Srijeda, 22.05.2024 | 08:25
IZVOR: vijesti.me

Živi li se u Crnoj Gori bolje od referenduma: "Standard je mogao da raste puno više"

Iako se referendumska podjela u Crnoj Gori desila 2006. godine, čini se da kod dijela građana i dalje traje.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Osamnaest godina nakon proglašenja nezavisnosti, jedno od pitanja je - da li je Crna Gora uspjela da iskoristi sve potencijale koje ima, razvije se u demokratsko društvo i pobošlja život svojih građana.

Analitičari kažu da je odluka o nezavisnosti bila dobra za naše društvo, ali da je u međuvremenu napravljeno i puno propusta.

Prije 18 godina građani Crne Gore većinom glasova odlučili su da žele nezavisnu državu.

Analitičari sa kojima je Televizija Vijesti razgovarala nemaju dilemu da je to bila dobra odluka ali se postavlja pitanje jesu li sva očekivanja građana ispunjena odnosno da li bolje živimo samostalni ili bi bolje bilo da smo ostali u zajednici sa Srbijom?

"Ja ne vidim nijedan racionalan, jak argument koji bi išao u prilog tezi da nam je bilo bolje do 2006.godine", istakao je politički analitičar Sergej Sekulović.

"Tako da je Crna Gora stabilizovala sebe politički, mogla je i više da su oni koji su vladali željeli da vladaju u interesu čitave zajednice. Takođe i u oblasti ekonomije, ipak je došlo do rasta zarada. Mogao je taj standard da raste puno više", rekao je ekonomski analitičar Zarija Pejović.

Pejović kaže da je ekonomski razvoj krenuo nakon razlaza jedinstvenog DPS-a 1998. godine.

"I zaista počinje da jača standard života u Crnoj Gori. I trajalo je do 2010. godine. Onda nakon toga imamo period stagnacije jer zarada je stagnirala čitavu deceniju. I onda smo došli do one 2020. godine – jako tenzične, gotovo do sukoba u društvu i sada bi trebalo da naučimo neke lekcije", rekao je on.

Nakon toga je došlo do značajnijeg rasta plata i penzija ali i do rasta inflacije.

Javni dug koji je tokom vlasti DPS-a znatno narastao, sada je smanjen i u prihvatljivim je okvirima ali brine najavljeno zaduživanje u narednim godinama, za vraćanje starih dugova.

Sekulović kaže da je mnogo lekcija koje Crna Gora tek treba da nauči.

"Ono što sigurno nije bilo dobro tokom proteklih 18 godina to je da nismo radili na jačanju institucija, čak naprotiv u jednom trenutku te institucije su postale zarobljene, korupcija je bila sistemska, endemskog karaktera. Dakle, raširena do neviđenih razmjera i u jednoj terminalnoj fazi pod ogromnim uticajem organizovanog kriminala", poručio je Sekulović.

A iako se referendumska podjela u Crnoj Gori desila 2006. godine, čini se da kod dijela građana i dalje traje.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

EPCG - Projekat SOLARI 5000+ proširuje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Srijeda, 19.06.2024 | 14:00

Cijeneći potrebu za transparentnošću u svim segmentima poslovanja, uz isticanje benefita koje krajnji korisnici mogu imati učešćem u našim projektima, nalazimo za shodno da pojasnimo razliku između prošlogodišnjeg pokretanja radionice za izradu PVC stolarije u kćerki-kompaniji, EPCG-Željezara Nikšić (dalje: EŽN), i nedavno predloženog proširenja projekta Solari 5000+ (70 MW), saopšteno je iz EPCG.

U Luci Kotor dva kruzera sa 4.339 putnika

Srijeda, 19.06.2024 | 10:44

U kotorskoj luci danas su dva kruzera sa 4.339 putnika, javlja Radio Kotor.

Isplata majskih penzija počinje danas

Srijeda, 19.06.2024 | 09:23

Iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PiO) saopšteno je da danas počinje isplata penzija za maj mjesec.

Najveći broj turista se očekuje iz regiona, Njemačke, Velike Britanije i Francuske, nedostatak radne snage jedan od problema

Srijeda, 19.06.2024 | 08:31

Dok se približavamo početku nove turističke sezone, raduju nas najave i predviđanja očekivanog turističkog prometa. To pokazuju trenutne indikacije i rezultati ankete turističke privrede koju smo nedavno sproveli, te imamo razlog za optimizam. Prema tim podacima očekuje se da će najveći broj posjetilaca doći iz regiona, Njemačke, Velike Britanije i Francuske, a takođe primjećujemo rast interesovanja iz baltičkih zemalja, skandinavskih zemalja i Poljske, saopšteno je Gradskom portalu iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Podgorica-Ostrava: TREĆA po redu linija Air Montenegra u Češkoj

Utorak, 18.06.2024 | 20:53

Air Montenegro, danas je, letom MNE 390 uspostavio liniju Podgorica-Ostrava. Letovi na ovoj liniji obavljaće se svakog utorka.

NE BACAJTE kesice od čaja, evo kako ih možete ISKORISTITI

Srijeda, 19.06.2024 | 16:30

Zemlja stvara savršene uslove  za rast cvijeća i biljaka, a zanimljiva je i činjenica da se većina vrećica čaja pravi od materijala dobijenog iz listova banane.

Jedna VJEŽBA je KLJUČ da ostanete ZDRAVI i FIT u 70-ima

Srijeda, 19.06.2024 | 16:14

Istraživanja sugerišu  da bi ljudi u penziju  trebali početi dizati utege ako žele imati zdravo tijelo. 

Ovo je ZEMLJA s NAJČISTIJOM vodom za kupanje u Evropi

Srijeda, 19.06.2024 | 16:03

Prema nedavno objavljenom izvještaju Evropske komisije i Evropske agencije za okolinu  najčistiju vodu za kupanje ima  Hrvatska.

Milović: Zbog PROVJERE uslova u UIKS-u POSJETIO sam nekoliko visokoprofilnih pritvorenika

Srijeda, 19.06.2024 | 15:55

Nakon što se pojavila vijest da je danas u Spužu obišao Duška Kneževića, ministar pravde Andrej Milović na društvenoj mreži X napisao je kako je na čelu delegacije resora na čijem je čelu posjetio Upravu za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) radi provjere uslova u zatvorskim jedinicama.

Pokrenuli NOVU APLIKACIJU - TikTok ponovo "ISKOPIRAO" Instagram

Srijeda, 19.06.2024 | 15:49

Ovo su prvi primijetili Android Police i osnivač APKMirrora, Artem Rusakovski. 

Pjesma "Danas sam luda" važi za jedan od NAJVEĆIH HITOVA Josipe Lisac, a NUMERA je bila posvećana OVOJ PJEVAČICI

Srijeda, 19.06.2024 | 15:39

Josipa Lisac veliku popularnost stekla je pjesmom "Danas sam luda", a malo ko zna da je ovaj hit napisala njena koleginica.

OBRATITE PAŽNJU na ovaj tihi SIMPTOM TOPLOTNOG UDARA za koji možda niste znali

Srijeda, 19.06.2024 | 15:30

Kako temperature nastavljaju rasti, važno je upamtiti da one mogu biti itekako opasne.

FSCG: Četiri NOVA TERENA uskoro u upotrebi

Srijeda, 19.06.2024 | 15:19

Fudbalska infrastruktura u našoj državi biće bogatija za terene u Tuzima, Plavu i Podgorici, u koje je FSCG uložio oko 800 hiljada eura, objavljeno je na sajtu te organizacije.

Uz svako jelo - Donosimo RECEPT za NAMAZ od AVOKADA

Srijeda, 19.06.2024 | 15:12

Pravi se brzo i lako.

Ljetnja kozmetika za kosu: Proizvodi koji će je sačuvati od isušivanja i oštećenja

Srijeda, 19.06.2024 | 15:03

Ovo su proizvodi koje treba da koristite ljeti.