje i ubijanje životinja NE SMIJE biti zabava

Srijeda, 12.06.2024 | 18:19

Podgoričaninu je određen pritvor do 30 dana zbog sumnje da je počinio krivično djelo mučenje i ubijanje životinja i narušavanje njihovog staništa.

Strani državljanin STRADAO pri usponu na najviši vrh Prokletija

Srijeda, 12.06.2024 | 17:57

Turista iz Bugarske poginuo je danas prilikom uspona na Jezerski vrh (Maja Jezerce) u Albaniji, nedaleko od granice sa našom državom.

Šaranović: PONOSNI smo na POSTIGNUTO u BORBI protiv organizovanog kriminala i korupcije

Srijeda, 12.06.2024 | 17:13

Snažnom saradnjom sa našim međunarodnim partnerima Ministarstvo unutrašnjih poslova ostvarilo je zavidne rezultate u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije na koje smo veoma ponosni i očekujem da se taj trend nastavi, poručio je danas ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović na XV godišnjem sastanku sa policijskim atašeima i oficirima.

Nemojte BACATI stari HLJEB - Ovo su TRIKOVI kako mu vratiti SVJEŽINU

Srijeda, 12.06.2024 | 20:43

Hljeb  na kojeg ste zaboravili ili niste uspjeli pojesti uvijek možete - spasiti.

"Smanjiti stigmu kako bi se RIZIČNE GRUPE testirale na HIV"

Srijeda, 12.06.2024 | 20:29

U Crnoj Gori je prošle godine registrovano 54 slučaja HIV infekcije, a ljekari vjeruju da kod trećine oboljelih infekcija nije dijagnostifikovana. Sa Edukativnog sastanka poručuju da je nužno smanjiti stigmu, kako bi se rizične grupe testirale.

POVRATAK na teren - Simanić: "CILJ je da ostanem..."

Srijeda, 12.06.2024 | 20:22

Nakon teške povrede na prethodnom Mundobasketu, zbog koje je ostao bez bubrega, Boriša Simanić najavio je povratak na parket.

Trevisa Kelsija pitali o Tejlor Svift - "To je nešto što bih ZADRŽAO za sebe"

Srijeda, 12.06.2024 | 20:11

Zvijezda američkog fudbala, Trevis Kelsi, i pjevačica Tejlor Svift u vezi su od prošle godine. NJihova veza privlači veliku pažnju, pa se sportisti sve češće postavljaju pitanja na konferencijama koja nisu vezana samo za sport kojim se profesionalno bavi.

Đurović: Milovićev rad bio je TURBULENTAN, ali ćemo o SMJENI odlučiti kad čujemo argumente

Srijeda, 12.06.2024 | 19:53

U Novoj srpskoj demokratiji još nemaju konačan stav o tome da li će glasati za smjenu ministra Andreja Milovića, koju je predložio premijer Milojko Spajić.

"Mogućnost buduće saradnje u domenu valorizacije obnovljivih izvora energije"

Srijeda, 12.06.2024 | 19:42

Predstavnici Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i DOO Žičara Kotor-Lovćen potpisali su danas Memorandum o razumijevanju u cilju postavljanja okvira za identifikovanje mogućnosti buduće saradnje, sa fokusom na obnovljive izvore energije.

Političar koji je SPASIO bebu iz Morače IZABRAN za poslanika EP

Srijeda, 12.06.2024 | 19:32

Švedski političar Adnan Dibrani, porijeklom sa Kosova, izabran je za poslanika Evropskog parlamenta kao kandidat Socijaldemokrata. Dibrani je već tri mandata proveo u švedskom parlamentu Riksdagu, gdje je član odbora za finansije. Bio je i predstavnik u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

Opra Vinfri se OGLASILA nakon što je HITNO završila u bolnici: Uputila VAŽAN APEL

Srijeda, 12.06.2024 | 19:21

Slavna voditeljka se uspješno oporavlja.

LEDENU KAFU kao iz kafića možete NAPRAVITI i kod kuće: Ovo je NAJJEFTINIJI način

Srijeda, 12.06.2024 | 19:06

Iako se možda čini da su za  pravljenje  takve kafe potrebni skupocjeni aparati, to je daleko od istine. 

SPO pretresa “Ničiju kuću”; Advokat Milošević: Dokaza NEMA ni u kući, ni na drugim mjestima

Srijeda, 12.06.2024 | 19:00

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) su danas oko 16 časova po nalogu Višeg suda počeli pretres objekta u javnosti poznatog kao “Ničija kuća”, u naselju Gorica.