Utorak, 21.01.2020 | 15:36
IZVOR: PR Centar

"OBNOVITI sudski postupak u cilju razrješenja okolnosti željezničke NESREĆE na Bioču"

Nedvosmisleni dokazi ukazuju da nisu razjašnjene okolnosti željezničke nesreće koja se dogodila na Bioču 2006. godine, a predstavnici institucija su pokušali da ih prikriju i na taj način opstruiraju sudski postupak, saopšteno na pres konferenciji nevladine organizacije (NVO) “Voz neprebola – Bioče 2006.”, koja je organizovana povodom obilježavanja 14 godina od nesreće.
Foto: PR Centar

Predsjednik NVO “Voz neprebola – Bioče 2006.”, Goran Vojinović, naveo je da su mnogi predstavnici institucija uticali na sudski proces sa namjerom prikrivanja istine o okolnostima željezničke nesreće na Bioču.

“Sudski postupak u vezi ubistva nije se dešavao u sudnici kojom je presjedavala sutkinja Bošković, već u kabinetima gopođe Vesne Medenice, predsjednice Vrhovnog suda, sudija Zorana Pažina, Radula Kojovića i u državnom tužilaštvu Crne Gore. Ove osobe su predstavljale prvi ešalon, uz Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agenciju za nacionalnu bezbjednost, onih koji su istinu o ubistvu usmjeravale na jednu osobu, uticale da se relevantni i pravi dokazi marginalizuju”, ocijenio je Vojinović.

On je kazao da postoje nedvosmisleni dokazi koji ukazuju da nisu razjašnjene okolnosti te nesreće.

“Ove navode potkrepljuju nedvosmisleni dokazi, nagriženost šine, iskazi i ponašanje vještaka, krađa magnetnog diska, rekonstrukcija ubistva, građevinska i tehnička ispravnost pruge, finansijsko poslovanje Željeznice, promjena mašinovođe na željezničkoj stanici u Podgorici, prikrivanje dokaza u vezi papučice, upozorenje relevantnih stručnjaka, uklanjanje kočionih aparata sa voza, odbrana optuženih sa slobode, izostanak audio snimaka telefonskog razgovora na dan ubistva, kao i drugi brojni dokazi”, naveo je Vojinović.

On smatra da su ključni dokazi tokom sudskog postupka marginalizovani.

“Sutkinja Bošković, mnogo prije donesene presude, izvinjavala se porodicama poginulih putnika zbog presude koju će donijeti. Po čijem nalogu je ključne dokaze marginalizovala i stavila van svih pravnih okvira u drugi plan i zašto je na kraju pročitala pripremljenu sramotnu presudu?”, upitao je Vojinović.

On je kazao da je tužilaštvo iznijelo stav da nema interes za obnavljanje sudskog postupka.

“Tužilaštvo, koje bi trebalo da bude institucija koja inicira, potkrepljuje dokazima i pokrene ponovni postupak, iznosi takav stav. Koliko tužilaštvo revnosno obavlja svoj posao i na koji način provjerava dokaze iznijete u provobitnom i jedinom postupku najbolje govori činjenica da dokumenta od završetka prvog postupka nisu ni dirnuta u Osnovnom sudu u Podgorici”, rekao je Vojinović.

On je saopštio da je tužilac Vučković, koji je bio prisutan na deset ročišta, bez obrazloženja povučen, a da ga je zamijenila tužiteljka Ražnatović koja je, kako je ocijenio, samo fizički prisustvovala daljem toku postupka, bez aktivnog učešća.

“Radule Kojović sa specijalnom namjenom iz Višeg suda je samo u ovom slučaju prebačen u Osnovni sud, a i laiku je jasno sa kakvom ulogom. Zoran Pažin, u to vrijeme sudija Osnovnog suda, bio je zadužen da obezbijedi nezavisne vještake, koji su po riječima sutkinje Bošković morali biti prisutni do kraja suđenja. Prvi dan su vještaci dali svoje iskaze, a potom su drugi dan iskazi tri od četiri vještaka drastično promijenjena, uz njihov naprasni nestanak”, saopštio je Vojinović.

On je ocijenio da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbio podnesak sa “čudnim obrazloženjem koji dokazuje sinhronizovan i brutalan način prikrivanja okolnosti ubistva na Bioču preko najviših državnih instanci”.

“Čudno je da navedene okolnosti sa navedenim licima, ima kašnjenje u dostavi presude skoro godinu, kako bi gospodin Pažin i sud u Strazburu imao obrazloženje da smo sa našom žalbom zakasnili. Takođe, Agencija za nacionalnu bezbjednost, kojom je rukovodio Duško Marković, nije dala mišljenje i stav na pitanje da li se dogodio teroristički napad, koje smo postavili na sudu, niti je sud to tražio od Agencije”, naveo je Vojinović.

On je kazao da su u specijalnoj akciji MUP-a, dva uniformisana lica 24. januara 2006. godine, bez sudskog naloga i službene zabilješke, oduzela magnetni disk sa željezničke stanice u Podgorici.

“Na magnetnom disku se nalaze svi snimljeni službeni razgovori dispečera sa otpravnicima vozova i mašinovođama na teritoriji Crne Gore. Za nas je od posebnog značaja razgovor mašinovođe Drobnjaka u stanici Lutovo sa jednim od rukovodilaca i optuženim gospodinom Andrijaševićem, koji dokazuje prikrivanje dokaza, iskaz Drobnjaka u vezi nesreće i tešku zloupotrebu službene dužnosti gospodina Andrijaševića”, istakao je Vojinović.

On je rekao da je, nakon oduzimanja magnetnog diska, relevantan audio zapis izbrisan.

Kako je naveo, Vlada kojom je predsjedavao Milo Đukanović, nikada nije formirala nezavisnu istražnu komisiju, da ispita tokove novca koje je opredijelila za Željeznicu Crne Gore.

“Takođe, Vlada nikada nije aktivirala radnu grupu koja će se baviti ublažavanjem posljedica onoga što se dogodilo na Bioču 2006, pokrenula postupak preispitivanja fingirane sudske presude preko resursnih ministarstava kroz skupštinska tijela, finansijsku istragu, ili preispita odgovornost tadašnjeg ministra saobraćaja Lompara. Ipak, Vlada je donijela veoma važnu odluku da humanitarna pomoć bude državna tajna, koja je i danas na snazi”, kazao je Vojinović.

On je naveo da Skupština Crne Gore nikada nije pokrenula postupak, niti organizovala saslušanje bivšeg ministara saobraćaja, Andrije Lompara.

“Pitamo zašto se institucije ponašaju i rade kao da se 2006. na Bioču nije dogodilo ono što uporno želimo da dokažemo relevantnim dokazima. Još jedna u nizu nelogičnosti, jeste i činjenica da su svi učesnici događaja, izuzev nastradalih i povrijeđenih putnika, napredovali ili nagrađivani za određeni posao. Znate koje funkcije pokrivaju tadašnji sudija Osnovnog suda, Zoran Pažin, direktor ANB-a Duško Marković, tužilac Veselin Veljović, Radule Kojović”, rekao je Vojinović.

Preživjeli putnik, Vesko Vlahović, kazao je da je ta NVO pokušavala prethodnih 14 godina da riješi slučaj nesreće institucionalno.

“Mi smo pokušali institucionalno riješiti ovaj slučaj, ali morali smo da se bavimo administracijom, umjesto optimizacijom svog stanja, prije svega zdravlja i egzistencijalne zbinutosti”, rekao je Vlahović.

On je kazao da su mnoga obećanje data oštećenima u nesreći i njihovim porodicama ostala neispunjena.

“Očekivali smo da obećanje države, da će pomoći porodicama nastradalih i preživjelim putnicima biti ispunjeno. Navedeno je da će to podrazumijevati i liječenje, oporavak, rehabilitaciju, međutim samo su, u početku, iz Centra za socijalni rad došli da utvrde ko je bio putnik voza”, naveo je Vlahović.

Sekretar NVO ,,Voz neprebola – Bioče 2006“, Hivzo Topuzović, saopštio je da će se godišnjica tragedije obilježiti, kao i prethodnih godina, u Bijelom Polju i na Bioču.

„Godišnjica će se obilježiti 22. januara u Bijelom Polju, a 23. na Bioču. Organizovan je prevoz članova udruženja, iz Podgorice za Bijelo Polje u osam sati, ispred Hrama. Polaganje cvijeća biće upriličeno u pet do 12, na spomen obilježju nastradalim u željezničkoj nesreći, a potom i na spomen obilježju stradaloj djeci iz Bugarske“, kazao je Topuzović.

On je rekao da je prevoz za Bioče organizovan iz Bijelog Polja ispred autobuske stanice u osam sati i 30 minuta, a iz Podgorice u deset sati ispred Hrama.

„Očekujemo da se željeznički saobraćaj na Bioču obustavi u ovo vrijeme i da se ne oglašavaju sirene“, poručio je Topuzović.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Kotoranin OSVOJIO najviši VRH Južne Amerike: Sa Anda se zavijorila crnogorska ZASTAVA

Petak, 21.02.2020 | 09:42

Planinar iz Kotora Marjan Šantić, osvojio je nedavno najviši vrh Južne Amerike, Akonkagvu (6.962 m) i sa vrha Anda zavijorila se crnogorska zastava. On je gostujući u Jutarnjem programu TVCG osokazao da je Akonkagva jako surova planina.

KOMBINACIJA slova i brojeva: Policijski službenici će imati identifikacioni NATPIS na opremi

Petak, 21.02.2020 | 08:59

U cilju ispunjavanja međunarodnih standarda u postupanju policijskih službenika, i onemogućavanja zloupotrebe i prekoračenja ovlašćenja od strane policijskih službenika, Vlada je, na jučerašnjoj sjednici, na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova, donijela Uredbu o dopuni uredbe o boji i oznakama vozila i plovila, naoružanju i posebnoj opremi koji se upotrebljavaju za vršenje policijskih poslova, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

DOBRO NAM DOŠLE - Za dva dana rođena 21 BEBA

Petak, 21.02.2020 | 08:05

Lijepe vijesti iz porodilišta Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

Vozači, obratite pažnju: Evo gdje će u Podgorici parking biti NAJSKUPLJI, a gdje NAJJEFTINIJI

Petak, 21.02.2020 | 07:09

Odbor za finansije, privredu i razvoj Glavnog grada predložio je Skupštini, između ostalog, usvajanje Predloga odluke o davanju saglasnosti na cjenovnik usluga za opšta i posebna parkirališta, pišu Dnevne novine.

Episkop Dimitrije na litiji u Podgorici: "Mi ne rušimo, već gradimo bolje društvo"

Četvrtak, 20.02.2020 | 20:57

Ispred hrama Hristovog vaskrsenja krenula je večeras nova litija koju predvodi episkop zahumsko-hercegovacki Dimitrije.

Vila drugi put pod VODOM: Raskošno IMANJE Džordža Klunija UNIŠTENO poplavama

Petak, 21.02.2020 | 10:56

Najveći dio velelepnog posjeda uništila je rijeka Temza, koja se izlila.

Neka vam KUĆA diše od SVJEŽINE: Limun je sasvim dovoljan da OČISTITE ovih 13 stvari!

Petak, 21.02.2020 | 10:38

Limun je jedna od namirnica koju skoro svako od nas ima u kući. On se može upotrijebiti u velikom broju recepata, iscijediti u čaj, a njegov sok može se koristiti za osvježavajuće i zdravo piće. Međutim, ovdje se ne završava njegova korisnost – limun nam može pomoći i pri čišćenju nekih stvari u svom domu.

Hajdi je HEROINA: Plivala je 11 SATI kako bi spasila vlasnika čiji je brod potonuo

Petak, 21.02.2020 | 10:37

Heidi, ženka njemačkog ovčara, postala je prava heroina nakon što je spasila svog vlasnika od sigurne smrti u Queenslandu.

KOLIKO CRNOGORCI ZARAĐUJU: U kom gradu je PLATA 700, a gdje je manja od 200 EURA

Petak, 21.02.2020 | 10:21

Najveće prosječne plate i penzije u Crnoj Gori imaju građani Tivta, a ta primanja najmanja su u Petnjici, pokazuju posljednji podaci Monstata i Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) za decembar prošle godine, pišu današnje Vijesti, a prenosi portal Bankar.me.

"MRZIM TENIS, najodvratniji je od svih sportova"

Petak, 21.02.2020 | 10:10

Nedavno je ruski teniser s kazahstanskom pasošem Aleksandr Bublik postao zvijezda na društvenim mrežama nakon što je divljao tokom meča s Henrijem Laaksonenom na ATP turniru u Montpellieru.

VIDEO: Nole se dobro ZABAVIO: "Maltretirao" Ivaniševića dok SPAVA i smijao se do SUZA!

Petak, 21.02.2020 | 10:04

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković otputovao je na turnir u Dubai, a tokom leta dobro se zabavljao.

Kotoranin OSVOJIO najviši VRH Južne Amerike: Sa Anda se zavijorila crnogorska ZASTAVA

Petak, 21.02.2020 | 09:42

Planinar iz Kotora Marjan Šantić, osvojio je nedavno najviši vrh Južne Amerike, Akonkagvu (6.962 m) i sa vrha Anda zavijorila se crnogorska zastava. On je gostujući u Jutarnjem programu TVCG osokazao da je Akonkagva jako surova planina.

Veliko SRCE bivšeg TRENERA: Ferguson ispunio DJEČAČKI SAN teško oboljelom navijaču

Petak, 21.02.2020 | 09:31

Najuspješniji trener u istoriji Manchester Uniteda pokazao je da i u penziji ima poseban odnos prema pristalicama svog kluba.

Ove NEOBIČNE OSOBINE krase samo INTELIGENTNE LJUDE: Provjerite ODMAH

Petak, 21.02.2020 | 09:11

Ako ste došli u situaciju da se zapitate zbog čega vam smetaju neke stvari koje većina ljudi radi ili imate navike koje ni sami sebi ne znate da objasnite, možda ste pametniji nego što mislite.

UZBUDLJIV astro dan je pred NAMA - Bikovi i dalje traže pravu ljubav, Vage se zaljubljuju

Petak, 21.02.2020 | 08:48

Pogledajte šta su vam zvijezde pripremile za danas.