Utorak, 11.06.2024 | 10:14
IZVOR: kolektiv.me

Koncert dua Krsmanović - Prohac u KIC-u

Koncert kamernog dua Ane Viparinove Krsmanović, harmonika i Eugena Prohaca, violončelo, biće održan u petak, 14. juna, u sali DODEST, u 20 sati.
Foto: KIC "Budo Tomović"

Na programu su djela Antonija Vivaldija (Sonata), Ilje Zeljenka (Hudba - Muzika), Tiago de Sousa Derika (Dvije pjesme bez riječi), Sulhana Cincadze (Toccata), Slobodanke Bobane Dabović Đurić (Božuri za harmoniku i violončelo), Baškima A. Šehua (Elegija), Aladara Možija (Rapsodija na moravske motive) i Josipa Slavenskog Narodna svita (Čarlama, Ribarska pjesma, Bosanska igra).

Ana Viparinova Krsmanović je rođena u Beogradu. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekla je u muzičkoj školi „Dr Vojislav Vučković“ u klasi prof. Biljane Radosavljević. Osnovne i magistarske studije završila je na Visokoj školi muzičkih umjetnosti u Bratislavi (Slovačka), u klasi prof. Borisa Lenka. Na istom fakultetu završila je doktorske studije na temu „Kamerna djela evropske provenijencije za harmoniku i klavir“ u klasi doc. Jordane Palovič. U toku školovanja aktivno je sarađivala sa mnogobrojnim interpretatorima u okviru kamernih sastava (flauta, oboa, glas, klavir, violončelo i dr), sa kojima je premijerno izvela više djela slovačkih autora (Jana Kmiťová, Boško Milaković, Marek Piaček, Peter Machajdík). Godine 2005. snimila je solo kompoziciju Ljubice Čekovske „Fragments and Elegies” na njenom autorskom CD-u.

Saradnju sa pijanistkinjom Zuzanom Zamborskom započela je 2017. godine, sa kojom aktivno izvodi originalna djela za harmoniku i klavir sa područja cijele Evrope (Uroš Rojko, Kevin Mayo, Peter Machajdík, Jan Meisl, Evgenij Irshai, Milan Novak, Tatjana Sergeeva, Ivan Brkljačić i dr). Premijerno su izvele djela spomenutih kompozitora na području Slovačke i Srbije.

Posljednjih nekoliko godina aktivno sarađuje sa poznatim slovačkim violončelistom, prof. Eugenom Prohacom i kroz koncertnu aktivnost ostvaruje premijere novih djela za harmoniku i violončelo. Plod njihove saradnje je novi CD pod nazivom „Reflections” koji sadrži djela slovačkih kompozitora i autora sa Balkana (Slobodanka Dabović, Josip Slavenski, Peter Zagar, Marek Piaček i dr). Pedagoškim radom se bavi na Crkvenom konzervatorijumu u Bratislavi, kao i u muzičkoj školi Exnárova. Dugogodišnji je član kvarteta Ivane Ecetove, koji izvodi djela Astora Pjacole.

Osim u muzičkom, aktivno učestvuje u pozorišnom životu Slovačke, igrajući u predstavi „Muško odjeljenje“ sa poznatim Radošinskim naivnim pozorištem.  

Eugen Prohac (1962) započeo je svoje muzičko obrazovanje kod profesora Juraja Fazekaša na Konzervatorijumu u Bratislavi. Nastavio je studije na Muzičkoj akademiji kod profesora Jozefa Chuchra, a kasnije je studirao kod umjetnika poput Danila Šafrana, Erlinga Blondala Bengtsona, Mihaila Khomitzera i Anđelike Mej. Kao student dva puta je bio pobjednik na takmičenju slovačkih konzervatorijuma, a bio je i apsolutni pobjednik Takmičenja za interpretaciju u Slovačkoj (1983) i međunarodnog takmičenja Premio Valentino Bucchi (1990) u Rimu.

Kao solista je koncertirao sa vodećim orkestrima i učestvovao na važnim festivalima. Dobitnik je nagrade Slovačke muzičke kritike. Gostovao je u mnogim evropskim muzičkim centrima kao i u Kanadi, Japanu, Argentini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Iranu i dr. Godine 2004. ostvario je dvije azijske turneje, svirajući recitale i koncerte sa orkestrima na Tajlandu, Vijetnamu i Indoneziji. Nastupao je sa umjetnicima poput Sofije Gubajduline, Artoa Norasa, Đovanija Solime, Džona Andersona, Rika Vejkmena, Stiva Haketa, Kena Henslija, Dona Erija, En Šaoa, Vaclava Hudečeka i mnogih drugih. Kao vođa ansambla Pro-mi-le, izveo je svjetsku premijeru djela „Cello Counterpoint“ Stiva Rajha, u verziji za oktet.

Aktivan je i kao profesor. Od 1990. godine predaje u Srednjoj školi za izvođačke umjetnosti u Bratislavi. U periodu od 1993. do 1997. godine, predavao je na Nacionalnoj orkestarskoj akademiji i na konzervatorijumu Metropolitan u Lisabonu i Srednjoj stručnoj školi u Paredesu. Držao je majstorske kurseve širom svijeta. Osnivač je i direktor internacionalnog ljetnjeg kursa u Štiavnici (Slovačka), gdje drži časove violončela. Svoj talenat je pokazao i kao organizator i umjetnički direktor međunarodnog festivala lijepe muzike u gradu Banska Štiavnica. Bio je umjetnički direktor i solista na prvom muzičkom festivalu „Al Ain“ u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i umjetnički savjetnik  festivala „Mocart Istanbul". Redovno snima za različite izdavače u Slovačkoj i inostranstvu poput SHF, OPUS, CBC Toronto, Slovart, HOMER, EMI, Numérica, Gallo i dr. Njegov album „On Fire-Cello Dances", objavio je Radio Bratislava 2001. godine, a albume „Muzika za violončelo i harfu" i „Vizije" - Slovačka muzika za violončelo i harmoniku, objavila je izdavačka kuća DISKANT.

Kao producent i violončelista, bio je dio spektakularnog događaja za hiljade slušalaca „Tribute to Freedom", koji je bio održan 2009. godine, u djevinskom zamku blizu Bratislave, na kome je učestvovao pjevač legendarne britanske rok grupe „Yes" - Džon Anderson.

U posljednjih nekoliko godina snimio je kompletne radove Johana Nepomuka Humela za violončelo i klavir, solo svite J. S. Baha, originalne komade za Češki slovački kvartet violončela, album Cellosseum sa osam komada za violončelo Mirka Krajčija i mnoge druge. Novi naslov „Reflections", sa harmonikašicom Anom Viparinovom Krsmanović, biće objavljen u junu. Učestvovao je takođe na snimanju albuma sa djelima Tadeaša Salve, uglednog slovačkog savremenog kompozitora (izdavač NAXOS), a bio je i dio albuma „Pjesme iz mog dnevnika“ sa ansamblom Nikolaja Nikitina u pratnji slavnog džez kontrabasiste Miroslava Vitouša (2012).

Uporedo je studirao dirigovanje u Slovačkoj, Portugalu i Austriji, te je koristio priliku da diriguje mnogim orkestrima tokom svoje karijere. Sa Simfonijskim orkestrom Slovačkog Radija, ostvario je nekoliko snimaka.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Praznik muzike 21. jun uz Srđana Ivanovića i Modular u Njegoševom parku

Utorak, 18.06.2024 | 10:09

Povodom Praznika muzike, Kulturno - informativni centar "Budo Tomović'' organizuje koncertnu premijeru projekta Srđan Ivanović Modular, 21. juna u Njegoševom parku u 19:30, u saradnji sa Francuskim institutom i Ambasadom Francuske u Crnoj Gori.

Podgoričko kulturno ljeto - KONCERT učenika OSNOVNE MUZIČKE ŠKOLE “ANDRE NAVARA” u GALERIJI “RISTO STIJOVIĆ"

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 15:09

 Koncert učenika Osnovne muzičke škole "Andre Navara" održaće se u ponedjeljak, 17. juna, u 20 časova, u Galeriji "Risto Stijović", najavili su iz Sekretarijata  za kulturu Glavnoga grada Podgorica. 

“Đurologija” NASMIJALA cetinjsku publiku do suza

Nedjelja, 16.06.2024 | 11:49

Na cetinjskoj Ljetnjoj pozornici sinoć je, u okviru pete večeri festivala komedije i zabave “FunFest”, odigrana monodrama “Đurologija” stendap komičara Branka Đurića Đura, saopšteno je iz Centra za kulturu Prijestonice.

Dokumentarni filmovi gimnazijalaca iz Podgorice, Danilovgrada i Zete biće PRIKAZANI na zatvaranju Underhill Festa

Nedjelja, 16.06.2024 | 10:52

Kreativni dokumentarizam djeci i mladima otvara nova interesovanja i horizonte, a dokumentarni filmovi gimnazijalaca iz Podgorice, Danilovgrada i Zete, snimljeni u okviru škole dokumentarnog filma Teen Docs, biće prikazani posljednje večeri Underhill Festa.

FunFest Cetinje: Na Ljetnjoj pozornici odigrana predstava Svadbena zvona

Subota, 15.06.2024 | 15:17

Četvrtu noći festivala komedije i zabave „FunFest Cetinje“ na Ljetnjoj pozornici odigrana je predstava „Svadbena zvona“ u režiji Petra Srpčića, a u produkciji Srednjoevropskog kulturnog centra.

Isplata majskih penzija počinje danas

Srijeda, 19.06.2024 | 09:23

Iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PiO) saopšteno je da danas počinje isplata penzija za maj mjesec.

Magnetna rezonanca još u kvaru, popravka naredne sedmice

Srijeda, 19.06.2024 | 09:01

Magnetna rezonanca u Institutu za bolesti djece je zbog kvara prestala sa radom 8. juna i od tada na istoj nije moguće vršiti predmete. Služba koja je nadležna ustanovila je kvar istog dana i preduzete su sve neophodne mjere da bi se magnet što prije vratio u redovnu radnu proceduru, kazala je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” doktorica Zorka Ilić.

"Rekonstrukcija Vlade može donijeti stabilnije političke prilike"

Srijeda, 19.06.2024 | 08:56

Dobijanje IBAR-a i rekonstrukcija Vlade će značiti potpunu stabilizaciju političkih prilika na državnom nivou, dok nas sa druge strane na jesen čeka serija veoma bitnih izbora, kazao nam je analitičar i novinar Predrag Zečević.

Počinje ljeto: Sjutra će dan trajati 15 sati i 35 minuta

Srijeda, 19.06.2024 | 08:39

Iako su temperature odavno visoke, ljeto zvanično počinje sjutra.

Najveći broj turista se očekuje iz regiona, Njemačke, Velike Britanije i Francuske, nedostatak radne snage jedan od problema

Srijeda, 19.06.2024 | 08:31

Dok se približavamo početku nove turističke sezone, raduju nas najave i predviđanja očekivanog turističkog prometa. To pokazuju trenutne indikacije i rezultati ankete turističke privrede koju smo nedavno sproveli, te imamo razlog za optimizam. Prema tim podacima očekuje se da će najveći broj posjetilaca doći iz regiona, Njemačke, Velike Britanije i Francuske, a takođe primjećujemo rast interesovanja iz baltičkih zemalja, skandinavskih zemalja i Poljske, saopšteno je Gradskom portalu iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Danas sjednica - Poslanici ponovo o zakonima koje je Milatović vratio

Srijeda, 19.06.2024 | 07:27

Poslanici crnogorskog parlamenta ponovo će danas glasati o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama i o Zakonu o nacionalnom javnom emiteru, koje je predsjednik države Jakov Milatović vratio Skupštini na ponovno odlučivanje.

Ove temperature nas OČEKUJU - Uživajte u SUNČANOM danu

Utorak, 18.06.2024 | 22:06

U srijedu nas očekuje preežno sunčano vrijeme, navode iz  Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

ULOGA koju je Brus Vilis prihvatio u roku od JEDNOG MINUTA

Utorak, 18.06.2024 | 22:03

Glumac se nije mnogo razmišljao da li želi da bude dio tog filma.

PREMINUO Franjo Vladić, legendarni jugoslovenski fudbaler

Utorak, 18.06.2024 | 21:52

Franjo Vladić, jedan od najboljih fudbalera Veleža svih vremena i bivši reprezentativac Jugoslavije, preminuo je u 74. godini života.

Koja SJEDIŠTA u avionu su NAJBOLJA kako biste se zaštitili od VIRUSA I INFEKCIJA?

Utorak, 18.06.2024 | 21:46

Istraživači s Univerziteta EmorI u Atlanti su sproveli istraživanje kako bi utvrdili na kojim sjedištima je najbolje sjediti tokom ljeta kako biste se zaštitili od virusa i sličnih problema.