Ponedjeljak, 15.07.2019 | 18:20
IZVOR: Boka News

POMORSKA UDRUŽENJA, OBRAZOVNE INSTITUCIJE I PRIVREDA PISALI MARKOVIĆU: Stanje u pomorstvu alarmantno, Nurković nije stručan

Predstavnici više strukovnih udruženja pomoraca, obrazovnih institucija i agencija za ukrcaj pomoraca uputili su otvoreno pismo predsjedniku Vlade Crne Gore Dušku Markoviću, pozivajući premijera da reaguje zbog loše situacije u našem pomorstvu i nesnalaženja kadrova resornog Ministarstva saobraćaja i pomorstva (MSP) da se izbore sa postojećim problemima, ali izazovima koje stalno nameće dinamični razvoj pomorske industrije u svijetu.
Foto:Boka News

U obraćanju premijeru, potpisnici ukazuju da su svjesni da je MSP u Crnoj Gori dobilo i preuzelo nadležnosti za praćenje i sprovođenje pomorske regulative, što je i praksa i u svim drugim pomorskim zemljama.

“Polazeći od činjenice da je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, kao i u svim drugim pomorskim zemljama, najodgovorniji subjekat i glavni nosilac ili koordinator svih poslova u vezi sistema obrazovanja, obuke, sertifikacije i zapošljavanja pomoraca to Vam se obraćamo kako bi Vam skrenuli pažnju na alarmantno stanje u ovim oblastima. Razlog našeg obraćanja jeste taj što svi naši pojedinačni i zajednički napori prethodnih godina, ka ostvarivanju sistemskih promjena nisu naišli na razumjevanje resornog Ministarstva. Naše obraćanje isključivo se vodi strukom i naša zajednička namjera je da postojeće neodrživo stanje, čim prije, zajednički promijenimo na bolje a na dobrobit, prije svega, pomoraca kao i svih drugih subjekata i učesnika u ovim procesima”, stoji u dopisu Markoviću.

Dopis su potpisali čelnici Unije pomoraca Crne Gore, Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore, Fakulteta za pomorstvo i Srednje pomorske škole iz Kotora, Centra za obuku pomoraca Pomorskog fakulteta u Kotoru i Pomorskog trening centra Azalea u Bijeloj, kao i agencija za posredovanje pri ukrcaju pomoraca Azalea iz Bijele i Normonte iz Kotora.

Oni su premijeru iznijeli dio svojih primjedbi na aktuelno stanje u našem pomorstvu – grani privrede koja nakon turizma, donosi najviše svježeg novca iz inostranstva u Crnu Goru i u kojoj je radno angažovano oko 7 hiljada ljudi.

, stoji u dopisu najvećeg dijela predstavnika pomorske privrede i obrazovanja Markoviću.

 
Oni traže da se tokom septembra organizuje okrugli sto na kojem bi, pored ljudi iz kabineta predsjednika Vlade i predstavnika Ministarstva, učestvovali i predstavnici obrazovanja, obuke i zapošljavanja pomoraca, pomorskih strukovnih organizacija i pomorskih kompanija, te na kojem bi se “iznijeli problemi ali i predložila i prihvatila najbolja rješenja”.

Pozvali su premijera da delegira svog predstavnika u Organizacioni odbor tog skupa kao i da odredi “odgovornu osobu iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva a koje bi tokom jula i avgusta, sa ostalim predstavnicima, radili na organizaciji istog.”

Pomorska struka, inače, razočarana je nakon nedavnog sastanka u Kotoru koji su imali sa predstavnicima Radne grupe MSP za izradu novog Zakona o sigurnosti pomorske plovidbe.

Predstavnici Ministarstva kojeg vodi ministar Osman Nurko9vić (Bošnjačka stranka) odbili su gotovo sve primjedne i sugestije koje su strukovna udruženja pomoraca i dio obrazovnog sistema uputili na nacrt tog zakona, a od kojih se najveći dio odnosi i na međunarodno prihvaćene standare u toj oblasti.

Uz to, Ministarstvo je nedavno usvojilo novu internu sistematizaciju svojih organa i službi koju je pripremio direktor Direktorata za pomorstvo Vladan Radonjić, a koja je u potpunosti marginalizovala i dodatno unazadila ulogu Lučkih kapetanija u sistemu kontrole brodova pod stranom zastavom koji borave u našim vodama.

Ministarstvo koje vodi Nurković predvidjelo je da ubuduće za lučkog kapetana može biti imenovana i osoba sa završenim fakultetom iz oblasti društvenih nauka, a ne isključivo sa završenim stručnim, tehničkim pomorskim fakultetom.

Uz to, po Nurkoviću i Radonjiću, za zvanje lučkog kapetana ubuduće neće uopšte bitio potrebno da kandidat za tu funkciju priloži svoj brevet kapetana duge plovidbe ili upravitelja stroja, a što je bio uslov do sada.

To će dovesti do potopuno apsurdne situacije da ubuduće neko ko nije ni kapetan ni upravitelj, na čelu ispitne komisije pri Lučkim kapetanijama, ispituje i ocjenjuje pomorce koji polažu za brevet oficira, kapetana ili upravitelja stroja.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Duplo više nego prethodnih godina: Evo koliko će HILJADA eura Podgoričane koštati NOVOGODIŠNJI ukrasi!

Nedjelja, 08.12.2019 | 20:27

Tenderska procedura je u toku.

Šesnaest tunela na AUTO PUTU u završnoj fazi, većina mostova spojena

Nedjelja, 08.12.2019 | 18:30

Od 16 tunela na dijelu autoputa od Smokovca do Mateševa svi su u završnoj fazi radova i većina mostova je spojena u obje trake.

Aerodromi Crne Gore dostigli REKORD: Danas 200.000 više PUTNIKA nego prošle godine

Nedjelja, 08.12.2019 | 10:02

Aerodromi Crne Gore na današnji dan bilježe 200.000 putnika više nego u istom periodu rekordne prošle godine, što predstavlja odličan poslovni rezultat, ocijenio je izvršni direktor kompanije Danilo Orlandić.

Nakon sastanka EBRD i vodovoda: Uskoro rješavanje PROBLEMA otpadnih voda u Baru

Nedjelja, 08.12.2019 | 09:40

Predsjednik Opština Bar Dušan Raičević sastao se danas sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) šefom kancelarije u Crnoj Gori Jap Sprejom i bankarom Radoslavom Ralevićem, gdje je bilo riječi o planovima za rješavanje pitanja vodosnabdijevanja, sakupljanja i tretmana otpadnih voda u naselju Dobra Voda i Veliki Pijesak.    

Turistički poslenici sa optimizmom čekaju ZIMSKU SEZONU

Subota, 07.12.2019 | 11:45

Protekla je još jedna rekordna turistička godina koju su obilježili odlični rezultati u svim vidovima ponude, ocijenjeno je na sjednici Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva, održanoj u rizortu Porto Novi.

VIDEO: Ponovo na klupi: Mihajlović dočekan OVACIJAMA u Bolonji

Nedjelja, 08.12.2019 | 21:47

Srpski stručnjak se vratio na klupu italijanskog kluba i vodi ekipu na meču protiv Milana.

VIDEO: Broj jedan u svijetu: Mesi pretekao Ronalda i ispisao nove stranice istorije!

Nedjelja, 08.12.2019 | 21:29

Prvo se prije utakmice malo šepurio pred navijačima šestom, rekordnom "Zlatnom loptom", a onda je zaplesao na terenu i izrešetao mrežu rivala.

Neobična atrakcija: VOZ parkiran u LUCI pretvoren u HOTEL!

Nedjelja, 08.12.2019 | 21:28

Stari voz parkiran na Santos plaži u luci grada Mossel Bai u Zapadnom Kejpu u Južnoj Africi, pretvoren je u hotel.

Koliko su nelegalno sagrađeni objekti otporni na zemljotrese: Odgovor ZAPANJUJUĆ!

Nedjelja, 08.12.2019 | 20:50

U sklopu legalizacije, država je vlasnicima kuća do 200 kvadrata, kojima je to jedini objekat, ostavila mogućnost da preuzmu odgovornost na sebe i ne rade dodatna ispitivanja seizmičkog rizika.

Horoskop otkriva: Kome će 2020. godina biti posebno NAKLONJENA?

Nedjelja, 08.12.2019 | 20:36

Godina 2019. bila je jako teška za određene horoskopske znakove, ali i sami ćete primijetiti da će stvari u 2020. biti mnogo drugačije i bolje.

Brza VOŽNJA: Vozio 260 kilometara na čas i sve SNIMAO

Nedjelja, 08.12.2019 | 19:55

Snimci divljačke vožnje koje su postavljali sami vozači tokom određenog vremenskog perioda prepravili su Twitter. Iako su naišli na žestoku osudu od strane građana, ali i stručnjaka, nesavjesni vozači nisu prestali sa objavljivanjem snimaka, samo su promijenili društvenu mrežu.

Neobično vjenčanje: Na svečanosti pored mlade stojao umotani TEPIH - Met

Nedjelja, 08.12.2019 | 19:31

Beki Koks (26) je svoj omiljeni tepih nazvala Met, a udala se za njega jer ga, kako kaže, mnogo voli.

VIDEO: Mladi REPER preminuo u 21. godini ŽIVOTA: Pozlilo mu na aerodromu, pa konstatovana SMRT!

Nedjelja, 08.12.2019 | 19:11

Hip-hoperu Juice Wrld-u pozlilo je na aerodromu, a u bolnici je konstatovana njegova smrt.

VIDEO: Neopisiva SREĆA: Četvoromjesečna beba PRVI PUT čuje svoju MAJKU

Nedjelja, 08.12.2019 | 19:11

Mnogi su ovaj video nazvali snimkom decenije, a pogledalo ga je skoro milion ljudi.

Postoji tačno JEDAN DATUM kada najveći broj parova RASKINE: KADA i ZAŠTO?

Nedjelja, 08.12.2019 | 18:45

Tamni i hladni mjeseci poznati su po tome da nam raspoloženje nije baš na zavidnoj visini.