Nedjelja, 26.05.2024 | 13:05
IZVOR: index.hr

Onkolozi OTKRILI koju hranu nikad NE JEDU

Američki institut za istraživanje raka i Svjetski fond za istraživanje raka procjenjuju da je između 30 i 40 posto svih karcinoma moguće spriječiti zdravom prehranom i životnim navikama.




Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Zato, ako želite pokušati prevenirati rak, onkolozi imaju nekoliko savjeta, uključujući jednu namirnicu koju biste trebali rijetko, to jest gotovo nikad, konzumirati.

Dr. Anaum Maqsood, specijalistkinja za gastrointestinalnu medicinsku onkologiju i hematološku onkologiju, kaže da izbjegava prerađeno meso.

“Prerađeno meso sadrži nitrozamine koji su kancerogeni i povezuju se s nekoliko vrsta raka”, tvrdi.

Naučna istraživanja dokazala su da postoji veza između ishrane bogate prerađenim mesom i povećanog rizika od raka. Jedna je studija pokazala da konzumacija prerađenog mesa povećava vjerovatnoću  raka dojke za 6% i rizik od kolorektalnog raka za 18%, uz povećanje rizika od drugih vrsta raka.

Onkolog Daniel Landau kaže da uopšteno pokušava izbjegavati pretjerano prerađenu hranu.

“Često kažem da bilo što što je spakovano u kesi, vjerovatno nije zdravo. To uključuje stvari poput čipsa i drugih grickalica koje su prepune soli i konzervansa. Većina hrane koja je spakovana u kesici sadrži aditive kako bi se spriječilo kvarenje. Oni često imaju toksine za koje se zna da su kancerogeni”, istakao je.

Osim minimiziranja konzumacije ultraprerađene hrane, uključujući prerađena mesa, dr. Maqsood preporučuje minimiziranje konzumacije alkohola. Naime, konzumacija alkohola povezana je s povećanim rizikom od različitih vrsta raka u stotinama naučnih studija.

Dr. Landau kaže da je mediteranska ishrana korisna za smanjenje rizika od raka, jer “stavlja naglasak na voće i povrće” te ograničava unos crvenog mesa.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Tadić o ulasku sa klupe: TEŠKO mi je palo, ja sam najbolji igrač ekipe, bez lažne skromnosti

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 06:59

Kapiten reprezentacije Srbije Dušan Tadić izjavio je posle poraza 1:0 od Engleske na Evropskom prvenstvu da su se rivali nudili i da je srpska selekcija mogla da im "nanese bol".

Piksi o izjavi Tadića: "Uuu, to nije dobro, to je bila moja odluka iz..."

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 08:50

Fudbalska reprezentacija Srbije je poražena od Engleske u prvom meču na Evropskom prvenstvu ove godine sa 1:0, iako su Orlovi imali svoje prilike da dođu do gola, eventualnog boda, a možda i sva tri na ovom meču. Međutim, na kraju su ostali kraktih rukava.

Duško Marković uskoro predstavlja Stranku evropskog progresa

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 08:10

Nova politička partija...

„Oduzeta mi je prilika da budem srećna“ - Oglasila se pobjednica Zvezdi Granda: „To utiče na moju porodicu“

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 10:08

Nakon što su se ponovo u pojedinim medijima pojavile spekulacije da će pobjednica „Zvezda Granda“ Šejla Zonić održati koncert u Tuzli na kome će se navodno pojaviti i njena mentorka Svetlana Ceca Ražnatović, Šejla je morala da reaguje.

Klikovac: Počela sezona, a turisti ne mogu doći na Duklju zbog neodgovornosti Glavnog grada

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 08:35

Počela turistička sezona, a turisti ne mogu doći na Duklju zbog neodgovornosti Glavnog grada, saopštio je šef Kluba odbornika DPS-a u podgoričkom parlamentu.

Podgoričko kulturno ljeto - KONCERT učenika OSNOVNE MUZIČKE ŠKOLE “ANDRE NAVARA” u GALERIJI “RISTO STIJOVIĆ"

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 15:09

 Koncert učenika Osnovne muzičke škole "Andre Navara" održaće se u ponedjeljak, 17. juna, u 20 časova, u Galeriji "Risto Stijović", najavili su iz Sekretarijata  za kulturu Glavnoga grada Podgorica. 

Kuljača i Milenković na EVROPSKOM PRVENSTVU u plivanju

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 15:02

Jovana Kuljača i Miloš Milenković imali su prve nastupe na Evropskom prvenstvu u plivanju, koje se održava u Beogradu.

UP: Tokom vikenda 69 saobraćajnih nezgoda, poginula jedna osoba

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 14:48

Tokom vikenda, od 14. do 17. juna, na crnogorskim putevima evidentirano je 69 saobraćajnih nezgoda, u kojima je jedno lice smrtno stradalo, dok je šest lica zadobilo teške, a 19 lica lake tjelesne povrede, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Mašković: Uputili smo INICIJATIVE za razrješenje Injac i skraćenje mandata Skupštini Glavnog grada

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 13:27

Odbornik Socijaldemokrata (SD) u Skupštini Glavnog grada Miloš Mašković kazao je da su uputili u skupštinsku proceduru inicijative za razrješenje gradonačelnice Podgorice Olivere Injac i za skraćenje mandata Skupštini.

"Privremeno rješenje kao spas na koji se čekalo godinama, asfaltiran dio Bulevara Veljka Vlahovića"

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 12:57

Samo nekoliko dana nakon sastanka koji su stanari dijela Bulevara Veljka Vlahovića održali sa gradonačelnicom prof. dr Oliverom Injac, asfaltirana je kraća dionica kako bi se omogućilo normalno funkcionisanje u ovom dijelu grada, a sve do okončanja procedura i završetka cijelog Bulevara, saopšteno je iz Glavnog grada.

Milatović - Kriza u Podgorici se može razriješiti DOGOVOROM ili IZBORIMA

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 12:33

Kriza u Podgorici se može razriješiti ili dogovorom ili izborima - poručio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović odgovarajući na pitanja novinara nakon konferencije za medije sa bugarskim kolegom.

LIJEPA VIJEST - U porodilištu KCCG-a za nedjelju dana rođene 54 BEBE

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 12:24

U minuloj nedjelji u Poliklinici Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) obavljeno je 9.443 ambulantna pregleda, od toga 1.677 u Institutu za bolesti djece (IBD).

Spajić: Italijanska Fvardija di financa će pomoći Crnoj Gori u borbi protiv mafije i otkrivanju prljavog novca

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 11:50

Premijer Milojko Spajić rekao je da zakone treba stalno unapređivati, ističuči da je cilj Vlade uspješna i učinkovita borba protiv korupcije. On je na konferenciji za medije rekao da nije riječ samo o zakonima, nego i o primjeni.

Nova studija naučnika - Na Marsu otkrivene hiljade tona ZAMRZNUTE VODE

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 11:38

U novoj studiji američkih naučnika objavljeno je da je na vrhu jednog vulkana na Marsu, otkriveno hiljade tona zamrznute vode.

Jovanović: Ministarstvo prosvjete priprema izmjene zakona kojima se UKIDA prvo i treće tromjesečje

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 11:13

Ministarstvo prosvjete priprema izmjene zakona kojima će u crnogorskim školama biti ukinut prvi i treći klasifikacioni period, odnosno prvo i treće tromjesečje, najavila je u "Bojama jutra" TV Vijesti Jasna Jovanović iz resornog ministarstva.