Četvrtak, 23.05.2024 | 20:50
IZVOR: novosti.magazin.rs

Da li je u redu spavati sa mokrom kosom? Stručnjaci daju šok odgovore na vječno pitanje, a jedna stvar je ključna

Stručnjaci daju odgovore na pitanje da li je u redu spavati sa mokrom kosom, ukoliko vas uhvati velika mrzovolja.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Svi smo čuli upozoravajuće priče o ovoj lošoj navici ljepote, i nažalost, ovde smo da vam kažemo da spavanje sa mokrom kosom zaista dolazi sa problemima. Progurati svoj umor da potpuno osušite kosu je jednostavno mnogo bolje za vas na duge staze.

Efekti spavanja sa mokrom kosom

Efekat je zapravo kratkoročno zadovoljstvo kada je u pitanju spavanje sa mokrom kosom, zbog čega stručnjaci toplo preporučuju sušenje kose, bilo fenom ili je pustite da se potpuno osuši na vazduhu prije spavanja.

Oni takođe navode ovih pet glavnih neželjenih efekata koje treba uzeti u obzir:

Lomljenje kose

Svi stručnjaci se slažu da je razlog broj jedan zašto ne bi trebalo da spavate sa mokrom kosom, taj što može doprinijeti lomljenju kose. "Trenje koje se stvara između mokre kose i tkanine tokom spavanja može izazvati pukotine na dlaki", objašnjava sertifikovani triholog Bridžit Hil.

"Vlažna kosa ima tendenciju da bude lomljivija jer voda privremeno razbija vodonične veze u proteinskoj strukturi pramenova kose", dodaje doktorka Hadli King, dermatološkinja sa sjedištem u NJujorku. "Ovo povećava elastičnost, što može učiniti kosu sklonijom lomljenju", istakla je doktorka King.

Doktorka King dalje kaže da ovo posebno važi za specifične tipove kose, kao što su "ravna ili talasasta kosa."

Savjeti za spavanje sa mokrom kosom

Ako ste ikada spavali sa mokrom kosom nakon noćnog tuširanja, nemojte paničariti. Doktorka King kaže da osim ako to ne radite redovno, vaša kosa i vlasište bi trebalo da budu uglavnom u redu; ona samo podstiče sve da to ne postane česta navika.

Postoje i određene stvari koje možete učiniti da smanjite negativne nuspojave spavanja s mokrom kosom. Prvo razmislite na čemu spavate. Doktorka King preporučuje korišćenje proizvoda za kosu koji povećavaju klizanje ili spavanje na satenskim ili svilenim jastučnicama, kako biste smanjili trenje dok spavate.

Zatim, doktorka Bridžit kaže da razmislite o oblikovanju kose na način koji omogućava protok kiseonika kroz kosu do vlasišta i sprečava zapetljavanje i matiranje dok spavate. Za ravnu kosu, ona preporučuje stilizovanje kose u pletenice ili labave pletenice.

Oni sa kovrdžavom ili kovrdžavom teksturom mogu imati koristi od ananasa na kosi, kaže doktorka Hil, ali opcije su skoro beskrajne. Ona je istakla da se posebno treba uzdržati "vezivanja kose u rep".

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Prava LJETNJA PASTA: Uživajte u pripremi i degustaciji

Nedjelja, 16.06.2024 | 12:19

Ne razmišljajte puno o nedjeljnom ručku po ovako lijepom danu.

KRAJ SAMOĆI za ova tri horoskopska znaka - Vrijeme je da kroz život koračate u paru

Nedjelja, 16.06.2024 | 12:09

Možda ste se uplašili da pustite ljubav u život i navikli ste se da budete sami, ali sada poslušajte svoje srce

Milatović sa Fon der Lajen: Nastaviti sa sprovođenjem reformi da Crna Gora do 2028. POSTANE ČLANICA EU

Nedjelja, 16.06.2024 | 11:54

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović se sastao sa sa predsjednicom Evropske komisije (EK) Ursulom fon der Lajen.

“Đurologija” NASMIJALA cetinjsku publiku do suza

Nedjelja, 16.06.2024 | 11:49

Na cetinjskoj Ljetnjoj pozornici sinoć je, u okviru pete večeri festivala komedije i zabave “FunFest”, odigrana monodrama “Đurologija” stendap komičara Branka Đurića Đura, saopšteno je iz Centra za kulturu Prijestonice.

Vujović: Kurban-bajram nas podsjeća na važnost ZAJEDNIŠTVA, SOLIDARNOSTI i SAOSJEĆANJA

Nedjelja, 16.06.2024 | 11:41

Kurban Bajram nas podsjeća na važnost zajedništva, solidarnosti i saosjećanja, jačajući svijest o podnošenju žrtve u ime višeg cilja i u korist trajnih vrijedosti,  navela je ministarka kulture i medija Crne Gore Tamara Vujović.

Komemorativna sjednica povodom smrti Matije Šarkića U UTORAK u Podgorici

Nedjelja, 16.06.2024 | 11:35

Komemorativna sjednica povodom smrti Matije Šarkića biće održana u utorak sa početkom u 11 sati u Crnogorskom narodnom pozorištu, saopšteno je iz Fudbalskog saveza Crne Gore.

Džejla Ramović OTKRILA s kime će SNIMITI DUET i ODUŠEVILA fanove

Nedjelja, 16.06.2024 | 11:26

Mlada pjevačica Džejla Ramović otkrila je za Grand da privodi kraju studije u Španiji, a da odlazak na školovanje u inostranstvo smatra dobrim potezom.

Kokice više NE MORAJU biti dosadne: Evo kako ih pripremiti u SLATKOJ i ČILI verziji

Nedjelja, 16.06.2024 | 11:03

Bilo da volite grickati uz filmove ili serije ili gledajući Evropsko prvenstvo u fudbalu, koje je počelo, kokice su uvijek dobar izbor. Ali mnogi ih se zasite.

Dokumentarni filmovi gimnazijalaca iz Podgorice, Danilovgrada i Zete biće PRIKAZANI na zatvaranju Underhill Festa

Nedjelja, 16.06.2024 | 10:52

Kreativni dokumentarizam djeci i mladima otvara nova interesovanja i horizonte, a dokumentarni filmovi gimnazijalaca iz Podgorice, Danilovgrada i Zete, snimljeni u okviru škole dokumentarnog filma Teen Docs, biće prikazani posljednje večeri Underhill Festa.

Dejvid Bekam jednim snimkom IZNENADIO FANOVE - Nakon fudbalske karijere POSVETIO se ovome (VIDEO)

Nedjelja, 16.06.2024 | 10:43

Bivši fudbaler Dejvid Bekam podijelio je na svom Instagram profilu nesvakidanjšnji video.