Nedjelja, 26.05.2024 | 11:52
IZVOR: n1.hrvatska.hr

Redovno ISPIJANJE KAFE može SMANJITI RIZIK od ove TEŠKE BOLESTI

Nova studija otkriva da redovna konzumacija kafe, značajno smanjuje rizik od razvoja Parkinsonove bolesti zbog neuroprotektivnog djelovanja kofeina.




Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Najnovije istraživanje ističe još jednu zdravstvenu korist kafe, ukazujući na vezu između njene konzumacije i smanjenog rizika od razvoja Parkinsonove bolesti.

Analizirajući podatke 184.024 osobe tokom u prosjeku 13 godina, međunarodni tim naučnika otkrio je da su oni koji su pili kafu imali manju učestalost Parkinsonove bolesti u u poređenju s onima koji ne piju kafu, prenosi Zimo.

Daljnja analiza uzoraka krvi stotina pacijenata s Parkinsonovom bolešću otkrila je obrnuti odnos između rizika od Parkinsonove bolesti i nivo metabolita kofeina poput paraksantina i teofilina.

Ova je studija pokazala obrnutu povezanost konzumacije kafe s kofeinom i rizika od Parkinsonove bolesti u jednoj od najvećih longitudinalnih kohorti u svijetu, s više od 20 godina praćenja, poručuju autori tog istraživanja, koje je objavljeno u časopisu Neurology.

Značajni rezultati

Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Dok su prethodne studije zabilježile vezu između kafe i Parkinsonove bolesti, novo se istraživanje jedinstveno usredsredilo na biomarkere unosa kofeina puno prije nego što se bolest manifestuje.

Utvrđeno je da 25 posto najvećih kavopija ima 40 posto manju vjerovatnost da će razviti Parkinsonovu bolest, od onih koji ne piju kafu. Smanjenje rizika variralo je od 5 do 63 posto u različitim zemljama.

Studija je zadržala tu povezanost čak i kada su uzeli u obzir druge činioce, poput pušenja i konzumacije alkohola, iako nije dokazala uzročno-posljedičnu vezu.  

Ti neuroprotektivni učinci u skladu su s našim nalazima, koji su otkrili obrnutu povezanost između kofeina, paraksantina i teofilina i učestalosti Parkinsonove bolesti, pojasnili su autori studije.

Uticaj kofeina na protok dopamina u mozgu mogao bi objasniti te zaštitne učinke. Parkinsonova bolest obilježena je smanjenom nivoa dopamina, zbog gubitka nervnih ćelija u području mozga.

Kofein isto tako ima i neočekivan učinak na sposobnost učenja u mozgu.

Osnova za strategije prevencije

Foto: Ilustracija/Piabay.com

Dok istraživači nastavljaju istraživati okidače i činioci rizika za Parkinsonovu bolest, razumijevanje uloge kofeina moglo bi poslužiti kao osnova za strategije prevencije.

U SAD-u gotovo milijun ljudi pati od Parkinsonove bolesti, koja uzrokuje drhtanje, poteškoće s kretanjem, probleme s ravnotežom i ukočenost udova.

Kafa je psihoaktivni napitak koji se najčešće konzumira na svijetu. Razotkrivanje biološkog djelovanja kofeina na Parkinsonovu bolest ne samo da ima važne implikacije za javno zdravlje, već takođe poboljšava naše razumijevanje etiologije Parkinsonove bolesti i podstiče potencijalne strategije prevencije, naglašavaju na kraju autori nove studije.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

UP: Policija na sjeveru procesuirala lica zbog prosjačenja i trgovine ljudima

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 10:48

Službenici Regionalnog centra bezbjednosti "Sjever“ su u okviru akcije policije "Prosjak“ obilaskom lokacija i redovnim kontrolama, identifikovali i procesuirali nekoliko lica zbog prosjačenja i trgovine ljudima, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Katić zadovoljan brojem gostiju - Očekujemo REKORDNU SEZONU u Herceg Novom

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 09:47

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, kazao je u jutarnjem programu "Dobro jutro Crna Goro" na TVCG da očekuje rekordnu sezonu, te da trenutno imaju 23 odsto turista više nego u istom periodu prošle godine.

Kako izgleda jelovnik KLUNIJEVIH? Biraju jednostavna jela, ovu PICU obožavaju

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 09:32

Uvijek je zanimljivo saznati kakav je jelovniok poznatih. Da li im prijaju skupi restorani ili vole obroke u svom domu. Klunijevi vole picu Margaritu.

Piksi o izjavi Tadića: "Uuu, to nije dobro, to je bila moja odluka iz..."

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 08:50

Fudbalska reprezentacija Srbije je poražena od Engleske u prvom meču na Evropskom prvenstvu ove godine sa 1:0, iako su Orlovi imali svoje prilike da dođu do gola, eventualnog boda, a možda i sva tri na ovom meču. Međutim, na kraju su ostali kraktih rukava.

Do kraja juna stiže neočekivano puno novca i unapređenje, za OVA DVA ZNAKA

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 08:40

Astrolozi kažu da će druga polovina juna doneti veliku sreću za dva znaka horoskopa, posebno u finansijama.

Klikovac: Počela sezona, a turisti ne mogu doći na Duklju zbog neodgovornosti Glavnog grada

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 08:35

Počela turistička sezona, a turisti ne mogu doći na Duklju zbog neodgovornosti Glavnog grada, saopštio je šef Kluba odbornika DPS-a u podgoričkom parlamentu.

SUPER obrok za ljetnje dane: Pripremite salatu od lubenice sa feta sirom

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 08:02

Kombinacija sastojaka svježih i velikih ukusa čini ovu salatu od lubenice i fete sa prelivom od nara apsolutnim ljetnjim pobjednikom svih salata.

EVROPSKO PRVENSTVO- Gol Belingema za pobjedu Engleske protiv Srbije

Nedjelja, 16.06.2024 | 22:56

Selekcija Engleske pobijedila je Srbiju u prvom meču grupe C Evropskog prvenstva u Njemačkoj.

Kovačević: Nisam pominjao Crnogorce niti bilo koji narod u negativnom kontekstu, akcenat sam stavio na pomirenje

Nedjelja, 16.06.2024 | 21:05

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević rekao je da nije pominjao Crnogorce niti bilo koji drugi narod u Crnoj Gori u negativnom kontekstu tokom svom govora na Grahovu.

DPS: Kovačević obesmislio napore NSD-a da sebe prikažu kao pomiritelje, Nikolić: Tužilaštvo hitno da reaguje

Nedjelja, 16.06.2024 | 21:01

Novi sramni javni nastup predsjednika Opštine Nikšiću i istaknutog člana Nove srpske demokratije, Marka Kovačevića u kojem se Crnogorcima prijeti da će se sa njima obračunavati kao sa Turcima, očigledno je najbolja preporuka za najavljeni ulazak ove partije u Vladu, kazali su iz Demokratske partije socijalista (DPS) u saopštenju dostavljenom medijima.