Ponedjeljak, 24.06.2024 | 15:32
IZVOR: rtcg.me

PRESUDA Miomiru Mugoši 22. JULA

Presuda bivšem gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši, u ponovljenom postupku, zakazana je za 22. jul.
Foto: YouTube screenshot/Ministarstvo poljoprivrede

Njegovi advokati su u završnoj riječi naveli, između ostalog, da Mugoša osam godina čeka pravdu i da za sve to vrijeme ćuti i trpi satanizaciju od strane medija, nekih NVO i pritisak javnosti.

Specijalno državno tužilaštvo ostalo je pri ranijim završnim riječima i predložilo da sud Mugošu proglasi krivim, ali da pri tome uzme u obzir sve olakšavajuće i otežavajuće okolnosti u odnosu na optuženog. SDT smatra da za optužbe ima dovoljno dokaza koje ih potvrđuju.

"Odbrana neće komentarisat završnu riječ optužnice, jer smatramo da dovljno govori sama za sebe. Jedino ćemo komentar imarti na pozivanje na nezakonit uticaj Vesne Medenice, bivše predsjednice Vrhovnog suda, sa posebni osvrtom na to da poruke koje su sprovedene nemaju veze sa krivičnim djelom u prdmetu u kojem je optužen Miomir Mugoša", kazao je advokat Mugoša, a sa njim je u svemu bio saglasan advokat Đolević.

Advokat Mitar Mugoša je dodao da o tome da u ovom postupku ranije nije izvršen nezakonit uticaj govori i to što je ukinuta oslobađajuća presuda.

Podsjećamo, ovaj postupak je prvo vodila sudija Vesna Pean. Sudsko vijeće kojim predsjedava sudija Kovačević je tek godinu dana u ovom postupku.

"U prepisci telefonske komunikacije između Vesne Medenice i Marine Ratković Mugoše postoji preko 900 komunikacija, odnos 160 od kojih su samo tri na neki način, kako to tužilaštvo želi da predstavi, povezane sa ovim predmetom. Sve ostale se odnose na prijateljsku, drugarsku komunikaciju i poruke koje se odnose na zdravstvenu pomoć koju je Marina mnogima pružila", ukazao je advokat.

Advokat Mitar Mugoša je istakao da Miomir Mugoša osam godina čeka pravdu.

"Osam godina Miomir Mugoša i njegova odbrana redovno se odazivaju pozivu suda. Ni jedno ročište nije odloženo zbog njega. Osam godina Mugoša čeka pravdu, trpi satanizaciju od strane medija, NVO i pritisak javnosti i ćuti. A kako je sve počelo, kada je Vrhovno državno tužilaštvo prije osam godina odbijalo prijave protiv Mugoše, navodeći da nema elemenata da je počinio krivično djelo i da je cijena zemljišta određena na osnovu odluke nadležniog organa. Onda se neko nakon osam godina, iz nama znanog razloga, sjetio da izvadi predmet iz fioke. Problem je kada jedna te ista institucija ima dva, tri različita satava za jedan te isti predmet", istakla je odbrana Mugoše.

Advokat Mugoša je naveo da se od Miomira Mugoše ovom optužnicom želi napraviti da je, pored toga što je doktor, i građevinski inženjer i pravnik....

On je dodao da o tome da nije napravljena ni šteta, ni protivzakonita korist govori i iskaz svjedoka Čedomira Čeda Popovića, koji je tražio da mu se vrate pare a da on vrati zemlju, ali je to tadašnja Uprava Glavnog grada odbila.

Advokat dodaje da o tome da nema ni umišljajam ni štete i da nije u korist nekog drugog pribavljena protivpravna koristi govori i to što je po primjedbi Uprave Glavnog grada podignuta cijena predmetne zemlje.

"Ukidajući oslobađajuću presudu, Apelacioni sud traži da se utvrdi odlučujuća činjenica da li je optuženi dao nalog za prodaju zemlje ili je radio neko drugi, a ovo na kazivanju svejdoka Nade Stanišić", naglasio je advokat Mugoša i dodoa da je ona saslušavana u više navrata a da se njen iskaz mijenja kada je saslušavana u svojstvu osumnjičene.

"Zatim, na kraju, imamo da je tada optužnica u tom postupku podignuta protiv tri osobe i da njom nije obuhvaćena Stanišić", ističe advokat i dodaje da kada su pred sudom u ime odbrane pitali nju o statanku vezanom za prodaju zemljišta i cijenu, ko mu je prisustvovao i kada je održan, ona je na sva pitanja odgovorila da se ne sjeća.

Odbrana se osvrnula i na vještaka koji je mijenjao u svom izvještaju procjenu cijene predmetnog zemljišta i dodao da on nema licencu za procjenitelja.

Miomir Mugoša se kazao da je saglasan sa završnim riječima koje su saopštili njegovi advokati i da ostaje pri rečenicama koje je iznio na završnim riječima u prvom postupku.

Presuda je zakazana za 22. jul u 10.00 časova.

Podsjećamo, nakon što je Apelacioni sud Crne Gore početkom februara uvažio žalbu Specijalnog državnog tužilaštva i ukinuo presudu kojom je Mugoša oslobođen od optužbe, danas je počelo ponovno suđenje.

Ranijom presudom Višeg suda, Miomir Mugoša oslobođen je od optužbe da je izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz član 416 stav 3 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika Crne Gore iz razloga što nije dokazano da je učinio krivično djelo. Tom presudom bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša oslobođen je od optužbi da je u slučaju prodaje gradskog građevinskog kompaniji DOO “Carine”, oštetio budžet Glavnog grada od 6,7 miliona eura, a “Carinama” pribavio korist u istom iznosu.

Prema navodima optužnice, Miomir Mugoša je. od 25. jula 2007. do 8. maja 2012, kao službeno lice i javni funkcioner - gradonačelnik, iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem svog službenog ovlašćenja, pribavio drugom korist, a Glavnom gradu pričinio štetu.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Koliko često biste trebali MIJENJATI posteljinu tokom ljetnih mjeseci

Subota, 20.07.2024 | 22:01

S obzirom na to da se itekako znojimo tokom ljetnih vrućina, pored redovnog tuširanja i presvlačenja, ne biste trebali zaboraviti mijenjati posteljinu.

Madonin sin se snalazi za ŽIVOT dok ona leži na MILIONIMA: "Kad shvatiš da NEMAŠ dovoljno novca da jedeš..."

Subota, 20.07.2024 | 21:35

Madonin sin, Dejvid Banda, "primoran je da traga za hranom" otkako se odselio iz kuće svoje majke.

SAOBRAĆAJNA NEZGODA kod Aranđelovca: Autobus sletio sa puta, ima POVRIJEĐENIH

Subota, 20.07.2024 | 21:27

Kod Orašca u blizini Aranđelovca popodne se dogodila teška saobraćajna nezgoda kada je autobus “Laste” sletio sa puta, prenose beogradski medii.

Zverev BRANI TITULU u Hamburgu

Subota, 20.07.2024 | 21:14

Aleksandru Zverevu se smiješi još jedna titula.

Tanja Savić o RAZLICI u GODINAMA između njenog dečka i nje: "PLAŠILA SAM se šta će..."

Subota, 20.07.2024 | 21:07

Više se time ne opterećuje.

U Švedskoj su ova IMENA ZABRANJENA, a za neka morate da platite čak 717 EURA: Ovo su NAJBIZARNIJI POREZI širom svijeta

Subota, 20.07.2024 | 20:58

Svi ste čuli za porez na promet, imovinu i dohodak, ali postoje i oni porezi koji nisu uobičajeni.

"NEIZDAVANJE RAČUNA na primorju skoro SUZBIJENO, nepravilnosti se odmah sankcionišu"

Subota, 20.07.2024 | 20:43

Neizdavanje računa na primorju je skoro suzbijeno. Visoke kazne i stroge kontrole uvele su u legalno poslovanje čak i brojne sezonske objekte duž obale. Ali zato inspektori i dalje često nalaze da mnogi trgovački i ugostiteljski objekti rade bez dozvole za rad, što se odmah sankcioniše.

Lak za nokte biće SUV ODMAH – Treba samo da isprobate OVAJ TRIK

Subota, 20.07.2024 | 20:30

Lak će biti suv odmah – treba samo da isprobate ovaj trik!

Koje RASE PASA imaju NAJVEĆI RIZIK od toplotnog udara?

Subota, 20.07.2024 | 20:15

Ukoliko o svojim psima ne brinete dovoljno tokom ljetnih vrućina, mogu doživjeti toplotni udar i mnoge druge probleme.

Radović o PRESUDI za predmet "državni udar": Naravno da NIJE BILO UTICAJA na mene

Subota, 20.07.2024 | 20:02

Predsjednik Višeg suda u Podgorici Zoran Radović odbacuje optužbe dijela opozicije i javnosti da je neko uticao na njega da donese oslobađajuću presudu za "državni udar".