Četvrtak, 16.04.2020 | 07:21
IZVOR: Dnevne novine

Građani Tuzi disciplinovani: Neka traje koliko treba, samo da budemo svi živi i zdravi

Građani najmlađe crnogorske Opštine Tuzi više od tri sedmice proveli su u opštoj izolaciji. U ovoj opštini sve je stalo od 24. marta, kada je naloženo da svi stanovnici treba da ostanu u svojim domovima i to, kako je poručeno iz Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, bezuslovno.




Foto: Uprava policije

Razlog za ovakvu odluku je što je tog dana od 18 novozaraženih koronavirusom u Crnoj Gori, 15 bilo upravo iz Opštine Tuzi, što je i te kako veliki broj u odnosu na broj stanovnika.

Ulice, kao i sve javne površine su potpuno prazne, jedino su se mogli vidjeti policija i volonteri Crvenog krsta.

U Karabuškom polju, najvećem naselju u opštini Tuzi, koje ima oko 4.000 stanovnika, još uvijek, a nadaju se da će tako i ostati, nema nijedan slučaj oboljelog od koronavirusa.

NKT je prije dva dana dozvolilo rad trgovinama i apotekama od osam do 14 časova, te da jedan član domaćinstva može napustiti svoj dom radi nabavke hrane i ljekova.

Ipak, stanje se za mnoge porodice nije mnogo promijenilo.

Porodica Kačar dane provodi uz gledanje online nastave sa sinom i kćerkom, dok oni stariji dan upotpunjuju sa čitanjem knjiga i gledanjem TV-a. Ističu da su napokon dobili malo više vremena za druženje sa djecom, što je jedini užitak ovako teške situacije.

Kemal Kačar iz Karabuškog polja kazao je Dnevnim novinama da situacija nije nimalo prijatna i da se i dalje nalaze u neizvjesnosti. Ipak, poručuje da su građani disciplinovani i da je najvažnije da se virus ne širi, kao i da nema nijedan slučaj u ovom naselju.

“Uprkos tome što kažu da u Karabuškom polju nema nijedan zaraženi, mi smo ovdje oprezni i odgovorni. Ulice su puste i nigdje ne izlazimo osim do ispred kuće u dvorištu. Koliko poštujemo preporuke pokazuje i to što brat živi na 50 metara od moje kuće, ali ga nisam vidio od kada je počelo ova situacija”, priča Kačar.

Ističe da im dani protiču u nadi da će nešto da se promijeni na bolje i da će konačno da se završi ova teška situacija.

“Na početku nismo smjeli da izađemo ni iz kuće, ali srećom smo brzo dobili obavještenje da možemo makar ispred kuće da izađemo pola sata, sat. Nestvarno je izgledalo što ne možeš nikoga da vidiš na ulici, a ovo naselje je bilo baš živo. Nekoliko dana bukvalno nikoga nismo mogli da vidimo”, kazao je Kačar.

Trenutna situacija je udarac i na poslovnom planu.

“Meni lično ova situacija baš teško pada, jer sam navikao da cijeli dan provedem u razgovoru sa ljudima, a osim toga i posao mi trpi. Od toga čime se ja bavim žive tri porodice, odnosno sa mnom radi i moj brat, kojima je, kao i mojoj porodici, ovo jedini izvor prihoda. Ne znam kako dalje, ali sigurno da će ovo ostaviti posljedice. U ovom naselju, kao i u našoj porodici se većinom živi od dnevnica i zbog toga je situacija još teža za nas”, istakao je Kačar.

Ipak, koliko god da je teška trenutna situacija, mještani Karabuškog polja je u potpunosti razumiju.

“Vlada Crne Gore i NKT su uradili pravu stvar sa opštom izolacijom. Koliko god da nam je teško čini se da je ovo bila jedna ispravna odluka. Mnogi ljudi ne razumiju koliko je teško biti zatvoren u kući i pet dana, a ne više, ali kad je za opšte dobro onda je opravdano. Neka traje koliko treba samo da svi iz ovoga izađemo živi i zdravi”, kaže Kačar.

On navodi da su ih svako jutro obilazili volonteri Crvenog krsta, te im donosili hljeb i po potrebi osnovne životne namirnice.

“Pomoć je skromna, ali i dovoljno za ovakvu situaciju. Bilo šta da nam treba volonteri nam donose i svaka čast ovim ljudima, koji pomažu u ovako teškim trenucima”, kazao je Kačar.

Gotovo svi stanovnici Tuzi su bili od 24. marta do 13. marta u potpunoj izolaciji, jer im je NKT zabranilo izlazak iz kuća sa ciljem sprečavanja daljeg širenja virusa.

Novim mjerama se dozvoljava rad apoteka i objekata u kojima se obavlja trgovina hranom, pićem, sredstvima za higijenu, motornim gorivima, građevinskim proizvodima, sredstvima za zaštitu i prihranu bilja i sadnog materijala, proizvoda za ishranu i liječenje životinja, opreme za bebe, štampe, poljoprivrednih mašina i opreme i pogrebne opreme, u periodu od osam do 14 časova, uz obavezno korišćenje lične zaštitne opreme zaposlenih i obezbjeđivanje njihove fizičke distance.

/// Nacionalno koordinaciono tijelo: Mjere u Crnoj Gori PRODUŽENE do 30. aprila

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Lili
16.04.2020 08:28

Svaka vam cast!!!!!! Trebalobi svi tako u opstu izolaciju...TUZI za svaku POHVALU

4 0

Da li ste znali? Pročitajte koliko koštaju stanovi u blizini slavnih italijanskih spomenika

Petak, 17.05.2024 | 13:11

U istraživanju koje je sproveo Imobilijare bili su uključeni spomenici poput Duoma u Milanu, Koloseuma u Rimu, Starog mosta u Firenci, Pjaca San Marko u Veneciji, Arena u Veroni, Mole Antoneliana u Torinu kao i krivi toranj u Pizi.

CNP: Predstava „Smrt i njeni hirovi“ na Sceni Studio

Petak, 17.05.2024 | 13:08

Predstava „Smrt i njeni hirovi“, prema Žozeu Saramagu, u adaptaciji Kate Đarmati i režiji Lidije Dedović, biće izvedena 18. maja na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta. Sve ulaznice su rasprodate.

„Ja sam procvjetao, a njoj je svanulo“: Ovako je pobjednik Zvezda Granda pričao o razvodu

Petak, 17.05.2024 | 12:50

Bane Mojićević, nekadašnji pobjednik Zvezda Granda, 2020. godine se razveo od supruge Milice, sa kojom ima sina Radoša i ćerku Mašu.

Odluka KSCG: Budućnost Voli u finalu, Sutjeska novčano kažnjena

Petak, 17.05.2024 | 12:47

Košarkaški savez Crne Gore registrovao je drugu polufinalnu utakmicu između Sutjeske i Budućnost Volija službenim rezultatom (2:0) u korist aktuelnog šampiona, na osnovu člana 30 Propozicija takmičenja.

Za Dan nezavisnosti GRADSKI PREVOZ će saobraćati po OVOM režimu vožnje

Petak, 17.05.2024 | 12:29

Za vrijeme neradnih dana tokom Dana nezavisnosti Crne Gore, gradski prevoz će saobraćati po izmijenjenom režimu.

Šehović u Nikšiću: Aktuelna vlast je talac politike Andrije Mandića

Petak, 17.05.2024 | 12:24

„Očigledno je da je aktuelna vlast talac retrogradne politike nekadašnjeg Demokratskog fronta i Andrije Mandića kao suštinskog lidera parlamentarne većine, i da kao takva predstavlja ozbiljnu prijetnju po suštinske evropske vrijednosti i građanski karakter države i društva. Nadstranački savez SD-a, SDP-a i LP-a će biti svojevrstan glas razuma, odnosno najdosljedniji protivnik svakoj populističkoj i nacionalističkoj politici koja, nažalost, sve više u Crnoj Gori uzima maha", poručio je predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) dr Damir Šehović na sjednici opštinskog odbora te partije u Nikšiću.

Martinović: Optimisti da ćemo imati uspješnu turističku sezonu

Petak, 17.05.2024 | 11:30

Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović poručio je da su spremno dočekali predsezonu, te da se preduzimaju sve aktivnosti kako bi i ljetnja turstička sezona bila uspješna. Parametri koje taj resor ima, kako je saopštio ministar u emisiji "Link", govore da je u maju osam odsto više gostiju nego u istom periodu prošle godine.

Vujović - Todorov: Crna Gora i Bugarska jačaju kulturnu razmjenu i saradnju

Petak, 17.05.2024 | 11:10

Crna Gora i Bugarska imaju vjekovno prijateljstvo i veoma duge diplomatske odnose, dok Bugraska snažno podržava Crnu Goru na njenom evropskom putu, a kulturnu razmjenu i saradnju, posebno u oblasti stvaralaštva, treba produbiti potpisivanjem novog Programa o sardanji između dvije zemlje.

Novi film Breda Pita o Formuli 1 u velikim problemima

Petak, 17.05.2024 | 10:57

Troškovi proizvodnje dugoočekivanog filma na temu Formule 1, u kojem Bred Pit glumi, a Luis Hamilton se potpisuje kao koproducent, premašili su prvobitni budžet.

Odaberite NIJANSU RUMENILA prema boji kose: Koje je idealno za plavuše, a koje za brinete?

Petak, 17.05.2024 | 10:35

Uz pomoć rumenila možete koži dati blistav i zdrav izgled, što je posebno važno sada, kada noći provodimo bez punog sna, a ujutru izgledamo umorno.