Četvrtak, 20.06.2024 | 19:31
IZVOR: cdm.me

Živković: Đukanović nema od čega da zebe

Lider Demokratske partije socijalista Danijel Živković kaže je njegov prethodnik i bivši predsjednik države Milo Đukanović ne treba da strahuje od krivičnog gonjenja. On je u emisiji Načisto na TV Vijesti pozvao Tužilaštvo da, ako ima bilo što inkriminišuće protiv Đukanovića, pokrene istragu, ili ako nema elemenata krivičnog djela da se na to pitanje konačno stavi tačka.
Foto: DPS

“Gospodin Đukanović nema od čega da zebe. Ja ne vjerujem da tamo ima bilo što inkriminišuće. Znate zašto? Zato što sam slušao njegov intervju gdje je kazao da 30 godina se bavio politikom i ozbiljnim poslovima u državi. Prvog dana kada je počeo da obavlja taj posao do posljednjeg dana kada je obavljao poslove u politici, a samim tim i u državi je, kako je kazao, strogo vodio računa da će doći dan kada će neko preispitivati odgovornost za ono što je uradio u prethodnom vremenskom periodu”, istakao je Živković.

Podsjetio je šta su pričali politički protivnici Đukanovića.

“Osnovna teza prethodnih decenija bila je da treba uhapsiti Mila Đukanovića. Milo Đukanović će nakon izbornog poraza izvesti tenkove da brani izbornu volju građana-to je bila prva teza. Šta je od toga ostalo? Predaja i mirna tranzicija vlasti”, istakao je Živković.

Dalje navodi da je druga teza bila da će Milo Đukanović avionom da pobjegne za Dubai.

“Ajde da budemo konkretni i jasni – ako ima nešto inkriminišuće po pitanju Đukanovića u Tužilaštvu neka se otvori istraga. Nema potrebe da to mistifikujemo. Ako postoji potreba da se preispita da li ima odgovornosti Đukanovića u određenim slučajevima neka se preispita, ako ima elemenata za optužnicu – neka se optužnica podigne, ali ako nema elemenata krivične odgovornosti, onda dajte da na to stavimo tačku i sa tim završimo”, naveo je Živković.

On je istakao da su i predstavnici Demokratskog fronta i predstavnici centara u Beogradu i oni koji su danas na političkom terenu Crne Gore govorili da Đukanovića treba uhapsiti pošto-poto.

“Ako neko misli da se na takav način obračunava sa bilo kime, ne samo sa Đukanovićem, nego bilo kojim članom DPS-a, to tako neće ići”, poručio je Živković.

Živković je u emisiji Načisto na TV Vijesti ponovio i da DPS glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića smatra selektivnim sky tužiocem, i da za njega nema krivičnih djela nakon 30. avgusta 2020.godine.

Kazao je da mu je Đukanović u razgovoru saopštio da bi on bio ljut i uvrijeđen ako bi ga neko oblirao odgovornosti zbog toga što je u prethodnom vremenskom periodu obavljao neke značajne funkcije.

Da Sveti Petar Cetinjski sjedne u fotelju predsjednika DPS-a bio bi narativ da Đukanović iz sjenke upravlja partijom

Novinara je zanimalo da li Đukanović povlači poteze iz sjenke.

“Sada da dovedete Svetog Petra Cetinjskog da sjedne u fotelju predsjednika DPS-a bio bi narativ da Đukanović iz sjenke upravlja procesima u DPS-u. Nikada se ne bih prihvatio nijedne obaveze, ni u partiji ni u životu kada bi neko morao da nosi teret odluka za koji sam ja odgovoran”, odgovorio je Đivković.

Da je Đukanović želio da vodi partiju, Živković poručuje da bi to nastavio da radi.

 

Foto: arhiva, Milo Đukanović/Facebook

“Ne bi podnosio ostavku. Nikada ne bi postupao iz drugog plana”, istakao je Živković.

Prema njegovim riječima, smišljanje teze da se Đukanović pita u DPS je smišljanje u centrima koji se nalaze u i van Crne Gore, sa ciljem da DPS navodno neće imati koalicioni kapacitet i da nikada neće moći da dođe na pozicije vlasti.

O Dušku Markoviću

Iznenadio ga je stav bivšeg partijskog kolege Duška Markovića kada je rekao da neko ko kaže nešto DPS-u da se proglašava za neprijateljem ili izdajnikom.

“Volio bih da sam čuo detaljniju obradu onoga što je Marković rekao, na koga se to odnosi”, poručio je Živković.

Tri greške DPS-a

“Mi smo se posvetili razvojnom elementu, dok na drugoj strani nijesmo posvetili dovoljno pažnje životonom standardu građana. Mogli smo u tom dijelu više da uradimo. Vjerujem da nijesmo dobili povjerenje građana 30.avgusta zbog toga”, kazao je Živković.

Zatim je naveo drugu grešku.

“Druga greška se odnosi na nedovoljnu komunikaciju sa građanima-biračima. U nekom momentu smo pomislili da samo jači od sudbine i da će biti dovoljno samo to što smo na poziciji vlasti i da nema komunikacije sa građanima o njihovim realnim problemima. Treća stvar je opšti osjećaj percepcije građana o nedostatku pravde, da smo mogli više da uradimo u izgradnji pravne države”, ocijenio je Živković.

Za Novovića nema krivičnih djela nakon 30. avgusta 2020. godine

Foto: Skupština Crne Gore/M.Matković, arhiva

Lider DPS-a je u emisiji Načisto na TV Vijesti ponovio i da DPS glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića smatra selektivnim sky tužiocem, i da za njega nema krivičnih djela nakon 30. avgusta 2020. godine.

“Ne vjerujem tužilaštvu koje pokušava da se obračunava sa prethodnim sistemom, a ne smatra da ima krivične odgovornosti nakon avgusta 2020.godine”, kazao je Živković.

Pita šta je sa Rudnikom uglja, fiktivnim milionskim ugovorima oko prodaje tog istog rudnika po povoljnim cijenama Elektroprivredi Srbije, šta je sa EPCG i državnom pomoći kupovine Željezare, kupovinom trajekta 30.avgust, nezakonitim smjenama Vesne Bratić, kupovinom akcija u Luci Bar, nabavkom kalašnjikova sa izborni dan 2020.godine…

Reakcija za uhapšenog bivšeg specijalnog tužioca Milivoja Katnića i bezbjednjaka Petra Lazovića je, tvrdi Živković, došla nakon što Novović nije reagovao ni na jedno od krivičnih djela nakon avgusta 2020.

Živković je podsjetio na izjavu Novovića koji je kazao da je slučaj šverca cigareta u SDT stigao prije godinu dana, te da do hapšenja ne bi došlo da podaci nijesu izašli na portalu Libertas, te najave da će biti novih hapšenja u ovom predmetu.

“Informacije u SDT-u se odlivaju na sve strane. Tamo je opšta pomama zbog poslednjeg slučaja koji se dogoodio vezano za otkrivanje šverca cigareta i  GST i drugi specijalni tužioci koji se bave ovim slučajem su u ozbiljnom problemu zbog onog što postoji u tom materijalu, kako će nastaviti da se njime bave i da li će neko dalje biti procesuiran”, naveo je Živković.

Kada SDT kaže da ne najavljuje hapšenja, a onda ubrzo saopšti da će u ovom slučaju biti još hapšenja, Živković ističe da je to poruka onima koji su učestvovali u nelegalnim aktivnostima da odu iz Crne Gore i ne budu privedeni pravdi.

“I ja se zgražavam nad onim što čitam u Skaj prepiskama, preispitati odgovornost svakog pojedinca koji se pominje u njima”, poručio je, između ostalog, Živković.

Sjutra bismo sjeli sa Mandićem i Kneževićem…

Crna Gora se danas, kaže Živković, nalazi u stanju haosa, nereda, atrofije svih institucija.

“Crna Gora posrće u raljama fašizma, šovinizma, nacionalizma…Rasulo institucija posljedica rada nesposobne, neodgovorne vlasti koja isključivo pristaje na međusobne ucjene, podjeele, obmane, manipulacije”, dodao je Živković.

U Crnoj Gori na jednoj strani imamo državotvorne partije, među kojima je najjača DPS i na drugoj partije nacionalizma i populizma.

“Mi smo danas, realno, manjina u Crnoj Gori”, navodi Živković.

Otkriva i šta je osnovni problem danas onih koji se nalaze na vlasti.

“Prva rečenica koju izgovore-Mi nećemo sa DPS-om. Pa zašto nećete sa DPS-om? Šta je to problem sa DPS-om? Sjutra bismo imali koalicioni kapacitet kada bi se odrekli naših vrijednosti i stranačkih principa. Sjutra bismo sjeli sa Mandićem i Kneževićem kada bismo se odrekli nezavisne Crne Gore, NATO-a, vrijednosti građanskog društva, sjutra bi DPS pošao na pozicije vlasti. Kada bi se ponašali na način kao što se ponašaju današnji politički subjekti, da je preče biti vlast ili u foteljama, mi smo mogli da zadržimo Abazovića za premijera, imali smo manjisnku podršku, mogli smo da se raširimo po dubini i širini, da dobijemo neko direktorsko mjesto i kažemo da je nama najvažnije da budemo vlast, a to što neko ruši temeljne principe i Crnu Goru, nama nije bitno….To vam dovoljno govori o našim principima”, kazao je Živković.

Da se iz zaduženja može može živjeti bolje, a raditi manje

Poručuje da DPS neće odstupiti od onoga što je antifašistiko nasljeđe, od borbe za pravednu Crnu Goru, NATO-a, EU integracije…Ponude građanima novi ekeonsmoki program koji je spremam.

“Mi mislimo da treba potpuno reformisati bezbjednosni sektor, krenuvši od ANB-a. Treba uraditi sve da se do kraja utvrdi kako da se do kraja postave zdrave osnovne obrazovnog sistema. Da se zapitamo zašto imamo danas ovakav zdravstveni sistem. Vjerujem da ćemo povratiti povjerenje koje smo izgubili u prethodnom periodu”, kazao je Živković.

Kazao je da će građanima ponuditi novi ekonomski program koji je spreman.

“Da se iz zaduženja može može živjeti bolje a raditi manje”, poručio je Živković.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Šehović: Koalicija sa onima koji slave osuđene ratne zločince je NEPRIHVATLJIVA za većinu bošnjačkog naroda

Ponedjeljak, 22.07.2024 | 21:39

“Odluka Bošnjačke stranke da uđe u vladu sa najekstremnijim retrogradnim političkim strukturama u Crnoj Gori, prepoznatim nerijetko i po šovinističkom, anticivilizacijskom, tj. antibošnjačkom narativu, nije odluka bošnjačkog naroda, koji je, uvjeren sam, u ogromnom procentu prilično zatečen i neprijatno iznenađen ovakvim pristupom”, poručio je predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore i jedan od lidera Evropskog saveza Damir Šehović.

Nenezić: Vlada zvana “Heroj ili zločinac”

Ponedjeljak, 22.07.2024 | 21:36

Poslanik SD-a Branislav Nenezić kazao je da je "osvježenje" počelo.

Milatović: NEDUŽNE žrtve u Lazinama životima platili svoje slobodoumlje

Ponedjeljak, 22.07.2024 | 21:30

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović prisustvovao je obilježavanju 80 godina od zločina na Lazinama, poručivši da su nedužne žrtve životima platili svoje slobodoumlje.

Zirojević: "Mi ćemo BRANITI bošnjački narod od vaše bruke"

Ponedjeljak, 22.07.2024 | 21:07

Komentarišući odluku Bošnjačke stranke (BS) da uđu u Vladu Crne Gore kroz predstojeću rekonstrukciju, poslanik Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević upitao je "šta bi Crna Gora bez foteljoljubaca iz Bošnjačke stranke da je čuvaju tako što će sebe i familije namještati po dubini, širini i visini na državne jasle".

Šušić: "Vjerujem da su u Pokretu za Podgoricu svjesni da ulaze u SAVEZ sa DPS-om"

Ponedjeljak, 22.07.2024 | 20:13

Odbornik koalicije Za budućnost Podgorice u Skupštini Glavnog grada Mitar Šušić saopštio je da predstavnici Pokreta za Podgoricu nakon odluke da vrate mandat građanima, svjesni da na taj način ulaze u saradnju sa DPS-om.

Smjenjivaće se SUNCE I OBLACI - Ove temperature su prognozirane za UTORAK

Ponedjeljak, 22.07.2024 | 22:05

U utorak nas očekuje pretežno sunčano vrijeme, saopšteno je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Vaterpolisti SPREMNI za Pariz, Gojković: Odgovorićemo na sve izazove, BRINE POVREDE Spaića

Ponedjeljak, 22.07.2024 | 21:57

Peti put će crnogorski vaterpolisti učestvovati na Olimpijskim igrama, u tri slučaja su bili nadomak medalje - nisu uspjeli nijednom da je osvoje, Pariz je nova šansa.

Morgan Friman nikada nije dobio priliku da igra jedan lik, a ŽELIO je

Ponedjeljak, 22.07.2024 | 21:52

Morgan Friman, koji se približava devedesetoj, prestar je da bi sada igrao željenu ulogu.

Šehović: Koalicija sa onima koji slave osuđene ratne zločince je NEPRIHVATLJIVA za većinu bošnjačkog naroda

Ponedjeljak, 22.07.2024 | 21:39

“Odluka Bošnjačke stranke da uđe u vladu sa najekstremnijim retrogradnim političkim strukturama u Crnoj Gori, prepoznatim nerijetko i po šovinističkom, anticivilizacijskom, tj. antibošnjačkom narativu, nije odluka bošnjačkog naroda, koji je, uvjeren sam, u ogromnom procentu prilično zatečen i neprijatno iznenađen ovakvim pristupom”, poručio je predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore i jedan od lidera Evropskog saveza Damir Šehović.

Nenezić: Vlada zvana “Heroj ili zločinac”

Ponedjeljak, 22.07.2024 | 21:36

Poslanik SD-a Branislav Nenezić kazao je da je "osvježenje" počelo.

Milatović: NEDUŽNE žrtve u Lazinama životima platili svoje slobodoumlje

Ponedjeljak, 22.07.2024 | 21:30

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović prisustvovao je obilježavanju 80 godina od zločina na Lazinama, poručivši da su nedužne žrtve životima platili svoje slobodoumlje.

Tivćanin u jednom danu dva puta PRIVOĐEN zbog vožnje pod dejstvom alkohola

Ponedjeljak, 22.07.2024 | 21:27

Tivćanin A.A. (32) osuđen je na kaznu zatvora od 20 dana jer je jednom danu dva puta privođen zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

Jeste li ZNALI? Nešto NEOBIČNO se dešava s našim zjenicama dok dišemo

Ponedjeljak, 22.07.2024 | 21:18

Novo istraživanje otkriva da se naše zjenice misteriozno šire i skupljaju sa svakim udahom, nagovještavajući dublju vezu između vida i disanja.

Zirojević: "Mi ćemo BRANITI bošnjački narod od vaše bruke"

Ponedjeljak, 22.07.2024 | 21:07

Komentarišući odluku Bošnjačke stranke (BS) da uđu u Vladu Crne Gore kroz predstojeću rekonstrukciju, poslanik Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević upitao je "šta bi Crna Gora bez foteljoljubaca iz Bošnjačke stranke da je čuvaju tako što će sebe i familije namještati po dubini, širini i visini na državne jasle".

Desingerica se OGLASIO nakon APELA MINISTARSTVA: "Niko nije POVRIJEĐEN, niko nije UMRO!"

Ponedjeljak, 22.07.2024 | 20:58

Ministarstvo kulture i medija Crne Gore oglasilo se danas povodom nedavnih nastupa Dragomira Despića, poznatog pod psudonimom Desingerica, izražavajući veliku zabrinutost, a sad se ovim povodom oglasio i sam reper.