Ponedjeljak, 27.05.2024 | 09:15
IZVOR: rts.rs/Travel Leisure

Da li ste znali? Zbog čega su roletne na prozorima aviona uvijek PODIGNUTE tokom polijetanja i slijetanja

Gledanje kroz prozor aviona tokom leta je zanimljivo posmatranje oblaka, predjela, gradova iz ptičije perspektive. Ako više volite da sjedite na sjedištu pored prozora u avionu, imali ste priliku da vam se obrati stjuardesa i zamoli vas da ne spuštate roletnu na prozoru kada avion polijeće ili kada slijeće.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Prozor u avionu ima tri panela: spoljašnje staklo koje reguliše razliku vazdušnog pritiska, srednje staklo sa otvorom i tanko unutrašnje staklo ka kabini.

Inženjeri koji dizajniraju avione vode računa o zakonima fizike u avionu kako bi avioni bili bezbjedni za putovanja. Prozori imaju i svoje roletne koje moraju da budu zatvorene pri slijetanju i polijetanju aviona. To je dio protokola koji je izuzetno važan za bezbjednost svih putnika i članova posade u avionu.

Prema statistikama, najveći broj avionskih nesreća događa se prilikom polijetanja i slijetanja, oko 45 odsto. Da bi posada mogla u svakom momentu da prati situaciju roletne na prozorima moraju da budu podignute.

"Podizanje roletni za prozore tokom polijetanja i slijetanja olakšava stjuardesama da sagledaju sve opasnosti koje mogu da dođu iz spoljašnjeg svijeta, kao što je požar, ili kvar, nedostaci….zbog bezbjedne evakuacije putnika u avionu, ako se procijeni da je to potrebno“, istakao je pilot Patrik Smit.

Pravilo moraju da poštuju sve avio-kompanije.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Od vrućine vamOTIĆU NOGE na putovanju? Ovo je SAVJET ljekara šta možete da uradite

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 18:08

Otečeni gležnjevi, noge i stopala su uzrokovani nagomilavanjem tečnosti.

GP URA: "Do RASCJEPA i političkog SUNOVRATA PES-a vlast u PG funkcionisala shodno sporazumu"

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 17:51

Da Pokret Evropa Sad (PES) djeluje kao raštimovani orkestar, u kome ljudi jedva poznaju jedni druge, znali smo i do danas, ali da su toliko skloni političkom mazohizmu i autodestrukciji, čak je i za nas novitet, kazali su iz Građanskog pokreta URA.

Šćekić ČESTITAO Bojani: Pozivnica NAGRADA za rad, trud, požrtvovanost i talenat naše mlade bokserke

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 17:42

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekič, čestitao je mladoj crnogorskoj bokserki Bojani Gojković plasman na Olimpijske igre u Parizu.

Poznati pjevač PROGOVORIO o TAJNOM VJENČANJU - Ja sam tu bio GOST, slavili smo pet dana

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 17:31

Pjevač otkrio detalje koje je do sada skrivao.

Da li znate još nekoga ko ovo radi? Kim Kardašijan OTKRILA NEOBIČNU NAVIKU prije nego što zaspi

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 17:20

Kim kaže da ima dvije navike za koje mnogi misle da su neobične.

Više NE MORATE ni da ČITATE - Gugl uvodi NOVU OPCIJU

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 17:17

Ova funkcija podržava nekoliko jezika, uključujući engleski, francuski, njemački, arapski, hindi i španski.

EVROPSKO PRVENSTVO- Rumunija UBJEDLJIVA protiv Ukrajine

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 17:03

Četvrtog dana Evropskog prvenstva u Njemačkoj viđeno je prvo iznenađenje - Rumunija je ubjedljivo savladala Ukrajinu 3:0.

MCP ponovo POZVALA Kneževića da objavi DOKAZE o navodnoj umiješanosti sveštenika u šverc cigareta

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 17:01

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) saopštila je da poslanik i predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević nastavlja da ih tretira kao političkog konkurenta.

SD Nikšić: Drašković NAPAO odbornika opozicije, OSTAVKA jedini odgovoran čin

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 16:57

Socijaldemokrate Nikšića najoštrije osuđuju vandalsko ponašanje direktora JP Sportski centar Boška Draškovića koji je, zbog kritika upućenih na njegov rad, napao šefa odborničkog kluba i predsjednika nikšićkog DPS-a Borisa Muratovića, pozivajući nadležne državne organe da u što kraćem roku reaguju i obezbijede zaštitu opozicionim odbornicima, saopštili su iz ove stranke. 

Očekuje nas NAJMOĆNIJI PUN MJESEC U GODINI: Za ove znake donosi OGROMNE životne preokrete

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 16:46

U noći između 21. i 22. juna stiže pun Mjesec u Jarcu, a astrolozi ističu da je riječ o najmoćnijem punom Mjesecu ove godine, jer se poklapa sa solsticijem, odnosno trenutkom kada je dan najduži u godini i kada počinje ljeto.