Ponedjeljak, 24.06.2024 | 09:18
IZVOR: Pobjeda me

Prošle godine 520 žrtava nasilja u porodici, od čega je bilo 76 djece

Od svih izvršenih krivičnih djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, 117 ili 27,73 odsto izvršeno je na području Podgorice.
Foto: Ilustracija, Pixabay

Crna Gora je ispunila standarde Istanbulske konvencije kada je riječ o smještajnim kapacitetima u skloništima za žrtve porodičnog nasilja, piše u dokumentu „Prijedlog I Priloga Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori 2024“, koji se odnosi na period od 15. aprila 2023. do 1. aprila 2024.

Prijave i presude
U dijelu kojim se tretira porodično nasilje istaknuto je da u Crnoj Gori postoji pet licenciranih prihvatilišta skloništa za žrtve nasilja i jedan privremeni smještaj do sedam dana. Ova prihvatilišta se nalaze u Bijelom Polju, Nikšiću, Danilovgradu, Podgorici i Baru. U skladu sa standardima Istanbulske konvencije, Crna Gora mora imati 62 smještajne jedinice, a sada ih ima 70.

Policija je predložila sudovima za prekršaje ukupno 670 zaštitnih mjera shodno Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici. Tokom 2023, uz krivične sankcije, izrečena je jedna mjera zabrana približavanja.

"Policija je pratila ukupno 623 zaštitne mjere po osnovu rješenja sudova za prekršaje. U skloništa je upućeno 38 žrtava, od kojih su 24 maloljetna lica", piše u ovom prilogu

U tom dokumentu su navedeni podaci Uprave policije prema kojima su tokom 2023. godine izvršena 422 krivična djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, a zabilježeno je i 46 krivičnih djela koja se dovode u vezu sa nasiljem u porodici. Za ovo je podnijeto 446 krivičnih prijava. Navedeni broj krivičnih djela učinjen je od strane 450 lica, od kojih je 409 muškog pola (od kojih je šest maloljetnih lica) i 32 ženskog pola (od kojih su tri maloljetna lica).

Tmurna statistika
Tokom prošle godine je registrovano jedno ubistvo u vezi sa nasiljem u porodici, koje je ishodovalo smrtnom posljedicom, počinjeno hladnim oružjem (nožem) od strane muškog lica, takođe na štetu muškog lica (braća).

U ovom Vladinom prijedlogu priloga se navodi i da je od svih izvršenih krivičnih djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, 117 krivičnih djela ili 27,73 odsto izvršeno na području Podgorice.

Prema statistici bilo je 520 žrtava krivičnih djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, od kojih je 154 muškog, a 366 su ženskog pola.

"Od ukupnog broja žrtava, 76 su maloljetna lica i to - 39 muškog i 37 ženskog pola", navodi se u dokumentu.

Uprava policije je, prema ovom prilogu, u 2023. godini podnijela 1.534 prekršajne prijave zbog izvršenih 2.077 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Navedeni broj prekršaja počinilo je 1.679 izvršilaca, od kojih su 1.272 muškog pola (od kojih su 22 maloljetna lica), a 407 je ženskog pola (od kojih je pet maloljetnih lica).

"Žrtava izvršenih prekršaja je 1.881, od kojih su 744 muškog, a 1.092 ženskog pola. Od ukupnog broja žrtava izvršenih prekršaja, 188 je maloljetnih lica (88 muškog i 100 ženskog pola)", podaci su Uprave policije.

Čak 250 nasilnika je ponovo izvršilo krivično djelo i prekršaj u vezi sa nasiljem u porodici, što čini oko 14,89 odsto od ukupnog broja izvršilaca.

"Policijski službenici su u skladu sa Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici, u 33 slučaja naredili učiniocu nasilja udaljenje ili zabranu vraćanja u stan ili drugi prostor za stanovanje i podnijeli su 126 prijava za zanemarivanje", navodi se u dokumentu.

Policija je u ovim slučajevima, tokom prošle godine, privremeno oduzela 119 komada vatrenog oružja, od čega u legalnom posjedu 101 i nedozvoljeno držano (nelegalno) 18.

"U vezi sa nasiljem u porodici nije registrovana upotreba vatrenog oružja", navedeno je u ovoj statistici dostavljenoj resoru kojim rukovodi Maida Gorčević.

Timovi i konvencije
Operativni tim za borbu protiv porodičnog nasilja i nasilja nad ženama formiran je u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova. Prema dokumentu, taj tim sada zadovoljava uslove da bude pozicioniran kao nacionalni tim, pa je Vlada 22. februara ove godine usvojila taj prijedlog.

Evropskoj komisiji je poručeno da će se u narednom periodu preduzeti sve aktivnosti na punoj afirmaciji rada ovog tima, uz apostrofiranje značaja uspostavljanja prakse uporedne analize, kada govorimo o konkretnim slučajevima i utvrđivanju daljih smjernica za posupanje i unapređenje na planu suzbijanja nasilja u porodici.

Podsjeća se i da je Vlada u julu 2023. usvojila Nacionalni plan za implementaciju Konvencije Savjeta Evrope o sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija) za period 2023-2027.

Taj strateški dokument ima za cilj promovisanje i zaštitu prava svih, a posebno žena, da žive bez nasilja u javnoj i privatnoj sferi u skladu sa principima ravnopravnosti i nediskriminacije, kao i postizanje rodne ravnopravnosti, iskorjenjivanje predrasuda i rodnih stereotipa, adekvatnu obuku svih stručnjaka, kao i programe za počinioce nasilja u cilju sprečavanja dalje viktimizacije žrtava rodno zasnovanog nasilja.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Koliko često biste trebali MIJENJATI posteljinu tokom ljetnih mjeseci

Subota, 20.07.2024 | 22:01

S obzirom na to da se itekako znojimo tokom ljetnih vrućina, pored redovnog tuširanja i presvlačenja, ne biste trebali zaboraviti mijenjati posteljinu.

Madonin sin se snalazi za ŽIVOT dok ona leži na MILIONIMA: "Kad shvatiš da NEMAŠ dovoljno novca da jedeš..."

Subota, 20.07.2024 | 21:35

Madonin sin, Dejvid Banda, "primoran je da traga za hranom" otkako se odselio iz kuće svoje majke.

SAOBRAĆAJNA NEZGODA kod Aranđelovca: Autobus sletio sa puta, ima POVRIJEĐENIH

Subota, 20.07.2024 | 21:27

Kod Orašca u blizini Aranđelovca popodne se dogodila teška saobraćajna nezgoda kada je autobus “Laste” sletio sa puta, prenose beogradski medii.

Zverev BRANI TITULU u Hamburgu

Subota, 20.07.2024 | 21:14

Aleksandru Zverevu se smiješi još jedna titula.

Tanja Savić o RAZLICI u GODINAMA između njenog dečka i nje: "PLAŠILA SAM se šta će..."

Subota, 20.07.2024 | 21:07

Više se time ne opterećuje.

U Švedskoj su ova IMENA ZABRANJENA, a za neka morate da platite čak 717 EURA: Ovo su NAJBIZARNIJI POREZI širom svijeta

Subota, 20.07.2024 | 20:58

Svi ste čuli za porez na promet, imovinu i dohodak, ali postoje i oni porezi koji nisu uobičajeni.

"NEIZDAVANJE RAČUNA na primorju skoro SUZBIJENO, nepravilnosti se odmah sankcionišu"

Subota, 20.07.2024 | 20:43

Neizdavanje računa na primorju je skoro suzbijeno. Visoke kazne i stroge kontrole uvele su u legalno poslovanje čak i brojne sezonske objekte duž obale. Ali zato inspektori i dalje često nalaze da mnogi trgovački i ugostiteljski objekti rade bez dozvole za rad, što se odmah sankcioniše.

Lak za nokte biće SUV ODMAH – Treba samo da isprobate OVAJ TRIK

Subota, 20.07.2024 | 20:30

Lak će biti suv odmah – treba samo da isprobate ovaj trik!

Koje RASE PASA imaju NAJVEĆI RIZIK od toplotnog udara?

Subota, 20.07.2024 | 20:15

Ukoliko o svojim psima ne brinete dovoljno tokom ljetnih vrućina, mogu doživjeti toplotni udar i mnoge druge probleme.

Radović o PRESUDI za predmet "državni udar": Naravno da NIJE BILO UTICAJA na mene

Subota, 20.07.2024 | 20:02

Predsjednik Višeg suda u Podgorici Zoran Radović odbacuje optužbe dijela opozicije i javnosti da je neko uticao na njega da donese oslobađajuću presudu za "državni udar".