Utorak, 28.05.2024 | 17:27
IZVOR: RTCG

Šaranović: Gašenje video nadzora na ulicama nosi visoke rizike

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je da je danas od Agencije za zaštitu ličnih podataka tražio da odloži izvršenje rješenja kojim se naređuje Ministarstvu unutrašnjih poslova da u roku od sedam dana stavi van funkcije sistem video nadzora javnih površina.
Foto: Vlada Crne Gore/Đorđe Cmiljanić

“Navedeno rješenje je sporno po više osnova, uključujući i materijalno pravni aspekt, zbog čega je podnijeta tužba Upravnom sudu”, navodi ministar u izjavi za medije.

Podsjetimo, Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka naložio je Ministarstvu unutrašnjih poslova da ugasi video nadzor na ulicama Podgorice, Bara i Budve, jer su kamere povezane na softver za prepoznavanje lica.
Šaranović od AZLP-a očekuje da o njegovom zahtjevu odluči u najkraćem roku.

“Uzimajući u obzir činjenicu da se radi o pitanju koje je iz domena nacionalne bezbjednosti, te da moramo biti svjesni činjenice da očuvanje stanja opšte bezbjednosti svima nama mora biti prioritet. Vjerujem da Savjet AZLP prilikom donošenja ovog Rješenja nije imao u vidu višestruku važnost postojanja ovog sistema, a naročito sa aspekta opšte bezbjednosti zemlje i svih koji borave u njoj”, navodi Šaranović.

Gašenje sistema, za koji je AZLP 2019. godine dala saglasnost, imalo bi, kako kaže Šaranović, nesagledivo štetne posljedice za sve koji misle dobro Crnoj Gori, a zadovoljni bi bili jedino članovi organizovanih kriminalnih grupa.

“Moja dužnost je bila da upozorim kako Savjet AZLP tako i javnost Crne Gore na nesagledivu materijalnu i nematerijalnu štetu koja bi nastupila ukoliko ne bi bila odložena primjena ovog Rješenja. Ukoliko AZLP ne prihvati moj zahtjev sprovođenje kriminalnih aktivnosti bi bilo značajno olakšano, jer bi sistem bezbjednosti ostao bez jednog od važnijih mehanizama u borbi protiv kriminala”, ističe ministar.

On ukazuje na činjenicu da je implementacija ovog sistema dovela do smanjenja opšte stope kriminala, ali i povećanja stope otkrivanja teških krivičnih djela, sa akcentom na ubistva i teška ubistva, te da je potpuno jasno koliko je njegovo postojanje opravdano, zbog čega isti pa i napredniji sistem koriste većina zemalja članica EU.

“Osim toga, ukazujem na to da gašenje sistema nosi visoke rizike po mogućnost ponovne aktivacije, te da može biti kompromitovan (u smislu neovlašćenog pristupa od strane trećih lica, da ne kažem i kriminalaca), a fizička uništenja je logično očekivati na bazi prethodnih iskustava. Višemilionska šteta koja bi nesumnjivo nastala je svakako manje značajna od svega prethodno navedenog”, ističe Šaranović.

Ministar kaže i kako odgovorno tvrdi da AZLP tokom nadzora obavljenog u MUP-u nije konstatovala da način korišćenja ovog sistema dovodi do njegove zloupotrebe, a samim tim ni kršenja ljudskih prava.

“Sa druge strane, preporuke koje su date od strane AZLP su urgentno implementirane. Uklonjene su tri kamere, čije su lokacije jedino problematizovane, dok mogućnost dijela sistema da vrši prepoznavanje lica ni u jednom trenutku nije korišćena. Nema potrebe naglašavati da se upravljanje sistemom video nadzora javnih površina vrši u strogo kontrolisanim uslovima, od strane malog broja ovlašćenih lica, te da isti nije povezan sa drugim bazama ličnih podataka građana iz nadležnosti MUP-a, u šta su se kontrolori uvjerili tokom vršenja nadzora”, navodi Šaranović.

Ovaj menadžment MUP-a, kako ističe Šaranović, nije dao ni najmanjeg povoda za bilo kakvu sumnju u “danonoćnu posvećenost borbi za vladavinu prava, zaštitu ljudskih prava i što je najbitnije, beskompromisnu borbu protiv svih oblika kriminala”.

“Borba protiv organizovanih kriminalnih grupa zahtijeva institucionalne, ali i lične napore pojedinaca koji rade u MUP-u, i mi smo na njih spremni, ali ovom prilikom pozivamo na odgovoran pristup svih jer je naša primarna dužnost očuvanja bezbjednosti svih koji žive i borave u Crnoj Gori, pretpostavka na bazi koje vršimo sve naše zakonske nadležnosti”, poručuje Šaranović.

Predugo smo, kako dodaje ministar, svjedočili nadmoći kriminala nad državom.

“Da bi to ostalo samo dio ružne prošlosti, imamo i dužnost i obavezu da učinimo sve da se tako nešto više nikada ne ponovi i da svakim svojim djelovanjem doprinosimo snaženju naših institucija, a naročito kapaciteta za borbu protiv kriminala”, kaže Šaranović.

Siguran je da svaki građanin Crne Gore odbija da povjeruje da ćemo se vratiti u realnost u kojoj, kako ističe, “ozloglašeni kriminalci uz pomoć sofisticirane opreme vrše kriminalne aktivnosti i bježe od zakona, a da država i sistem bezbjednosti dobrovoljno odustaju od korišćenja opšte prihvaćenih standarda u borbi protiv kriminala”.

“Na kraju, ukoliko se hitno ne djeluje, ovom prilikom pitam ko će biti odgovoran ako u skoroj budućnosti budemo svjedočili pogoršanju stanja opšte bezbjednosti, što je samo jedna od izvjesnih štetnih posljedica gašenja sistema video nadzora javnih površina?”, zaključio je Šaranović.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Oblačno, sa SUNČANIM intervalima: Pročitajte šta nam najavljuju meteorolozi za ČETVRTAK

Srijeda, 12.06.2024 | 22:05

U četvrtak nas očekuje pretežno umjereno oblačno vriejem sa dužim sunačnim intervalima, saopštili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

NAJBOLJI TRIK protiv gužvanja odjeće

Srijeda, 12.06.2024 | 21:58

Potrebne su vam teniske loptice ili led.

Selin Dion zbog BOLESTI zloupotrebljavala ljekove: "Ta doza može da ubije čovjeka"

Srijeda, 12.06.2024 | 21:50

Pjevačica Selin Dion boluje od teške bolesti, rijetkog neurološkog poremećaja - sindroma ukočene osobe.

Budva: Zatvorske KAZNE zbog vožnje u pijanom stanju i pod dejstvom kokaina

Srijeda, 12.06.2024 | 21:42

Sud za prekršaje u Budvi odredio je Berancu I.M. (1995.) 15 dana zatvora zbog vožnje u alkoholisanom stanju, dok je Nikšićanin G.K. (1988) kažnjen 15 dana zatvora zbog vožnje pod dejstvom opijata.

Uz ovaj ukusan napitak možete se PODMLADITI i SMRŠATI - Odličan je čistač organizma

Srijeda, 12.06.2024 | 21:26

Sok od mladog kokosa ili kokosova voda je piće majke prirode koje pomaže kod dehidracije, čišćenja tijela, gubitka težine, mamurluka i teške iscrpljenosti tijela.

ZEMLJOTRES u Hrvatskoj, osjetio se i u BiH

Srijeda, 12.06.2024 | 21:19

Zemljotres!

Nemojte BACATI stari HLJEB - Ovo su TRIKOVI kako mu vratiti SVJEŽINU

Srijeda, 12.06.2024 | 20:43

Hljeb  na kojeg ste zaboravili ili niste uspjeli pojesti uvijek možete - spasiti.

"Smanjiti stigmu kako bi se RIZIČNE GRUPE testirale na HIV"

Srijeda, 12.06.2024 | 20:29

U Crnoj Gori je prošle godine registrovano 54 slučaja HIV infekcije, a ljekari vjeruju da kod trećine oboljelih infekcija nije dijagnostifikovana. Sa Edukativnog sastanka poručuju da je nužno smanjiti stigmu, kako bi se rizične grupe testirale.

POVRATAK na teren - Simanić: "CILJ je da ostanem..."

Srijeda, 12.06.2024 | 20:22

Nakon teške povrede na prethodnom Mundobasketu, zbog koje je ostao bez bubrega, Boriša Simanić najavio je povratak na parket.

Trevisa Kelsija pitali o Tejlor Svift - "To je nešto što bih ZADRŽAO za sebe"

Srijeda, 12.06.2024 | 20:11

Zvijezda američkog fudbala, Trevis Kelsi, i pjevačica Tejlor Svift u vezi su od prošle godine. NJihova veza privlači veliku pažnju, pa se sportisti sve češće postavljaju pitanja na konferencijama koja nisu vezana samo za sport kojim se profesionalno bavi.