Utorak, 12.11.2019 | 10:07
IZVOR: RTCG

Devet godina IZA REŠETAKA zbog UBISTVA: Toma u Spužu izučio ZANAT!

U zatvoru u Spužu boravi više od hiljadu osuđenika i pritvorenika. Jedan broj njih radno je angažovan u cilju što lakšeg prilagođavanja životu nakon izlaska iz zatvora. Osam godina Toma Milačić dolazi u stolarsku radionicu zatvora u Spužu, a već devet je iza rešetaka, zbog ubistva.
Foto: RTCG screenshot

“Završio sam kurs koji je omogućio UIKS imam i sertifikat, tako da može to da mi i vani posluži”, kaže Toma, koji bi u februaru 2021. trebalo da izađe iz zatvora. Toma je samo jedan od brojnih zatvorenika koji uče zanate u zatvorskom okrugu.

Samostalni savjetnik u UIKS-u Duško Radović, kaže da u toj ustanovi imaju stolarsku, mehaničarsku, bravarsku i rezbarsku radionicu.

U tim radionicima, kako navodi Radović, radi oko 30 zatvorenika.

Sve što se proizvede u bravarskoj radionici koristi se za potrebe Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, dok proizvodi rezbarske i stolarske radionice idu na tržište.

“Iz stolarske radionici imamo proizvod crnogorska sofra, koju koristimo za opremanje kancelarija, ali i za tržište. Rade i stolariju za opremanje kancelarija. U rezbarskoj radionici rade proizvodnju ikona, slika...”, navodi Radović.

Stolovače koštaju oko 470 eura, zavisno od drveta od kog su izrađene, dok cijene rezbarskih radova variraju. Za rad u zatvoru osuđenici su nagrađeni.

“Oni dobijaju naknadu ili platu, koja se kreće u visini od 30 odsto minimalne cijene rada, a imaju i pogodnosti kao što su godišnji odmor i korišćenje vikenda”, ističe Radović.

Zatvorenik Toma Milačić kaže da mu dok radi vrijeme u zatvoru brže prolazi, skrene misli, ali je i izučio novi zanat. Toma vjeruje da će mu nova vještina koristiti i kada izađe iz zatvora.

“Ovo nije moja branša, ali mi može služiti kao hobi”, navodi Toma. Osim u radionicama, zatvorenici su angažovani i u poljoprivrednoj proizvodnji.

Zahvaljujući prodaji jaja Uprava za izvršenje krivičnih sankcija na mjesečnom nivou prihoduje određena sredstva.

“Što se tiče farme kokošaka ona je ekonomski isplativa i tu imamo čistu dobit oko 1000 eura mjesečno po jednom objektu”, naveo je Radović.

Pored radionica i poljoprivredne proizvodnje, osuđenici su u okviru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija angažovani i na građevinskim radovima koji se organiziju za potrebe zatvora. 

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Objavljeno na sajtu MCP - Preko 1.600 inženjera potpisima PODRŽALI CRKVU

Subota, 04.07.2020 | 20:02

Među potpisnicima su inženjeri geologije, metalurgije, mašinstva...

Begić: VIRUS se lakše PRENOSI nego što je bilo ko očekivao

Subota, 04.07.2020 | 19:50

Suprotno očekivanjima virus korone nije iskazao sezonalni karakter, kaže pomoćnik direktora IJZ dr Senad Begić.

Demokratski front - "Učinak nula, NKT da podnese OSTAVKU"

Subota, 04.07.2020 | 18:03

Demokratski front pozvao je kompletan NKT da podnese ostavku, zbog kako kažu nultog učinka, jer smo, kako dodaju, opet našli na samom početku.

Legendarni GOLMAN prestigao Maldinija - Điđi Bufon je novi REKORDER

Subota, 04.07.2020 | 17:58

Čuvar mreže "stare dame" je do sada bio izjednačen sa Paolom Maldinijem, ikonom Milana.

Zbog koronavirusa VANREDNA SITUACIJA I U KRALJEVU, donijete brojne restriktivne mjere

Subota, 04.07.2020 | 17:51

Vanredna situacija proglašena je danas i u Kraljevu, usljed pogoršanja epidemiološke situacije izazvane širenjem korona virusa.

Zbog njihove nestabilnosti ga mnogi izbjegavaju: Ovo je najkomplikovaniji horoskopski znak!

Subota, 04.07.2020 | 17:18

Sa njima ništa nije jednostavno.

Institut za biologiju mora - Pokrenuto istraživanje morskih sisara i kornjača na teritoriji CG

Subota, 04.07.2020 | 16:33

Institut za biologiju mora pokrenuo je istraživanje morskih sisavaca i kornjača na teritoriji Crne Gore, a kroz podršku delegacije EU u cilju stvaranja programa praćenja pod pomorskim smjerom.

Od 19. jula direktna aviolinija Tivat-Luksemburg: "Bilo bi dobro da ova LINIJA traje tokom cijele GODINE"

Subota, 04.07.2020 | 16:19

Luksemburška aviokompanija Lukser (Luxair) od 19. jula uvodi direktnu avioliniju Tivat Luksemburg. Izvršni direktor Žil Fajt u razgovoru sa dopisnikom TVCG, kaže da je njegova kopanija okrenuta ka novim destinacijama koje nude kvalitetan smještaj i sugurnost turistima, i da očekuje da će građani Luksemburga dobro prihvatiti Crnu Goru. Ambasador Crne Gore Ivan Leković, ističe da bi zbog brojne crnogorske dijaspore koja živi u Luksemburgu bilo dobro da ova linija traje tokom cijele godine.

Boris Zloković POZITIVAN na koronavirus, OGLASIO se i njegov bivši klub

Subota, 04.07.2020 | 15:33

"Borise, navijamo za tebe", napisao je Pro Reko na Tviteru.

CETINJE - CPC položila vijence na SPOMENIK Ivanu Crnojeviću

Subota, 04.07.2020 | 15:21

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo sa sveštenstvom položio je danas vijence na spomenik Ivanu Crnojeviću na Cetinju. Mitropolit Mihailo je poručio da su svi složni da ne izazivaju nered, nego da se Bogu mole da spasi Crnu Goru, sve Crnogorce i građane koji žive ovdje.