Petak, 20.03.2020 | 22:21
IZVOR: Kolektiv.me

"APEL građanima da shvate ozbiljnost situacije"

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je na današnjoj sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik NKT Milutin Simović, uvažavajući epidemiološku situaciju kao i informacije sektora bezbjednosti u vezi sa slučajevima kršenja rješenjâ o samoizolaciji, a imajući u vidu izvjesno dalje širenje virusa unutar naše zemlje analiziralo s posebnom pažnjom slučajeve kršenja samoizolacije.




Foto: gov.me, S.Matić

Konstatujući još jednom da je Crna Gora zahvaljujući cjelovitom i pravovremenom sagledavanju opasnosti od širenja koronavirusa i preduzimanju niza adekvatnih mjera uspijevala najduže u Evropi da odloži pojavu zaraze, Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je konstatovalo da se naša zemlja od 17. marta nalazi u novoj, ozbiljnijoj, rizičnijoj i zahtjevnijoj fazi. Sada suočavanje sa koronavirusom iziskuje efikasnost svih državnih organa u sankcionisanju neodgovornosti i nepoštovanja propisanih mjera kao i najviši stepen svijesti i odgovornosti građana. Stoga je sa današnje sjednice upućen apel svakom građaninu da se striktno i bez izuzetka pridržava svih naredbi i mjera.

"Dramatičnost situacije u nekim državama našeg najbližeg okruženja, u kojima se broj žrtava koronavirusa svakoga dana broji stotinama, a novozaraženih hiljadama, ukazuje da se Crna Gora kao zemlja male populacije suočava sa situacijom u kojoj bi nekontrolisano širenje virusa imalo nesagledive posljedice. Nacionalno koordinaciono tijelo stoga upozorava sve građane Crne Gore da sve što preduzimaju državni organi sa ciljem zaštite svih građana mora biti prihvaćeno sa najvišim stepenom odgovornosti od strane svakog pojedinca i svake ogranizacije. Jer ako samo jedna karika popusti, ako samo jedan prenosilac virusa usljed neodgovornosti, neozibiljnosti ili nediscipline proširi virus dovodi u opasnost cijelu zajednicu – svakog građanina, svaku porodicu, a državne organe u neminovnost uvođenja još radikalnijih mjera. U tom lancu procjena rizika, donošenja odluka i njihove realizacije svaka karika mora biti čvrsta jer je to u interesu svakog od nas. Poštovanje rješenjâ o samoizolaciji, odluka o karantinu, naredbi o zabrani svih javnih okupljanja kao i maksimalno uzdržavanje od svih nepotrebnih društvenih kontakata – neophodno je kako bismo sačuvali zdravlje i živote građana", stoji u saopštenju.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti zbog svega navedenog poziva sve građane da shvate ozbiljnost situacije i blizinu opasnosti koja se nadvila nad čitavim svijetom.

"Na sjednici su posebno istaknuti obaveza i očekivanje od nadležnih institucija – Uprave policije, tužilaštva i sudstva da na bazi postignute saglasnosti najviših predstavnika ovih institucija sprovedu u djelo dogovor o rigoroznom kažnjavanju svakog pojedinca koji svojim ponašanjem dovodi u opasnost cijelu zajednicu. Nacionalno koordinaciono tijelo pozdravlja visoki stepen društvene odgovornosti koji iskazuju brojni naši građani, privredna društva, javne ličnosti i naša dijaspora upućujući značajnu pomoć za suočavanje sa koronavirusom, ali takođe konstatuje i da iz partikularnih političkih i drugih interesa postoje pokušaji zloupotreba i manipulacija tobožnjom podrškom. Pozivamo sve da razumijevajući ozbiljnost situacije imaju u vidu da najpreči interes i cilj svih nas mora biti zdravlje naših građana i razumijevanje da je za ostvarenje tog cilja važan i odgovoran svaki pojedinac", zaključeno je u saopštenju Nacionalnog korodinacionog tijela.

--- Potvrđen JEDAN slučaj KORONAVIRUSA u CG; U Srbiji PRVA žrtva... Presjek NAJVAŽNIJIH VIJESTI

KOMENTARI (4)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
eeeee
20.03.2020 22:33

Šta da radimo sa prodavnicama i aklimatizacijom koja je stalno uključena a uvijek je predstavljala izvor zaraze .Džaba odstojanje sve mjere kad to raspršuje po cjeloj prodavnici i namjernicama to niko ne vidi a vlasnici nemaju toliko mozga da to isljuče

11 0
Neko
20.03.2020 23:06

Korona se ne prenosi vazduhom..

0 0
.
21.03.2020 08:30

Dr Dejvid Kerington nađi pročitaj

0 0
Boom
20.03.2020 22:52

Moramo se pridrzavati i postovati pravila nadlezih vidite danas kolko je preminulo nazalost gradjana u Italiji.Da nam se tako nesta nebih desilo ne daj boze Vlada treba da uvede policijski cas od 18h pa nek onda izadje neko da seta svatimo situaciju ozbiljno!!!!

10 0

OSTALE VIJESTI

Milović sa porodicom žrtve silovanja: Založiću se da slučaj bude ispitan do kraja

Subota, 18.05.2024 | 10:09

Ministar pravde Crne Gore, Andrej Milović, i državni sekretar u Ministarstvu pravde, Aleksandar Bakrač, održali su sastanak sa advokatom i članovima porodice žrtve silovanja koja je u trenutku izvršenja djela bila maloljetna, a u vezi slučaja koji ovih dana izaziva veliko interesovanje crnogorske javnosti, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Beograd: SUDAR vozova u podzemnom tunelu, POVRIJEĐENO 13 ljudi

Petak, 17.05.2024 | 21:28

U podzemnom tunelu između Vukovog spomenika i Pančevačkog mosta oko 18:30 časova došlo je do sudara putničkog i teretnog voza, u kojem je povrijeđeno 13 ljudi.

Laković: NEMA POLITIKE, pjesma o Crnoj Gori na proslavi Dana škole nije izvedena zbog tehničkih razloga

Petak, 17.05.2024 | 20:37

Direktorica Osnovne škole „Jagoš Kontić“ Ranka Laković kazala je da je pjesmu posvećenu Crnoj Gori makla iz programa proslave Dana škole, ne iz političkih, već „tehničkih razloga“.

Stranom državljaninu 15 dana zatvora zbog ometanja policijskog službenika u radu

Petak, 17.05.2024 | 19:20

Albanski državljanin Z.L. (44) osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 15 dana, jer je ometao policijskog službenika u vršenju kontrole boravka i rada stranaca, saopšteno je iz Suda za prekršaje u Budvi.

Zoran Radović NOVI PREDSJEDNIK Višeg suda u Podgorici

Petak, 17.05.2024 | 18:35

Na današnjoj sjednici Sudskog savjeta Zoran Radović izabran je za predsjednika Višeg suda u Podgorici, saznaje RTCG.

Dječak PAO sa krova zgrade Crvenog krsta, teško POVRIJEĐEN

Petak, 17.05.2024 | 15:01

Učenik sedmog razreda osnovne škole iz Sutomora zadobio je teške povrede prilikom pada sa zgrade Crvenog krsta u tom gradu.

Kovačević: Za incident u Nikšiću ODGOVORNA POLICIJA, imamo razloga da sumnjamo da nije bila slučajnost

Petak, 17.05.2024 | 18:27

Incidenti na sinoćnjoj utakmici košarkaša Sutjeske i Budućnosti rezultat su propusta podgoričke i nikšićke policije.

MPNI o požaru na krovu OŠ "Vlado Milić": Insistiraćemo na utvrđivanju odgovornosti svih učesnika incidenta

Petak, 17.05.2024 | 13:24

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija osuđuje neprimjerno ponašanje tokom proslave polumature učenika završnih razreda JU OŠ “Vlado Milić” u Podgorici, u kojoj je, zbog upotrebe pirotehničkih sredstava, došlo do požara na objektu škole.

ŽPCG - Dodatni polazak iz Bara za Podgoricu povodom koncerta za proslavu DANA NEZAVISNOSTI

Petak, 17.05.2024 | 13:44

Željeznički prevoz Crne Gore AD Podgorica obavještava korisnike svojih usluga da je povodom proslave Dana nezavisnosti i koncerta koji organizuju Turistička organizacija Bar i Opština Bar i 21. maja na platou Sportske dvorane Topolica sa početkom u 21:00h i na kojem će nastupiti Gibonni, Perper i DJ Jools, uveden dodatni polazak voza na relaciji Bar – Podgorica.

U Crnoj Gori dostupan NOVI LIJEK za karcinom dojke

Petak, 17.05.2024 | 13:58

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila revidiranu Listu ljekova. Revizijom je uključeno 11 generičkih ljekova za koje već postoji paralela na Listi ljekova, šest novih ljekova koji se do sada nijesu nalazili na Listi, a proširene su indikacije za dva lijeka, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Osam načina da mozak održite ZDRAVIM

Subota, 18.05.2024 | 11:30

Zdravlje je važno, osobito zdravlje mozga.

EPCG i EKO-FOND potpisali sporazum o zajedničkom finansiranju i realizaciji projekta "SOLARI 5000+ (70 MW)" za fizička i pravna lica

Subota, 18.05.2024 | 10:50

Izvršni direktori EPCG i Eko-fonda, Ivan Bulatović i Draško Boljević, potpisali su juče u Podgorici Sporazum o zajedničkom finansiranju i realizaciji projekta "Solari 5000+ (70 MW)" za fizička i pravna lica. 

Finansijski horoskop za JUN 2024: Evo šta očekuje vaš HOROSKOPSKI ZNAK

Subota, 18.05.2024 | 11:06

Saznajte šta otkriva novčani horoskop za jun 2024. godine.

Ristić: Predsezona u Kotoru OBARA REKORDE, proslava 21. maja uz Petra Graša i Who See

Subota, 18.05.2024 | 10:32

Povodom proslave Dana nezavisnosti, u Kotoru će, na Trgu od Oružja, nastupiti jedan od omiljenih muzičara s ovih prostora – Petar Grašo, najavio je za Mediabiro direktor TO Kotor Jovan Ristić. Posjetioce će te večeri, kako je istakao, zabavljati i popularna kotorska grupa – Who See.

PICA MAFINI kakve do sada niste probali: Ovaj RECEPT svima uspijeva

Subota, 18.05.2024 | 10:17

Ako vam je potreban recept koji vam neće oduzeti mnogo vremena, a da oduševi goste, onda se možete osloniti na ove pica-mafine. Pica-mafini su uvijek rado viđeni na slavljima svih vrsta, ali su fantastični i kada su tu kao prilog glavnom jelu ili kao predjelo.

FOTO: Na Cetinju otvoren proljećni bazar „Maj u hiljadu boja“

Subota, 18.05.2024 | 09:41

Spektakularnim koncertima Vlatka Stefanovskog i Damira Urbana na Cetinju je sinoć otvoren proljećni bazar „Maj u hiljadu boja“.

Radulović - SMATSA važan činilac, moramo više ulagati u infrastrukturu

Subota, 18.05.2024 | 09:18

Izgradnja aneksa terminalne zgrade u Podgorici i instaliranje i nabavka sekundarnog radara na planini Vrsuta ključni su infrastrukturni projekti koje Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) planira da investira u Crnoj Gori. To je saopšteno nakon sastanka ministra saobraćaja i pomorstva Filipa Radulovića i pomoćnika direktora SMATSA Rajka Uskokovića.

Pred nama sunčani dan - UŽIVAJTE u početku VIKENDA uz ove TEMPERATURE

Petak, 17.05.2024 | 22:03

Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju za subotu najavljuju pretežno sučano vrijeme. 

Tanja Bokan i IDUĆE SEZONE u egipatskom Al Ahliju

Petak, 17.05.2024 | 22:01

Tri trofeja i izgubljeno finale Afričkog klupskog prvenstva bili su dovoljni da dvije strane shvate da je nastavak saradnje neminovnost – Tanja Bokan, najbolja crnogorska odbojkašica svih vremena, produžila je ugovor sa egipatskim Al Ahlijem, pa će i iduće sezone igrati u Kairu.

Ovaj fudbaler PROGLAŠEN je NAJBOLJEG MLADOG igrač Premijer lige

Petak, 17.05.2024 | 21:54

Napadač Čelsija Kol Palmer proglašen je za najboljeg mladog igrača Premijer lige.