Petak, 24.05.2024 | 08:38
IZVOR: zadovoljna.rs

Ova namirnica čuva srce, odlična je za varenje, reguliše šećer, a košta MANJE od dva eura

Crni pasulj u svijetu se koristi hiljadama godina i spada u vrlo zdrave mahunarke. Ova namirnica predstavlja sjajan izvor neophodnih nutrijenata, a ima malo šećera i masti i zato je svrstavaju u superhranu.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Na sajtu GoodNet.org pišu zašto bi trebalo da češće jedemo crni pasulj, koji inače u prodavnicma košta oko 200 dinara za pakovanje od 200 grama. On se pritom obično ne kuva na veliko kao klasičan pasulj već se češće dodaje u jela, recimo, tortilje ili meksičke salate, a može da bude i odličan prilog.

Bogat nutrijentima
Samo jedna šolja crnog pasulja sadrži 15 grama proteina, tako da je on odličan izbor za vegetarijance i vegane. Sadrži i 15 grama vlakana.

Ovaj pasulj je takođe izvor mnogih vitamina i minerala – ima 64 odsto dnevne preporučene doze folata i velike količine bakra, tiamina, mangana, magnezijuma, gvožđa i selena.

Pun antioksidanata
Crni pasulj je takođe dobar izvor antioksidanasa. Oni pomažu tijelu da se suprotstavi oksidativnom stresu i štite od hroničnih zdravstvenih stanja kao što su bolesti srca, dijabetes tip 2 i neki karcinomi. Crni pasulj sadrži značajan broj polifenola – posebno antocijana koji mu daje tamnu boju – i flavonoida koji preveniraju rak.

Odličan za zdravlje srca
Pošto je crni pasulj pun vlakana i ne sadrži holesterol, pomaže u održavanju zdravlja srca. Vlakna pomažu u smanjenju količine holesterola u krvi, a vitamini u crnom pasulju mogu spriječiti nakupljanje homocisteina koji može oštetiti krvne sudove. Kvercetin u crnom pasulju takođe igra ulogu u prevenciji visokog holesterola.

Dobar izbor za dijabetičare
Hrana bogata vlaknima je dobra za dijabetičare jer snižava glukozu, a crni pasulj je takva namirnica.

Jedna studija je pokazala da antocijanini u crnom pasulju pomažu kod insulinske rezistencije i da mogu sniziti šećer u krvi.

Crni pasulj je dobar za dijabetičare i jer ne izaziva skok šećera u krvi.

Čuva zdravlje očiju
Antioksidansi u crnom pasulju su dobri za zdravlje očiju jer mogu da pomognu kod usporavanja razvoja bolesti oka poput katarakte i da čuvaju oči od oštećenja od sunca.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Krajem juna o davanju u zakup proizvodnih kapaciteta EPCG Željezara Nikšić

Nedjelja, 16.06.2024 | 15:00

Akcionari Elektroprivrede (EPCG) trebalo bi da na Skupštini dioničara 28. juna razmatraju Predlog odluke o odobravanju nacrta ugovora o zakupu proizvodnih kapaciteta EPCG Željezara Nikšić i daju saglasnost za potpisivanje.

Cikotić: Dvojno državljanstvo je CRVENA LINIJA za građansku Crnu Goru

Nedjelja, 16.06.2024 | 14:31

Uvođenje dvojnog državljanstva trenutno je najopasnija stvar za građansku Crnu Goru, saopštila je za Antenu M portparolka SDP-a Amina Cikotić.

Ovo su PROVJERENI NAČINI da izaberete najbolju LUBENICU

Nedjelja, 16.06.2024 | 14:27

Godinama unazad se raspredaju legende, naučne teorije i životne lekcije o tome kako i na koji način treba izabrati pravu lubenicu.

POGLEDAJTE - Mladoženja na LETU za Banjaluku prošetao u ŠTIKLAMA, orila se pjesma (VIDEO)

Nedjelja, 16.06.2024 | 13:58

Neobičan snimak jednog mladoženje, koji u avionu, na letu za Banjaluku, šeta obučen kao žena, postao je viralan na društvenim mrežama.

REVIJA dokumentarnog filma od 18. juna do 4. jula ŠIROM Crne Gore

Nedjelja, 16.06.2024 | 13:48

Mreža kinoprikazivača Crne Gore od 18. juna do 4. jula organizuje svoju prvu aktivnost – Reviju dokumentarnog filma, koja se realizuje u saradnji sa Underhill Festom.

Rijana SNIMA FILM o svom životu? Već izabrala glumicu koja će je igrati

Nedjelja, 16.06.2024 | 13:27

Pjevačica je vidi kao idealan izbor zbog njenog talenta i sposobnosti da prikaže suptilnosti njenog života i karijere na velikom platnu.

Kako SMANJITI POTROŠNJU VODE u DOMU? Uz ove savjete možete znatno UŠTEDJETI

Nedjelja, 16.06.2024 | 13:02

Postoji mnogo načina na koje možete uštedjeti vodu u svom domu.

Abazović ČESTITAO Kurban Bajram: Da se uvijek RADUJEMO zajedno i gradimo društvo TOLERANCIJE i SOLIDARNOSTI

Nedjelja, 16.06.2024 | 12:36

Povodom velikog muslimanskog praznika, Kurban bajrama, želim vam uputiti najiskrenije čestitke i najbolje želje. Neka pobijedi ljubav i dobro, te zavlada pravda među ljudima. Da se uvijek radujemo zajedno i gradimo društvo tolerancije i solidarnosti na ponos svakog pojedinaca, saopštio je predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović. 

Prava LJETNJA PASTA: Uživajte u pripremi i degustaciji

Nedjelja, 16.06.2024 | 12:19

Ne razmišljajte puno o nedjeljnom ručku po ovako lijepom danu.

KRAJ SAMOĆI za ova tri horoskopska znaka - Vrijeme je da kroz život koračate u paru

Nedjelja, 16.06.2024 | 12:09

Možda ste se uplašili da pustite ljubav u život i navikli ste se da budete sami, ali sada poslušajte svoje srce.