Četvrtak, 23.05.2024 | 12:48
IZVOR: kolektiv.me

Visok rast profita i uspješno poslovanje u svim segmentima

Na kraju prvog kvartala Grupa Triglav procjenjuje da će ostvariti planiranu godišnju dobit




Ustupljena fotografija; Foto: Lovćen osiguranje; Zavarovalnica Triglav

U prvom kvartalu 2024. Grupa Triglav uspješno je premostila pad premija dopunskog zdravstvenog osiguranja u Sloveniji. Primjetno je povećan obim poslovanja ostalih segmenata, posebno segmenta Nekretnine (12 odsto), a rast je ostvaren kako na tržištima Adrija regiona (14 odsto), tako i u širem međunarodnom okruženju (19 odsto). Istovremeno, Grupa je zadržala finansijsku stabilnost i dobru kapitalizaciju. Dobit pre oporezivanja dostigla je 43,3 miliona eura (rast od 153 odsto), a neto dobit Grupe 36,6 miliona eura (rast od 154 odsto). Uzimajući u obzir očekivane uslove poslovanja do kraja godine, Grupa na kraju prvog kvartala procjenjuje da će ostvariti planirani godišnji poslovni rezultat. Upravni i Nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav predlažu ovogodišnjoj redovnoj godišnjoj skupštini akcionara, koja će se održati 4. juna 2024. godine, isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po akciji, što po sadašnjoj cijeni akcija predstavlja prinos od dividende od 5 odsto.

FINANSIJSKI DETALJI POSLOVANJA U PRVOM KVARTALU 2024. GODINE

Ukupan obim poslovanja Grupe Triglav u prvom kvartalu ove godine dostigao je 488,7 miliona eura, što je na nivou istog perioda prošle godine. Tromjesečna dobit Grupe prije oporezivanja iznosila je 43,3 miliona eura (prošle godine 17,1 milion eura; indeks 253), dok je neto dobit iznosila 36,6 miliona eura (prošle godine 14,4 miliona eura; indeks 254). Matična kompanija Grupe Triglav, Zavarovalnica Triglav, ostvarila je 29,4 miliona eura dobiti prije oporezivanja (prošle godine 8,8 miliona eura; indeks 335) i 24,9 miliona eura neto dobiti (prošle godine 7,3 miliona eura; indeks 341).

Kombinovani koeficijent Imovine i Zdravlja, koji izražava profitabilnost poslovanja ova dva segmenta, dostigao je povoljnu vrednost od 87,9 odsto (11,0 procentnih poena manje nego u istom periodu prošle godine). Profitabilnost novog poslovanja Života iznosila je 14,9 odsto (3,5 procentna poena više u odnosu na uporedni period prošle godine).

Predsjednik Upravnog odbora Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar objasnio je: „Godinu smo započeli veoma obećavajuće, jer smo uspjeli da značajno poboljšamo rezultate Grupe u odnosu na prošlu godinu. Na osnovu toga, procjenjujemo da ćemo na kraju prvog kvartala ostvariti planirani godišnji poslovni rezultat, uzimajući u obzir očekivane uslove poslovanja do kraja godine. U prvom kvartalu premija dopunskog zdravstvenog osiguranja u Sloveniji, koja je u prvom kvartalu prošle godine predstavljala 11 odsto ukupne premije Grupe, u najvećoj mjeri je nadoknađena rastom premije ostalih vrsta osiguranja na regionalnom i međunarodnom tržištu. Na naše poslovanje u prvom kvartalu pozitivno su uticali i događaji manjeg intenziteta bez prirodnih masovnih šteta. Da sumiramo, u svim segmentima obje djelatnosti – osiguranja i upravljanja imovinom – poslovali smo uspješno, na čemu zahvaljujemo i timu kolega Grupe Triglav.”

FINANSIJSKI REZULTATI PRVOG KVARTALA 2024. GODINE

Grupa Triglav je kapitalno jaka, finansijski stabilna i adekvatno likvidna. U odnosu na kraj 2023. godine, bilansna suma joj je porasla na 4,2 milijarde eura (indeks 102), a ukupna vrijednost kapitala iznosila je 929,8 miliona eura (indeks 104).

Ukupan obim poslovanja Grupe dostigao je 488,7 miliona eura (indeks 99), a bruto zaračunata premija, koja je činila 92 odsto ukupnog obima poslovanja, iznosila je 448,7 miliona eura (indeks 99). Zbog prestanka dopunskog zdravstvenog osiguranja, na slovenačkom tržištu zabilježeno je smanjenje zaračunate premije za 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je na međunarodnom tržištu zabilježen rast od 19 odsto, a na ostalim tržištima Adrija regije rast od 12 odsto. U pogledu geografske strukture zaračunate premije, Grupa je prikupila 58,6 odsto ukupne fakturisane premije na tržištu osiguranja Slovenije (prvi kvartal 2023: 64,7 odsto) i 19,9 odsto na preostalim tržištima Adrija regiona (prvi kvartal 2023: 17,5 odsto), dok je učešće međunarodnog osiguranja i reosiguranja poraslo za 3,7 procentnih poena na 21,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Tromjesečna dobit Grupe prije oporezivanja iznosila je 43,3 miliona eura (prošle godine 17,1 milion eura). Najveći dio, 38,3 miliona eura, ostvaren je od osiguranja (7,4 miliona evra prošle godine), a visok rast je ostvaren u sva tri segmenta, tj. Imovina, Život i Zdravlje. Poslovni rezultat iz investicionog dijela dostigao je 5,2 miliona eura u prvom kvartalu ove godine. Na uporedivi rezultat prošle godine (11,3 miliona eura) značajno je pozitivno uticala promjena rezervisanja za neostvarivanje garantovanog prinosa (u iznosu od 5,5 miliona eura), dok ove godine nije imala značajnijeg uticaja (0,4 miliona eura).

Član uprave Uroš Ivanc je objasnio: „U prvom kvartalu investicioni dio našeg poslovanja odvijao se u povoljnim uslovima i uspješno, a na ostvareni rezultat u velikoj mjeri je uticao rast prihoda od kamata. Istovremeno, u segmentu upravljanja imovinom, na osnovu neto priliva i efekata tržišta kapitala značajno smo povećali imovinu kojom upravljamo u zajedničkim i penzionim fondovima i kroz individualno upravljanje imovinom i ostvarili dobre rezultate.”

Ukupna imovina kojom je Grupa upravljala na kraju prvog kvartala iznosila je 5.162,7 miliona eura, što je za 6 odsto više nego na kraju 2023. godine. Od toga, preduzeća Grupe upravljaju sopstvenom imovinom i imovinom osiguranika, koji preuzimaju rizik ulaganja u iznosu od 3.508,8 miliona eura (indeks 103 na kraju 2023. godine). Sastav ovog portfelja je uporediv sa stanjem na kraju 2023. godine, jer najveći udio, 52,8 odsto, predstavljaju obveznice na razvijenim tržištima i uglavnom s visokim kreditnim rejtingom. Održiva ulaganja Triglav Grupe sa fiksnim prihodima dostigla su 267,4 miliona eura, što je 2 odsto više nego na kraju 2023. godine, a njihovo učešće u cjelokupnom portfoliju obveznica poraslo je na 11,3 odsto (11,1 odsto na kraju 2023. godine). Grupa takođe upravlja imovinom u zajedničkim i penzionim fondovima, kao i imovinom klijenata u individualnom upravljanju u iznosu od 1.542,6 miliona eura (indeks 115).

Godišnji prinos na finansijska ulaganja Grupe Triglav, isključujući ulaganja u korist osiguranika koji preuzimaju rizik ulaganja, iznosio je 2 odsto, što je identično kao u istom periodu prošle godine.

Ostali sveobuhvatni prihodi iznosili su 2,1 milion eura (prethodna godina: 7,6 miliona eura). Član Upravnog odbora Uroš Ivanc je objasnio: „U prvom kvartalu ove godine nije bilo većih promjena u vezi s revalorizacijama finansijskih instrumenata i obaveza iz osiguranja. Vodimo računa o tome da se trajanje investicija i obaveza pravilno uskladi, tako da je neto efekat istih na sveobuhvatni prihod bio relativno nizak.”

POSLOVANJE U PRVOM KVARTALU 2024. PO SEGMENTIMA

Segment Život: Ukupan obim poslovanja povećan je za 5 odsto na 59,6 miliona eura. Profitabilnost novih poslova dostigla je 14,9 odsto (3,5 procentna poena više nego prošle godine). Marža ugovorne usluge povećana je za jedan odsto na 224,7 miliona eura, a učešće novostvorene marže ugovorne usluge u njoj povećano je za 0,6 procentnih poena na 5,0 odsto. Tromjesečna dobit prije oporezivanja dostigla je 6,1 milion eura (prošle godine 3,5 miliona eura).

Segment Zdravlje: Nakon ukidanja dopunskog zdravstvenog osiguranja u Sloveniji, ovogodišnji tromjesečni ukupni obim poslovanja smanjen je u odnosu na prethodnu godinu za 90 odsto, na 5,0 miliona eura. Tromjesečni poslovni rezultat prije oporezivanja bio je pozitivan, u iznosu od 4,2 miliona eura, uglavnom zbog efekta smanjenja rezervisanja kao posljedica ukidanja dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Segment Upravljanja imovinom: Ukupan obim poslovanja dostigao je 26,6 miliona eura (indeks 92), prihod od upravljanja imovinom (prihod od provizija) povećan je za 16 odsto na 11,2 miliona eura. Tromjesečna dobit prije oporezivanja iznosila je 4,5 miliona eura, a njeno smanjenje od 32 odsto u odnosu na isti period prethodne godine uglavnom je posljedica efekta jednokratnih događaja koji su pozitivno uticali na dobit u prethodnoj godini.

DRUGI BITNI DOGAĐAJI

Dividenda i redovna skupština akcionara. Upravni i Nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav predlažu ovogodišnjoj skupštini akcionara, koja će se održati 4. juna 2024. godine, isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po akciji u ukupnom iznosu do 39,8 miliona eura, što po trenutnoj cijeni akcija predstavlja prinos od dividende od 5 odsto. Osiguravajuća kuća želi da dosljedno sprovodi politiku dividendi i na taj način ispuni očekivanja akcionara da je to za njih dugoročno stabilna, sigurna i isplativa investicija.

Segment Zdravlje. U toku je proces pripajanja Triglava, Zdravstvene zavarovalnice ka Zavarovalnici Triglav, matičnoj kompaniji Grupe Triglav. Spajanje donosi pojednostavljeno i optimizovano poslovanje Grupe Triglav u segmentu Zdravstvo na slovenačkom tržištu nakon prestanka dopunskog zdravstvenog osiguranja.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Mujović: U Ministarstvu energetike i rudarstva odlučni u doprinosu ekonomskog jačanja Crne Gore

Subota, 15.06.2024 | 17:34

Nakon što je dogovorena isplata naknade Opštini Nikšić za potopljeno zemljište za Bilećko jezero, za tekući i budući period, ministar energetike i rudarstva prof. dr Saša Mujović sastaće se u poneđeljak u Podgorici sa direktorom Elektroprivrede Republike Srpske Lukom Petrovićem kako bi se krenulo u proces utvrđivanja dugovanja za prethodnih 30 godina, koliko Opština Nikšić nije prihodovala po tom osnovu i definisala dinamika i modalitet isplate.    

NTOCG: U Crnoj Gori trenutno boravi preko 60.000 turista, najveći rast se bilježi u OVIM opštinama

Subota, 15.06.2024 | 09:37

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG) zadovoljna je početkom ljetnje turističke sezone.

U hotelima na Barskoj rivijeri boravi 30% više gostiju u odnosu na prethodnu godinu

Subota, 15.06.2024 | 08:31

Prema podacima brojnog stanja od četvrtka, 13. juna 2024. godine, trenutno na Barskoj rivijeri boravi 7.525 registrovanih gostiju, saopšteno je iz Turističke organizacije Bar.

PODACI MONSTATA: Pročitajte koliko IZNOSI INFLACIJA

Petak, 14.06.2024 | 18:26

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u maju su u odnosu na isti period prošle godine, u prosjeku bile više 4,9 odsto, pokazuju podaci Monstata.

EPCG i COK POTPISALI UGOVOR o SPONZORSTVU - "Napravljen spoj dva NAJBOLJA BRENDA u Crnoj Gori"

Petak, 14.06.2024 | 16:32

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i Crnogorski olimpijski komitet (COK) potpisali su ugovor o sponzorstvu, shodno kome će EPCG biti dio našeg olimpijskog tima.

MOHITO ZA SVAČIJI UKUS: Bezalkoholno piće koje će vas odmah rashladiti u toplim danima

Subota, 15.06.2024 | 21:59

Od samo nekoliko sastojaka napravite napitak koji će vam odmah prirasti za srce.

Modrić poslije poraza od Španije: Lopta nije htjela u gol, a oni su sve pogodili, to je fudbal

Subota, 15.06.2024 | 21:52

Kapiten Hrvatske Luka Modrić rekao je da njegov tim danas nije koristio šanse, a Španija jeste, što joj je donijelo ubjedljivu pobjedu.

Italijani gubili pa preokrenuli, Albanija propustila šansu da osvoji bod protiv prvaka Evrope

Subota, 15.06.2024 | 21:33

Italija je opravdala ulogu favorita za otvaranju Evropskog prvenstva – šampion je trijumfom nad Albanijom 2:1 krenuo u odbranu kontinentalnog trona.

"Crnu Goru vidim kao najvažnijeg strateškog partnera SAD na Zapadnom Balkanu"

Subota, 15.06.2024 | 21:14

Veoma srdačan i otvoren razgovor sa potpredsjednicom SAD-a Kamalom Haris, saopštio je predsjednik Jakov Milatović.

Nina Badrić „procvjetala“ zahvaljujući Novaku Đokoviću: Evo o čemu se radi

Subota, 15.06.2024 | 20:53

Pjevačica Nina Badrić (51) na društvenim mrežama oduševljava pratioce svojom ljepotom, ali i vitkom linijom.

Da li pravite ovu grešku sa internetom? Mogla bi skupo da vas košta

Subota, 15.06.2024 | 20:14

Da li koristite Wi-Fi kad ste na nekom javnom mjestu.

Parlamentarna većina očekuje rekonstrukciju Vlade odmah nakon IBAR-a

Subota, 15.06.2024 | 20:08

Nakon dobijanja dugo iščekivanog IBAR-a čeka nas i dugo najavljivana rekonstrukcija Vlade. Iako je izvjesno da će se članovi Nove srpske demokratije priključiti izvršnoj vlasti, nije poznato da li osim njih još neko ulazi u Vladu. Nije još objelodanjeno ni da li će Demokrate nakon dobijanja IBAR-a iz Vlade izaći, jer su oročili svoj ostanak zbog spora se premijerom u vezi sa imenovanjem v.d direktora Uprave policije. I Demokratska narodna partija je uslovila podršku Vladi usvajanjem rezolucije o Jasenovcu.  

Princ Luis ponovo zvijezda: Parada nije prošla bez njegovih nestašluka (VIDEO)

Subota, 15.06.2024 | 18:58

Princ Luis prisustvovao je danas zajedno s drugim članovima kraljevske porodice paradi Pozdrav bojama, a još jednom je ukrao pažnju svojim nestašlucima i grimasama.

Milatović: Crna Gora je uz Ukrajinu od početka ruske agresije

Subota, 15.06.2024 | 18:51

Predsjednik države Jakov Milatović učestvuje na Mirovnom samitu za Ukrajinu, na poziv švajcarske predsjednice Viole Amherd, koji se danas i sjutra održava u Burgenštoku.

Milatović sa Mišelom: Dijelimo zajedničku viziju o Crnoj Gori kao sljedećoj članici EU

Subota, 15.06.2024 | 18:43

Na marginama mirovnog samita za Ukrajinu predsjednik Jakov Milatović razgovarao je sa predsjednikom Evropskog savjeta Čarlsom Mišelom ambicioznoj agendi članstva Crne Gore u EU, napisao je Milatović na X mreži.