Ponedjeljak, 27.05.2024 | 11:59
IZVOR: index.hr

Ovo niste znali - Šta jedna šolja kafe radi našem tijelu iz MINUTA U MINUT?

Za mnoge od nas jutarnja kafa je suštinski dio našeg svakodnevnog rituala.




Foto: Ilustracija, Pixabay

U prvih deset minuta

Kafa počinje da djeluje deset minuta nakon prvog gutljaja. dr. Duane Mellor iz Britanskog udruženja dijetetičara tvrdi da to zavisi od toga koliko brzo se kofein apsorbuje u krvotok u djelovima digestivnog sistema.

"Nakon ispijanja kafe, kofein će početi da se pojavljuje u krvi nakon desetak minuta. Neki apsorbuju manje količine kofeina kroz usta i želudac, ali se većina apsorpcije dešava u prvom dijelu crijeva", objasnila je ona.

Kada se kofein iz kafe apsorbuje, osjetićete značajno povećanje energije koje će nas spriječiti da se osjećamo umorno i učiniti nas budnijima.

Poslije 20 minuta

"Kofein, koji blokira adenozinske receptore u tijelu, ne podstiče samo budnost. Takođe se smatra da izaziva porast krvnog pritiska u roku od pola sata nakon ispijanja kafe, a efekti se i dalje mogu vidjeti oko četiri sata kasnije", kaže Dr Mellor.

Ovaj skok krvnog pritiska uzrokovan je kofeinom koji uzrokuje sužavanje krvnih sudova, što zauzvrat povećava broj otkucaja srca. Iako je privremeno, ispijanje više od četiri šoljice kafe dnevno može dugoročno povećati vaš krvni pritisak.

Poslije 45 minuta

Efekat kofeina na tijelo dostiže vrhunac nakon 45 minuta. Stimulativno dejstvo kafe, ubrzanje otkucaja srca i osjećaj energetske energije poboljšavaju koncentraciju i pamćenje. Međutim, previše kafe može imati štetne posledice.

Previše kofeina može nas učiniti nervoznim ili anksioznim. Smernice Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije kažu da je oko 400 miligrama kofeina dnevno bezbjedno za odrasle, što je ekvivalent četiri obične šolje. Trudnicama se savjetuje da konzumiraju otprilike polovinu toga, dok je preporučena granica za tinejdžere oko 100 miligrama.

Poslije 60 minuta

Kada počne stimulativni efekat kofeina, možda ćete primijetiti neželjeni efekat.

"Kada se kofein pojavi u vašoj krvi, osjetićete diuretički efekat kafe. To znači da kafa može da izazove mokrenje. Kada pijete kafu, kofein u napitku inhibira proizvodnju antidiuretičkog hormona, ili ADH, koji normalno pomaže da se reguliše količina vode u vašem tijelu. To dovodi do toga da bubrezi ne apsorbuju vodu i povećava količinu urina", kaže dr Melor.

Ali, osim mokrenja, kafa može da podstakne i pražnjenje crijeva. Istraživanja su pokazala da kafa može da aktivira kontrakcije u debelom crijevu i unutrašnjim mišićima. Studija iz 1998. pokazuje da kofein čini debelo crijevo 60 odsto aktivnijim od vode. Ove kontrakcije u debelom crevu potiskuju sadržaj prema rektumu.

Poslije 90 minuta i više

Vrijeme koje je potrebno za metabolizam kofeina varira od osobe do osobe. Ali za većinu ljudi, sat ili dva nakon prvog gutljaja kafe, stimulativni efekti počinju da nestaju, kao i diuretički efekti, kaže dr Melor. Ovo može izazvati osjećaj umora, anksioznosti i slabe koncentracije.

Međutim, samo zato što osjećate da kofein pada, ne znači da je potpuno napustio vaš sistem.

"Za većinu ljudi, količina kofeina opada za oko pola nakon šest sati kako se metaboliše u jetri. Iako se čini da efekti nestaju nakon sat ili dva, u vašem sistemu će i dalje biti dosta kofeina", primijetio je dr Melor.

Kao rezultat toga, kofein može ostati u vašem tijelu do 12 sati, prema istraživačima Fondacije za spavanje. Dodaju da mnogi stručnjaci za spavanje preporučuju izbjegavanje kofeina najmanje osam sati prije spavanja kako vam ne bi poremetio san, što znači da je najbolje izbjegavati kafu kao popodnevno piće.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

"Imala sam EMOTIVNE PROBLEME, pa sam uradila usne": Pjevačica se POKAJALA zbog estetskih korekcija

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 19:48

Kada je sazrela je shvatila da joj to nije trebalo.    

Novak Đoković uputio EMOTIVNE riječi Jeleni - "Doživotna partnerka, najveća žena, majka..."

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 19:35

Ni ove godine nije izostala čestitka. 

Mašković: Najviše se ODLASKU Olivere Injac RADUJE Borovinić Bojović

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 19:31

"Reakcija odlazeće predsjednice Skupštine Glavnoga grada je u najmanju ruku čudna, zato što je javna tajna da se upravo ona najviše obradovala inicijativi za razrješenje gradonačelnice Olivere Injac, kazao je odbornik SD-a Miloš Mašković.    

Knežević: Svoja saznanja saopštiću Joanikiju ako ME POZOVE

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 19:20

Iskazujem nemjerljivo zadovoljstvo što se (ne)poznati autor iz Mitropolije ponovo oglasio, čak sam se bio i zabrinuo zašto kasni sa reagovanjem, naivno misleći da će prvo jevanđeljski kritikovati predsjednika Jakova Milatovića zbog njegove švajcarske čajanke sa Vjosom Osmani. Naivno sam očekivao da je (ne)poznati autor makar mogao podsjetiti Jakova Milatovića da je mitropolit Amfilohije sahranjen uz grumene zemlje sa Kosova i Metohije i Jasenovca, naveo je predsjednik DNP-a, Milan Knežević u reagovanju.

Trener Milvola odao POČAST Matiji Šarkiću: Razoreni smo, ne mogu dovoljno da ga pohvalim kao čovjeka

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 19:10

Fudbalski svijet je u šoku zbog prerane smrti Matije Šarkića, crnogorskog golmana koji je u subotu preminuo u 27. godini.

Namirnice koje treba IZBJEGAVATI ako želite BOLJU koncentraciju

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 18:51

Ponekad se čini nemogućim da se koncentrišete dovoljno dugo da završite posao ili školu.

Nikolija PRIZNALA da PRED NASTUP uzme ALKOHOL - "Teško ga podnosim, ALI.."

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 18:36

Pjevačica Nikolija Jovanović govorila je o nastupima, drugaricama, ali i alkoholu.

Nikšić: Krivična prijava zbog SUMNJE za UTAJU POREZA, državni budžet OŠTEĆEN za 40.000 EURA

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 18:31

Policija je danas podnijela krivičnu prijavu ODT-u Nikšić, protiv pravnog lica iz tog grada a ujedno i osnivača, izvršnog direktora i ovlašenog lica u tom pravnom licu M.M. (38), zbog sumnje da je izvšio krivično djelo utaja poreza i doprinosa.

Mijenja analgetike: Umjesto tableta, pojedite OVU VOĆKU i UBLAŽITE BOL

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 18:22

Višnje nisu samo ukusno voće, već su i pune brojnih vitamina i minerala koji imaju pozitivan učinak na cjelokupno zdravlje.

Ambasada Turske o izjavi Kovačevića: NERIHVATLJIVE uvredljive opaske o Turcima i Crnogorcima

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 18:18

Iz Ambasade Turske u Crnoj Gori reagovali su povodom izjave predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića tokom obilježavanje godišnjice bitke na Grahovcu.