Ponedjeljak, 20.05.2024 | 18:12
IZVOR: kolektiv.me

Šehović ČESTITAO Dan nezavisnosti: Očuvanjem državotvornih vrijednosti pokažimo da smo DOSTOJNI slobodarske tradicije i evropske budućnosti

"Obilježavanjem Dana nezavisnosti, veličanstvenog trenutka kada smo civilizovano i odlučno izabrali put državnog suvereniteta i samostalnosti, potvrđujemo našu čvrstu opredijeljenost da sami krojimo svoju sudbinu," poručio je povodom Dana nezavisnosti predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore (SD)  Damir Šehović.




Foto: Socijaldemokrate, arhiva

"Svjesni smo da Crna Gora treba da se okupi, ali ne oko ideja koje slabe, već onih koje suštinski jačaju obnovljenu državnu nezavisnost koju slavimo, ali i promovišu suživot i međusobno poštovanje. Brojne naše razlike nikako ne smiju da nas razdvajaju, već nas moraju ujediniti u težnji za institucionalnim i svakim drugim oblikom zaokruživanja države, koja mora pripadati svima," istakao je Šehović.

Socijaldemokrate su, naglašava Šehović, ponosne što su uvijek pripadale dijelu samosvjesnog društva koje je afirmisalo naše kulturološke, vjerske, nacionalne i druge specifičnosti, odnosno smatralo da je građanska orijentacija najveće dostignuće koje nam je ostavljeno u naslijeđe.

"Jer smo oduvijek znali da se samo na tim ideološkim pretpostavkama može graditi moderna, prosperitetna i evropska, odnosno vječna Crna Gora," saopštio je Šehović.

"Međutim, ovaj jubilej dolazi u trenutku kada izazovi odavno nisu bili veći. Zamah prevaziđenih ideologija, koje pokušavaju da nas vrate unazad i pretvore u 'državu bez društva', ozbiljan je problem sa kojim se suočavamo. Stoga je nužno da se suprotstavimo takvim štetnim tendencijama, ali i da zajedno radimo na očuvanju državotvornih vrijednosti koje nas čine dostojnim naše slobodarske tradicije. Svjesni smo da Crna Gora treba da se okupi, ali ne oko ideja koje slabe, već onih koje suštinski jačaju obnovljenu državnu nezavisnost koju slavimo, ali i promovišu suživot i međusobno poštovanje. Brojne naše razlike nikako ne smiju da nas razdvajaju, već nas moraju ujediniti u težnji za institucionalnim i svakim drugim oblikom zaokruživanja države, koja mora pripadati svima," istakao je Šehović.

Socijaldemokrate su, naglašava Šehović, ponosne što su uvijek pripadale dijelu samosvjesnog društva koje je afirmisalo naše kulturološke, vjerske, nacionalne i druge specifičnosti, odnosno smatralo da je građanska orijentacija najveće dostignuće koje nam je ostavljeno u naslijeđe.

"Jer smo oduvijek znali da se samo na tim ideološkim pretpostavkama može graditi moderna, prosperitetna i evropska, odnosno vječna Crna Gora. Međutim, ovaj jubilej dolazi u trenutku kada izazovi odavno nisu bili veći. Zamah prevaziđenih ideologija, koje pokušavaju da nas vrate unazad i pretvore u 'državu bez društva', ozbiljan je problem sa kojim se suočavamo. Stoga je nužno da se suprotstavimo takvim štetnim tendencijama, ali i da zajedno radimo na očuvanju državotvornih vrijednosti koje nas čine dostojnim naše slobodarske tradicije," kaže Šehović.

Nemam ni najmanju dilemu, ističe lider SD-a, da nas ima više nego dovoljno da se snažno tome odupremo, ali i pokažemo da je Crna Gora zemlja koja ne samo da suštinski cijeni svoju slobodu, već je i sposobna da je brani, uvijek i na svakom mjestu.

"Neka nam ovaj važan dan bude inspiracija za dalje korake. Neka naša nezavisnost ne bude samo sjećanje na slavnu milenijsku prošlost, već i zalog za evropsku budućnost. S posebnim osjećajem ponosa i optimizma, svim građankama i građanima Crne Gore čestitam Dan nezavisnosti. Da je vječna Crna Gora," zaključio je Šehović.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Mirsada
21.05.2024 08:12

Da je vjecna Crna Gora i to ona koja nas je dobro obezbijedila i stambeno i materijalno

0 0

OSTALE VIJESTI

Čađenović: Tri načina za izlazak iz POLITIČKE KRIZE u Podgorici

Četvrtak, 13.06.2024 | 08:23

Koalicioni sporazum o formiranju vlasti u Podgorici 12. aprila 2023. godine potpisali su Pokret Evropa sad (PES), Demokratska Crna Gora, Nova srpska demokratija, URA, PzP, DNP, CIVIS i Demos, a 14 mjeseci nakon toga došlo je do političke krize u Podgorici.

ZAVRŠEN sastanak predstavnika PES-a i Pokreta za Podgoricu

Srijeda, 12.06.2024 | 20:03

Sastanak odbornika Pokreta Evropa sad i Pokreta za Podgoricu, sa ciljem prevazilaženja političke vlasti završen je bez dogovora. Nastavak je najavljen za sjutra.

Spajić: OČEKUJEMO više njemačkih investitora

Srijeda, 12.06.2024 | 19:59

Da Crna Gora ima brojne potencijale u koje vrijedi ulagati, ocjena je njemačkih privrednika na sastanku s premijerom Milojkom Spajićem drugog dana Ekonomskog foruma u Berlinu. Već u ponedjeljak u Crnu Goru stiže poznati njemački turoperator, najavio je premijer koji je njemačke privrednike upoznao sa reformama koje su preduzete u Crnoj Gori.

Đurović: Milovićev rad bio je TURBULENTAN, ali ćemo o SMJENI odlučiti kad čujemo argumente

Srijeda, 12.06.2024 | 19:53

U Novoj srpskoj demokratiji još nemaju konačan stav o tome da li će glasati za smjenu ministra Andreja Milovića, koju je predložio premijer Milojko Spajić.

Političar koji je SPASIO bebu iz Morače IZABRAN za poslanika EP

Srijeda, 12.06.2024 | 19:32

Švedski političar Adnan Dibrani, porijeklom sa Kosova, izabran je za poslanika Evropskog parlamenta kao kandidat Socijaldemokrata. Dibrani je već tri mandata proveo u švedskom parlamentu Riksdagu, gdje je član odbora za finansije. Bio je i predstavnik u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

Nadal NE IGRA na Vimbldonu zbog Olimpijskih igara?

Četvrtak, 13.06.2024 | 09:41

Rafael Nadal neće igrati na Vimbldonu. Vijest da preskače turnir u Londonu otkrio je selektor španske teniske reprezenatcije David Ferer.

Leonardo Dikaprio o KARIJERI -"To je bio NAJSMJEŠNIJI LIK kog sam ikada glumio"

Četvrtak, 13.06.2024 | 09:26

Leonardo Dikaprio je glumio u brojnim nagrađivanim filmovima, a za jednu svoju ulogu je otkrio da mu je najsmješnija.

VIDEO: Mjesto za UŽIVANJE - Podgorica dobila NOVI PARK u ovom dijelu grada

Četvrtak, 13.06.2024 | 09:12

Na površini od četiri hiljade kvadrata u Bloku VI, na uglu Bulevara Mihaila Lalića i Ulice Meše Selimovića sinoć je otvoren novi park sa dječjim igralištem i pratećim mobilijarom, saopšteno je iz Glavnog grada.

Potpredsjednik VPSCG PODNIO OSTAVKU

Četvrtak, 13.06.2024 | 09:11

Potpredsjednik VPSCG Siniša Kovačević podnio je ostavku na to mjesto.

Slučaj "Tunel": Tužilaštvo NIJE SMJELO da pusti Abazovića i ministre na mjesto zločina

Četvrtak, 13.06.2024 | 09:04

Ključni propust istrage u slučaju "Tunel" je što još ne znamo motiv, a ni nalogodavce, smatraju advokat Veselin Radulović i kriminolog Velimir Rakočević.

Da li PIJETE SOK od kisjelih krastavaca? Ako ne, daćemo vam RAZLOGE da počnete

Četvrtak, 13.06.2024 | 08:55

Prednosti pijenja ove slane tečnosti za koje sigurno niste znali. 

Koliko dugo zaista TRAJE krema za sunčanje?

Četvrtak, 13.06.2024 | 08:46

Možemo li i dalje koristiti onu od prošlog ljeta?

"Ovo mi mnogo znači..." Hezonja otkrio gdje bi želio da NASTAVI KARIJERU

Četvrtak, 13.06.2024 | 08:34

Košarkaši Real Madrid potvrdili su svoju dominaciju u Endesa ligi pošto su ubjedljivo, sa 3:0 u seriji, savladali Mursiju.

Ne biste NIKAD pogodili: Da li ZNATE šta znači RIJEČ "Google"?

Četvrtak, 13.06.2024 | 08:14

Google su 1998. godine osnovali kompjuterski naučnici Lari Pejdž i Sergej Brin - ali znate li šta ova riječ zapravo znači?

Naučnici objasnili zašto toliko VOLIMO da jedemo NEZDRAVU HRANU

Četvrtak, 13.06.2024 | 08:08

RazumIJevanje zašto se prejedamo nezdravom hranom dugo je bila misterija.