Četvrtak, 20.06.2024 | 19:31
IZVOR: cdm.me

Živković: Đukanović nema od čega da zebe

Lider Demokratske partije socijalista Danijel Živković kaže je njegov prethodnik i bivši predsjednik države Milo Đukanović ne treba da strahuje od krivičnog gonjenja. On je u emisiji Načisto na TV Vijesti pozvao Tužilaštvo da, ako ima bilo što inkriminišuće protiv Đukanovića, pokrene istragu, ili ako nema elemenata krivičnog djela da se na to pitanje konačno stavi tačka.




Foto: DPS

“Gospodin Đukanović nema od čega da zebe. Ja ne vjerujem da tamo ima bilo što inkriminišuće. Znate zašto? Zato što sam slušao njegov intervju gdje je kazao da 30 godina se bavio politikom i ozbiljnim poslovima u državi. Prvog dana kada je počeo da obavlja taj posao do posljednjeg dana kada je obavljao poslove u politici, a samim tim i u državi je, kako je kazao, strogo vodio računa da će doći dan kada će neko preispitivati odgovornost za ono što je uradio u prethodnom vremenskom periodu”, istakao je Živković.

Podsjetio je šta su pričali politički protivnici Đukanovića.

“Osnovna teza prethodnih decenija bila je da treba uhapsiti Mila Đukanovića. Milo Đukanović će nakon izbornog poraza izvesti tenkove da brani izbornu volju građana-to je bila prva teza. Šta je od toga ostalo? Predaja i mirna tranzicija vlasti”, istakao je Živković.

Dalje navodi da je druga teza bila da će Milo Đukanović avionom da pobjegne za Dubai.

“Ajde da budemo konkretni i jasni – ako ima nešto inkriminišuće po pitanju Đukanovića u Tužilaštvu neka se otvori istraga. Nema potrebe da to mistifikujemo. Ako postoji potreba da se preispita da li ima odgovornosti Đukanovića u određenim slučajevima neka se preispita, ako ima elemenata za optužnicu – neka se optužnica podigne, ali ako nema elemenata krivične odgovornosti, onda dajte da na to stavimo tačku i sa tim završimo”, naveo je Živković.

On je istakao da su i predstavnici Demokratskog fronta i predstavnici centara u Beogradu i oni koji su danas na političkom terenu Crne Gore govorili da Đukanovića treba uhapsiti pošto-poto.

“Ako neko misli da se na takav način obračunava sa bilo kime, ne samo sa Đukanovićem, nego bilo kojim članom DPS-a, to tako neće ići”, poručio je Živković.

Živković je u emisiji Načisto na TV Vijesti ponovio i da DPS glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića smatra selektivnim sky tužiocem, i da za njega nema krivičnih djela nakon 30. avgusta 2020.godine.

Kazao je da mu je Đukanović u razgovoru saopštio da bi on bio ljut i uvrijeđen ako bi ga neko oblirao odgovornosti zbog toga što je u prethodnom vremenskom periodu obavljao neke značajne funkcije.

Da Sveti Petar Cetinjski sjedne u fotelju predsjednika DPS-a bio bi narativ da Đukanović iz sjenke upravlja partijom

Novinara je zanimalo da li Đukanović povlači poteze iz sjenke.

“Sada da dovedete Svetog Petra Cetinjskog da sjedne u fotelju predsjednika DPS-a bio bi narativ da Đukanović iz sjenke upravlja procesima u DPS-u. Nikada se ne bih prihvatio nijedne obaveze, ni u partiji ni u životu kada bi neko morao da nosi teret odluka za koji sam ja odgovoran”, odgovorio je Đivković.

Da je Đukanović želio da vodi partiju, Živković poručuje da bi to nastavio da radi.

 

Foto: arhiva, Milo Đukanović/Facebook

“Ne bi podnosio ostavku. Nikada ne bi postupao iz drugog plana”, istakao je Živković.

Prema njegovim riječima, smišljanje teze da se Đukanović pita u DPS je smišljanje u centrima koji se nalaze u i van Crne Gore, sa ciljem da DPS navodno neće imati koalicioni kapacitet i da nikada neće moći da dođe na pozicije vlasti.

O Dušku Markoviću

Iznenadio ga je stav bivšeg partijskog kolege Duška Markovića kada je rekao da neko ko kaže nešto DPS-u da se proglašava za neprijateljem ili izdajnikom.

“Volio bih da sam čuo detaljniju obradu onoga što je Marković rekao, na koga se to odnosi”, poručio je Živković.

Tri greške DPS-a

“Mi smo se posvetili razvojnom elementu, dok na drugoj strani nijesmo posvetili dovoljno pažnje životonom standardu građana. Mogli smo u tom dijelu više da uradimo. Vjerujem da nijesmo dobili povjerenje građana 30.avgusta zbog toga”, kazao je Živković.

Zatim je naveo drugu grešku.

“Druga greška se odnosi na nedovoljnu komunikaciju sa građanima-biračima. U nekom momentu smo pomislili da samo jači od sudbine i da će biti dovoljno samo to što smo na poziciji vlasti i da nema komunikacije sa građanima o njihovim realnim problemima. Treća stvar je opšti osjećaj percepcije građana o nedostatku pravde, da smo mogli više da uradimo u izgradnji pravne države”, ocijenio je Živković.

Za Novovića nema krivičnih djela nakon 30. avgusta 2020. godine

Foto: Skupština Crne Gore/M.Matković, arhiva

Lider DPS-a je u emisiji Načisto na TV Vijesti ponovio i da DPS glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića smatra selektivnim sky tužiocem, i da za njega nema krivičnih djela nakon 30. avgusta 2020. godine.

“Ne vjerujem tužilaštvu koje pokušava da se obračunava sa prethodnim sistemom, a ne smatra da ima krivične odgovornosti nakon avgusta 2020.godine”, kazao je Živković.

Pita šta je sa Rudnikom uglja, fiktivnim milionskim ugovorima oko prodaje tog istog rudnika po povoljnim cijenama Elektroprivredi Srbije, šta je sa EPCG i državnom pomoći kupovine Željezare, kupovinom trajekta 30.avgust, nezakonitim smjenama Vesne Bratić, kupovinom akcija u Luci Bar, nabavkom kalašnjikova sa izborni dan 2020.godine…

Reakcija za uhapšenog bivšeg specijalnog tužioca Milivoja Katnića i bezbjednjaka Petra Lazovića je, tvrdi Živković, došla nakon što Novović nije reagovao ni na jedno od krivičnih djela nakon avgusta 2020.

Živković je podsjetio na izjavu Novovića koji je kazao da je slučaj šverca cigareta u SDT stigao prije godinu dana, te da do hapšenja ne bi došlo da podaci nijesu izašli na portalu Libertas, te najave da će biti novih hapšenja u ovom predmetu.

“Informacije u SDT-u se odlivaju na sve strane. Tamo je opšta pomama zbog poslednjeg slučaja koji se dogoodio vezano za otkrivanje šverca cigareta i  GST i drugi specijalni tužioci koji se bave ovim slučajem su u ozbiljnom problemu zbog onog što postoji u tom materijalu, kako će nastaviti da se njime bave i da li će neko dalje biti procesuiran”, naveo je Živković.

Kada SDT kaže da ne najavljuje hapšenja, a onda ubrzo saopšti da će u ovom slučaju biti još hapšenja, Živković ističe da je to poruka onima koji su učestvovali u nelegalnim aktivnostima da odu iz Crne Gore i ne budu privedeni pravdi.

“I ja se zgražavam nad onim što čitam u Skaj prepiskama, preispitati odgovornost svakog pojedinca koji se pominje u njima”, poručio je, između ostalog, Živković.

Sjutra bismo sjeli sa Mandićem i Kneževićem…

Crna Gora se danas, kaže Živković, nalazi u stanju haosa, nereda, atrofije svih institucija.

“Crna Gora posrće u raljama fašizma, šovinizma, nacionalizma…Rasulo institucija posljedica rada nesposobne, neodgovorne vlasti koja isključivo pristaje na međusobne ucjene, podjeele, obmane, manipulacije”, dodao je Živković.

U Crnoj Gori na jednoj strani imamo državotvorne partije, među kojima je najjača DPS i na drugoj partije nacionalizma i populizma.

“Mi smo danas, realno, manjina u Crnoj Gori”, navodi Živković.

Otkriva i šta je osnovni problem danas onih koji se nalaze na vlasti.

“Prva rečenica koju izgovore-Mi nećemo sa DPS-om. Pa zašto nećete sa DPS-om? Šta je to problem sa DPS-om? Sjutra bismo imali koalicioni kapacitet kada bi se odrekli naših vrijednosti i stranačkih principa. Sjutra bismo sjeli sa Mandićem i Kneževićem kada bismo se odrekli nezavisne Crne Gore, NATO-a, vrijednosti građanskog društva, sjutra bi DPS pošao na pozicije vlasti. Kada bi se ponašali na način kao što se ponašaju današnji politički subjekti, da je preče biti vlast ili u foteljama, mi smo mogli da zadržimo Abazovića za premijera, imali smo manjisnku podršku, mogli smo da se raširimo po dubini i širini, da dobijemo neko direktorsko mjesto i kažemo da je nama najvažnije da budemo vlast, a to što neko ruši temeljne principe i Crnu Goru, nama nije bitno….To vam dovoljno govori o našim principima”, kazao je Živković.

Da se iz zaduženja može može živjeti bolje, a raditi manje

Poručuje da DPS neće odstupiti od onoga što je antifašistiko nasljeđe, od borbe za pravednu Crnu Goru, NATO-a, EU integracije…Ponude građanima novi ekeonsmoki program koji je spremam.

“Mi mislimo da treba potpuno reformisati bezbjednosni sektor, krenuvši od ANB-a. Treba uraditi sve da se do kraja utvrdi kako da se do kraja postave zdrave osnovne obrazovnog sistema. Da se zapitamo zašto imamo danas ovakav zdravstveni sistem. Vjerujem da ćemo povratiti povjerenje koje smo izgubili u prethodnom periodu”, kazao je Živković.

Kazao je da će građanima ponuditi novi ekonomski program koji je spreman.

“Da se iz zaduženja može može živjeti bolje a raditi manje”, poručio je Živković.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Krivokapić traži da se Spajić i Milatović POMIRE: BOLJELO me je vaše RAZDVAJANJE, sad imate jedinstvenu šansu

Srijeda, 23.10.2024 | 21:38

Bivši premijer Zdravko Krivokapić pozvao je predsjednika Vlade Milojka Spajića i predsjednika države Jakova Milatovića da premoste jaz koji postoji između njih.

Marković: Ako se ne slažete sa DPS-om onda ste izdajnik, misle da treba da imaju MONOPOL na ovom političkom polu

Srijeda, 23.10.2024 | 20:31

Lider Stranke evropskog progresa Duško Marković poručio je kako ne vjeruje da će ostati bez mandata u Podgorici, te da će se odazvati ukoliko bude poziva na dijalog o formiranju nove vlasti u glavnom gradu.

U Šavniku spremni za IZBORE, ali se ne nazire KRAJ izbornog procesa

Srijeda, 23.10.2024 | 20:24

Na današnji dan prije dvije godine održani su prvi u nizu neuspjelih izbora u Šavniku. Kraj izbornog procesa još se ne nazire, a vlast i opozicija i dalje jedni druge optužuju ali su kažu spremni za nove izbore kada za to dođe vrijeme.

Koprivica: Podržavam inicijativu da srpski bude SLUŽBENI JEZIK, ali to pitanje zahtijeva dijalog

Srijeda, 23.10.2024 | 18:36

Vicepremijer Momo Koprivica kazao je danas kako inicijativa da srpski jezik postane službeni, ima njegovu podršku.

Šahmanović: Spremni smo za projekte koji bi nam otvorili GLOBALNO TRŽIŠTE

Srijeda, 23.10.2024 | 18:01

Ministar rudarstva, nafte i gasa Admir Šahmanović je posjetu crnogorske delegacije Vašingtonu ocjenio jednom od najproduktivnijih i istakao da potpisivanje Memoranduma sa Sjedinjenim Američkim Državama “podiže crnogorsko-američku saradnju na viši nivo”.

Džoni Dep tvrdi da bi jedan film mogao da gleda svaki dan

Srijeda, 23.10.2024 | 09:37

Džoni Dep je jednom dobio zanimljivo pitanje: Koji bi film mogao da gleda svaki dan, pa čak i „posljednjeg dana svog života“? Imao je spreman odgovor.

Tri horoskopska znaka u naredna TRI MJESECA čeka velika sreća: Mijenja im se život iz korijena

Srijeda, 23.10.2024 | 13:05

Polako nam se približava kraj godine, a kako jesen bude prelazila u zimu, život određenih horoskopskih znakova će ponovo procvjetati. 

Đukanović: Živimo u dobu brutalnog i divljeg revanšizma

Srijeda, 23.10.2024 | 08:29

Znate, mi živimo u vremenu revanšizma, brutalnog revanšizma, divljeg revanšizma, komplikovanog revanšizma. Dakle, ove četiri godine su sve to. Oni, koji su 30 godina iskompleksirani gubitkom izbora čekali svojih pet minuta, pokušavaju da instrumentalizuju vlast, prije svega sudsku, da bi diskreditovali prethodnu vlast, koje se ujedno plaše kao buduće vlasti, kazao je u intervjuu za makedonsku televiziju KDP bivši crnogorski predsjednik Milo Đukanović, prenosi Pobjeda.

Crna Gora - Žena manje u čak 16 opština, sjever posebno ugrožen

Srijeda, 23.10.2024 | 07:02

Iako u Crnoj Gori živi više žena (50,80%) nego muškaraca (49,20%), žena ima značajno manje u odnosu na muškarce u čak 16 opština, od ukupno 25, upozoravaju u Centru za ženska prava (CZŽP) nakon analize prvog seta obrađenih podataka iz popisa stanovništva.

Šimun: Olovo u krvi radnika koji su upućeni u Beograd u granicama dozvoljenog u odnosu na radno mjesto

Srijeda, 23.10.2024 | 08:53

Ispitivanjima na beogradskom Institutu za medicinu rada ”Dr Dragomir Karajović” utvrđeno je da šest lučko-transportnih radnika kompanije “Port of Adria” u krvi imaju doze olova koje su dozvoljene za nekoga ko je profesionalno izložen tom teškom metalu, kazao je ministar zdravlja Vojislav Šimun.

Bajern PORAŽEN u Kataloniji, Barselona na krilima spektakularnog Rafinje SLAVILA u meču Lige šampiona

Srijeda, 23.10.2024 | 22:01

Kompletirano je treće kolo Lige šampiona i zasad glavnu riječ vode timovi iz Engleske – Liverpul se pridružio Aston Vili na vrhu tabele sa maksimalnim učinkom, po sedam bodova sakupili su Mančester Siti i Arsenal.

Modni brend opet ŠOKIRA, ljudi NE ZNAJU šta kupuju TORBICU ili BAGET, a CIJENA PRAVA SITNICA (VIDEO)

Srijeda, 23.10.2024 | 21:54

Američki influenser Džejk Fleming pohvalio se na TikToku neobičnom torbicom u obliku celera.

ABA liga: Nekoliko POGREŠNIH ODLUKA u nastavku utakmice

Srijeda, 23.10.2024 | 21:44

Dva dana nakon burnog derbija 5. kola u "Morači" između Budućnost Volija i Crvene zvezde, kancelarija ABA lige objavila je saopštenje na zvaničnom portalu takmičenja.

Krivokapić traži da se Spajić i Milatović POMIRE: BOLJELO me je vaše RAZDVAJANJE, sad imate jedinstvenu šansu

Srijeda, 23.10.2024 | 21:38

Bivši premijer Zdravko Krivokapić pozvao je predsjednika Vlade Milojka Spajića i predsjednika države Jakova Milatovića da premoste jaz koji postoji između njih.

Policajac uvijek prvo dodirne auto kada vas ZAUSTAVI, a RAZLOG je prosto genijalan!

Srijeda, 23.10.2024 | 21:22

Kada vas saobraćajna policija zaustavi, prilaze sa zadnje strane, a vi u retrovizoru možete da vidite kako policajac dodiruje gepek ili drugi dio automobila vašeg auta. Naravno, pod uslovom da ste obratili pažnju.

Disney OTKAZAO premijeru jednog od NAJIŠČEKIVANIJIH Marvelovih filmova

Srijeda, 23.10.2024 | 21:00

Kompanija Disni uklonila je Marvelov reboot serijala "Blade" iz kalendara, koji je trebao biti objavljen 7. novembra 2025. godine.

"Nikad nisam bila sa partnerom koji zarađuje MANJE OD MENE“: Emina Jahović potpuno iskreno o LJUBAVNOM ŽIVOTU

Srijeda, 23.10.2024 | 20:41

Popularna pjevačica, Emina Jahović, nakon razvoda od turske zvijezde Mustafe Sandala otkrila je da i dalje vjeruje u ljubav, te da je sigurna da će uskoro pronaći svoju sreću.

Marković: Ako se ne slažete sa DPS-om onda ste izdajnik, misle da treba da imaju MONOPOL na ovom političkom polu

Srijeda, 23.10.2024 | 20:31

Lider Stranke evropskog progresa Duško Marković poručio je kako ne vjeruje da će ostati bez mandata u Podgorici, te da će se odazvati ukoliko bude poziva na dijalog o formiranju nove vlasti u glavnom gradu.

U Šavniku spremni za IZBORE, ali se ne nazire KRAJ izbornog procesa

Srijeda, 23.10.2024 | 20:24

Na današnji dan prije dvije godine održani su prvi u nizu neuspjelih izbora u Šavniku. Kraj izbornog procesa još se ne nazire, a vlast i opozicija i dalje jedni druge optužuju ali su kažu spremni za nove izbore kada za to dođe vrijeme.

U Crnoj Gori 70 hiljada NELEGALNO SAGRAĐENIH objekata, od čega u Podgorici preko 17 hiljada

Srijeda, 23.10.2024 | 20:13

Legalizacije bespravno sagrađnih objekata u Crnoj Gori je na niskom nivou, a država ne čini dovoljno da nelegalnu gradnju zaustavi, već svojim djelovanjem pospješuje takvo ponašanje, ocjena je sagovornika Gradske RTV.